Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان رضوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ما حلقه مفقوده و نقطه خلائی را در حوزه فرهنگ و هنر حس می‌کنیم و این است که کشش تقاضا و مصرف فرهنگی و هنری ما در خانوارهای ایرانی بالا نیست، مصرف فرهنگ و هنر در سبد خانوار 2 درصد یا کمتر بود.

 عباس صالحی در افتتاحیه گذر فرهنگ و هنر در مجتمع آسمان مشهد، اظهار کرد: امسال به عنوان سال رونق تولید مطرح شده و حوزه و بخش فرهنگ و هنر غیر از اینکه در حیات معنوی جامعه سهم اصلی و ماهوی دارد، در بخش اقتصادی نیز جایگاه قابل توجهی داشته و دارد که روز به روز بر اهمیت این نقش افزوده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در خصوص اهمیت این گذر و رویکرد گذرها، خیابان‌ها یا میدان‌های فرهنگ و هنر، گفت: نکته نخست در این خصوص این است که وقتی به اقتصاد جهانی نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که سهم فرهنگ و هنر و آنچه به عنوان اقتصاد خلاق شناخته می‌شود در سهم اقتصاد و درآمد تولید جهانی به خصوص در دهه اخیر افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. آمارها در سال‎‌های اخیر نشان می‌دهد که بیش از 9250 میلیارد دلار فضای بازار فرهنگ و هنر در جهان وجود دارد و 3 درصد GDP جهانی از این حوزه است.

صالحی افزود: در میان حوزه‌های مختلف فرهنگ و هنر، سهم تلویزیون، هنرهای تجسمی، رسانه و مجلات 54 درصد بوده که 21 درصد تلویزیون، 17 درصد هنرهای تجسمی و 16 درصد فضای رسانه و مجلات است. در دهه اخیر و سال به سال جریان رو به رشدی را در حوزه اقتصادی و فرهنگ و هنر داریم و جریان شتابنده‌ای است که هر سال اتفاق و رقم‌های تازه، جابه‎‌جایی سهم کشورها و رقابت‌های حوزه اقتصاد فرهنگ و هنر و اقتصاد خلاق در این بخش شاهد هستیم، بنابراین گزاره نخست این است که گرچه فرهنگ و هنر وجه روحانی، معنوی و بنیادینی دارد، اما وجه اقتصادی آن نیز روز به روز از لحاظ تولید درآمد افزایش پیدا می‌کند.

حدود 30 میلیون شغل بالفعل در فضای فرهنگ و هنر وجود دارد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیان کرد: نکته دوم فضایی است که از نظر اقتصادی در حوزه اشتغال و کارآفرینی مشاهده می‌کنیم. برآوردهای سال‌های اخیر نشان می‌دهد که سهم اشتغال فرهنگ و هنر در اقتصاد جهانی رو به افزایش است و حدود 30 میلیون شغل در فضای فرهنگ و هنر به صورت بالفعل داریم و اگر در حوزه درآمد، تلویزیون اول بوده، در حوزه کارآفرینی و اشتغال، هنرهای تجسمی با حدود 7 میلیون شغلی که در فضای اشتغال جهانی داشته، در ردیف اول قرار دارد. فضای قابل توجهی از لحاظ کارآفرینی برای حوزه فرهنگ و هنر و اقتصادهای خلاق مشاهده می‌کنیم.

وی ادامه داد: نکته بعدی این است که ما شاهد یک جریان قابل توجه خلاق اجتماعی در داخل ایران در حوزه فرهنگ و هنر هستیم، نسل جوانی که در این حوزه روز به روز و دهه به دهه افزایش یافتند. دانشجویان ما در رشته‌های هنر در سال 67 بیش از 5 هزار نفر بودند که در سال‌های 96 و 97 به حدود 299 هزار نفر رسیده است.

