Web Analytics Made Easy - Statcounter

صدوقی‌سها با بیان‌اینکه به هرکسی نمی‌توان عنوان فیلسوف را اطلاق کرد، گفت: نمی‌شود برای کسی که می‌اندیشد نظام‌نامه نوشت. البته که ضوابطی وجود دارد اما اینکه دیکته شود که چه‌طور فکر کن با اصل اندیشه‌ورزی مغایرت دارد.

«منوچهر صدوقی سها» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، در پاسخ به پرسش از امکان نوآوری در فلسفه به ویژه فلسفه اسلامی، اظهار کرد: باید ابتکار و نوآوری را در فلسفه معنا کرد و اینکه آیا در منظومه فلسفی ما چنین چیزی امکانپذیر است یا خیر.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این پژوهشگر عرفان و فلسفه ادامه داد: متاسفانه، در تاریخ تفکرات ما مغالطاتی وجود دارد البته دلیل دارد اما کسی دنبال دلیلش نمی رود و دلیل آن است که ما شرایط جوامع غربی را به جامعه خودمان تحمیل می کنیم، من ابایی ندارم بگویم که از بدبختی‌های ما این است که شرایط جوامع غربی را تقلید می کنیم، در حالی که صحبت آب و آتش است، آن طرف عالم تا خدا بخواهد فیلسوف است و هر کسی تا دو حرف قلمبه سلمبه می زند و دو «ایسم» به آن اضافه می کند، فیلسوف می شود.

 

وی تصریح کرد: اینجا چین نبوده و معمول نیست که در محدوه فلسفه‌هایی که هست بشود تصرف کرد، مثل این است که بنایی ساخته باشید که کلیات آن مشکلی نداشته باشد. حال چه لزومی دارد که بیاییم این بنا را دستخوش تغییرات کنیم؟ بنابر این، اولا چه لزومی دارد نوآوری در این فلسفه؟ دوماً مگر بنا است همه چیز نو شود؟ به قول معروف تا انسان بوده گفته اند دو دوتا چهارتا.

 

صدوقی سها افزود: عده ای از فلاسفه معتقدند که در دستگاه فلسفه اسلامی، نوآوری معنا ندارد، حرف شان این است که مثلا در منطق ارسطو و ملاصدرا چه چیزی را می خواهید اضافه کنید؟ هیچ کدام از فلاسفه ما ادعای نوآوری ندارند. البته مساله جدید می توان تاسیس و ایجاد کرد، دنیا رو به تحول است. برای مثال جوهر و عرض، این بوده و هست و دیگر نوآوری معنا ندارد و چندان نمی شود در موردش سخن گفت و درک آن کافی است.

 

وی در مورد فلسفه های مضاعف بیان کرد: حرف من هم تقریبا همین است، در فلسفه مانند سایر علوم (البته فلسفه علم نیست اما به معنای مطلق آن چون بالاخره دانایی است)، اگر بشود ایجاد مساله جدید کرد ممکن است که نوآوری اتفاق بیفتد. بنابراین روی مسائلی که قرن ها است روی آن کار می شود، نوآوری معنا ندارد.

 

صدوقی سها در پاسخ به پرسشی درباره جایگاه اندیشه فیلسوفان در جامعه، خاطرنشان کرد: نمی توان گفت فیلسوف واقعی چه کسی است یا کدام فیلسوف بهتر است یا اصلا چه طور می شود فیلسوف شد، از سوی دیگر نمی شود برای فیلسوف بخشنامه درست کرد. به هر کسی نمی توانیم فیلسوف بگوییم. نمی شود برای کسی که می خواهد بیندیشد نظام نامه نوشت. البته که ضوابطی وجود دارد اما اینکه دیکته شود که چه‌طور فکر کن با اصل اندیشه ورزی مغایرت دارد.

 

پایان پیام/248

منبع: شبستان

کلیدواژه: مسجد مسجد مسجد نماز جمعه کانون های فرهنگی هنری مساجد هفته بسیج بسیج اردبیل مساجد هفته بسیج نوآوری فلسفه اسلامی علوم انسانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۸۵۳۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید در هر دو نیمه با صلابت بازی کنیم/ تفکر ما باید جهانی باشد

به گزارش خبرنگار مهر، تیم ملی فوتسال کشورمان در مرحله یک چهارم نهایی رقابت‌های جام ملت‌های فوتسال ۲۰۲۴ آسیا که به میزبانی تایلند در حال برگزاری است به مصاف قرقیزستان رفت و با نتیجه پر گل ۶ بر یک به پیروزی رسید. به دنبال برتری ازبکستان برابر ویتنام، تیم ملی کشورمان باید جمعه ۷ اردیبهشت در مرحله نیمه نهایی به مصاف ازبکستان برود. شاگردان وحید شمسایی علاوه بر صعود به نیمه نهایی، جواز حضور در جام جهانی ۲۰۲۴ ازبکستان را هم کسب کردند.

