Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@08:32:37 GMT

قصه تکراری آلودگی هوای کلان‌شهرها

تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۴۴۱۶۳

قصه تکراری آلودگی هوای کلان‌شهرها

علی شمس‌اردکانی برای روزنامه شرق در یادداشتی درباره آلودگی هوا می نویسد؛ این پمپاژ به پدیده واژگونگی هوا (Inversion)، به‌ویژه در روزهای سرد سال می‌انجامد. البته در اوج گرمای تابستان هم به نوع دیگری واژگونگی رخ می‌دهد که منشأ و درصد ترکیب گازهای گلخانه‌ای آن با واژگونگی زمستانی تفاوت‌هایی دارد.

ترکیب مصارف سوخت از علل اصلی این پدیده ضدتولید و اشتغال است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از آنجا که تولید و اشتغال سازنده و عامل قدرت ملی کشور است، پس توسعه واژگونگی مخل امنیت ملی و ضدسیاست‌های ابلاغ‌شده نظام است. پس یافتن ترکیب علل واژگونگی و درجه مسئولیت در این پدیده شوم ضرورت و اولویت ملی است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد گازهای گلخانه‌ای که بیشتر ناشی از بدسوزی هیدروکربورها است وقتی کیفیت این سوخت‌های نفت و گاز پایین باشد، ملکول گازهای حاصله سنگین‌تر می‌شود و ذرات معلق در هوا حتی بخار آب را به خود جذب می‌کند. ذرات معلق هم در کلان‌شهرهای جهان بیشتر ناشی از فعالیت‌های صنعتی بوده و در درجه دوم ناشی از حمل‌ونقل‌ها با وسایل موتوری مجهز به سیستم درون‌سوز هستند که انواع بنزین و گازوئیل را مصرف می‌کنند.

این واژگونگی نخستین‌بار ۷۱ سال پیش در شهر صنعتی دنورا در ایالت پنسیلوانیای آمریکای شمالی در زمستان ۱۹۴۸ بحرانی پدید آورد که موجب مرگ ۴۰ نفر و حمله‌های قلبی و ریوی برای نصف اهالی شهر شد. این شهر مانند تهران، از سطح دریا هزار و چند صد متر ارتفاع دارد. چون در چنین ارتفاعی ملکول‌های هوا سبک‌تر از نواحی مجاور دریا است،به آسانی هوای آلوده سنگین‌تر جانشین هوای سالم می‌شود و چون بختک بر فراز شهر می‌ماند. همین پدیده چند سالی است در تهران تجربه تلخی به بار آورده ولی فرق آن با شهر دنورا در این است که آلودگی آن شهر ناشی از تولید و اشتغال بود، ولی در تهران پدیده واژگونگی ناشی از سیاست‌های غلط سوختی و حمل‌ونقلی است، بدون آنکه چندان در تولید ملی، اشتغال و سرافرازی ملی و مردمی اثر مثبتی داشته باشد. ‌چند سال بعد در دهه ۱۹۵۰ واژگونگی زمستان‌های کلان‌شهر لندن را به خاموشی و تعطیلی ‌کشاند؛ بنابراین دولت انگلیس مجبور شد مقررات سوخت زغال‌سنگ، به‌ویژه برای نیروگاه‌های بخاری را بسیار محدود و مدل‌های حمل‌ونقل شهری را عوض کند تا اینکه بر اثر این سیاست‌ها، از دهه ۱۹۶۰ چهره سیاه لندن زدوده شد. ولی آشکار نیست چرا بوروکرات‌ها در ایران مانع اجرای تصمیم مهم مجلس برای زدودن واژگونگی هوا شده‌اند!

در ایران مجلس محترم شورای اسلامی پس از وقوف به این پدیده مخل حیات و کسب‌وکار با پایمردی چند کمیسیون و به‌ویژه کمیسیون‌های صنایع و انرژی در ماده ۱۲ قانون حمایت از تولید، مقرر کردند که مصرف سوخت‌ها باید بهینه شود. در همین ماده، برای بهینه‌سازی سوخت‌ها که موجب صرفه‌جویی در مصارف اسراف‌آمیزی می‌شود که خلاف منافع و حیات نسل حاضر و نسل‌های آینده است...قانون‌گذار قانون آمره تصویب کرده که بهای مقادیر گاز و نفت صرفه‌جویی‌شده، با نرخ خلیج فارس، متعلق به کسی باشد که برای این صرفه‌جویی سرمایه‌گذاری می‌کند.

