Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@03:38:49 GMT

هر ۱۸ ثانیه یک زن در جهان مورد آزار قرار می‌گیرد

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۷۹۱۲۹

هر ۱۸ ثانیه یک زن در جهان مورد آزار قرار می‌گیرد

ایسنا/خراسان رضوی یک حقوق‌دان گفت: بنابر گزارش سازمان بهداشت جهانی، در هر ۱۸ ثانیه یک زن در جهان مورد آزار قرار می‌گیرد.

هانیه هژبرالساداتی، امروز در نشست تخصصی بررسی لایحه صیانت، کرامت و تامین امنیت بانوان در برابر خشونت، که در سالن آمفی‌تئاتر کانون وکلای دادگستری خراسان برگزار شد، عنوان کرد: برگزاری چنین نشستی در جامعه پرخشونتی مانند جامعه ایران، با نرخ بالای جریان‌های خشونت‌آمیز و خشونت‌های ساختاری و فرهنگی که بعضاً توسط خود قانون این خشونت‌ها تجویز می‌شود، بسیار مفید است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: برای نمونه می‌توان به قانون 1105 قانون مدنی اشاره کرد که در روابط بین زوجین، ریاست خانواده از خصایص شوهر است و یک رابطه عاطفی برابر عاشقانه در قانون دیده نمی‌شود و یک رابطه رئیس و مرئوسی است. یا ماده 1181 قانون مدنی که پدر و جد پدری را ولی کودک تلقی می‌کند، کودکی که از جان و جوهره وجودی مادر تغذیه می‌کند و در نهایت نام پدر و ولایت پدربزرگ را می‌برد.

این عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اینکه «اساساً در جامعه‌ای که با واژه فمنسیم و فمنیست مانند تابو برخورد می‌شود» گفت: ما به دانشجویان‌مان توصیه می‌کنیم برای اینکه در آینده رساله‌شان دچار مشکل نشود و مجلات و مقالاتشان را بپذیرند از واژگان جنسیت محور استفاده کنند؛ برگزاری چنین مراسم‌هایی که گفتمان‌شان بر اساس زنان و مسائل مربوط به زنان بر می‌گردد زنان را از ابژه به سوژه تبدیل می‌کند که جای قدردانی دارد.

وی خاطر نشان کرد: اگر تصویب لوایح این چنینی با همین مسیر انجام شود و فقط جنبه نمادین داشته باشد و در محتوا اتفاق چندانی نیفتد، تنها ورود گفتمان‌هایی با محوریت زنان موجب به رسمیت شناخته شدن زنان به عنوان انسان‌هایی با حقوق برابر با مردم خواهد شد. در اینجا بحث ما برابری بیولوژیکی نیست و زن به مثابه یک انسان و دارای حقوقی برابر در ایران و جهان است.

هژبرالساداتی با بیان اینکه «در تمام جهان تا مادامی که مسئله‌ای جزو گفتمان روزمره و دغدغه مردم نشده است، نتایج عملی از آن دیده نشده است»، اظهار کرد: بنابر گزارش سازمان بهداشت جهانی، در هر ۱۸ ثانیه یک زن مورد آزار قرار می‌گیرد. بنابر آخرین پژوهشی که توسط دفتر امور اجتماعی وزارت کشور در 32 جلد انجام شده، بیش از ۶۶ درصد زنان ایران در دوران زناشویی خود دست کم یک بار مورد خشونت قرار میگیرند.

وی تاکید کرد: مفهوم خشونت‌ خانگی یا خشونت علیه زنان، مفهوم موسعی را در سطوح مختلفی از جنسی، جسمی، روانی، کلامی و غیره دربرمی‌گیرد و ابعاد پنهانی دارد، البته دراین بعد پنهان، مردان هم به شدت بزه‌دیده ما زنان می‌شوند و آن چیزی است که ما واژه فارسی برای آن نداریم و دغدغه‌های مردم یک جامعه را از تعداد کلماتی که برای یک مفهوم دارند، می‌توان درک کرد. زوجین در ایران به شدت در بحث آزادی با یکدیگر مشکل دارند و خشونت‌های ناشی از نادیده گرفتن این حق، معمولا در سطوح بالاتر منجر به بروز خشونت‌های شدیدتر می‌شود.