رشد 52 برابری دانشجویان هنر در 30 سال اتفاق افتاده است

صالحی اضافه کرد: در فاصله 30 سال رشد 52 برابری را در فضای دانشجویان هنر شاهد بودیم که این تنها دانشگاه‎‌های رسمی ما و غیر از آموزشگاه‌های هنری است. سهم قابل توجهی از ارتقا، فراگیری و انتقال مهارت‌ها در آموزشگاه‌های آزاد اتفاق می‌افتد. در سال 97 حدود 400 هزار نفر آموزشیار آموزشگاه‌های هنری داشتیم. ما جریان وسیعی را در فضای نیروی انسانی بازار هنر شاهد هستیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، خاطرنشان کرد: گزاره چهارم این است که متاسفانه ما نکته‎ای را به عنوان حلقه مفقوده و نقطه خلاء حس می‌کنیم و این است که کشش تقاضا و مصرف فرهنگی و هنری ما در خانوارهای ایرانی بالا نیست. در اتحادیه اروپا در سال 2017 میانگین مصرف  فرهنگ و هنر، 8.5 درصد مصرف کل خانوار است، اما در کشور ما در طبقه‌بندی مرکز آمار فرهنگ، تفریح و آموزش یک طبقه بود که اخیرا آموزش جدا شده و تفریح، فرهنگ و هنر در یک بخش است که در سال 96 مرکز آمار از لحاظ مصرف فرهنگی خانوارهای ایرانی آماری ارائه داد که مصرف فرهنگ و هنر در سبد خانوار 2 درصد یا کمتر بود.

وی افزود: در خوشبینانه‌ترین برداشت 50 درصد برای تفریح می‌شود، بنابراین به یک درصد می‌رسیم، یعنی مصرف فرهنگی و هنری در سبد کالای مصرف خانوار ایرانی یک درصد است، البته اگر کمتر نباشد. این حلقه مفقوده زنجیره فرهنگ و هنر در ایران است که سابقه فرهنگی، هنری و تاریخی کهنی داریم، جهان ایران را به فرهنگ و هنر می‌شناسد و نسل جوان اخلاق بالا و رو به گسترشی از نظر کمیت و کیفیت داریم، اما مصرف فرهنگی در سبد مصرف خانوار ما پایین بوده و علت دسترسی ضعیف و ناپیوسته ما به ‌محصولات و کالاهای فرهنگی است، این علت به کلان برنامه دسترسی عمومی به کالاهای فرهنگی و هنری منتهی شد.

صالحی بیان کرد: اگر بتوانیم فرصت‌های دیده شدن محصولات فرهنگی و هنری را ایجاد کنیم، به طور طبیعی بر کشش تقاضا و مصرف تاثیر می‌گذارد. بخش قابل توجهی از محصولات فرهنگی و هنری در ذخایر و انبارهای پشت پرده هنرمندان بوده‌ و دیده نمی‌شود و فرصت عرضه پیاپی وجود ندارد.

مشهد مزیت نسبی برای گذرهای فرهنگی و هنری دارد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه این خلاء، برنامه‌ای را ایجاد کرد و در داخل آن چند اقدام اتفاق می‌افتد که یکی از آن‌ها خیابان‌ها، گذرها و یا میدان‌های فرهنگی و هنری است، عنوان کرد: یکی از مناطقی که مزیت نسبی قابل توجهی برای این اتفاق دارد، شهر مشهد است که هم‌ کلان‌شهر بوده، هم ارتباط زیادی با زائران درون کشور داشته و هم فضای گسترده‌ای با زائران جهان اسلام دارد که می‌تواند فرصت‌سازی وسیعی ایجاد کند تا بتوانیم در کشش تقاضا و اثر در ارتقاء  مصرف فرهنگی کمک کنیم.

وی خاطرنشان کرد: گام اول این اتفاق امروز در مجتمع آسمان اتفاق افتاد. چند ایده دیگر نیز در مشهد در حال پیگیری است. در این ایده بخش خصوصی جایگاه بسیار مهمی دارد و این اتفاق در قالب کالبد بازار رخ می‌دهد. در سنت ایرانی و اسلامی ما بازار در کنار مسجد و مدرسه است، یعنی این سه ضلع به هم وصل هستند و بازار وجه مکمل حیات دینی و علمی است. بخش خصوصی می‌تواند به طور جدی سهم تاریخی خود را در اتصال حیات علمی و معنوی و سه‌گانه مسجد، مدرسه و بازار ایجاد کند و پیش ببرد.

