Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@17:02:32 GMT

اصولگرایان و یک دهه پرماجرا

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۱۰۱۶۴

اصولگرایان و یک دهه پرماجرا

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، پیروزی‌ جریان چپ سیاسی در انتخابات دوم خرداد ۷۶ و پس از آن استیلای اصلاح‌طلبان بر مجلس ششم با پیروزی و افزایش آرای «سیدمحمد خاتمی» در انتخابات هشتم ریاست جمهوری همراه شد و وضعیت ناامیدکننده‌ای را برای اردوگاه راست‌ها که نام اصولگرا را برای خود برگزیده بودند، به تصویر می‌کشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در چشم‌انداز سیاسی سال‌های نیمه دوم دهه هفتاد، برای بسیاری نشانه‌ای از پیروزی اصولگرایان در انتخابات پیشِ رو به چشم نمی‌آمد و وضعیت چنان بود که تعدادی از تحلیلگران و تئوریسن‌های اصلاح‌طلب در نشریات پرشمار خود نسخه‌هایی را برای فاصله گرفتن رقیب از شکست‌های پی‌درپی تجویز می‌کردند.

این وضعیت اما چندان به درازا نکشید و پس از نخستین انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا که وزارت کشور دولت اصلاحات برگزار کرد، در دوره دوم ورق به نفع تشکل‌های اصولگرا برگشت. به همین خاطر بسیاری این انتخابات را که در اسفندماه سال ۸۱ و البته با مشارکت به مراتب کمتر از دوره نخست صورت گرفت، مقدمه بازگشت اصولگرایان به قدرت تلقی می‌کنند.

انتخابات هفتم مجلس و بازگشت اصولگرایان به مجلس

مهمترین ویژگی انتخابات مجلس هفتم، استفاده اصولگرایان از فرصت افتراق در اردوگاه رقیب و به میدان نیامدن چهره‌های مطرح اصلاح‌طلب بود.

بر اساس گزارشی که «عبدالواحد موسوی لاری» وزیر وقت کشور در اولین جلسه مجلس هفتم قرائت کرد، از میان هشت هزار نامزد انتخابات تنها ۴۶۶۵ نفر به مرحله رقابت راه یافتند و انتخابات در شرایط رد صلاحیت بیش از ۲ هزار نفر و به رغم اعتراض بسیاری از چهره‌های دولتی و اصلاح‌طلب برگزار شد.

این انتخابات در اسفندماه سال ۸۲ برگزار شد و مجلس هفتم از خردادسال بعد آغاز به کار کرد. به این ترتیب دو سال پایانی دولت اصلاحات با مجلسی ناهمسو به پایان رسید. یکی از نمودهای ناهمسویی مجلس با دولت، مصوبه نمایندگان در زمینه تثبیت قیمت در پایان سال ۸۳ بود که دولتی‌ها شدیدا با آن مخالفت داشتند.

در حالی که دولت خاتمی معتقد به افزایش پلکانی (سالانه ده درصدی) خدمات دولتی و حامل‌های سوخت برای جلوگیری از تورم افسارگسیخته بود، «غلامعلی حداد عادل» در مقام رئیس مجلس هفتم مصوبه مزبور را عیدی مجلس به مردم خواند.

در رقابت‌های انتخاباتی مجلس هفتم، «جامعه روحانیت مبارز» که سال‌ها محوریت فعالیت‌های سیاسی جریان راست را برعهده داشت با گروه‌های همسو از ائتلاف «آبادگران ایران اسلامی» اعلام حمایت کرد. با این حال، لیست‌هایی دیگر نیز در جریان رقابت‌ها اعلام شد که بسیاری از اعضای آن را همان آبادگران تشکیل می‌دانند؛ «ائتلاف خدمتگزاران مستقل ایران اسلامی»، «ائتلاف آبادانی و توسعه ایران»، «ائتلاف ملی کار و تولید» و ... عناوین فهرست‌های انتخاباتی بود که بیشتر چهره‌های اصولگرا را در خود جای می‌داد.

نتیجه این دور از انتخابات که با مشارکت حدود ۵۱ درصدی برگزار شد، شکل‌گیری فراکسیون اکثریتی اصولگرایان با هدایت حداد عادل بود؛ چهره‌ای فرهنگی- سیاسی که تنها نصف آرای منتخب نخست پایتخت در دوره ششم (محمدرضا خاتمی) را به دست آورد اما توانست لقب نماینده نخست تهران را در دوره هفتم به دست آورد.

در این مجلس که از آبان ۸۳ به محل کنونی در بهارستان انتقال یافت، نمایندگان بیشترین همسویی را با دولت «محمود احمدی نژاد» نشان دادند. الزام دولت جهت دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته‌ای، الزام دولت به ساخت بیست نیروگاه هسته‌ای ۱۰۰۰ مگاواتی تا سال ۱۴۰۴ و تعلیق اقدامات داوطلبانه مبتنی بر پروتکل الحاقی در صورت ارسال پرونده ایران از شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان از مصوبات مجلس هفتم بود که باعث شد دولت نهم با شتاب بیشتری در راستای سیاست‌های «اعلانی» هسته‌ای گام بردارد؛ وضعیتی که با توجه به رویکردهای دولت احمدی‌نژاد نتیجه آن افزایش اختلافات ایران با قدرت‌های جهان بود.