در قانون حمایت از تولید پیش‌بینی شده بود که معادل صد میلیارد دلار به اضافه ۵۰ هزار میلیارد تومان از محل بهای ذکرشده در ماده فوق برای سوخت‌های صرفه‌جویی‌شده، سرمایه‌گذاری شود.  چون در روزهای سرد سال حدود ۸۰ میلیون متر مکعب گاز برای گرمایش ساختمان‌ها، بدسوزی می‌شود، ضرورت بهینه‌سازی سوخت موتورخانه‌های ساختمان‌ها بدیهی است. همین ضرورت در فصل ۱۹ استاندارد ملی ساختمان دیده شده ولی بوروکرات‌های شهرداری‌ها و وزارتخانه‌های مربوطه در اجرای آن  اهمال کرده  و در اعمال قانون متجاسر شده‌اند.

در تهران زمستانی روزانه تا ۸۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی بدسوزی می‌شود که عامل اصلی واژگونگی در مقابل ۲۰ میلیون لیتر مصرف فراورده‌های نفتی است. اما عامل اصلی ذرات معلق که متهم شماره دوم پدیده واژگونگی است، ترافیک ناشی از حمل‌ونقل با وسایل نقلیه مجهز به موتورهای درون‌سوز است.

بررسی‌های مشترک کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران و سازمان بهینه‌سازی سوخت نشان می‌داد که با اصلاح و تعمیر موتورخانه‌ها در ساختمان‌های کلان‌شهر تهران می‌توان روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب گاز صرفه‌جویی کرد و ۳۰ هزار شغل فنی جدید هم ایجاد کرد. در زمینه موتورسیکلت که از منابع اصلی تولید گازهای گلخانه‌ای و ذرات معلق در هوا در کلان‌شهرها هستند نیز جایگزینی با موتورسیکلت برقی پیش‌بینی شده بود.

از جمله موارد دیگر که در اجرای این قانون معلق‌ مانده این است که جایگزینی برای ناوگان‌ها و اتوبوس‌های گازوئیلی و تاکسی‌های فعلی با استفاده از تکنولوژی‌های جدید در بهبود سوخت پیش‌بینی شده بود. اگر این برنامه‌ها اجرا می‌شد امروز گرفتار بلیه واژگونگی هوا، بیماری‌های شهروندان به‌ویژه اطفال و کهن‌سالان و مواردی از تخریب سلول‌های مغزی و موارد بسیاری از خفگی‌هایآسمی نمی‌شدیم.

متأسفانه تلاش مجلس محترم که با مقاومت بوروکرات‌های کلیپتوکراسی‌آفرین (تضییع فرصت‌های ملی توأم با گسترش انواع فساد) در دولت قبل مواجه شده بود، در دوره نخست‌ ریاست‌جمهوری آقای روحانی، باز هم بوروکرات‌های سازمان برنامه و  وزارتخانه‌های نفت و نیرو، مانع اجرای ماده ۱۲ قانون حمایت از تولید شدند! و برای آن آیین‌نامه‌ای نوشتند که ناقض نص صریح قانون از چندین دید است.  متأسفانه هیئت وزیران هم بدون رایزن یا خبرگان صنعت، انرژی و محیط‌زیست این آیین‌نامه ناقض قانون را تصویب و ابلاغ کرد. این نقض قانون را ریاست محترم مجلس هم به اداره قوانین مجلس گوشزد کردند، ولی تا به حال این آیین‌نامه که عالما و عامدا به‌دست این بوروکرات‌ها ضد نص قانون تهیه شده از اجرای این قانون مانع شده‌اند که در نتیجه کلان‌شهرهای ایران و به‌ویژه تهران را در خفگی فرو برده‌اند.