صالحی ادامه داد: این اتفاق نیز که حوزه فرهنگ و هنر در کنار و در دل بازار اتفاق می‌افتد، اتفاق خوبی است. با توجه به فضای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در مشهد و خراسان، این تجربه می‌تواند تجربه تعمیم‌یافته‌ای باشد. ذائقه‌های ده‌ها میلیون نفر که به مشهد می‌آیند می‌تواند با محصولات فرهنگی و هنری طعم جدیدی پیدا کند و به مناطق مختلف ایران و جهان منتقل شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بخش دیگر، بخش عمومی شهر است. شهرداری نگاه خوبی داشته که باید آن را تقویت کند. باید این تجربه‌ها را وسعت داد، زمینه‌های آن را بیشتر فراهم کرد و به صیانت از این تجربه‌ها پرداخت. تجربه‌های اول ممکن است افت و خیز و نیاز به مراقبت داشته باشند تا بتوانند سر بلند کنند و بعد تجربه‌های بعدی شکل بگیرد. ما نیازمند این هستیم که تجربه‌ها را با صیانت همه‌جانبه بخش دولتی، عمومی و خصوصی به نقطه بلوغ برسانیم. امیدواریم این اتفاق که در شهرهای مختلفی شروع شده و رو به توسعه و گسترش است بتواند به این ضلع از حوزه فرهنگ و هنر کمک کند.

وی با اشاره به اینکه فرهنگ و هنر از دل اقتصاد خود بر می‌خیزد و به عروج می‌رسد، تصریح کرد: اقتصاد ضعیف فرهنگ و هنر نمی‌تواند فرهنگ و هنر متعالی ایجاد کند، فرهنگ و هنر متعالی از دل اقتصاد قوی و مترقی بر می‌خیزد. زمانی که اقتصاد فرهنگ و هنر قوی‌تر شود، می‌توان به محصولات قوی‌تر فرهنگی و هنری امیدوار بود. باید به فضایی برسیم که شهر امام مهربانی شهر پراکندگی و گسترش فرهنگ و هنر ایران اسلامی متعالی شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری مشهد وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اقتصاد هنر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۲۸۹۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر فرهنگ: در خلیج فارس همه منابع غنی انرژی را داریم

به گزارش صدای ایران از ایسنا، وی افزود: امروز، روز ملی خلیج فارس است؛ شاید عده‌ای تصور کنند در موضوع خلج فارس یک اختلاف قومی و تاریخی داریم. در چنین روزی یکی از سرداران بزرگ ایرانی، پرتغالی‌ها را بعد از ۱۰۰ سال از اینجا اخراج کرد. روز دهم اردیبهشت روز اخراج غربی‌های استعمارگر از پهنه همیشه سرافراز خلیج فارس است.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه ما به خلیج فارس تنها به عنوان یک بخشی از سرزمین جغرافیایی نگاه نمی‌کنیم، بیان کرد: خلیج فارس بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی ماست. در خلیج فارس همه منابع غنی انرژی را داریم که یک آبراه عظیم بین‌المللی در آن قرا دارد، ولی از آن بالاتر این است که خلیج فارس از استوانه‌های هویتی جامعه ایرانی است.


وی تاکید کرد: در هیچ بخشی از خلیج فارس چیزی جز عظمت فرهنگی ایران نمی‌بینیم. مدتی قبل به یکی از کشور‌های همسایه خلبج فارس رفتم و از چند موزه مهم آنجا، بازدید کردم هرچه توضیح می‌دادند، جز تاریخ پر افتخار ایران نبود. بخش مهمی از حوزه فرهنگی در جنوب خلیج فارس متاثر از ایران فرهنگی بزرگ ماست.