هژبرالساداتی با اشاره به اینکه «یکی از نقدهایی که من به این لایحه از منظر جرم‌شناختی داشتم، نادیده گرفتن لایحه‌های زیرین زندگی روزمره است»، گفت: نمی‌توانیم با جرم مقابله کنیم مگر اینکه بفهمیم فرآیندهای ذهنی فرهنگی روزمره چگونه افراد را وادار و متمایل به انتخاب می‌کند. خشونت اساساً از طریق یادگیری اجتماعی ابراز می‌شود و تا مادامی که توجیه‌های ذهنی در ساختار فرهنگ جامعه وجود دارد، حتی تعیین مجازات اعدام هم نمی‌تواند کاری را از پیش ببرد.

وی ادامه داد: با توجه به آمارهای جهانی، در سال ۲۰۱۷، پانزده میلیون زن در سراسر جهان از قریب به حدود ۳ میلیارد زن، تحت خشونت‌های جسمی شدید قرار گرفته‌اند. در همین سال، از هر ۴ زن، ۳ زن مورد خشونت از عزیزانشان قرار می‌گیرند.

این عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: نکته بسیار مغفولی که در این لایحه وجود دارد این است که زن خیلی اوقات از فردی که دوستش دارد، مانند پسر، همسر، برادر و از کسانیکه‌ زندگی عاطفی با آن‌ها داشته، مورد خشونت قرار می‌گیرد. از پایه‌های زندگی عاطفی خشونت می‌بینم و آیا تاکید این لایحه بر مجازات‌های سنتی ‌می‌تواند بنیان‌های خانواده را تحکیم کند، پاسخ صراحتاً نه است.

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی زنان حقوق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۷۹۱۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟

نتایج مطالعات یک گروه از پژوهشگران نشان می‌دهد عواملی مانند چالش‌های مالی و اقتصادی، ساختار فرهنگی و سیاسی ذات‌گرا و بنیان‌گرا، جامعه مردمحور و جبر محیطی نقش بازدارنده در مشارکت سیاسی زنان دارد.

موضوع مشارکت سیاسی زنان در کشور‌های در حال توسعه، پدیده پیچیده‌ای است که به پویایی و توسعه نظام‌های سیاسی مربوط می‌شود. سطح مشارت سیاسی شهروندان نشان دهنده یک نظام سیاسی توسعه یافته است. توسعه نظام‌های سیاسی در یک ملت به میزان مشارکت سیاسی شهروندان بدون تفاوت جنسیتی بستگی دارد. گزارش اخیر شکاف جنسیتی جهانی نشان می‌دهد اگر مسیر کنونی در جهان حفظ شود، برای اروپای غربی ۵۴.۴ سال دیگر و برای کشور‌های جنوب آسیا ۷۱.۵ سال طول خواهد کشید تا شکاف جنسیتی را کاهش دهند.

همچنین گزارش دفتر توسعه انسانی سازمان ملل متحد درباره اقدامات کشور‌های عضو در زمینه میزان پایبندی و اهتمام دولت‌ها در تحقق اهداف برنامه‌های توانمندسازی جنسیتی و مشارکت دهی زنان در سیاست نشان می‌دهد حضور زنان در عرصه سیاسی و ساختار قدرت، کمتر از مردان است که شاید مهمترین علت آن مردسالارانه بودن ساختار سیاسی کشور‌های خاورمیانه و محدودیت‌هایی است که مانع از حضور پررنگ و چشمگیر زنان در عرصه‌های گوناگون می‌شود و مهمتر از همه نگرش جامعه درباره حضور و فعالیت زنان در عرصه‌های مختلف، میزان مشارکت زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان نامزد‌های حاضر در عرصه رقابت، ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده برای ۲۲ حوزه در دور دوم انتخابات که در روز ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

