Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شریان»
2024-04-26@13:32:54 GMT

رژیم‌های غذایی مناسب برای کودکان چهار ساله

تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۰۷۹۷۴

رژیم‌های غذایی مناسب برای کودکان چهار ساله

مصرف غذا‌های سالم و توجه به رژیم غذایی فردی منتج به افزایش کیفیت زندگی در کودکان می‌شود.

به گزارش شریان نیوز،توصیه می‌شود صبحانه کودک به فاصله سی دقیقه پس از برخاستن وی از خواب صرف شود.
 همانطور که می‌دانید مصرف غذا‌های سالم و توجه به رژیم غذایی فردی نه تنها منتج به افزایش کیفیت زندگی در مورد بزرگسالان می‌شود، بلکه کودکان نوپا را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از طرفی یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از رژیم‌های غذایی مناسب، کمک به توسعه و تکامل هرچه بهتر مغز کودکان محسوب می‌شود. به عنوان مثال، یک کودک چهار ساله در مقایسه با فردی بزرگسال، به مقادیر افزایش یافته‌ای از کالری برای تامین نیاز بدن خود و سلامت کامل نیاز خواهد داشت.

لزوم توجه به این موضوع به خصوص در سنین مدرسه بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود، زیرا بنابر سبک زندگی کودک در این دوران و فعالیت بیشتر مغزی، سطح لازم انرژی نیز افزایش می‌یابد. بدین ترتیب نکاتی که در ادامه اشاره می‌شوند، علاوه بر کودکان ۴ ساله در مورد کودکان ۳ الی ۶ ساله نیز صدق خواهد کرد. برای آن که از انرژی مناسب فرزند خود طی روز اطمینان داشته باشید، باید بر تامین یک رژیم غذایی متعادل تمرکز کنید.

حال به نظر شما، یک رژیم غذایی متعادل شامل چه اجزایی خواهد بود؟

توصیه می‌شود صبحانه کودک به فاصله سی دقیقه پس از برخاستن وی از خواب صرف شود. محتویات صبحانه نیز می‌تواند بسیار متغیر باشد. به عنوان مثال کلوچه‌های غنی شده با جو و یا یک کاسه شیر همراه با دانه‌های ذرت ارزش غذایی بالایی خواهند داشت. اگر از رژیم‌های غذایی گیاه خواری پیروی نمی‌کنید، ساندویچ املت نیز گزینه‌ای مناسب برای صبحانه فرزند چهار ساله شما خواهد بود.

شیر منبعی غنی از کلسیم بوده و برای عملکرد نرمال تمامی سلول‌های بدن خصوصا سلول‌های استخوانی ضروری است. همچنین کلسیم می‌تواند تا اندازه زیادی به تامین انرژی نیز کمک کند.

تخم مرغ حاوی مواد مغذی مهمی همچون کولین، انواع ویتامین‌های خانواده ب (کمک به تقویت حافظه)، ویتامین آ و همچنین پروتئین (ضروری برای رشد کودک) است. البته باید به حساسیت‌های غذایی نیز توجه کافی داشته باشید. اگر مایل به مصرف تخم مرغ توسط فرزند خود هستید، از عدم حساسیت وی به آن اطمینان حاصل کنید. مورد بعدی غلات است. غلات شامل مواد مغذی ضروری و متعددی همچون فیبر، مواد معدنی، ویتامین ها، پروتیئن‌ها و آنتی اکسیدان‌های مختلف خواهند بود. ذرت نیز منبع خوبی از فولات است که برای تشکیل سلول‌های جدید مورد نیاز بوده و کمک زیادی به سلامتی بدن می‌کند. از جمله دیگر مزایای ذرت می‌توان به بهبود متابولیسم کربوهیدرات‌ها و عملکرد شناختی کودک اشاره کرد. آن‌ها همچنین شامل مقادیر بالایی آهن هستند.
تنقلات پس از صبحانه (میان وعده صبحانه- ناهار)

بهتر است تنقلاتی که به صورت میان وعده صبحانه- ناهار مصرف می‌شوند، حداقل دو ساعت از صبحانه فاصله داشته باشند. برای مثال یکی از بهترین این دسته تنقلات، پاستای غلات همراه با سس گوجه فرنگی خانگی خواهد بود. گوجه فرنگی غنی از ویتامین ث بوده و حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی ضروری است. پاستای غلات می‌تواند در کنار تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن کودک، کربوهیدرات و فیبر را نیز در اختیار سلول‌ها قرار دهد.
ناهار

