Web Analytics Made Easy - Statcounter

امار‌ها نشان می‌دهد که ایران با وجود نگارش مقالات علمی توسط اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و محققین، توفیق چندانی در نمایه کردن این مقالات نداشته است.

گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، حمیده آقاجانی- در جهانی که ۸ میلیارد انسان در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند هر روز بعد جدیدی از علم کشف می‌شود، کشفیاتی که می‌توان بخش یا قسمت زیادی از مشکلات بشر را حل می‌کند، اما در این میان آن چه اهمیت دارد به اشتراک گذاری آن خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


علم و دانش زمانی قابل استناد است که ثبت شده باشد، بر این اساس در سطح بین الملل سازمان‌هایی وجود دارند که به عنوان مرجع علمی بوده و با ثبت مقالات به آن یک وجه بین المللی می‌دهد. محققان در سراسر جهان با ثبت مقالات خود به صورت مکتوب به نحوی یک رابطه علمی با یکدیگر برقرار می‌کنند، از سوی دیگر نوشتار‌های مکتوب ماندگارتر بوده و اثرگذاری آن در ذهن بیشتر خواهد بود.   پایگاه استنادی ISI محلی برای ارتباط بیشتر محققان
بسیاری از مراکز علمی در جهان مبنای علمی اعضای هیات علمی و اساتید دانشگاه‌های خود را تعداد مقالات منتشره در پایگاه ISI می‌دانند. این پایگاه مقالات نوشته شده را بر اساس معیار‌های مشخص توسط دانشمندان بین المللی مورد ارزیابی قرار می‌دهد. این موسسه خدمات مربوط به پایگاه‌های داده، فهرست کتاب‌ها و مقالات تایید شده را بر عهده دارد؛ در واقع به پژوهشگران این امکان را می‌دهد که بدانند کدام مقاله‌ها بیشتر مورد ارجاع قرار گرفته است.

پایگاه ISI هر سال گزارشی با عنوان گزارش استنادی مجلات علمی که با سرواژه JCR معرفی می‌شود، ارائه می‌کند که در آن مجلات نمایه شده در بانک اطلاعاتی خود را بر اساس شاخصی با عنوان ضریب تاثیرگذاری رتبه‌بندی می‌کند. در حال حاضر ضریب تاثیرگذاری یکی از شاخص‌های اصلی برای اعتبار علمی مجلات علمی محسوب می‌شود. البته توجه به این نکته حائر اهمیت است که هر مجله علمی قبل از انتخاب شدن و فهرست شدن در ISI باید مراحل ارزیابی را طی کند و پس از ارزیابی نهایی مقاله مورد نظر قابل استناد خواهد بود از سوی دیگر امکان کپی از مقالات نیز گرفته می‌شود.     بر اساس آمار منتشر شده از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری روند ثبت مقالات علمی در پایگاه علمی ISI و در بازه زمانی مورد مطالعه سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ با یک روند صعودی نزدیک به ۱۴۵ درصد رشد داشته است.

بنابر گزارش منتشر مقالات ثبت شده سال ۱۳۹۲ در پایگاه علمی ISI تعداد ۳۱۱۸۳ مقاله بوده است. در سال‌های ۱۳۹۳ این تعداد به ۳۳۴۴۹ مقاله رسیده و در پایان دوره مورد مطالعه یعنی سال ۱۳۹۵ تعداد ۴۵۰۰۳ مورد استناد قرار گرفته است.     اسکوپوس دروازه‌ای برای همه علوم اسکوپوس (Scopus) یکی از نمایه‌های استنادی معتبر و شناخته شده است که اطلاعات کتاب شناختی حدود ۶۰ میلیون سند را در خود جمع‌آوری کرده و اطلاعات محصولات حدود ۵ هزار ناشر علمی را از سراسر جهان در خود جای داده است. در مجموع اسکوپوس اطلاعات ۱۶ هزار و پانصد مجله علمی پژوهشی را در خود نمایه کرده است. اسکوپوس همه حیطه‌های علوم که شامل علوم زیستی، فیزیک و شیمی و علوم اجتماعی می‌شود را در برمی‌گیرد.

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بازه زمانی سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ تعداد مقالات نمایه شده در پایگاه Scopus را مورد مطالعه قرار داده است. بر این اساس ثبت مقالات با افت و خیز‌هایی روبرو بوده است، اما روند مطلوبی داشته است.