تبلیغات دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز از بامداد روز ۱۳ اردیبهشت آغاز شده و تا ساعت هشت صبح پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ادامه دارد. آخرین جلسه مجلس یازدهم روز دوم خرداد تشکیل و مراسم افتتاحیه مجلس شورای اسلامی در دوره دوازدهم، روز هفتم خرداد ماه برگزار می‌شود.
زنان به عنوان نیمی از جمعیت ایران در انتخابات پیش رو نقش موثر و مهمی داشته و مشارکت سیاسی آنان شاخص حائز اهمیت در فرآیند توسعه پایدار است. «مهدیه آخوندی»، «کرم حبیب پور گتابی» و «زهرا حضرتی صومعه» در مطالعه‌ای با عنوان «آسیب شناسی مشارکت سیاسی زنان تهران بر اساس نظریه زمینه‌ای» این موضوع را مورد توجه قرار داده و از طریق روش کیفی سعی کرده‌اند علل، شرایط مداخله‌گر و شرایط زمینه‌ای تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان را مورد مطالعه و واکاوی خود قرار دهند.

شرایط عِلّی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان

فقدان استقلال مالی زنان، اهمیت داشتن درآمد، استقلال خواهی مالی، هزینه‌های زیاد فعالیت‌های اقتصادی، فقدان منابع مالی کافی برای امور سیاسی زنان، وابستگی مالی زنان، فقدان اندوخته مالی زنان، تمایل نداشتن زنان به هزینه کردن در عرصه سیاسی، فقدان حمایت مالی زنان در عرصه‌های سیاسی، بالا بودن هزینه‌های مشارکت فعال سیاسی برای زنان، تمایل شدید به داشتن استقلال مالی و هزینه بر بودن فعالیت‌های اقتصادی از جمله شرایط عِلّی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان است.

همچنین انحصارگرایی فضای سیاسی، مداخله نکردن سیاسی گروه‌های مختلف در سیاست از جمله زنان، نبود گروه‌های سیاسی حامی از زنان، فقدان ساختار مناسب حزبی برای زنان، طرد سیاسی زنان، به رسمیت نشناختن سیاسی زنان و درون‌گرایی گروه‌های سیاسی نیز از دیگر عوامل علی تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان است.

شرایط زمینه‌ای تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی زنان

شریط زمینه‌ای در حقیقت مقوله‌ها و مفاهیمی را در بر می‌گیرد که زمینه‌ساز مشارکت سیاسی زنان است و فعال شدن آنان در این حوزه را تسهیل می‌کند یا برعکس مانع از مشارکت سیاسی آنان می‌شود. یکی از شرایط زمینه‌ای مهم در زمینه مشارکت سیاسی زنان ساختار نابرابر و مردسالاری در حوزه کنشگری سیاسی است عامل مردسالاری به عنوان یک سیستم رفتاری سرکوبگر نقشی کلیدی ایفا می‌کند. مردانی که با این سیستم جامعه‌پذیر شده‌اند، این الگوی رفتاری را با خود به صورت کلی در جامعه و به صورت جزئی به سیستم حزبی و انتخاباتی منتقل می‌کنند. در نتیجه زنان حتی خارج از خانه و خانواده خود با رفتار‌های پدرسالارانه مواجه خواهند شد.

بنابراین، تبعیض جنسیتی فضای سیاسی، نبود پذیرش کافی جامعه برای مشارکت سیاسی زنان، نگاه مردانه داشتن به امر سیاست، طرد پنهان زنان از مشارکت سیاسی از جمله ویژگی‌های ساختار فرهنگی و سیاسی ذات گرا و بنیان گرا است که مانع از مشارکت سیاسی زنان می‌شود.

