Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-27@00:50:51 GMT

موسوی‌لاری: ممکن است هیچ لیستی ارائه ندهیم

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۶۶۰۳۴

موسوی‌لاری: ممکن است هیچ لیستی ارائه ندهیم

روزنامه شرق نوشت: اوضاع انتخاباتی اصلاح‌طلبان بسیار مبهم است و مشخص نیست از محدود نامزد‌های اصلاح‌طلب، صلاحیت چه تعداد احراز می‌شود و چه تعداد از کارزار انتخابات بازمی‌مانند. از سوی دیگر، هر زمان که مشارکت مردم پایین آمده است، اصلاح‌طلبان قدری دچار مشکل شده‌اند. سید عبدالواحد موسوی‌لاری، از اعضای مجمع روحانیون مبارز و وزیر کشور دولت اصلاحات، باور دارد تغییر سازوکار هیئت‌های اجرائی در این دوره انتخاباتی نیز بر مشکلات اصلاح‌طلبان دامن زده است؛ زیرا این هیئت‌ها به نوعی همان کاری را انجام می‌دهند که شورای نگهبان می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گمان او، اکنون نامزد‌های اصلاح‌طلبان از دو مرجع تأیید صلاحت یا رد‌صلاحیت می‌شوند که این مهم خود بر میزان ردصلاحیت‌ها می‌افزاید.

برای بررسی شرایط فعلی اصلاح‌طلبان در انتخابات، ساعتی را با این فعال سیاسی به گفتگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.


 با توجه به اينکه هر زمان مشارکت مردمي پايين بوده، جبهه اصلاحات صحنه رقابت را به رقيب واگذار کرده است، براي اقناع افکار عمومي به مشارکت در انتخابات چه بايد کرد؟

از منظر راهبرد کلي، اصلاح‌طلبان بايد در انتخابات مشارکت حداکثري داشته باشند تا شاهد انتخاباتی پرشور و بانشاط باشيم و براي تحقق اين مهم نیز سازوکارهايي در نظر گرفته شده است؛ اما واقعيت این است که در اين مسير مشکلات فراواني وجود دارد که شما هم به آن اشاره کردید. براي حل اين موضوع، ضرورت دارد تمام نيروهايي که به انقلاب و ايران علاقه‌ دارند، بکوشند مردم را قانع کنند که پاي صندوق‌ها حاضر شوند؛ زيرا اگر مشارکت بالا نباشد و عموم مردم در برگزيدن نمايندگان مجلس مشارکت نداشته باشند، نيروهاي غيرمردمي بر کرسي نمايندگي تکيه مي‌زنند.


 يکي ديگر از موضوعاتي که اصلاح‌طلبان بر آن تکيه مي‌کنند، اين است که اگر شوراي نگهبان صلاحيت همين تعداد نامزد محدود اصلاح‌طلب را احراز نکند، عملا جبهه اصلاحات در انتخابات نقشي نخواهد داشت؛ اين گزاره تا چه حد پذيرفتني است؟
نگاه ناظران و مجريان انتخابات همواره يکي از دغدغه‌هاي اصلاح‌طلبان بوده است. در اين دوره مشکل مضاعفي نسبت به ادوار گذشته انتخابات احساس مي‌شود. هيئت‌هاي اجرائي انتخابات نیز عملا به ردصلاحيت دست مي‌زنند و اين موضوع واقعا حق انتخاب‌شوندگان و انتخاب‌کنندگان را تحديد مي‌کند. هيئت‌هاي اجرائي در اين دوره با ترکيبي از جناح راست چيده شده است. در گذشته هيئت‌هاي اجرائي کمکي به هيئت‌هاي نظارت بودند؛ اما در اين دوره به دليل ضعف دولت، ترکيب آنها متشکل از اصولگراهاست و ممکن است قبل از بررسي صلاحيت‌ها از سوی شوراي نگهبان، اين هيئت‌ها بخشي از اصلاح‌طلبان را ردصلاحيت کنند. پيش از اين، فرماندار 30 نفر از معتمدان را معرفي مي‌کرد که ايشان معمولا تمام يا دست‌کم بخش اعظم نامزدها را که مشکلات شکلي نداشتند، تأييد مي‌کردند. اکنون افزون بر فرماندار، دادستاني و اداره ثبت هم در معرفي اعضاي اين هيئت‌ها نقش دارند و هيئت‌هاي نظارت ديگر صرفا امضاي فرماندار را نمي‌پذيرند و مي‌گويند بايد دادستاني و اداره ثبت هم اعضاي اين هيئت‌ها را تأييد کرده باشد. به‌اين‌ترتيب، اين احتمال وجود دارد که موضع هيئت‌هاي اجرائي به سمت‌و‌سوي جناحي برود. آنچه اکنون با آن مواجه هستيم، نظارت از دو مرجع است؛ يعني اگر تا قبل فقط شوراي نگهبان صلاحيت‌ها را احراز نمي‌کرد، اکنون همين کار را هيئت‌هاي نظارت هم انجام مي‌دهند و اگر نامزدي را اين هيئت‌ها ردصلاحيت کنند، ديگر بررسي صلاحيت او به شوراي نگهبان نمي‌رسد.