مجلس هشتم و رقابت‌های درونی اصولگرایان

مجلس هشتم نیز مانند دوره هفتم در اختیار اصولگرایان بود با این تفاوت که دوره هشتم چهره‌ای متفاوت از دوره قبلی پیدا کرد به طوری که حدود ۱۵۰ نفر بدون سابقه قبلی نمایندگی به بهارستان راه یافتند.

در این دوره حدود ۷۰ درصد کرسی‌های بهارستان به اصولگرایان اختصاص یافت. یکی از اصلی‌ترین الگوهای عمل این جریان سیاسی بر مبنای ائتلاف موسوم به ۵+۶ پیش رفت و موفقیت انتخاباتی را برای آن‌ها به دنبال داشت.

مبنای شکل‌گیری این الگو دعوتی بود که احمدی‌نژاد از چهره‌های شاخص اصولگرا برای حضور هماهنگ این جریان در انتخابات به عمل آورد. در ادامه، ۶ نفر از نمایندگان تشکل‌های مختلف اصولگرا در کنار پنج چهره میانجی و مورد قبول دیگران، لیستی تحت عنوان «جبهه متحد اصولگرایان» را اعلام کردند که این جبهه خود از سه طیف تشکیل می‌شد؛ «جبهه پیروان خط امام و رهبری»، «جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و اصولگرایان تحولخواه» و «ائتلاف رایحه خوش خدمت» که طیف سوم اصولگرایان نزدیک به رئیس‎جمهور بودند.

در این مجلس «علی لاریجانی» توانست در رقابت بر سر ریاست از حدادعادل پیشی بگیرد. از مهمترین وقایع این مجلس مباحث مربوط به هدفمندی یارانه‌ها بود که در سال ۱۳۸۸ صورت گرفت و به مصوبه‌ای در این زمینه انجامید که البته در سال بعد اجرایی شد.

از دید بسیاری از ناظران، مجلس هشتم تا پایان دوره دولت نهم مجلسی هماهنگ با دولت بود اما پس از انتخابات جنجالی سال ۸۸ اختلافات میان کابینه و مجلسی‌ها یا به عبارتی بهتر احمدی‌نژاد و اصولگرایان اوج گرفت که یکی از نقاط عطف این گسست هم امضای حکم معاون اولی رئیس‌جمهوری برای «اسفندیار رحیم مشایی» بود.

در مجلس هشتم چهار وزیر احمدی نژاد استیضاح و دو نفر از آنان عزل شدند. برای بسیاری، جلسه سوال از رئیس جمهوری که اسفندماه سال ۹۰ برگزار شد یکی از پرتنش‌ترین روزهای بهارستان بود. احمدی نژاد در جلسه پاسخ به سوالات نمایندگان در مورد آمار اشتغال آفرینی، تخصیص بودجه به متروی تهران، ماجرای خانه‌نشینی رئیس‌جمهوری، عزل نامتعارف وزیر امور خارجه و ... شدیدترین واگرایی از حامیان پیشین خود را به تصویر کشید.

یکی از مهمترین ویژگی‌های انتخابات مجلس هشتم و وجه ممیزه آن با دوره قبلی انسجام بیشتر میان تشکل‌های اصولگرا بود به طوری که به جای لیست‌های متنوع انتخاباتی، یک فهرست واحد تحت عنوان جبهه متحد مورد وثوق اعضای این اردوگاه قرار گرفت. البته وقابع بعدی شکاف‌های ژرف میان طیف‌های مختلف اصولگرا را به تصویر کشید.

در دوره اکثریت اصولگرایان در مجالس هفتم و هشتم بخش مهمی از کنش نمایندگان یا به عبارتی اصولگرایان به دفاع از وضعیت موجود سیاسی و کارنامه و عملکردهای دولت به ویژه در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی اختصاص یافت.

یکی از ویژگی‌های دیگر این دوره را می‌توان اظهارتمایل کنشگران سیاسی اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا به اقدام تشکیلاتی و حزبی و همگرایی دانست، این در حالی بود که ماوقع سیاسی، چیرگی اندیشه انفکاک‌طلبی و خودمحوری را نزد فعالان و حلقه‌های سیاسی نمایان می‌ساخت.  