همچنین نبود حمایت کافی خانواده از زنان در مناصب سیاسی، جامعه‌پذیری منع کننده برای زنان در حوزه امور سیاسی، فقدان آموزش حقوق سیاسی برای زنان، حمایت نکردن کافی زنان از یکدیگر، کمبود رشد سیاسی زنان، محدودیت شدید در محیط خانواده، سنت گرایی در خانواده‌ها و نپذیرفتن زنان در مناصب سیاسی و استقبال نکردن جامعه از زنان موفق سیاسی از جمله ویژگی‌های جامعه مردمحور و جبر محیطی است که بر مشارکت سیاسی زنان تاثیر می‌گذارد.

شرایط مداخله‌گر بر مشارکت سیاسی زنان

یکی از شرایط مداخله‌گر در مشارکت سیاسی زنان، به ویژگی‌های روحی و روانی آنان در عرصه سیاسی برمی‌گردد. با وجود ماهیت مدنی و عقلانی مشارکت سیاسی، زنان از وجوه روحی و روانی نیز متاثر هستند.  به بیان دیگر فعالیت سیاسی تنها از عوامل عقلانی تاثیر نمی‌پذیرد و ویژگی‌های روحی-شخصیتی زنان از جمله اعتماد به نفس خود بزرگ‌بینی، تمایل به مشارکت سیاسی، ریسک پذیری و اقتدار شخصیتی از جمله شرایطی هستند که می‌توانند حلقه ارتباط زنان با ساختار سیاسی را مختل کننداز طرف دیگر، مشارکت سیاسی زنان این ویژگی‌های روحی و روانی را تقویت می‌کند. مشارکت سیاسی به زنان عزت نفس می‌بخشد و به آنان احساس مفید بودن، کفایت، ارزش و قدرت و اعتماد به نفس می‌دهد و از طرف دیگر بی اعتنایی به این نیاز‌های روحی و روانی به احساساتی از قبیل حقارت، ضعف و درماندگی در آنان منجر می‌شود.

راهبرد‌هایی به منظور افزایش مشارکت سیاسی زنان

به منظور افزایش مشارکت سیاسی زنان راهبرد‌هایی از قبیل عدالت اقتصادی در حوزه تقسیم کار جنسیتی، رفع قوانین تبعیض‌آمیز و مردسالارانه، ایجاد بستر‌های رشد و نمو برای زنان و مردان، ایجاد زمینه‌های خودشکوفایی و تربیت بر اساس خودباوری برای زنان و حمایت از مشارکت سیاسی زنان پیشنهاد می‌شود.

همچنین پرورش زنان و توانمندسازی برای آنان از دوران مدرسه، انتخاب زنان به عنوان مدیران رده بالا و میانی، پذیرش زنان در عرصه‌های مختلف اقتصادی سیاسی، کمک کردن سمن‌ها به زنان در شکوفایی و مشارکت سیاسی، تغییر شکاف میان خانواده و زنان و اعتماد آنان به توانایی‌های دختران و زنان و قبح شکنی از حضور زنان در عرصه‌های مختلف سیاسی از جمله راهکار‌های موثر در این زمینه هستند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • وقتی «محرمانه لس‌آنجلس» بالاتر از «پدرخوانده» قرار می ‌گیرد
  • این دهه‌شصتی خبرساز طراح لایحه حجاب است؛ سمت‌های او چه بوده است؟
  • آیا لایحه «ارتقای امنیت زنان» فمنیستی است؟
  • سرکوب دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین با لابی رژیم صهیونیستی صورت می‌گیرد
  • یادداشت مهرداد خدیر / این مرد طراح لایحه عفاف و حجاب است /او در چه سمت‌هایی مشغول به کار بوده است؟ /آن اقبالی این اقبالی نیست!
  • جامعه کارگری باید مورد تکریم و احترام قرار گیرد
  • این مرد طراح لایحه عفاف و حجاب است /او در چه سمت هایی مشغول به کار بوده است؟ /آن اقبالی این اقبالی نیست!
  • چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟
  • ایرادهای سابق شورای نگهبان به لایحه عفاف و حجاب هنوز به قوت خود باقی است
  • ریشه‌یابی خشونت‌های فیزیکی و کلامی/ جریمه بدون آموزش تاثیری ندارد