Web Analytics Made Easy - Statcounter

ستاد توسعه فناوری‌های فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، قصد دارد تا طرح‌های «مورد تایید» مرتبط با «تولید ورق‌های PVC" با کاربرد خاص» را مورد حمایت قرار دهد. ۰۶ آذر ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۲ اجتماعی علم و تکنولوژی نظرات - اخبار اجتماعی - به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ «ورق‌های ویژه PVC» در سیم‌کارت‌های تلفن همراه، کارت‌های ملی، بانکی، سوخت، مترو و غیره به کار می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 ستاد توسعه فناوری‌های فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، قصد دارد تا طرح‌های «مورد تایید» مرتبط با این فناوری را مورد حمایت قرار دهد؛ هر شهروند ممکن است به صورت روزانه از تعداد مشخصی از کارت‌های مختلف، مانند: عابر بانک، سیم کارت تلفن همراه، کارت مترو،... استفاده کند؛ تولید این کارت‌ها با استفاده از فناوری به نام «ورق‌های ویژه PVC با کاربری خاص» امکان‌پذیر است.

این کارت‌ها از چند لایه ورق ویژه PVC که در هریک تراشه‌های الکترونیکی قرار داده شده، تشکیل می‌شوند.

ساخت ورق‌های ویژه PVC کارآمد، با مقاومت مکانیکی، انعطاف‌پذیری و سایشی لازم که دارای سطح مشخصی از مقاومت در برابر نور، رطوبت و آلایندگی هستند برای رفع نیاز کشور در این زمینه، ضروری است.

با توجه به رشد روز‌افزون استفاده از این کارت‌ها، نمی‌توان منابع مورد نیاز کشور را با تکیه بر واردات تامین کرد و ضرروری است که یک زیست بوم قدرتمند و فعال متشکل از شرکت‌های دانش بنیان و فناور در این حوزه تشکیل شود.

ستاد توسعه فناوری‌های فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت، با توجه به این مسئله، برای حمایت از طرح‌های مرتبط با این فناوری اعلام آمادگی کرده است؛ این فراخوان که با نام «تولید ورق‌های PVC" با کاربرد خاص» نامگذاری شده است، هدف علمی خود را « فرموله کردن ساخت، در مقیاس آزمایشگاهی و کارگاهی ورق‌های PVC و سپس تولید در مقیاس پایلوت» اعلام کرده است.

در این فراخوان از شخصیت‌های حقوقی (شرکت‌ها، دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و ...) دعوت شده که در ارتباط با این طرح، پیشنهاد‌های خود را حداکثر تا تاریخ 30 آذر 98 از طریق بخش ارسال طرح در سایت ستاد توسعه فناوری‌های فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت  به نشانی http://pam.isti.ir/  ارسال کنند.

استفاده از حمایت‌های این ستاد منوط به تائید نهایی طرح پس از انجام ارزیابی، بررسی‌ و داوری‌های لازم است؛ متقاضیان و علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره:22414193 -021 داخلی 1211 تماس بگیرند.

برنامه معاونت علمی برای خرید محصولات دانش بنیان توسط دولتمعاونت علمی ریاست جمهوری زیرساخت‌های علمی و فناوری را در گلستان توسعه می‌دهدانتهای پیام/ R1356/P/S2,1313/CT12 واژه های کاربردی مرتبط معاونت علمی ریاست جمهوری علم و تکنولوژی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: معاونت علمی ریاست جمهوری علم و تکنولوژی معاونت علمی ریاست جمهوری علم و تکنولوژی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۰۹۴۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترکیه در صدد ساخت نخستین ناو هواپیمابر بومی

ترکیه در صدد ساخت نخستین ناو هواپیمابر بومی خود است؛ طرحی بلندپروازانه که هدف آن برآورده‌کردن نیازهای این کشور در حوزه نیروی دریایی است.

به گزارش ایسنا، خبرها حاکی از آن است که ناو هواپیمابر ترکیه قرار است از فناوری «استوبار» (STOBAR) استفاده کند.

در این فناوری هواپیماها بدون کمک منجنیق‌های روی عرشه و تنها با نیروی حاصل از موتور خود به پرواز درمی‌آیند.

در همین راستا، عرشه این ناوها را مانند سکوهای پرش اسکی، شیب‌دار می‌سازند.

بااین‌حال، ازآنجاکه بیشتر هواپیماهای استفاده‌شده روی این ناوها از قابلیت فرود عمودی بهره‌مند نیستند، کابل‌های فرود همچنان در هنگام فرود به هواپیماها کمک می‌کنند.

به گزارش «کلش ریپورت»، طول این کشتی ۲۸۵ متر، عرض آن ۷۲ متر و وزن آن ۶۰ هزار تُن خواهد بود. همچنین بر اساس گزارش‌ها، حداکثر سرعت این ناو هواپیمابر ترکیه به ۲۵ متر خواهد رسید.

بر اساس طرح اولیه آنکارا، این نا هواپیمابر ظرفیت حمل ۵۰ جنگنده را خواهد داشت که ۲۰ فروند از آن‌ها روی عرشه و ۳۰ فروند در آشیانه ناو نگهداری خواهند شد.

این ناو می‌تواند برای پرواز پرنده‌های مختلفی مورداستفاده قرار گیرد، از جمله جنگنده‌های «آنکا ۳»، هواگرد نظامی سبک «هورجت»، پهپاد «بیرقدار کیزیلما» و پهپاد «بیرقدار تی‌بی ۳».

طراحی و ساخت این ناو بر عهده دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه است؛ نهادی که گرچه تا امروز چندین ناوچه و ناوشکن تولید کرده، اما تجربه‌ای در حوزه ناو هواپیمابر ندارد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ترکیه در صدد ساخت نخستین ناو هواپیمابر بومی
  • طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی در کشور حمایت می‌شوند
  • حمایت ستاد توسعه فناوری‌های مواد و ساخت پیشرفته از طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی
  • طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی حمایت می‌شوند
  • مالکیت فکری پشتوانه اقتصاد دانش‌بنیان
  • حمایت معاونت علمی از طرح‌های شیرین‌سازی آب و مدیریت پساب‌های صنعتی
  • رشد صد در صدی دانش‌بنیان‌ها در بورس تا پایان سال
  • رشد ۱۰۰ درصدی دانش‌بنیان‌ها در بورس/علم و فناوری دو بال عملیات «وعده صادق»
  • رشد صد درصدی دانش‌بنیان‌ها در بورس/علم و فناوری دو بال عملیات وعده صادق
  • رونمایی از نخستین «موتور شش سیلندر بنزینی» ایران‌ساخت