 موضوع بعدي اين است که برخی نيروهاي شاخص اصلاح‌طلب هم تمايلي به ثبت‌نام نداشتند. اين موضوع را قبول داريد؟
بله به‌هرحال به دلايل مختلف برخی احزاب، گروه‌ها، تشکل‌ها، واجدان شرايط و نيروهاي مؤثر جبهه اصلاحات حاضر نشدند که در اين دوره ثبت‌نام کنند. درعين‌حال معتقدم که اصلاح‌طلبان هنوز هم بايد در انتخابات شرکت کنند، زيرا هر نوع تغييري ميسر نمي‌شود مگر از صندوق‌هاي رأي. نبايد از اين مجال غافل شد و هنوز مي‌توان انتظار داشت که مجلس بعدي ترکيبي از نيروهاي سياسي باشد و شاهد يک مجلس تک‌صدا نباشيم.


 علاوه‌برآنکه برخی نيروهاي شاخص اصلاح‌طلب تمايل به ثبت‌نام نداشتند، گويا که از مدت‌ها پيش احزاب اصلاح‌طلب هم تلاشي براي فضاسازي انتخاباتي نکردند؛ براي مثال در يک سال گذشته بارها شاهد طرح‌هاي رهاشده‌اي بوديم که هيچ اجماعي بر آنها صورت نگرفت که شايد مهم‌ترين آنها تشکيل پارلمان اصلاحات بود. علت اين ناهماهنگي سياسي و انتخاباتي در جبهه اصلاحات چه بود؟
فضاسازي انتخاباتي يک بحث است و واقعيات بحث ديگري است. قرار بود پارلمان اصلاحات يک نهاد بالادستي براي همه احزاب جبهه اصلاحات باشد که مخالفت‌ها و اختلاف‌نظرها مانع از شکل‌گيري آن شد. برخي چنين تلقي کردند که اگر جمعي خارج از مجموعه احزاب شکل بگيرد ناموفق مي‌شود، زيرا وقتي برخي يک نهاد بسيار کوچک‌تر به نام شوراي‌عالي سياست‌گذاري را برنمي‌تابند، قطعا پارلمان اصلاحات را هم تحمل نمي‌کردند. البته کار روي تشکيل نهادي بالادستي با عناويني مانند پارلمان، شورا يا مجمع هنوز ادامه دارد و اميد است که بعد از انتخابات سازوکارهايش تبيين شود.


 طرح ديگري که اکنون مطرح شده، «سرا» است. برخي مي‌گويند اين طرح زمينه‌هاي دموکراتيک ندارد و برخي ديگر نظري متفاوت از اين دارند. قرار است با سرا چه اتفاقي رخ دهد؟
تنها پيام سرا اين است که عده بيشتري از اصلاح‌طلبان در بستن ليست نقش داشته باشند. حتما اين طرح مشکلاتي دارد و بايد بيشتر روی آن کار شود و شايد اگر اين طرح براي انتخابات رياست‌جمهوري مطرح مي‌شد، بهتر اجرا مي‌شد. پيش از اين 40 نفر مي‌نشستند و ليست را تعيين مي‌کردند، اما قرار است با طرح سرا تعداد بسيار بيشتري بر ليست انتخاباتي نظر بدهند.