جواد اصغری مقدم بازیکن پیشین تیم ملی فوتسال ایران در گفت و گو با خبرنگار مهر به بررسی وضعیت تیم ملی در این مسابقات پرداخت. این پیشکسوت فوتسال در خصوص دیدار تیم ملی ایران برابر قرقیزستان گفت: در این بازی نیمه اول را با استرس بازی کردیم که موجب شد نتیجه نزدیکی در این نیمه رقم بخورد. اما نتیجه‌ای که در پایان به دست آمد نشان دهنده اختلاف واقعی ما با حریفان آسیایی است. البته نباید این صحبت‌ها باعث شود استرس بازیکنان بیشتر شود. هدف اول تیم ما صعود به جام جهانی بود که به آن رسیدیم و نباید فراموش کنیم که هر بازی ۲ نیمه دارد و با باید در هر ۲ نیمه مثل نیمه دوم بازی با قرقیزستان شاداب و با انرژی بازی کنیم.

باید در هر دو نیمه با صلابت بازی کنیم

وی ادامه داد: در هر تورنمنتی ممکن است تیم‌ها در شروع مسابقات خوب و با صلابت بازی نکنند اما نباید فراموش کرد که تفکر ما باید جهانی باشد و با تمام احترامی که به تیم‌های آسیایی قائل هستیم باید به این بازی‌ها به چشم دیدارهای تدارکاتی نگاه کنیم. در دیدار برابر قرقیزستان به مراتب نسبت به دیدارهای اول بهتر بودیم اما نقطه ضعفی که به چشم به آمد این بود که نیمه‌های اول را خوب شروع نمی‌کنیم و خوب بازی نمی‌کنیم و به نیمه‌های دوم امید داریم و از آنجا که می‌دانیم نیمه دوم آخرین فرصت است و نیمه دیگری وجود ندارد به همین دلیل با تمرکز بالاتری بازی می‌کنیم. تیم ما این توانایی را دارد که از همان ابتدای نیمه اول خوب بازی کند که این روند باید اصلاح شود.

ازبکستان فاصله زیادی از ما دارد

این کارشناس فوتسال در خصوص تیم ملی ازبکستان هم گفت: ازبکستان تیم خوبی است و با برنامه بازی می‌کند. ولی طبیعتاً قابل قیاس با تیم ایران نیست و فاصله زیادی با فوتسال ایران دارد و می‌توانیم با یک برد خوب راهی فینال شویم.

امیدوارم افغانستان راهی جام جهانی شود

وی در خصوص تیم‌های راه یافته به پلی آف برای کسب سهمیه چهارم قاره آسیا گفت: همه تیم‌هایی که برای کسب سهمیه جام جهانی مبارزه خواهند کرد از کیفیت بالایی برخوردارند اما امیدوارم تیم افغانستان بتواند این سهمیه را کسب کند.

بازیکن پیشین تیم ملی فوتسال در پایان برای تیم ملی کشورمان آرزوی موفقیت کرد و ابراز امیدواری کرد فوتسالیست‌های ایرانی به راحتی قهرمانی این مسابقات را از آن خود کنند.

کد خبر 6088101

دیگر خبرها

  • پیام مقاومت به شیوه بانوی فلسطینی + فیلم
  • آیت‌الله مطهری فیلسوف زمان و یکی از متفکرین انقلاب بود
  • شهامت و جسارت در دل جوانان ایرانی جوانه زد
  • باید در هر دو نیمه با صلابت بازی کنیم/ تفکر ما باید جهانی باشد
  • شیوه‌ای مناسب برای کاهش وزن
  • فرهنگستان ظرفیتی برای دغدغه انقلاب فرهنگی در مسیر تمدن نوین است
  • فلسفه چینی: سفری به ژرفای اندیشه شرقی
  • تاکید وزیر علوم بر لزوم همکاری دانشگاه‌ها با اجرای نظام ایده‌ها
  • ربیعی : فلسفه بقا بر فلسفه توسعه کشور چربیده است / تغییر سبک زندگی که در خیابان می بینید، توطئه نیست / جریان پرقدرتی سالهاست مقابل حاکمیت تفکر توسعه و پیشرفت ایستاده
  • شولتز: پوتین حق ندارد از امانوئل کانت نقل قول کند!