Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@23:29:12 GMT

نعل وارونه اروپا با «مکانسیم ماشه»

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۲۴۷۷۶

نعل وارونه اروپا با «مکانسیم ماشه»

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، در پی خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵، نگاه بسیاری از ناظران به سمت سه کشور اروپایی عضو توافق یعنی آلمان، فرانسه و انگلیس دوخته شد تا راه را برای نجات توافق هموار کنند؛ مسوولیتی که با گذشت بیش از یکسال و نیم هنوز به انجام مشخصی نرسیده و سران تروئیکا با فرار به جلو در پی شانه خالی کردن از زیر بار تعهدات و وظایف خود هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که «جوسپ بورل» مسوول جدید سیاست خارجی اروپا دیروز در صفحه مجازی خود بر اهمیت برجام تاکید کرده و حفظ توافق هسته‌ای را مسوولیت همه طرف‌ها دانسته‌است. بورل چنین توئیت کرده که «برجام برای امنیت جهانی و عدم اشاعه هسته‌ای حیاتی است. ما مسوولیت جمعی برای حفظ توافق ایران داریم. متعاقب برگزاری کمیسیون مشترک، در سِمت هماهنگ‌کننده از دعوت برای اجرای کامل (برجام) و معکوس ساختن روند منفی اخیر حمایت می کنم.»

اواخر هفته گذشته (جمعه پانزدهم آذرماه) نیز در جریان چهاردهمین نشست کمیسیون مشترک برجام که با حضور نمایندگان گروه ۱+۴ شامل آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس به ریاست «سیدعباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه کشورمان و «هلگا اشمید» معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد، طرف اروپایی از تهران درخواست کرد تا به تعهدات برجامی برگردد.

این مطالبه در در حالی مطرح می‌شود که با توجه به گزارش‌های شانزده‌گانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران همواره به تعهدات خود وفادار مانده است. عدم توازن در تعهدات و ضعف طرف‌های مقابل در رفع تحریم‌های آمریکا اما باعث برداشته‌شدن چهار گام تدریجی و کاهنده در برجام شد که تداوم آن بسته به نوع رفتار دیگر اعضای برجام در هفته‌های آتی است.

نکته قابل تامل اما فرار به جلوی طرف اروپایی برای شانه خالی‌کردن از زیر بار تعهدات است که در نامه اخیر سران تروئیکا به «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل و همچنین تهدید برخی بازیگران اروپایی به کاربست «مکانیسم ماشه» می‌توان دید.

چهارشنبه هفته گذشته یعنی دو روز مانده به برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک برجام در وین، سران سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان در اعتراض به برنامه موشکی ایران، طی نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل، توسعه موشک‌های بالستیک دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای را مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ توصیف کرده‌ و تلویحا تهدید کرده بودند که امکان دارد مکانیسم ماشه را که مبنی بر بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل است، فعال کنند.

لازم به توضیح است که در ارتباط با مکانیسم ماشه به بند ۳۷ برجام ارجاع داده می‌شود؛ بندی که بر اساس آن در صورت اختلاف و نقض پایبندی این توافق از جانب امضاکنندگان، کمیسیون مشترک تشکیل می‌شود. چنانچه در این کمیسیون اختلاف حل و فصل نشود، موضوع به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع خواهد شد. در صورتی که شورای امنیت سازمان ملل ظرف ۳۰ روز به تعلیق تحریم‌ها رای ندهد، تحریم‌ها در چارچوب قطعنامه‌های قبلی شورای امنیت خود به خود به اجرا گذاشته خواهند شد.

نکته قابل‌تامل اینکه اروپایی‌هایی که به این مکانیسم برای تهدید ایران استناد می کنند به جملات پایانی همان بند بی اعتنا هستند که آورده‌ «ایران بیان داشته است که چنانچه تحریم‌ها جزئا یا کلا مجددا اعمال شوند، ایران این امر را به منزله زمینه ای برای توقف کلی یا جزئی تعهدات خود وفق این برجام قلمداد خواهد کرد.»

هر چند به باور کارشناسان، استفاده از مکانیسم ماشه از سوی غربی‌ها بیشتر جنبه بازدارندگی و تبلیغاتی دارد اما به هر حال نامه سران تروئیکا به گوترش موضوعی نبود که مسوولان کشورمان به آن بی‌تفاوت باشند. ایران نیز متقابلا در نامه‌ای به دبیرکل سازمان‌ملل تاکید کرد که «قاطعانه به فعالیت‌های خود در زمینه موشک‌های دوربرد و سکوهای پرتاب فضایی که هر دوی آن‌ها در چارچوب حقوق بین‌الملل، جزو حقوق ذاتی کشور بوده و برای تامین امنیت و همچنین منافع اقتصادی‌ـ‌اجتماعی ضروری است» ادامه خواهد داد.

همچنین «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه به این اقدام طرف اروپایی واکنش نشان داد و با درج توئیتی به شدت طرف اروپایی را زیر سوال برد و نوشت: جدیدترین نامه تروئیکای اروپایی به دبیرکل سازمان ملل درباره موشک‌ها(ی ایران)، دروغ مذبوحانه‌ای است تا بی‌کفایتی بدبختانه خودشان در اجرای حداقلی‌ترین تعهدات ذیل برجام را لاپوشانی کنند. اگر تروئیکای اروپایی اندکی اعتبار جهانی می‌خواهد، می‌تواند با اعمال حق حاکمیتی و اختیارات خود به جای تسلیم شدن در برابر قلدری آمریکا، شروع کند.