 با درنظرداشتن تمام موانعي که بر سر راه انتخاباتي اصلاح‌طلبان وجود دارد، آيا باز هم آقاي خاتمي پشت ليست اصلاح‌طلبان مي‌ايستد يا صرفا بر مشارکت حداکثري تأکيد مي‌کند؟
بايد منتظر نتيجه بررسي صلاحيت‌ها باشيم و ببينيم شوراي نگهبان چه تعدادي از نيروهاي اصلاح‌طلب را تأييد صلاحيت مي‌کند. اگر کانديدايي نداشته باشيم طبيعتا نمي‌توانيم ليستي بدهيم و وقتي ليستي نباشد، جناب خاتمي از چه چيزی بايد حمايت کند؟ در حقيقت اين احتمال وجود دارد که اصلا ليستي ارائه نشود.


 بنابراين آيا مي‌توان گفت که با توجه به شرايط پيش‌آمده، همان مشارکت مشروط مطروحه توسط آقاي حجاريان اجرا مي‌شود؟
نه، آن مشارکت مشروطي که آقاي حجاريان تأکيد داشت ناظر به قيدگذاشتن براي شوراي نگهبان بود که تفسير از نظارت چگونه باشد. ما مي‌گوييم در صورتي که نامزدي وجود داشته باشد، ليست مي‌دهيم، اما اگر براي مثال در اصفهان نامزدهاي اصلاح‌طلب ردصلاحيت شوند، امکان ارائه ليست را نخواهيم داشت و اصلا محل شرط ايجاد نمي‌شود.


 به‌عنوان پرسش پاياني بفرماييد که آيا ندادن ليست و نداشتن نامزد در حوزه‌هاي انتخابيه مختلف باعث شرکت‌نکردن انتخابات هم مي‌شود يا صرفا بايد شاهد ندادن ليست و درعين‌حال تأکيد بر مشارکت در انتخابات باشيم؟
ندادن ليست اصلا به معناي تحريم انتخابات نيست و پيش‌فرض اصلاح‌طلبان حضور در انتخابات است. ما به قطعيت مي‌گوييم که هنوز تنها روزنه اصلاح‌طلبان شرکت در انتخابات است، ولو در مناطقي ليستي نداشته باشند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: موسوی لاری انتخابات اصلاح طلبان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۶۶۰۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس مهم است؟

چند روزی بیشتر تا برگزاری دور دوم انتخابات مجلس باقی نمانده و بالاخره تکلیف ۴۵ کرسی باقی مانده مشخص خواهد شد. ممکن است بیشتر مردم تصور کنند که انتخابات پایان یافته در حالی که چنین نیست و با توجه به این که کرسی های باقی مانده اکثرا به شهرهای بزرگی چون تهران تعلق دارند اهمیت حضور مردم در همه پرسی ۲۱ اردیبهشت را دو چندان می‌کند.

مشارکت پُرشور مردم در حوزه‌هایی که به دور دوم کشیده شده اهمیت بسزایی دارد چرا که نماینده‌ای با پشتوانه رأی بالا قطعاً مؤثرتر از نماینده‌ای است که پشتوانه رأی بالایی ندارد. همچنین زمانی که مجلس قوی باشد، قدرت نظارت بالایی خواهد داشت و می‌تواند تخطی از اجرای قوانین را به خوبی شناسایی کرده و به دستگاه‌ها و مسؤولان اجرایی کشور گوشزد کند که در ریل قانون حرکت کنند.

این انتخابات در ۲۲ حوزه «تهران، شمیرانات، اسلام‌شهر و پردیس» «تبریز، آذرشهر و اسکو»، «شبستر»، «میانه»، «پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز مغان»، «سمیرم»، «لنجان»، «کرج، اشتهارد و فردی»، «بیرجند، درمیان و خوسف»، «مشهد و کلات»، «آبادان»، «رامهرمز و رامشیر»، «خدابنده»، «زنجان و طارم»، «شیراز و زرقان»، «مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد»، «کرمانشاه»، «گنبدکاووس»، «خرم‌آباد و چگنی»، «قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی»، «ملایر» و «ورامین» برگزار خواهد شد. 

چه کسانی می‌توانند در مرحله دوم رای دهند؟

کسانی که در مرحله اول انتخابات رای نداده باشند، در مرحله دوم می‌توانند رای دهند. کسانی که در مرحله اول رای داده‌اند فقط در همان حوزه انتخابیه می‌توانند رای دهند.

براساس تبصره ۴ ماده۱۰ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، «کلیه رأی‌دهندگان مرحله دوم منحصراً در حوزه انتخابیه‌ای که در مرحله اول انتخابات رأی داده‌اند شرکت خواهند نمود و کسانی که در مرحله اول در هیچ یک از حوزه‌های انتخابیه رأی نداده باشند در مرحله دوم انتخابات می‌توانند شرکت کنند.»

مردم با مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس به وظیفه شرعی و سیاسی خود عمل کنند

غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره اهمیت مشارکت مردم در دور دوم انتخابات گفت: در انتخابات دور دوم مجلس مردم برای هر کرسی دو گزینه برای انتخاب دارند و این کار را برای آنان آسان‌تر می‌کند. 

او افزود: مردم باید با مشارکت بیشتری نسبت به دور اول در انتخابات شرکت و بار دیگر به تکلیف دینی،سیاسی و اجتماعی خود عمل کنند.

مصباحی مقدم متذکر شد: آینده چهار سال بعدی قوه مقننه به دست مردم است وانتخاب برای تعیین تکلیف چهل و پنج کرسی باقی مانده مجلس اهمیت بسزایی دارد .

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: از احزاب و تشکل‌های سیاسی تقاضا دارم تا به صورت مشترک لیست بدهند تا کاندیداها پشتوانه سیاسی و اجتماعی محکم‌تری داشته باشند.

انتخابات دور دوم مجلس نقش بسزایی در آینده چهار سال بعد کشور دارد

همچنین قدرتعلی حشمتیان رئیس خانه احزاب در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره اهمیت مشارکت مردم در دور دوم انتخابات مجلس گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی انتخابات‌های بسیاری در کشور برگزار شده و مردم همواره با مشارکت بالا پای صندوق‌های رأی آمده‌اند. 

او افزود:در کشور ما مسئولان با انتخاب مردم مشخص می‌شوند و احزاب و تشکل‌های سیاسی باید مردم را به شرکت در انتخابات تشویق و نقش آنان را در عرصه های مهم کشور پررنگ‌تر کنند.

حشمتیان متذکر شد: امیدوارم که انتخابات آینده شاهد مشارکت بیشتری از مردم باشیم چرا که این دوره از انتخابات نقش پررنگی در شیوه شکل گیری مجلس و سرنوشت جامعه دارد لذا از آحاد جامعه تقاضا داریم به همه پرسی چند روز آینده بی تفاوت نباشند.

حشمتیان درباره چینش هیات رئیسه مجلس دوازدهم افزود: در مجلس دوازدهم شاهد رقابت بین جریان‌های اصولگرایی هستیم و معتقدم که اتحاد شورای وحدت و ائتلاف در شکل گیری هیات رئیسه آینده نقش پررنگی دارد .

رئیس خانه احزاب تاکید کرد: بعد از اعلام نتایج انتخابات دور دوم می‌توانیم با اطمینان بیشتری درباره ترکیب هیات رئیسه مجلس گمانه زنی کنیم.

مشارکت بالای مردم مجلسی قوی می‌سازد 

علی‌اکبر علیزاده نماینده مجلس نیز در گفت‌وگویی با اشاره به اهمیت دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم اظهار کرد: از آنجایی که مجلس شورای اسلامی در همه حوزه‌ها مجاز به قانون‌گذاری است و در جمهوری اسلامی ایران جایگاه بالایی دارد، مشارکت بالای مردم در انتخابات باعث تشکیل مجلسی قوی می‌شود.

وی افزود: نباید اینگونه تصور شود که مشارکت مردم در دور دوم انتخابات اهمیتی ندارد؛ مشارکت پُرشور مردم در حوزه‌هایی که به دور دوم کشیده شده است، بسیار اهمیت دارد. نماینده‌ای که با پشتوانه رأی بالا راهی مجلس شود، قطعاً مؤثرتر از نماینده‌ای خواهد بود که پشتوانه رأی بالایی نداشته است.

نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر مشارکت در انتخابات بالا باشد، مجلسی قوی به وجود می‌آید و اگر مجلس قوی و با پشتوانه رأی بالا باشد، دولت‌ها چاره‌ای ندارند جز اینکه در ریلی که مجلس می‌گذارد، حرکت کنند.

علیزاده تصریح کرد: همچنین زمانی که مجلس قوی باشد، قدرت نظارت بالایی خواهد داشت و می‌تواند تخطی از اجرای قوانین را به خوبی شناسایی کرده و به دستگاه‌ها و مسؤولان اجرایی کشور گوشزد کند که در ریل قانون حرکت کنند.

