Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@16:34:49 GMT

آخرین تلاش‌ها برای احیای برجام

تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۹۹۴۲۰۱

آخرین تلاش‌ها برای احیای برجام

روزنامه ابتکار در گزارشی تازه‌ترین مذاکرات پیرامون توافق هسته‌ای در وین را بررسی کرده است: هر چند برخی از اظهارنظرها توسط مقامات و کارشناسان پیش از این نشست حاکی از آن بود در این جلسه بعید به نظر می‌رسد تحول مهمی در خصوص درجام صورت بگیرد، اما با توجه به مسائلی که از چند روز گذشته پیرامون توافق هسته‌ای صورت گرفته، این جلسه را به یکی از مهم‏ترین کمیسیون‌های مشترک میان ایران و ۱+۴ تبدیل کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی که اوایل هفته گذشته شش کشور اروپایی اعلام کردند که خواستار پیوستن به مکانیزم مالی اینستکس هستند و سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه نیز از این امر استقبال کردند، اما گفت‏وگوها در مورد فعال کردن مکانیسم ماشه توسط اروپا و نیز بیانیه سه کشور اروپایی در مورد برنامه موشکی ایران سبب شد تا دامنه اختلافات در آستانه نشست دیروز وین افزایش پیدا کند. البته این جلسه پیش از آغاز نیز با چالش‌های کم‏سابقه خود روبه‏رو بود به‏طوری‏که به دلیل برخی تجمعات در مقابل هتل کوبورگ، هیئت ایرانی در اعتراض به این امر تهدید به ترک محل مذاکرات و عدم شرکت در نشست کمیسیون مشترک کرد که درنهایت با پادرمیانی اتحادیه اروپایی به عنوان هماهنگ‏کننده کمیسیون مشترک، محل برگزاری این نشست به یکی از ساختمان‌های اتحادیه اروپا تغییر یافت.

افزایش امیدواری به اینستکس

از جمله مواردی که در دستور کار این جلسه تاثیر گذاشته است می‌توان ابتدا به بحث پیوستن شش کشور اروپایی به مکانیسم مالی اینستکس اشاره کرد؛ امری که هر چند به گفته تحلیل‌گران نمی‌تواند به یکباره این سازوکار مالی را از حالت رکود خود خارج کند، اما نشان‏دهنده عزم اروپایی‌ها برای حفظ برجام و خریدن فرصت دوباره از سوی آنها تعبیر می‌شود.

مورد دومی که از طول هفته گذشته تاکنون پیرامون آن حرف و حدیث‌های زیادی مطرح شده، بحث فعال کردن مکانیسم ماشه توسط سه کشور اروپایی است. تروئیکای اروپایی به خصوص پس از ورود ایران به گام چهارم هسته‌ای، مدعی هستند که راهبرد کاهش تعهدات هسته‌ای از سوی ایران نقض برجام بوده و آنها آماده هستند که این راهکارهای موجود به خصوص مکانیسم ماشه در برابر ایران استفاده کنند. اگر این اقدام صورت بگیرد، پرونده ایران بار دیگر به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شده و با توجه به شرایط کنونی در این شورا که ایالات متحده آمریکا ریاست دوره‏ای آن را بر عهده دارد، مقدمات برای بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران فراهم می‌شود؛ امری که می‌تواند به طور کامل به فروپاشی نهایی توافق هسته‌ای منجر شود.

بهانه موشکی اروپا

اما موضوع مهم‏تری که اواخر هفته گذشته از سوی سه کشور اروپایی بار دیگر به صورت جدی‌تری مطرح شد؛ اعلام مخالفت مجدد آنها با برنامه موشکی ایران بود. در همین راستا سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان اخیرا در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل مدعی شده‌اند که توسعه برخی از موشک‌های ایران خلاف قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت است و از او خواستند تا در گزارش بعدی خود درباره برنامه موشکی جمهوری اسلامی اعلام کند که توسعه این موشک‌ها با این قطعنامه شورای امنیت ناهمخوان است. این موضوع، با توجه به اینکه از سوی ایران بارها به عنوان خط قرمز مطرح شده و مقامات کشورمان نیز در نشست‌ها و جلسات مختلف برنامه موشکی ایران را مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ عنوان کرده‌اند، سبب شده تا در شرایط فشار حداکثری آمریکا و لزوم عمیق‌تر شدن همکاری سایر شرکای برجام برای نجات این توافق، حواشی متعددی ایجاد شود.