وزیر فرهنگ اظهار کرد: ایران فرهنگی در مرز‌های جغرافیایی محصور نیست؛ یک سمت این ایران فرهنگی تا عمق چین نفوذ کرده و همه شبه قاره هند، افغانستان، آسیای مرکزی، قفقاز جنوبی تا غرب مدیترانه و شمال آفریقا را در بر می‌گیرد و ما وقتی از خلیج نام می‌بریم از یک تاریخ چندهزار ساله یاد می‌کنیم.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه ما به خلیج فارس می‌بالیم، اظهار کرد: خلیج همیشه فارس ما یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی است. در این نقطه افتخارات بزرگی در حمایت و صیانت از ایران عزیز و فرهنگ غنی آن تجربه کردیم. در ۷ آذر ۱۳۵۹ غیور مردان نیروی دریایی با پشتیبانی نیروی هوایی توانستند، تمام تاسیسات دریایی و ناوگان دریایی رژیم بعث عراق را از بین ببرند. فاجعه تاریخی سقوط هواپیمای مسافربری توسط آمریکا در این نقطه رخ داد و ده‌ها اتفاق افتخار آمیز دیگر در این منطقه رخ داده است.

وی افزود: سال قبل با مدیریت امیر ایرانی افتخاری بزرگ آفریده شد و کره زمین را با ناوگان کاملا ایرانی دور زدند.

وزیر فرهنگ ادامه داد: نسل جوان باید با گذشته پر افتخار خود آشنا شوند. توصیه می‌کنم کتاب ایرج افشار سیستانی درباره خلیج فارس را بخوانند تا با همه داشته‌های تاریخی آشنا شوند. با هیچ‌کس درباره خلیج فارس اختلاف نظر نداریم چراکه خلیج فارس تا ابد خلیج فارس است و ان‌شاءالله به عنوان یک بخش جداناپذیر از تاریخ کشور ما خواهد درخشید.

وی در پایان، گفت: قصد داشتیم روز قبل با کاری ابتکاری به جزیره ابوموسی برویم که میسر نشد، اما ان‌شاءالله با حضور اصحاب فرهنگ و هنر مراسمی در این منطقه برگزار خواهیم کرد. این جزیره در خلیج فارس به عنوان یکی از نقاط مهم ایران شناخته می‌شود.

در پایان این برنامه با حضور امیر ایرانی (فرمانده نیروی دریایی)، محمود سالاری (معاون هنری وزارت ارشاد)، محمد خراسانی‌زاده (مدیرکل دفتر هنر‌های تجسمی)، سید مجید پوراحمدی (رئیس صندوق اعتباری هنر)، سیدمجید امامی (دبیر شورای فرهنگ عمومی) و هنرمندانی همچون داریوش ارجمند، رضا ناجی، انسیه شاه‌حسینی، رضا بنفشه‌خواه، جلیل فرجاد، محمد فیلی و... از پوستر خلیج فارس رونمایی شد.

دیگر خبرها

  • فراخوان پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوثر منتشر شد
  • نقش فیلم، بازی و موسیقی روشنگرانه در ترویج فرهنگ حجاب
  • مراسم دهه کرامت در لرستان با محوریت مردم برگزار می‌شود
  • هیچ نهادی مجاز به لغو کنسرت‌ها نیست/ در سوگِ مرگِ «موسیقی هنری»
  • سفر از سبد خانوارهای ایرانی حذف شده است؟ | توضیح مرکز پژوهش‌ها درباره یک ادعا
  • تشکیل قرارگاه شهید آوینی فرصتی برای حمایت از تولیدات هنری است
  • وزیر فرهنگ: در خلیج فارس همه منابع غنی انرژی را داریم
  • خلیج فارس یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی ماست/ نسل جوان باید با گذشته پرافتخارمان آشنا شود
  • فرش، سفیر فرهنگی ایرانیان در دنیا/ هنرمندانی که رج به رج عشق می‌بافند
  • دو انتصاب جدید در جشنواره اتقان