بهترین زمان ممکن برای آن که کودکان وعده ناهار روزانه خود را صرف کنند، دو ساعت پس از میان وعده صبح گزارش شده است. انتخاب گزینه‌های مناسب و همچنین متنوع برای ناهار، بسته به فرهنگ هر کشور و عادات غذایی غالب مردم متغیر خواهد بود. در این میان توصیه می‌شود به استفاده از سبزیجات توجه زیادی داشته باشید و از کودک خود بخواهید حتما همراه ناهار سبزیجات سالم و مطمئن مصرف کند. سبزیجات منابع قابل توجهی از آهن هستند و می‌توانند سلامت تمام سلول‌های بدن را تضمین کنند. لوبیا نه تنها سرشار از انواع پروتیئن‌ها و دیگر مواد مغذی مهم است، بلکه طعم خوبی نیز دارد و کودکان با راحتی بیشتری آن را می‌پذیرند.
عصرانه (میان وعده ناهار- شام)

زمان مناسب برای صرف عصرانه، حداقل سه ساعت پس از ناهار عنوان شده است. یکی از بهترین عصرانه‌هایی که می‌توانید برای فرزند خود در نظر بگیرید، شیرینی‌هایی است که با استفاده از سیب پخته می‌شوند. اما چرا تا این اندازه استفاده از سیب در تهیه عصرانه برای کودکان مورد تاکید قرار می‌گیرد؟ سیب منبعی غنی از فیبر، کربوهیدارت و مواد معدنی است که می‌تواند به تقویت استخوان‌ها و همچنین تامین انرژی کمک فراوانی کند.

شام

بهتر است زمان بهینه مصرف شام را برای فرزند خود حدودا سه ساعت پس از صرف عصرانه تنظیم کنید. از طرفی توصیه می‌شود غذایی سبک که در عین حال دارای ارزش غذایی بالایی باشد را برای شام در نظر بگیرید. به عنوان مثال می‌توان از سالاد کاهو همراه با هویج و نخود فرنگی استفاده کرد. تکه کوچکی از گوشت ماهی ادویه کاری شده نیز انتخاب مناسبی خواهد بود.

هویج منبع خوبی از ویتامین آ بوده و همانطور که می‌دانید برای تضمین سلامت سیستم بینایی کودک ضروری است. نخود فرنگی هم حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین کا و دیگر مواد معدنی مهم برای رشد و تکامل هرجه بهتر بدن خواهد بود. همچنین امکان سرو برنج نیز وجود دارد که حاوی کربوهیدرات است و می‌تواند منبعی برای تامین انرژی باشد. اما ممکن است وعده چندان سبکی برای کودک کم سن و سال شما محسوب نشود. ماهی متشکل از مواد مغذی فراوانی است و ارزش تغذیه‌ای بالایی دارد. از جمله مهم‌ترین مواد مغذی ماهی می‌توان به اسید‌های چرب ضروری، پروتئین و مواد معدنی اشاره کرد. بدین ترتیب می‌تواند اثرات مثبت قابل ملاحظه‌ای بر رشد کودک، توسعه مغز و همینطور سیستم بینایی داشته باشد.

موارد مذکور همگی یک رژیم غذایی ساده را شکل می‌دهند که برای کودکان چهار ساله و همچنین بازه سه الی شش سال مناسب خواهد بود. اما اگر فرزندتان مبتلا به بیماری خاصی است و یا مشکلات تغذیه‌ای دارد، مشاوره با یک متخصص کودکان در این حوزه به منظور تدوین رژیم غذایی منحصر به فرد توصیه می‌شود.

منبع: شریان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shariyan.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شریان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۰۷۹۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نودل برای کودکان؛ ممنوع!

به گزارش خبرآنلاین، بسیاری از کارشناسان تغذیه معتقدند غذاهای فوری مانند نودل فوری نه تنها ارزش غذایی ندارد بلکه مصرف خارج از تعادل آن می‌تواند مضرات زیادی هم داشته باشد چرا که این نوع غذاها برای خوشمزه‌تر شدن در فرایند فراوری با روغن و نمک فراوان مزه‌دار می‌شوند. غذاهایی که برای بزرگترها توصیه نمی‌شوند قطعا برای کودکان نیز مضر است.

ایسنا در گزارشی نوشت: در دنیای امروز غذاهای فوری جزو غذاهای محبوب محسوب می‌شوند، یکی از این غذاها، نودل‌های فوری است که در کشور خودمان نیز شاهد تبلیغات گسترده تلویزیونی و بیلبوردهای تبلیغاتی برای این غذای وسوسه‌انگیز هستیم. تبلیغاتی که بینندگانش را به خوردن این نودل‌ها با بسته‌بندی‌های وسوسه انگیز و چاشنی‌های متنوع، ترغیب می‌کنند. اما در این میان تبلیغاتی که برای بچه‌ها انجام می‌شود، بحث برانگیز است.

