Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@15:10:48 GMT

بازتعرف ناتو؛ آغاز دگردیسی ژئوپلتیک

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۷۳۱۲۶

بازتعرف ناتو؛ آغاز دگردیسی ژئوپلتیک

امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه معتقد است عدم هماهنگی لازم میان اعضای ناتو از یک سو و پیش بینی ناپذیر بودن رفتارهای آمریکا از سوی دیگر موجب شده است این سازمان با بحران هویت مواجه شود.

مکرون در اظهاراتی که با واکنش های متفاوت اعضای ناتو  مواجه شد گفت: نمی توانیم برای ناتو هزینه بپردازیم  و جان سربازانمان را فدا کنیم ، ولی فلسفه وجودی این سازمان مبهم باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اظهارات نشان می دهد که پاریس بوضوح خواستار باز تعریف سازمان پیمان آنتلانتیک شمالی است و  ساختار آن را با شرایط کنونی جهان منطبق نمی داند.

گرچه فرانسه با این موضعگیری ظاهرا خواستار روشن شدن فلسفه وجودی ناتو و تبیین نقش دقیق آمریکا در مدیریت این سازمان است ، ولی تداخل منافع پاریس و واشنگتن را نیز می توان از عوامل موثر و یا موثرترین عامل برای اظهارات اخیر مکرون دانست.

به عقیده کارشناسان ، رییس جمهوری فرانسه خواستار روشن شدن سهم این کشور از فعالیت های ناتو در آفریقا، خاورمیانه و دیگر نقاط جهان است.

فرانسه در تحولات لیبی و سرنگونی سرهنگ قذافی نقش محوری داشت ولی پس از مدتی از معادلات این کشور کنار گذاشته شد. به بیان دیگر پاریس خواستار آن است در نقاطی که آمریکا در چارچوب ناتو و با نام ناتو حضور دارد ، نقش پررنگی داشته باشد.

از دیدگاه پاریس با فروپاشی اتحاد شوروی و انحلال پیمان ورشو ، قطعا صف آرایی های سابق بی معنی است و مبانی و اهداف ناتو نیازمند بازتعریف جدید است.

از این  زاویه دید، درشرایطی که کشورهای چک ، رومانی، اسلواکی، اسلوونی، آلبانی، کرواسی و مونته نگرو که زمانی از اعضای پیمان ورشو و اقمار اتحاد شوروی بودند به ناتو پیوسته اند ، بدیهی است که ناتو ناگزیر به بازتعریف مبانی خود است.

این اولین بار نیست که فرانسه در برابر ناتو موضعگیری می کند. ژنرال دوگل رییس جمهوری فرانسه در هفتم مارس ۱۹۶۶ در نامه ای خطاب به لیندون جانسون رییس جمهوری وقت آمریکا اعلام کرد فرانسه از این سازمان خارج می شود.

دوگل در این نامه خواستار حاکمیت کامل فرانسه بر تمامی مرزهای خودشده بود، زیرا تا آن  موقع نیروهای مشترک ناتو در پایگاه های مختلفی در این کشور مستقر شده بودند و از دریا و آسمان  فرانسه برای عملیات مختلف استفاده می کردند.

یک سال پس از نامه دوگل، ژنرال "لیمان لمنیتزر" فرمانده نیروهای آمریکا در اروپا ۱۴ مارس ۱۹۶۷ ، خروج نیروهای ناتو از فرانسه را اعلام کرد.

به این ترتیب آمریکا ۲۷ هزار نیروی نظامی و ۳۷ هزار کارمند غیرنظامی خود را از فرانسه خارج کرد. همچنین ۳۰ پایگاه هوایی، زمینی و دریایی آمریکا در فرانسه تعطیل شد.

نگاه پاریس به ناتو همواره با برخی اعضای دیگر اروپایی این سازمان تفاوت داشته است. در حالی که دیگر اعضای ناتو خواستار تامین امنیت خود توسط این سازمان هستند و به آن بسنده می کنند، فرانسه خواستار نقش محوری و فرماندهی در این سازمان است. و همین نقطه تقابل واشنگتن و پاریس در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی محسوب می شود.

گرچه با تغییر روسای جمهوری فرانسه  و آمریکا ، این تقابل شدت و ضعف می یابد ولی این زاویه دید هیچگاه به سوی صفر میل نکرده است.

از سوی دیگر برژنسکی از استراتژیست های جناح دمکرات آمریکا در سال ۲۰۰۴ میلادی آشکارا اعلام کرد: " اتحادیه اروپا با ظرفیت بالای اقتصادی که  دارد شانه به شانه آمریکا پیش می رود و با هویت پولی و تجاری مستقل می تواند به عنوان یک قطب نظامی جدید ظهور کند و به رقیب آمریکا تبدیل شود. این پدیده می تواند به راحتی هژمونی آمریکا را درمنطقه اقیانوس آرام محدود کند. "

این سخنان برژنسکی حکایت ازآن دارد که آمریکا نیز بر خلاف دوران جنگ سرد، به اتحادیه اروپا به عنوان متحد خود نگاه نمی کند ، بلکه بعکس این اتحادیه را رقیب خود می داند. این دیدگاه واشنگتن قطعا از نگاه پاریس نیز دور نمانده است.

این زاویه دید واشنگتن به اتحادیه اروپا از یک سو و گذشت چند دهه از فروپاشی اتحاد شوروی به عنوان انگیزه اصلی شکل گیری ناتو از سوی دیگر  و نیز ظهور قطب های جدید نظامی ، سیاسی و اقتصادی در جهان  موجب شده است که برخی اعضای کلیدی ناتو همچون فرانسه به طور جدی به بازتعریف ساختار و اهداف  سازمان پیمان آتلانتیک شمالی بیندیشند؛ و نیز بر اساس همین دیدگاه است که فرانسه هر از گاهی از تشکیل ارتش مستقل اروپا سخن به میان می آورد که همواره با مخالفت محور واشنگتن در اتحادیه اروپا مواجه می شود.

این روند ناگزیر می تواند به دگردیسی در مرزبندی های ژئوپلتیک در آینده نزدیک منجر شود.

برچسب‌ها فرانسه ناتو لندن ایالات متحده آمریکا ترکیه پروندهٔ خبری نشست سران ناتو - ۲۰۱۹

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرانسه ناتو لندن ایالات متحده آمریکا ترکیه فرانسه ناتو لندن ایالات متحده آمریکا ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۷۳۱۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیز کشتی گیر ایران برای کسب تنها سهمیه باقی مانده المپیک پاریس

به گزارش خبرگزاری مهر، روند کسب سهمیه کشتی در المپیک ۲۰۲۴ پاریس به ایستگاه پایانی رسیده و ترکیه آخرین شانس کشورها برای بدست آوردن مجوز حضور در این آوردگاه بزرگ هستند. راه کسب ۱۶ سهمیه المپیک در ۶ وزن کشتی آزاد، ۶ وزن کشتی فرنگی و ۶ وزن کشتی زنان، از رقابت‌هایی جهانی ۲۰۲۳ بلگراد آغاز شد و ۵ نفر اول این مسابقات شامل نفرات اول تا سوم مشترک به همراه برنده نفرات پنجم مشترک سهمیه المپیک را بدست آوردند. در ادامه مسابقات قاره‌ای در آمریکا، آفریقا بهمراه اقیانوسیه، اروپا و آسیا برگزار و ۲ نفر راه یافته به دیدار فینال جمعاً ۸ نفر کسب سهمیه کردند تا مجموع نفرات حاضر در هر وزن به عدد ۱۳ برسد.

نمایندگان کشورمان در کشتی فرنگی هر ۶ سهمیه المپیک را بدست آورده اند و در کشتی آزاد نیز ۵ سهمیه کسب شده و تنها در وزن ۵۷ کیلوگرم می باید سهمیه المپیک کسب شود.

بر این اساس علیرضا سرلک نماینده کشورمان به رقابت‌های گزینشی المپیک در ترکیه اعزام خواهد شد تا روزهای ۲۲ و ۲۳ اردیبهشت ماه به مصاف حریفان خود برود. در این مسابقات ۲ نفر راه یافته به دیدار فینال به همراه برنده نفرات سوم مشترک (جمعاً ۳ نفر) سهمیه المپیک را کسب خواهند کرد.

طبق اعلام سایت اتحادیه جهانی، تاکنون ۲۸ کشتی گیر برای حضور در این مسابقات ثبت نام کرده اند که نمایندگان کشورهای بلغارستان، آمریکا، چین، گرجستان، آلمان، هند، قزاقستان، کره جنوبی، کره شمالی، مغولستان، هند، اوکراین و آمریکا از جمله آنها هستند.

کد خبر 6098022 سیده فرزانه شریفی

دیگر خبرها

  • خیز کشتی گیر ایران برای کسب تنها سهمیه باقی مانده المپیک پاریس
  • تقدیر رئیس‌جمهور چین از روابط پکن و پاریس
  • درخواست اوکراین برای حذف قایقران روسی از المپیک پاریس
  • بیرون کردن دانشجویان فرانسوی توسط پلیس پاریس
  • خانواده‌های سربازانی که در غزه می‌جنگند خواستار حمله نکردن به رفح شدند
  • ببینید | نمایش تسلیحات اهدایی آمریکا و ناتو به اوکراین در مسکو
  • فیلم/ نمایش تسلیحات اهدایی آمریکا و ناتو به اوکراین در مسکو
  • پلیس فرانسه با هدف پاکسازی دانشگاه علوم‌سیاسی پاریس از دانشجویان تحصن کننده حامی فلسطین وارد عمل شد
  • مجارستان: درگیری مستقیم ناتو با روسیه یعنی جنگ جهانی سوم
  • انتفاضه دانشجویان فرانسوی در حمایت از فلسطین