برچسب‌ها علي لاريجاني غلامعلی حداد عادل بهارستان اصولگرایان محمود احمدی نژاد اصلاح طلبان سید محمد خاتمی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علي لاريجاني غلامعلی حداد عادل بهارستان اصولگرایان محمود احمدی نژاد اصلاح طلبان سید محمد خاتمی علي لاريجاني غلامعلی حداد عادل بهارستان اصولگرایان محمود احمدی نژاد اصلاح طلبان سید محمد خاتمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۱۰۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید رئیسی بر حضورگسترده‌تر مردم در دور دوم انتخابات مجلس

رئیس جمهور انتخابات را جلوه روشن مردم‌سالاری دانست و بر ضرورت فراهم کردن زمینه حضور گسترده مردم در مرحله دوم انتخابات و تمهید تمامی امکانات برای تکمیل حماسه‌آفرینی آنان در انتخابات ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ تاکید کرد. - اخبار سیاسی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور صبح امروز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت با اشاره به نزدیک شدن زمان برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در برخی حوزه‌های انتخاباتی، بر ضرورت فراهم کردن زمینه حضور گسترده مردم در این مرحله از انتخابات و تمهید تمامی امکانات برای تکمیل حماسه‌آفرینی آنان در انتخابات 11 اسفند 1402 تاکید کرد.

رئیس جمهور انتخابات را جلوه روشن مردم‌سالاری دینی دانست که آحاد جامعه در راستای عمل به تکلیف اجتماعی و شرعی در آن مشارکت کرده و معتمدین خود را برای قانونگذاری و بهبود روند امور انتخاب می‌کنند.

وی در ادامه به موضوع ضرورت مشارکت مردم برای تحقق هدف جهش تولید اشاره کرد و افزود: تمهید مقدمات تحقق مشارکت مردم نیازمند اهتمام جدی همه بخش‌های دولت است؛ هر دستگاهی باید زمینه‌ها و راهکارهای جذب مشارکت مردم در بخش خود را به شکل دقیق و با زمان‌بندی مشخص تدوین و اعلام کرده و اجرای آن را به شکل مستمر و گام به گام پایش کند.

رئیس جمهور در جلسه امروز هیئت دولت همچنین ضمن تبریک فرارسیدن روز کارگر و روز معلم، نقش کارگران و معلمان در پیشرفت و آبادانی کشور را اساسی و مهم توصیف و تصریح کرد: مبنای خلقت عالم بر تعلیم و تربیت استوار است و لذا همه ما در هر زمان و با لحاظ برخورداری از هر سطحی از دانش، همچنان نیازمند دانش‌افزایی و علم‌آموزی بیشتر هستیم.

در جلسه امروز هیئت دولت وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه هفته گذشته، هفته درخشش ورزشکاران کشورمان در میادین بین‌المللی بود، قهرمانی تیم ملی فوتسال در رقابت‌های جام ملت‌های آسیا، قهرمانی تیم ملی وشوو در رقابت‌های انتخابی جام جهانی، قهرمانی تیم ملی دختران کمتر از 18 سال در تورنمنت کافا در تاجیکستان، قهرمانی تیم والیبال دانش‌آموزی ایران در رقابت‌های مدارس جهان، قهرمانی، شکستن رکورد و کسب مدال طلای خانم عیدیان در ماده 400 متر دو با مانع قهرمانی آسیا، نائب قهرمانی تیم ملی تپانچه بادی کشورمان در مسابقات جام جهانی کره جنوبی و نائب قهرمانی تیم شطرنج امید کشورمان در مسابقات شهرهای آسیا را از جمله این موفقیت‌ها برشمرد که باعث شادی و شعف عمومی در کشور شد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری نیز با اعلام خبر دستیابی به فرمولاسیون، فرآیند و فناوری استحصال کود «تریپل سوپر فسفات» به عنوان یکی از کودهای مهم و بسیار پرکاربرد در کشاورزی گفت: سالانه نیاز به واردات 250 هزار تن از این نوع کود داشتیم که خوشبختانه تولید آن در کشور بومی‌سازی و خط تولیدی با ظرفیت 100 هزار تن راه‌اندازی شده که تا 200 هزار تن قابل افزایش است و می‌تواند سالانه تا 37 میلیون دلار صرفه‌جویی ایجاد کند.

وی ابراز امیدواری کرد با حمایت از تولیدات داخل، زمینه رونق تولید داخلی این محصول فراهم شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اظهارات رئیسی درباره انتخابات مرحله دوم مجلس
  • تاکید رئیسی بر حضورگسترده‌تر مردم در دور دوم انتخابات مجلس
  • افشای دلایل ردصلاحیت حسن روحانی در انتخابات
  • اعلام اسامی و مشخصات نامزدهای دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس
  • با کاندیداهای راه‌یافته به دور دوم انتخابات مجلس دو حوزه انتخابیه فارس آشنا شوید
  • کنایه عباس عبدی به سکوت اصولگرایان درباره مواضع تند مهدی نصیری
  • کنایه عباس عبدی به سکوت اصولگرایان درباره مواضع تند مهدی نصیری / براندازی قابل جمع با اصلاح‌طلبی نیست
  • کنایه عباس عبدی به سکوت اصولگرایان مقابل جنجال مهدی نصیری /براندازی قابل جمع با اصلاح‌طلبی نیست
  • انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد
  • تحلیل عباس عبدی از اعتراضات دانشجویی در آمریکا: از این تنور نانی برای اصولگرایان محترم پخته نمی‌شود، بهتر است فکر دیگری کنند