Web Analytics Made Easy - Statcounter

با توجه به گسترش بانکداری الکترونیک، اکثر کشورهای توسعه‌یافته یا درحال‌توسعه تعداد شعب بانکی خود را کاهش داده‌اند ولی همچنان شاهد افزایش تعداد شعب بانکی در ایران هستیم که موجب کاهش قدرت تسهیلات دهی بانک‌ها می‌شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با گسترش فناوری‌های نوین و بانکداری الکترونیک مطمئناً خدماتی که نیاز به حضور فیزیکی افراد در بانک دارد کاهش‌یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نتیجه، انتظار می‌رود که از تعداد شعب بانکی کاسته شود. برخلاف انتظارات داده‌های بانک جهانی نشان می‌دهد تعداد شعب بانک‌ها در ایران افزایش یافته است. همان‌طور که نمودار زیر نشان می‌دهد تعداد شعب بانکی در 14 سال اخیر 34 درصد افزایش یافته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد روند تعداد شعب بانکی در اتحادیه اروپا نه تنها افزایشی نبوده بلکه کاهش چشمگیری داشته است. در اتحادیه اروپا طی 10 سال اخیر سرانه تعداد شعب به جمعیت از 34 به 21 شعبه به ازای 100 هزار نفر جمعیت بالغ رسیده است. درواقع، بین سال‌های 2009 تا 2018، 33 درصد از تعداد شعب بانکی اتحادیه اروپا کاسته شده است. نمودار زیر روند تعداد شعب بانکی طی 10 سال اخیر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا را نشان می‌دهد.

اگر منتخبی از کشورهای اتحادیه اروپا بر اساس داده‌های بانک جهانی مورد بررسی قرار گیرد (نمودار زیر)، مشخص می شود ایران 3 برابر کشورهایی همچون آلمان، هلند و اتریش شعبه بانکی دارد. متوسط تعداد شعب در اتحادیه اروپا نیز 21 شعبه به ازای 100 هزار نفر جمعیت بالغ است که فاصله بسیاری با سرانه 30 شعبه‌ای ایران نسبت به همان مقیاس دارد.

اگر دامنه این بررسی به کشورهای با درآمد سرانه بالا تغییر داده شود بازهم همین روند مشاهده می‌شود. لازم به ذکر است برای طبقه بندی کشور ها بر اساس درآمد سرانه حجم تولید ناخالص داخلی آن ها بر اساس دلار آمریکا یکسان‌سازی می‌شود و با توجه به تفاوت تورم کشورها، بر جمعیت تقسیم می‌شود که درامد سرانه کشورها به دست می‌آید. کشورهای با درآمد بالا طی ده سال اخیر  در تعداد شعب بانکی خود 21 درصد کاهش داشته‌اند یعنی تعداد شعب بانکی به ازای 100 هزار نفر جمعیت بالغ از 24.7 شعبه در سال 2009 به 20.3 بانک در سال 2018 کاهش یافته است.

افزایش تعداد شعب بانکی در اقتصاد موجب کاهش قدرت تسهیلات دهی بانک‌ها می‌شود زیرا دارایی‌های آن‌ها را اقلامی تشکیل خواهد داد که قدرت نقدشوندگی پایینی دارند. درنتیجه افزایش دارایی‌های منجمد همچون شعب بانکی که قدرت نقد شوندگی پایین دارند بانک‌ها را در ادامه با تنگناهای اعتباری مواجه می‌کند. این تنگناهای اعتباری نیز که ناشی از ناتوانی تسویه بین‌بانکی است در آخر منجر به ‌اضافه برداشت و افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی می‌شود، معضلی که بیش از یک دهه گریبان اقتصاد ایران را گرفته است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: اتحادیه اروپا شعب بانکی بانک بانکداری الکترونیک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۵۱۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۱۲ درصدی جابجایی مسافر در جنوب سیستان و بلوچستان

ایسنا/سیستان و بلوچستان معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل جاده ای جنوب سیستان و بلوچستان گفت: در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲، تعداد ۲ میلیون و ۶۵۹ هزار و ۲۴۰ نفر مسافر توسط ۳۷۰ هزار و ۱۹۴ ناوگان حمل و نقل عمومی در سطح استان جابه جا شده اند که این میزان ، افزایش ۱۲ درصدی در تعداد مسافر و افزایش ۸ درصدی در تعداد سفر نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن نشان می‌دهد.

محمد یاسین احمدیان در گفت وگو با ایسنا، گفت: از این تعداد، یک میلیون و ۶۶۸ هزار و ۲۱۲ مسافر ، درون استانی و ۹۹۱ هزار و ۲۸ مسافر نیز به مقصد برون استانی بوده است.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان، تصریح کرد: هم اینک ۴۱ شرکت ،۲ پایانه مسافربری، ۹۶۲ راننده مسافری فعال ،۸۳ ناوگان اتوبوسی و یک هزار و ۷۶ ناوگان مینی بوسی در حال خدمات رسانی به مسافران در حوزه تحت پوشش این اداره کل می باشند.

احمدیان یادآور شد: مسافران می‌توانند هرگونه انتقاد و شکایت خود از پایانه‌های مسافربری و یا رانندگان حوزه حمل و نقل مسافر را از طریق سامانه ۱۴۱ به این اداره کل اطلاع دهند تا در کمیسیون‌های مربوطه به تخلف شرکت و رانندگان رسیدگی شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • هشدار کارشناسان درباره بحران مسکن در اروپا و خطر راست افراطی
  • افزایش ۱۲ درصدی جابجایی مسافر در جنوب سیستان و بلوچستان
  • کاهش اتکا به تسهیلات بانکی با اجرای قانون تامین مالی تولید
  • افزایش قیمت گاز در اروپا؟!
  • اجرای قانون تامین مالی تولید، اتکا به تسهیلات بانکی را کاهش می‌دهد
  • اجرای قانون تامین مالی تولید، اتکا به تسهیلات بانکی را کاهش می دهد
  • ماشه افزایش قیمت گاز در اروپا چکانده می‌شود
  • سهم صفر درصدی مشارکت ۱۸ بانک در نهضت ملی مسکن
  • کاهش ۸ درصدی مراجعان درگیری به پزشکی قانونی اردبیل
  • ساعت اوج یعنی چه و چرا باید برق کمتری مصرف کنیم؟