از آنجا که واژگونگی از مصادیق ایجاد فساد عمدی در نسل و حرث است و جرمی با علل مشدده به شمار می‌آید، از دادستان محترم کل کشور ورود در موجبات و مسببان این پدیده را تقاضا دارم. شایسته است ایشان در مسند مدعی‌العموم برای جلوگیری از استمرار و گسترش آزار دسته‌جمعی شهروندان کلان‌شهرها درصدد یافتن مسببان و مجازات متناسب با جرم آنها و جبران خسارت وارده به اقتصاد ملی و شهروندان باشند.  باز هم تکرار می‌کنم که بوروکرات‌های ضررآفرین مرتکب جرم جلوگیری از اجرای قانون هم شده‌اند.

منبع: روزنامه شرق برچسب‌ها طرح کنترل آلودگی هوا لندن آلودگی هوا انگلستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: طرح کنترل آلودگی هوا لندن آلودگی هوا انگلستان طرح کنترل آلودگی هوا لندن آلودگی هوا انگلستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۴۴۱۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوای ۶ شهر اصفهان سالم است/ شاخص زرین‌شهر بر مدار نارنجی آلودگی

به گزارش خبرنگار مهر، شاخص کیفی هوای کلان‌شهر اصفهان بر اساس داده‌های ۱۴ ایستگاه سنجش فعال در ۲۴ ساعت منتهی به ساعت هشت صبح یکشنبه شانزدهم اردیبهشت با میانگین ۶۳ وضعیت قابل قبول را نشان می‌دهد.

بر اساس داده‌های سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان محیط‌زیست (منطقه اصفهان) شاخص هوای این کلان‌شهر امروز در ساعت انتشار این گزارش در ایستگاه خیابان ۲۵ آبان، بولوار کاوه و دانشگاه صنعتی با عدد ۵۹، خیابان احمدآباد ۸۶، میدان انقلاب ۷۸، پارک زمزم ۷۲، رهنان ۶۵، خیابان زینبیه ۷۰، کردآباد و سپاهان‌شهر ۵۷، خیابان‌های فیض و فرشادی ۵۴ و ولدان ۶۸ AQI در وضعیت قابل قبول است.

شاخص هوای اصفهان همچنین در ایستگاه خیابان میرزا طاهر با عدد ۳۷ AQI وضعیت پاک را نشان می‌دهد.

امروز شاخص هوا در خمینی‌شهر با میانگین ۳۴ در وضعیت پاک، در شاهین‌شهر ۷۴، مبارکه ۶۲، کاشان ۵۷، قهجاورستان ۵۶ و نجف آباد ۷۰ AQI در وضعیت قابل قبول و در زرین شهر با میانگین ۱۰۴ ناسالم برای گروه‌های حساس و در سجزی با میانگین ۱۵۴ ناسالم برای عموم شهروندان ثبت شد. ایستگاه سنجش آلودگی هوای منطقه صنعتی دولت آباد قطع است.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک است.
این شاخص به طور معمول برای پنج آلاینده هوا شامل مونوکسیدکربن (CO) ، اُزن (O۳)، دی اکسید نیتروژن (NO۲)، دی اکسید گوگرد (SO۲) و ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون (PM۲.۵) اندازه گیری و به طور روزانه در ایستگاه‌های پایش هوا، ثبت می‌شود.
شاخص کیفی هوا ( Air Quality Index ) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن دار، اوزون و ذرات معلق ( ذرات کوچک‌تر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچک‌تر از ۲.۵ میکرومتر) را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است به یک عدد بدون واحد تبدیل می‌کند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش می‌دهد.

کد خبر 6096765

دیگر خبرها

  • آلودگی هوا در ۳ شهر خوزستان
  • هوای اصفهان ناسالم است/ کاشان در وضعیت قرمز آلودگی
  • هوای رباط کریم تقریبا سالم است/خرابی دستگاه پایش آلودگی هوا
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • آلودگی هوا در ۵ شهر خوزستان
  • تهران از ابتدای امسال چند روز هوای پاک داشته است؟
  • اهواز رکورددار آلودگی هوا / شاخص کیفی ۲۱ شهر سالم و پاک است
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • جزئیات آلودگی هوا در شهرهای خوزستان
  • هوای ۶ شهر اصفهان سالم است/ شاخص زرین‌شهر بر مدار نارنجی آلودگی