به همین دلیل است که محمدجواد ظریف در واکنشی تند به کشورهای اروپایی این سخنان را دروغی باطل عنوان کرد و نوشت: جدیدترین نامه تروئیکای اروپایی به دبیرکل سازمان ملل درباره موشک‌های ایران دروغی باطل است تا بی‌کفایتی بدبختانه خودشان را در اجرای حداقلی‌ترین تعهدات‏شان ذیل برجام لاپوشانی کنند. ظریف گفته بود: اگر این کشورهای اروپایی اندکی اعتبار جهانی می‌خواهند، می‌توانند با اعمال حق حاکمیتی خود به جای تسلیم شدن در برابر زورگویی‏های آمریکا شروع کنند.

به گفته کارشناسان قطعنامه ٢٢٣١ تنها از ایران می‏خواهد از ساخت و توسعه موشک‏های دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای پرهیز کند. ایران نیز بارها تاکید کرده که به دنبال توسعه چنین موشک‌هایی نیست و برنامه موشکی‌اش را طبق قوانین بین‏المللی فقط برای تقویت توان دفاعی خود گسترش می‏دهد؛ چراکه این حق هر کشوری است.

تداوم وضع موجود

از جمله موارد دیگری هم که بر روی نشست چهاردهمین کمیسیون مشترک برجام تاثیر‏گذار بود، اظهارنظر برخی از مقامات اروپایی پیش از آغاز این نشست در وین بود. در این رابطه، ‏روز گذشته کریستوفر برگر سخنگوی وزارت خارجه آلمان در جمع خبرنگاران گام‌های ایران در خصوص کاهش تعهدات برجامی را غیرقابل قبول خواند و اعلام کرد که دیپلمات‌ها این مسئله را در نشست کمیسیون مشترک برجام در وین به اطلاع طرف ایرانی خواهند رساند. وی مدعی شد: ما به طرف ایرانی تاکید خواهیم کرد که باید از تخلفات خود ذیل برجام بازگردند.

از سوی دیگر، در حالی که لوئیجی دی مایو، وزیر امور خارجه ایتالیا نیز گام‌های هسته‌ای ایران را مایه نگرانی توصیف کرده و گفته بود که باید مذاکرات جدیدی در خصوص اهداف تازه در توافق هسته‌ای صورت بگیرد، مجید تخت‌روانچی سفیر و نماینده ایران در سازمان ملل در واکنش به نامه سه کشور اروپایی به سازمان ملل درباره برنامه موشکی ایران، ادعای مطرح شده در این نامه را با تشریح دلایلی مستند رد کرد.

همچنین نماینده چین نیز پس از پایان نشست کمیسیون برجام در وین در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه کشورش خواستار فعال کردن مکانیسم ماشه نیست و طرف‌های اروپایی نیز صحبتی در این خصوص نکردند، گفت: در جلسه روز گذشته میان تمامی اعضا در خصوص مقصر بودن آمریکا در ایجاد بحران در برجام اشتراک نظر وجود داشت.

به طور مشخص بحث‌های مهم در جلسه روز گذشته در خصوص گام‌های هسته‌ای ایران و نیز راهکارها برای کاهش فشار تحریم‌ها بر روی ایران بود؛ امری که به گفته ناظران با توجه به تمایل تمامی شرکای برجام به حفظ و تداوم آن و نیز جلوگیری از هر اقدامی که در شرایط کنونی می‌تواند ضربه جبران ناپذیری را بر توافق هسته‌ای وارد کند، نشان می‌دهد که حداقل تا ماه‌های آینده تمامی طرفین خواستار حفظ وضع موجود و ایجاد فرصت برای برون‏رفت از این چالش برجامی هستند.

منبع: روزنامه ابتکار برچسب‌ها برجام فرانسه روسیه وین اتحادیه اروپا اينستكس سید عباس عراقچی إيران چین آلمان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام فرانسه روسیه وین اتحادیه اروپا اينستكس سید عباس عراقچی إيران چین آلمان برجام فرانسه روسیه وین اتحادیه اروپا اينستكس سید عباس عراقچی إيران چین آلمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۹۹۴۲۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور

سهیل محمودیان کارشناس انرژی در مورد خنثی سازی تحریم ها از طریق فروش بی سابقه نفت خام با کمک دیپلماسی فعال انرژی به خبرنگار قدس گفت: ایران با افزایش صادرات نفت خام خود به سطوح بی سابقه در 6 سال گذشته و جذب سرمایه گذاران خارجی به صنعت نفت و گاز خود، با موفقیت تاثیر تحریم ها را خنثی کرده است. ایران طی سال‌ها با تحریم‌های متعددی به‌ویژه صادرات نفت خود مواجه بوده است که توانایی این کشور را برای فروش نفت خام خود در بازار بین‌المللی محدود کرده است. با این حال، ایران در سال‌های اخیر توانسته است با اعمال سیاست‌های جدید و نوین در بخش نفت و گاز بر این چالش‌ها فائق آید.