آمار و ارقام نشان می‌دهد در سال ۱۳۹۲، تعداد ۴۱۷۷۴ مقاله در پایگاه Scopus نمایه شده است. این تعداد در سال ۱۳۹۴ به ۴۳۵۶۳ مقاله کاهش می‌یابد، اما سال ۱۳۹۵ مجددا با رشد همراه بوده و به ۴۹۹۱۰ مقاله رسیده است.     h-index شاخصی برای تاثیرگذاری علمی دانشمندان «اچ ایندکس (h-index) شاخصی عددی است که می‌کوشد بهره‌وری و تأثیرگذاری علمی دانشمندان را به صورت کمی نمایش دهد. این شاخص با در نظر گرفتن تعداد مقالات پر استناد افراد و تعداد دفعات استناد شدن آن مقالات توسط دیگران محاسبه می‌شود. از این شاخص می‌توان برای تأثیرگذاری علمی گروهی از دانشمندان نیز بهره برد.»
این شاخص برای اولین بار توسط Jorge E. Hirsch که یک فیزیکدان دانشگاه کالیفورنیای جنوبی است به عنوان ابزاری جهت ارزیابی کیفی تحقیقات علمی پژوهشگران ارائه شد. این شاخص برای یک پژوهشگر عبارت است از H تعداد مقاله ارائه شده توسط وی، که به هر کدام حداقل H بار استناد شده باشد. برای مثال اگر ۵ مقاله از کل مقالات منتشر شده توسط یک محقق، هر کدام حداقل ۵ بار به عنوان مرجع در مقالات دیگر مورد استفاده قرار گرفته باشد، شاخص H آن محقق برابر ۵ است؛ بنابراین H-index نتیجه تعادل بین تعداد مقالات و استنادات است.

مقایسه کشور‌های ایران، امریکا، آلمان، ژاپن، عربستان سعودی، ترکیه، برزیل، مالزی، کره جنوبی، روسیه و چین نشان می‌دهد که طی سال‌های مورد مطالعه ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ کشور آمریکا در ثبت مقالات در h-index جایگاه اول را از آن خود کرده و کشور‌های آلمان و ژاپن در رتبه‌های بعدی قرار دارند. بر اساس آمار منتشر شده در سال پایانی مورد مطالعه تعداد مقالات نمایه شده توسط این سه کشور به ترتیب ۲۰۷۷، ۱۱۳۱ و ۹۲۰ بوده است.

اما در همین دوره ایران یک روند خطی را دنبال کرده و در هر ۴ سال مورد مطالعه به صورت سالانه ۲۵۷ مقاله در پایگاه علمی h-index نمایه کرده است.      

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: فناوری مقالات isi مقالات علمی اچ ایندکس اسکوپوس معاونت علمی و فناوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۳۴۳۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رایزن علمی و سرپرست دانشجویان ایرانی در کشور عراق منصوب شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت علوم، محمد علی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با صدور حکمی دکتر «نادر نورمحمد» را به عنوان رایزن علمی و سرپرست دانشجویان ایرانی در کشورعراق منصوب کرد.

در حکم انتصاب نادر نورمحمد آمده است:

نظر به تعهد و تجارب ارزنده جناب‌عالی در امر آموزش عالی و بر اساس بند ۷ از بخش ج ماده ۲ قانون‌ تشکیل وزارت علوم، ‌تحقیقات و فناوری مصوّب ۱۳۸۳.۶.۱ مجلس شورای اسلامی ایران به مدت دو سال به عنوان «رایزن علمی و سرپرست دانشجویان ایرانی در کشور عراق» منصوب می‌شوید. از شما انتظار می‌رود علاوه بر انجام وظایف مصرّح در قانون اعزام مصوّب ۱۳۶۴ مجلس شورای اسلامی و رعایت کامل آیین‌نامه شرح وظایف رایزنان علمی مصوّب ۱۳۸۸.۲.۲۰ دو وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، امور مربوط به ارتباطات علمی و فناوری کشور محل مأموریت را به عنوان رایزن علمی در آن کشورها اجرا کنید.

همچنین بر شناسایی دقیق استعدادها و امکانات علمی موجود در آن کشور، ایجاد زمینه‌ بهره‌برداری از آنها و برقراری ارتباطات و همکاری‌های علمی با دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی میهن اسلامی و به ویژه جذب دانشجویان و فناوران، با هماهنگی سازمان امور دانشجویان، مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت و نمایندگی‌های جمهوری اسلامی در آن کشور در چارچوب سیاست‌های دولت تأکید می‌کنم. تندرستی و توفیق روزافزون شما را در اجرای احسن مأموریت‌های محوله از خداوند متعال خواهانم.

کد خبر 6090123

دیگر خبرها

  • وزیر علوم: تعداد کمی از اساتید در سطح دانشگاه‌ها اخراج شدند/ هیچ اخراجی بدون دلیل و با نگاه سیاسی نبوده است
  • رایزن علمی و سرپرست دانشجویان ایرانی در کشور عراق منصوب شد
  • همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی رهبر معظم انقلاب چهارشنبه در قم 
  • فصلنامه ریاضیات و علوم محاسباتی دانشگاه صنعتی قم اسکوپوس شد
  • رشد هفت درصدی اهدای خون در خراسان رضوی
  • فرمانده نیروی دریایی ارتش: از نخبگانی که در قطب جنوب حضور پیدا کنند، حمایت می کنیم /دولت به دنبال حضور دائمی در قطب جنوب است
  • ببینید | آمادگی کامل ایران برای حضور دائمی در قطب جنوب
  • امضا دو تفاهم نامه علمی در همایش ملی تحول دیجیتال
  • رییس دانشگاه شاهد : باید بورسیه دانشجویان کشورهای جبهه مقاومت را در دستور کار خود قرار دهیم/ سال گذشته ۵۰ دانشجو از کشورهای مقاومت را بورسیه کردیم
  • برگزاری دومین همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس