Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اکوفارس به نقل از تسنیم، علیرضا خجسته اظهار کرد: خوشبختانه با توجه به ظرفیتی که در پالایشگاه شازند اراک وجود دارد نیاز ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به سوخت کم سولفور برطرف شده است.

وی این دستاورد را حاصل توافق شرکت ملی نفت ایران و سازمان بنادر و دریانوردی اعلام کرد و افزود: پالایشگاه شازند طی ماه جاری 15 هزار تن و از دی‌ ماه تا 45 هزار تن سوخت کم‌سولفور برای تأمین نیاز داخلی تولید می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به این‌که هم‌اکنون سوخت مورد نیاز ناوگان ملی آماده تحویل است، ادامه داد: نیاز کشتی‌هایی که سفرهای اقیانوسی دارند با این حجم از تولید برطرف می‌شود اما کشتی‌های مستقر در لنگرگاه‌های داخلی که به عنوان انبار استفاده می‌شوند تا آخر سال می‌توانند از سوخت مازوت استفاده کنند.

مدیرکل حفاظت و ایمنی دریانوردی سازمان بنادر با تاکید بر این‌که استفاده از مازوت برای کشتی‌ها در لنگرگاه منوط به مجوز موقت سازمان بنادر و دریانوردی است، اظهار کرد: این مجوز تا سه ماه آینده صادر شده است.

خجسته یادآور شد: تا زمان اتمام مهلت این مجوز موقت سازمان بنادر و دریانوردی تلاش می‌کند تولید سوخت کم سولفور در داخل را به طُرق مختلف پیگیری کند و همزمان تأمین سوخت از خارج را نیز در دستور کار دارد.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۳۳۸۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت ۶۸ درصدی پایانه صادرات و ترانزیت کالا در بندر بوشهر

به‌گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، محمد شکیبی‌نسب در نشست بررسی مشکلات صادرکنندگان مواد معدنی در بندر بوشهر که با حضور رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر و جمعی از صادرکنندگان برگزار شد، بیان کرد: اولویت اداره کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر افزایش صادرات غیرنفتی و به‌ویژه موادمعدنی به‌عنوان یکی از ظرفیت‌های شاخص استان است، چراکه این مهم بدون تردید به افزایش ظرفیت سازمانی برای توسعه زیرساخت‌های مجتمع بندری نگین کمک شایانی می‌کند.

وی افزود: در همین راستا در نشست مستمر با صادرکنندگان کالا از بنادر استان، موانع و مشکلات فراروی آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد.

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر اظهار کرد: با هدف شتاب بخشی به روند صادرات موادمعدنی از مجتمع بندری نگین، قوانین و مقرراتی وضع شده که شرکت‌های فعال در این حوزه ملزم به رعایت آن هستند.

وی گفت: با هدف بهبود روند صادرات، اکنون طرح پایانه اختصاصی صادرات و ترانزیت در مجتمع بندری نگین با بیش‌از ۶۸ درصد پیشرفت در حال ساخت است.

شکیبی‌نسب از پیشرفت ۹۰ درصدی اسکله این طرح خبر داد و بیان کرد: با پیشرفت مناسبی که طرح پایانه اختصاصی مذکور دارد، انتظار است در نیمه دوم سال جاری به بهره‌برداری نهایی برسد.

وی گفت: در شرایط کنونی با ساخت ۲ پست اسکله رمپ موقت، سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن موادمعدنی از مجتمع بندری نگین به مقصد کشور‌های کویت، امارات، قطر، هند و شماری از کشور‌های آفریقایی صادر می‌شود.

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر کلینکر، سیمان و سنگ گچ را عمده موادمعدنی صادر شده از مجتمع بندری نگین عنوان کرد.

دیگر خبرها

  • مزیت پروژه محوری در حوزه دریا، رشد اقتصادی، اشتغال و رونق معیشت مردم است
  • پیشرفت ۶۸ درصدی پایانه صادرات و ترانزیت کالا در بندر بوشهر
  • بیش از ۸۰ درصد نیاز ناوگان دریایی در داخل تأمین می شود
  • فرماندهی واحد، نیاز تحقق توسعه دریامحور است
  • ◄ امسال سازمان بنادر و بخش غیر دولتی ۱۵۴ همت سرمایه‌ گذاری می‌ کنند
  • بیش از ۸۰ درصد نیاز ناوگان دریایی در داخل تأمین می‌شود/تمام دریانوردان ایرانی هستند
  • کشتیرانی: تحقق توسعه دریامحور فرمانده واحد می‌خواهد
  • بیش از ۸۰ درصد نیاز ناوگان دریایی در داخل تأمین می‌شود
  • ۱۵۴ همت در پروژه های بندری سرمایه گذاری می شود
  • دست کوتاه تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه/ راه پر پیچ و خم است!