بسیاری از کارشناسان تغذیه معتقدند غذاهای فوری مانند نودل فوری نه تنها ارزش غذایی ندارد بلکه مصرف خارج از تعادل آن می‌تواند مضرات زیادی هم داشته باشد. چرا که این نوع غذاها برای خوشمزه‌تر شدن در فرایند فراوری با روغن و نمک فراوان مزه دار می‌شوند. غذاهایی که برای بزرگترها توصیه نمی‌شوند قطعا برای کودکان نیز مضر هستند. اما بچه‌ها با توجه به طعم‌های خوشمزه این غذای فوری از علاقه‌مندان به آن محسوب می‌شوند و والدینی که به خاطر راحتی آماده شدن آن، حاضرند آن را جایگزین غذاهای سالم برای بچه‌ها کنند.

نودل چیست؟

نودل یک غذای اصیل آسیایی است. غذایی شبیه اسپاگتی که عمدتا از آرد گندم تهیه می‌شود. این غذای فوری ابتدا در روغن سرخ و سپس خشک شده و درنهایت در بسته‌بندی‌های کوچک همراه با یک بسته طعم دهنده از چاشنی‌های مختلف فروخته می‌شوند. معمولا نودل فوری را در آب جوش می‌پزند. بعد از زمان کوتاهی می‌توان نودل را مصرف کرد. البته شیوه استفاده از آن ممکن است در نقاط مختلف فرق کند یا این که برخی‌ها هم ممکن است در هنگام مصرف موادی به آن اضافه کنند. در ادامه درباره مضرات این غذای فوری با خانم سمیرا ابراهیم‌اف متخصص علوم تغذیه و مدیر کلینیک رژیم درمانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور به گفتگو نشستیم:

این متخصص تغذیه درباره ارزش غذایی نودل می‌گوید: نودل در واقع بر پایه گندم ساخته می‌شود و مثل بقیه غذاهای رشته‌ای موجود در بازار است. ترکیب آن برای کسانی که می‌خواهند استفاده کنند ترکیبی اجباری است و از نظر علم تغذیه ترکیب مفیدی نیست چون که کالری خیلی بالایی دارد. یک بسته‌ای که به ظاهر یک بسته خیلی کوچک است اما در همان بسته خیلی کوچک تقریبا ۴۰۰ کالری به فرد می‌رساند. به غیر از کالری بالا، حجم ترکیبات‌اش هم جالب نیست. حدودا ۳۵ درصد انرژی آن از چربی هست. و این درصد بالایی است. معمولا توصیه ما در یک رژیم غذایی مطلوب این است که حداکثر ۳۰ درصد انرژی از چربی باشد. اما با مصرف نودل در یک وعده غذایی ۳۵ درصد از انرژی از چربی است. کربوهیدرات آن تقریبا ۵۵ درصد است که معقول است. اما مشکل آن نداشتن فیبر است. یعنی غذایی تقریبا بدون فیبر است که قندش بلافاصله جذب می‌شود و می‌تواند زمینه ساز ابتلا به دیابت و مشکلات دیگری در درازمدت باشد. پروتیین کمی هم دارد. علاوه بر این‌ها نمک خیلی زیادی دارد و حتی ممکن است به عنوان طعم دهنده به آن منوسدیم گلوکامات(نوعی نمک سدیمی) اضافه کنند که آن هم ضررهای مخصوص به خودش را دارد و می‌تواند استفاده مدام از آن مضر باشد.

با توجه به اینکه این غذای فوری طرفداران زیادی دارد چه میزان از آن را توصیه می‌کنید؟

شاید اگر کسی بخواهد تنوع غذایی داشته باشد. یا دسترسی به غذاهای دیگری نداشته باشد نهایتا یک‌بار درهفته به عنوان یک وعده‌ غذایی و آن هم نه در آخر شب مصرف شود. و این‌که حداقل چاشنی‌های که کناراش را حذف کند تا میزان نمک‌ ‌اش پایین و اگر امکان‌اش هست با سبزیجات مخلوط شود تا درصد فیبرش بالا رود. تا حداقل به این شیوه ترکیبات‌اش مفید تر شود. اگر می‌خواهند ترکیب پروتئینی داشته باشند حتما باید به آن مواد پروتئینی مانند تخم مرغ یا گوشت اضافه کنند. اگر افرادی پروتئین برایشان مهم نیست. حتما سبزیجات را اضافه کنند می‌توانند هر نوع سبزیجاتی را به آن اضافه کنند. با فلفل دلمه ای، کلم بروکلی، هویج یا هر نوع سبزیجات دیگه ای استفاده کنند. سبزیجاتی که فیبرش را بالا ببرد اثرات مضر کربوهیدارت، چربی، و نمک زیاد راکمی کاهش دهد.