وی ادامه داد: یکی از عوامل اصلی موفقیت استراتژی بازاریابی نفت ایران، متنوع‌سازی پایگاه مشتریان آن است. ایران فعالانه به دنبال بازارهای جدید برای نفت خام خود بوده است و وابستگی خود را به خریداران سنتی کاهش داده است. ایران با کاوش در بازارهای جدید و ایجاد مشارکت های بلندمدت با خریداران، توانسته صادرات نفت خام خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این رویکرد به ایران کمک کرده تا به درآمد سالانه 35 میلیارد دلاری برسد که بالاترین میزان در 6 سال گذشته است. علاوه بر این ایران با جذب سرمایه گذاری خارجی در جهت توسعه میادین و زیرساخت های نفتی خود توانسته ظرفیت تولید نفت خود را افزایش داده تا بتواند تقاضای فزاینده نفت خام خود را در بازار بین المللی برآورده کند. این امر نه تنها حجم صادرات ایران را افزایش داده است، بلکه کیفیت و رقابت پذیری فرآورده های نفتی این کشور را نیز افزایش داده است.

محمودیان با اشاره به جذب 5.5 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی با وجود تشدید تحریم ها گفت: ایران علاوه بر بازاریابی موفق نفت ایران، به نقاط عطف قابل توجهی در جذب سرمایه گذاران خارجی به صنعت نفت و گاز خود نیز دست یافته است. علیرغم تحریم های اعمال شده بر این کشور، ایران موفق به جذب سطوح بی سابقه ای از سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی خود به ویژه در صنعت نفت و گاز شده است. در سال گذشته، بخش نفت و گاز کانون اصلی سرمایه گذاری خارجی بود که مجموع آن به 5.5 میلیارد دلار رسید که بالاترین میزان در سال های اخیر است. روند صعودی سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت و گاز ایران را می توان ناشی از تلاش دولت برای ایجاد فضای مساعد برای سرمایه گذاران خارجی دانست. دولت سیزدهم سیاست‌هایی را برای ساده‌سازی فرآیند سرمایه‌گذاری و ایجاد مشوق‌هایی برای جذب سرمایه‌های خارجی در بخش انرژی اجرا کرده است. ایران با ارائه شرایط جذابی مانند معافیت های مالیاتی، اجاره زمین با یارانه و روش های تایید ساده، توانسته طیف متنوعی از سرمایه گذاران را از سراسر جهان جذب کند.

این کارشناس انرژی ادامه داد: علاوه بر این، ایران در راستای توسعه مشارکت های استراتژیک با شرکت های خارجی برای استفاده از تخصص و منابع آنها در صنعت نفت و گاز کار کرده است. ایران با همکاری شرکت‌های بین‌المللی توانسته است به فناوری‌های جدید و راه‌حل‌های نوآورانه برای ارتقای توان و کارایی تولید خود دست یابد. این امر نه تنها از نظر افزایش تولید نفت و گاز به نفع ایران بوده است، بلکه به رشد و توسعه کلی بازار انرژی این کشور نیز کمک کرده است.

وی افزود: دیپلماسی هوشمندانه انرژی دولت سیزدهم، تمرکز بر خنثی‌سازی تحریم‌ها را با رسیدن به سقف‌های فروش روزانه نفت خام در 6 سال گذشته و شکستن رکوردها در جذب سرمایه‌گذاران خارجی به صنعت نفت و گاز خود با موفقیت به سرانجام رسانده است. ایران از طریق استراتژی‌های بازاریابی موثر، تنوع بخشی به مشتریان و سرمایه‌گذاری در فناوری‌های مدرن و در نتیجه تمرکز بر بازطراحی تجارت انرژی کشور، فروش نفت خود را به زمان برجام برساند م درآمد ارزی را نیز حدود دو برابر کند. رکوردشکنی های ایران در فروش نفت خام و سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت و گاز پیامدهای مهمی برای آینده بازار انرژی کشور دارد.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار سلاح هسته‌ای در لهستان
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • واکنش آمریکا به گزارش اخیر گروسی درباره ایران
  • آمریکا: برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم
  • تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای
  • فیلم کامل ادعای کریمی‌قدوسی درباره کلاهک هسته‌ای | اروپایی‌ها دست و پاشون را جمع کنند!
  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