Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهردار تهران از قول دولت برای بهبود وضعیت شبکه حمل و نقل عمومی تهران در پی افزایش قیمت بنزین خبر داد.

به گزارش ایسنا، پیروز حناچی عصر امروز در حاشیه همایش ساختمان پایدار با حضور در جمع خبرنگاران با بیان این که رعایت مقررات ملی ساختمان الزامی است گفت: البته یک سری از مباحث مقررات ملی ساختمان در این سال‌ها عملیاتی شده است اما انتظار بیش از این بود به گونه‌ای که ما در دهه ۷۰ شیشه دو جداره و غیره نداشتیم اما حالا یکی از الزامات ساختمان است و در حوزه شرکتهایی که در مسئله تاسیسات حرارتی فعال هستند نیز وضعیت خوبی داریم اما برآیند ما این است که برای حل مشکلات ساختمان می‌بایست اهتمام ویژه در اجرای همه بندها باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در مورد نقش شهرداری‌ها در اجرای این مقررات ملی گفت: شهرداری‌ها نقش زیادی در این زمینه دارند و تلاش ما این است که به خصوص در حوزه میزان مصرف سوخت ساختمان‌ها و اتلاف آنها که حدود ۳۳ درصد است بتوانیم کارهای خوب و موثری انجام دهیم.

وی در واکنش به سخنان روز گذشته سخنگوی شورای شهر مبنی بر این که در روز برفی تهران به دلیل عدم انعقاد قرارداد با پیمانکاران برف روب شهرداری نتوانسته اقدامات به موقع انجام دهد گفت: مشکل اعتبار نداشتیم اما پیمانکاران در همه حوزه‌ها انتظار دارند که بالاترین رقم را در انعقاد قراردادهایشان داشته باشند.

شهردار تهران با بیان این که این مشکل قدیمی است اما حالا حل شده در پاسخ به سوال ایسنا در مورد نامه نگاریش با دولت برای اختصاص اتوبوس و واگن در پی سهمیه بندی بنزین گفت: اتفاقا در جلسه امروز هیات دولت نیز در این خصوص صحبت شد چرا که قابل پیش بینی بود که در پی افزایش قیمت بنزین مراجعه به حمل و نقل عمومی افزایش یابد.

وی با بیان این که آمارها نشان می‌دهد که در پی افزایش قیمت بنزین بیش از ۲۰ درصد به مسافران حمل و نقل عمومی اضافه شده است اظهار کرد:  تمام تلاش ما این است که در کوتاه مدت اتوبوس و واگن به شبکه حمل ونقل عمومی تهران اضافه کنیم و امروز نیز قول‌هایی در این زمینه داده شد که تا نهایی شدن آن از بیان جزئیات خودداری می‌کنیم.

ادامه دارد

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سهمیه بندی بنزین پیروز حناچی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۱۵۵۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اظهار نظر یک نماینده؛ سهمیه بنزین در کارت ملی شارژ می‌شود؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مرکز پژوهش‌های مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ به دولت در مورد سهمیه‌بندی بنزین پیشنهادی ارائه کرد که بر اساس آن دولت باید از خردادماه سال آینده به سرپرست خانوارهای فاقد خودرو به ازای هر نفر، ماهانه ۱۵ لیتر سهمیه بنزین اعطا کند که این سهمیه از محل حذف سهمیه خانوارهای دارای سه خودرو و بیشتر تامین می‌شود.

ایلنا نوشت: فریدون عباسی در ارزیابی این پیشنهاد اظهار داشت: بنده کلا نسبت به طرح‌ها نظر مثبتی ندارم. بنزین ماده‌ای است که در خودرو استفاده می‌شود، چرا باید به افراد بنزین داده شود؟ در هیچ جای دنیا مشکلی بنزین ندارند، سوخت در جایگاه‌ها وجود دارد و مردم مصرف می‌کنند، چون هزینه‌ها در کشورهای دیگر واقعی است سوخت هم مثل بقیه کالاها است در کشور ما بیش از حد به این موضوع پرداخته می‌شود، بنزین نباید ابزاری برای بهم زدن آرامش مردم شود.

وی با بیان اینکه تخصیص بنزین به افراد به جای خودرو در راستای اعطای یارانه بیشتر به اقشار کم‌درآمد نیست، افزود: باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که شاید کسی نمی‌خواهد خودرو داشته باشد یا گواهینامه ندارد و یا ترجیح می‌دهد از وسیله نقلیه عمومی استفاده کند، بنابراین لزومی ندارد سوخت به افراد اختصاص داده شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: بهتر است به اصلاح نظام حقوق و دستمزد بپردازیم و ارجح‌تر است که ارزش پول ملی را حفظ و تورم را کنترل کنیم و نسبت به افزایش درآمد کسانی که درآمد ثابت دارند و حقوق‌بگیر هستند اقدام کنیم تا میزان حقوق دریافتی این افراد با تورم سازگار باشد نه اینکه هر سال کمتر از میزان تورم افزایش دستمزد داشته باشیم.

وی تاکید کرد: مشکل کشور در سهمیه‌بندی بنزین نیست، بنزین نباید سهمیه‌بندی شود جز در موارد بحران مثل زمان جنگ آشکار؛ اکنون در جنگ اقتصادی هستیم و بنزین با کارت سوخت در اختیار مردم قرار می‌گیرد، ما باید همین شیوه تخصیص بنزین با کارت را درست اجرا کنیم یعنی هر شخصی با کارت شخصی سوخت را دریافت کند، قیمت هم مشخص باشد و اگر کسی بخواهد بنزین بیشتری مصرف کند باتوجه به اینکه کشور امکان تولید بنزین به میزان تقاضا را ندارد بنزین را با نرخ وارداتی دریافت کند.

عباسی خاطرنشان کرد: واردات بنزین ارزبر است بنابراین هر شخصی بخواهد بنزین بیشتری به مصرف برساند باید قیمت وارداتی یعنی هزینه واردات، حمل نقل و هزینه جایگاه باید در این نرخ گنجانده شده و قمیت واقعی را پرداخت کند و کسی هم مصرف کمتری دارد بنزین تولید داخل را با نرخ یارانه‌ای که دولت در نظر گرفته دریافت کند.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902069

دیگر خبرها

  • اظهار نظر یک نماینده؛ سهمیه بنزین در کارت ملی شارژ می‌شود؟
  • سهمیه ارز حج ۱۴۰۳؛ تفاوت ۱۰ میلیونی یورو دولتی و آزاد
  • افزایش ۹۰ درصدی تردد مسافر از پایانه مرزی بیله سوار
  • افزایش ۲۰ درصدی اعضای کتابخانه‌های فعال در استان اردبیل
  • بررسی مزیت‌های راهبردی اصلاح سهمیه بندی بنزین؛ از خانوادگی شدن سفرها تا استفاده از وسایل نقلیه اشتراکی
  • سهمیه ارز مسافران حج چقدر شد؟
  • عدم رعایت نظافت عمومی سبب اختلال خط ۵ مترو شد
  • عدم رعایت نظافت عمومی مسافران سبب اختلال خط ۵ مترو شد
  • اجرا نشدن شبکه فاضلاب روستایی در حاشیه زاینده‌رود سلامت عمومی را به خطر می‌اندازد
  • اجرا نشدن فاضلاب روستایی در حاشیه زاینده‌رود سلامت عمومی را به خطر می‌اندازد