منتخب مردم دامغان در مجلس دوازدهم ادامه داد: هنوز ۴۵ نماینده مجلس دوازدهم مشخص نشده است و از آنجایی که این افراد قطعاً تأثیر زیادی بر مجلس آینده خواهند داشت، بر این اساس نباید کسی تصور کند که دور دوم انتخابات مجلس فاقد اهمیت است.

وی اظهار کرد: مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی بسیار مؤثر است چراکه آیت الله مدرس هم یک نماینده بود و بر این اساس حتی یک نماینده روی مجلس تأثیر دارد و نباید دور دوم انتخابات مجلس کم اهمیت جلوه داده شود؛ برای مرحله دوم انتخابات مجلس دوازدهم نیز باید رسانه‌ها به ویژه صداوسیما امکان تبلیغات برابر را برای داوطلبان دور دوم انتخابات فراهم کنند.

نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی گفت: باید اهمیت دور دوم انتخابات به خوبی برای مردم تبیین شود تا مردم در حوزه‌های انتخابیه‌ای که انتخابات به دور دوم کشیده شده است، حضور پُر شوری پای صندوق‌های رأی داشته باشند. تبیین و آگاهی‌بخشی به مردم، مهم‌ترین کاری است که باید مورد توجه باشد.

علیزاده اظهار کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران حضور و مشارکت مردم در عرصه‌هایی مانند انتخابات اهمیت زیادی دارد و امیدواریم مردم مشارکت بالایی در مرحله دوم انتخابات مجلس داشته باشد.

توصیه رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت مشارکت مردم در انتخابات 

مقام معظم رهبری درباره اهمیت حضور مردم در انتخابات فرموده اند: خیلی‌ها ممکن است پای صندوق‌ها نیایند؛ به‌خاطر این‌که حوصله‌اش را ندارند، وقتش را ندارند، درست اهمیت قضیه را نمی‌دانند، متوجه تأثیر رأی خودشان نیستند یا به کسی که به او اطمینان و اعتماد کنند، نرسیده‌اند؛ یا کسی را هم که شناخته‌اند، نپسندیده‌اند؛ لذا نمی‌آیند. تلاش شما - خانواده‌ها و دوستان‌تان - باید این باشد که مشارکت را به معنای حقیقی کلمه حداکثری کنید.

ایشان همچنین فرموده اند: در زمینه‌ی مشارکت مردم، هر طور که می‌توانید، روی خانواده‌ها و دوستان‌تان کار کنید. مشارکت، یکی از اساسی‌ترین مسائل است. حضور مردم برای پیشرفت و صیانت کشور لازم است. نه این‌که اگر عده‌ی زیادی شرکت نکردند، اینها به نظام «نه» گفته‌اند؛ به‌هیچ‌وجه این‌طوری نیست. آنهایی که به‌خاطر نه گفتنِ به نظام نمی‌آیند، درصد خیلی کمی‌اند. یک عده به‌خاطر بی‌حالی نمی‌آیند؛ یک عده به‌خاطر بی‌حوصلگی نمی‌آیند؛ یک عده روز جمعه کار دیگری دارند و نمی‌آیند؛ اینها را شما راه بیندازید والا کسانی که معتقد به نظام و قانون اساسی نیستند و دلشان برای بیگانگان و نفوذ آنها پر میزند و منتظر آمدن بیگانگان هستند، درصد بسیار کمی‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی احزاب و تشکل‌ها

دیگر خبرها

  • وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است
  • محتمل‌ترین زمان برای برگزاری انتخابات فدراسیون دوومیدانی
  • چرا مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس مهم است؟
  • موسوی: سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا راهبردی بود
  • همایش ملی سکونتگاه‌های انسانی ایران برگزار شد
  • زمان آغاز به کار مجلس ششم خبرگان رهبری اعلام شد
  • شارلاتان‌بازی نشریات توقیف‌شده به روایت اصلاح‌طلبان
  • راهبرد اصلاح طلبان برای مدیریت فضای داخلی مجلس دوازدهم/اعتراف تلویحی هم میهن: آشوب‌های ۷۸ کار دوستان ما بود!
  • لایحه دو فوریتی اصلاح قانون تعزیرات حکومتی به مجلس می‌رود
  • ارائه لایحه اصلاح قانون کار به مجلس دوازدهم در اولین فرصت