مهم ترین عوارضی که نودل فوری می‌تواند برای یک شخص داشته باشد چیست؟

زمانی که مصرف نودل زیاد می‌شود می‌تواند باعث چاقی شود. چون درصد چربی و کربوهیدرات‌ آن بالا و پروتئین‌اش پایین است. خاصیت سیرکنندگی خیلی زیادی ندارد و فرد وقتی آن را می‌خورد ممکن است بعد از یکی یا دو ساعت گرسنه شود و دوباره به سمت غذا خوردن رود. همچنین نمک زیاد آن می‌تواند زمینه ساز ابتلا به فشار خون باشد.‌

با توجه به تبلیغاتی که برای این غذا می شود و بچه‌ها از طرفداران آن هستند چگونه می‌توان مضرات نودل را برای بچه‌ها کم کرد؟

همان طورکه قبلا هم بیان شد باید ترکیب‌اش اصلاح شود.نخست حذف طعم دهنده‌ای است که همراه نودال است. بعد افزودن سبزیجات است. به خصوص بچه‌ها تا فیبر لازم را دریافت کنند و همچنین سیر کنندگی برای آن‌ها داشته باشد. چون بچه‌ها در حال رشد هستند و نیاز به پروتئین دارند اگر پروتئین کافی دریافت نکنند به جای این که در بدن‌شان عضله سازی انجام شود چربی ساخته می‌شود این موضوع درسنین پایین باعث بیماری‌های مزمن مثل دیابت و کبد چرب در بچه‌ها می‌شود مشکلی که متاسفانه خیلی هم شایع است. بنابراین توصیه می شود برای بچه‌ها حتما منبع پروتئینی و سبزیجات به نودل اضافه و دفعات مصرف آن هم کم شود. همچنین یک بسته نودل در یک وعده برای یک بچه‌ها استفاده نشود. تا جایی که امکان دارد برای بچه‌ها توصیه نمی‌شود چون نمک زیاد ذائقه بچه‌ها را تغییر می‌دهد. وقتی بچه‌ای از کودکی به خوردن این مقدار از نمک عادت داشته باشد، مدام به غذاهای دیگرش هم نمک اضافه می‌کند. به این روش ذائقه بچه تغییر پیدا می‌کند. حتی به نظر من برای بچه‌ها یک‌بار در هفته هم اضافه است و غذای سالمی برای آن‌ها نیست.

با توجه به مضرات نودل مشاهده می‌شود تبلیغات زیادی برای این ماده غذایی به خصوص در تلویزیون برای بچه‌ها می‌شود سیاست گذاری خاصی در این زمینه وجود ندارد؟

متاسفانه این رسانه‌ها به خصوص تلویزیون به جای این که به فکر سلامت افراد باشند به فکر درآمدزایی هستند. با وجود این‌که شورای سیاست گذاری سلامت و مواردی از این قبیل وجود دارد. ولی همچنان تبلیغات پفک را در تلویزیون می‌بینیم. چرا که هدف تلویزیون از تبلیغات فارغ از درستی یا نادرستی کسب درآمد است. متاسفانه چنین تبلیغات در حال انجام است و چاره‌ای در مقابل آن نداریم اما می‌توانیم یک‌سری آموزش‌هایی را به کوکان بدهیم تا مصرف این نوع غذاها کمتر یا حداقل اصلاح شود. باید جا بیافتد که هر چیزی تبلیغ می‌شود حتما مفید نیست.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899544

دیگر خبرها

  • ۲۰ دلیل برای این‌که تخم‌مرغ و پنیر را باهم نخورید
  • ببینید | لحظه منفجر شدن سربازان روسی هنگام خنثی کردن مین؛ حاوی تصاویری که برای کودکان مناسب نیست
  • فیلم| تلاش‌ها برای یافتن کودک پنج ساله غرق شده همچنان ادامه دارد
  • نودل برای کودکان؛ ممنوع!
  • معدوم سازی ۲۸ تن مواد غذایی فاسد در کبودراهنگ
  • نخستین دور گفتگوهای روسیه و اوکراین با میانجیگری قطر انجام شد
  • مواد غذایی ضد التهاب
  • ربودن کودک چهار ساله با خودرو مادرش
  • قطع عضو؛ سرنوشت تلخ کودکان معصوم فلسطینی
  • رادیو هشتاد و چهار ساله شد