حال این پرسش به ذهن می‌رسد که برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ در ارتباط با برنامه موشکی ایران چه نظری دارند و چه محدودیت‌هایی را در نظر گرفته‌اند؟ نکته مهم اینکه برجام هیچ اشاره‌ای به فعالیت‌های موشکی ایران نکرده و این موضوع به طور مشخص و دقیق در قطعنامه ۲۲۳۱ مورد بررسی قرار گرفته‌است.

در بند سوم بخش «پیوست ب: اعلامیه» قطعنامه‌ای که شورای امنیت اواخر تیرماه ۹۴ صادر کرده در ارتباط با مسائل تسلیحاتی و موشکی ایران می‌خوانیم: از ایران خواسته می‌شود تا هشت سال پس از «روز قبول توافق» یا تا زمانی که آژانس گزارشی مبنی بر تایید «نتیجه‌گیری گسترده‌تر» ارایه کند، هرکدام زودتر حادث شود، هیچ فعالیتی مرتبط با موشک‌های بالستیکی طراحی‌شده برای قابلیت حمل سلاح‌های هسته‌ای، شامل پرتاب با استفاده از چنین فناوری‌های موشک‌های بالستیک، صورت ندهد.

بنابراین در قطعنامه، موشک‌های بالستیک مطرح شده‌اند که قابلیت حمل کلاهک‌های هسته‌ای داشته‌باشند. این در حالی است که به گفته مسوولان جمهوری اسلامی، موشک‌های ایران با چنین هدفی طراحی نشده و بیشتر جنبه دفاعی دارند.

اما نگرانی غرب بیش از اینکه متوجه فعالیت‌های موشکی کنونی ایران باشد، متوجه پایان‌یابی محدودیت‌ها و به عبارتی «بندهای غروب برجام» است. در متن قطعنامه ۲۲۳۱، بازه زمانی پنج‌ساله برای مبادلات تسلیحاتی در نظر گرفته شده و سال آینده این محدودیت به پایان می‌رسد. ضمن این که در قطعنامه مذکور برای فعالیت‌های موشکی ایران نیز محدودیتی هشت‌ساله لحاظ شده و بعد از این زمان، فعالیت‌های ایران در این زمینه به شرایط عادی بازخواهد گشت.

در مجموع هر چند طرف‌های اروپایی به بازخوانی متن برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ با هدف یافتن راهکاری به منظور گریز از مسوولیت‌های خود اقدام کرده و سازوکارهایی چون مکانیسم ماشه را مطرح ساخته‌اند اما به باور ناظران چنین تهدیدات نمادین نتیجه‌ای عکس خواهد داشت؛ نتیجه‌ای که می تواند آنچنان که «حمید بعیدی نژاد» سفیر ایران در لندن و «علی مطهری» نماینده مجلس گفته‌اند به خروج ایران از برجام و «پیمان منع گسترش سلاح هسته‌ای» (ان.پی.تی) بیانجامد. در این صورت نتیجه زحمات اروپایی‌ها که حدود ۱۲ سال برای حل‌وفصل اختلاف هسته‌ای با تهران مذاکره کرده تا به یک توافق تاریخی دست‌یابند، نابود خواهد شد.

برچسب‌ها برجام اتحادیه اروپا قطعنامه 2231 مکانیسم ماشه نشست کمیسیون مشترک برجام پروندهٔ خبری نشست کمیسیون مشترک برجام - وین

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام اتحادیه اروپا قطعنامه 2231 مکانیسم ماشه نشست کمیسیون مشترک برجام برجام اتحادیه اروپا قطعنامه 2231 مکانیسم ماشه نشست کمیسیون مشترک برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۲۴۷۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(ویدئو) توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها

پس از آنکه در نیمه دوم سال ۱۳۶۶ تا تیر ۱۳۶۷ که ایران قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت، متاثر از افزایش تسلیح عراق توسط شوروی، استفاده گسترده از سلاح شیمیایی، کمک‌های اطلاعاتی غرب به ویژه آمریکا به صدام حسین و توسعه جنگ به خلیج فارس در چارچوب جنگ نفتکش‌ها، موقعیت ایران در صحنه نبرد متزلزل شد و ایران در تصمیمی عاقلانه قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت. کاهش حضور مردم در جبهه‌ها نسبت به سال‌های نخست جنگ نیز شرایط را پیچیده‌تر کرده بود و تصور می‌شد مردم از جنگ خسته شده‌اند.

پس از پذیرش قطعنامه از سوی ایران، صدام تصور کرد ایران در آستانه از دست دادن همه جبهه‌هاست و بر حملاتش شدت بخشید. اینجا بود که ملک فهد به صدام حسین با اشاره به روحیه ایرانی‌ها یک توصیه کلیدی کرد که باعث شد صدام حسین نیز چند هفته بعد قطعنامه را بپذیرد. پس از آن نیز حملاتی انجام شد که این بار مردم در جبهه حضور گسترده یافتند و مشخص شد پادشاه عربستان درک درستی از روحیه ایرانی دارد. روایت ظریف را از آن روز‌ها و توصیه‌ای که پادشاه عربستان به صدام کرد، می‌بینید و می‌شنوید.   کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • ضربه احتمالی لورکوزن به برنامه‌‌های اروپایی بارسلونا
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها (فیلم)
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق
  • رده‌بندی جدید لیگ‌های اروپایی؛ سری آ پس از 17 سال در بین دو لیگ برتر اروپا!
  • (ویدئو) توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها
  • چالش سخت آرسنال برای حفظ یکی از بهترین استعدادهای آکادمی‌اش
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره ایرانی‌ها
  • منتظر پاسخ هستیم و در عین حال دستمان روی ماشه است
  • حکم دادگاه لاهه برای دستگیری نتانیاهو جدی است
  • گلایه امری از لیگ برتر: جلوی رویای تیم‌ها را می‌گیرند!