Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-01@13:11:00 GMT

«جنگ و صلح» انقلاب نداریم

تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۸۶۸۷۴

«جنگ و صلح» انقلاب نداریم

صحرایی با بیان اینکه «کتیبه ژنرال» پاسخگوی نسل جدید در مورد تاریخ انقلاب اسلامی است، گفت: این مجموعه در بر دارنده حوادث ابتدای انقلاب، دوران دفاع مقدس و مساله داعش است.

 خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- مریم داوری: شهید عبدالله اسکندی در محله فقیر نشین قصرادشت شیراز متولد شد. وی در دوران دفاع مقدس بیش از 80 ماه در جبهه حضور داشت و همرزم احمد متوسلیان بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی فرماندهی بسیاری از عملیاتها را بر عهده داشت. در عملیات‌های کربلای ۱، ۳، ۴، ۵ و ۸ رئیس ستاد تیپ الهادی بود. در عملیات بیت‌المقدس۴ فرماندهی تیپ مهندسی را بر عهده داشت. وی در فعالیت های جهادی و سازندگی از جمله احداث سد کرخه احداث جاده نیریز در استان فارس و طرح توسعه نیشکر شرکت داشت. پنج سال مدیریت بنیاد شهید استان فارس را عهده دار بود و در بین همکاران خود و خانواده شهدا و جانبازان به خوشرویی معروف بود. شهید اسکندری همزمان با آغاز فعالیت داعش در سوریه به عنوان مستشار نظامی به سوریه رفت و در خرداد سال 1393 به شهادت رسید. سر این شهید بزرگوار را بر نیزه زدند ، رجز خوانی کردند و فیلم این صحنه ها را در فضای مجازی پخش کردند. پیکر این شهید بزرگوار به ایران بازنگشت. مقبره سردار شهید عبدالله اسكندری در كنار مقبره خلبان شهید عباس دوران‌ از شهدای دوران دفاع مقدس در محل گلزار شهدای شیراز ساخته شده است. زندگی شهید اسکندری در قالب رمان به تازگی با عنوان «کتیبه ژنرال» در دو مجلد با نام های «قصردشت» و «قمحانه» از سوی انتشارات شهید کاظمی منتشر شده است. گفتگویی با «اکبر صحرایی» نویسنده این مجموعه ترتیب دادیم که بدین شرح است:

 

کار «کتیبه ژنرال» را چه زمانی شروع کردید؟

کار را سال 1393 شروع کردم که خوشبختانه امسال کار تمام و منتشر شد.

 

در این مدت پنج سال تغییرات زیادی در کتاب اعمال کردید؟

بله. کتاب ابتدا سوم شخص بود و بعد اول شخص شد زیرا زاویه دیدم در بین کار تغییر کرد. دیدم با روایت اول شخص صمیمیت بیشتری ایجاد می شود. اسم کتاب چیز دیگری بود که بعد از مدتی تغییر کرد.در شروع کار قصد داشتم زندگینامه  شهید اسکندری را در حدود 300 صفحه بنویسم اما در ادامه پروژه دیدم شخصیت و زندگی شهیدبه گونه است که کار حجیم تر می شود و جا دارد که اثر را بسط داد. بدین ترتیب اثر در دو مجلد شکل گرفت.

 

چقدر زمان صرف تحقیقات کردید؟

تحقیقان میدانی و مصاحبه های زیاد داشتم که دو سال طول کشید و خدا را شکر خروجی خوبی داشت.

 

با چه افرادی مصاحبه کردید؟

با خانواده اعم از مادر، برادر و همسر و همرزمان و همکاران شهید اسکندری صحبت کردم. عبدالله اسکندری رابطه عاشقانه ای با همسرش داشت و در بین همکاران به خوشرویی معروف بود. همسنگرها و همرزمان شهید در شهرهای مختلف بودند و مجبور شدم به شهرهایی همچون تهران و قم بروم تا با آنها گفتگ داشته باشم.

 

آیا برای تحقیقات خود به سوریه هم رفتید؟

قبل از نوشتن نهایی و انتشار کتاب فرصتی پیش آمد و به سوریه رفتم . البته رفتنم به سوریه ربطی به کتاب کتیبه ژنرال نداشت. در آن سفر اتفاقی به همرزم و فرمانده شهید اسکندری برخورد کردم و مصاحبه ای با وی ترتیب دادم. حدود 200، 300 صفحه کتاب در سوریه رقم خورد و بدین ترتیب کتاب دوجلدی شد.

 

چرا «کتبیه ژنرال» را به عنوان اسم کتاب انتخاب کردید؟

در سفرم به سوریه بود که اسم رمان را انتخاب کردم.  قبل از سفر «مرد راه»  اسمی بود که برای رمان انتخاب کرده بودم. در سفرم متوجه شدم که عبدلله اسکندری در کتیبه مورک به شهادت رسیده است و همچنین متوجه شدم که او را ژنرال صدا می زدند. بدین ترتیب اسم کتاب را کتیبه ژنرال گذاشتم. در واقع سفر به سوریه کارم را تکمیل کرد.

 

شهید اسکندری را چگونه فردی یافتید؟

در تحقیقاتم متوجه شدم که عبدلله اسکندری میوه انقلاب است. در فعالیت های انقلابی سال 1342 حضور پر رنگی داشت. در تسخیر لانه جاسوسی شرکت داشت .همچنین در  دوران دفاع مقدس حضور پررنگی داشت و در عملیات های مختلف شرکت کرد. همینکه مساله داعش پیش آمد وی به سوریه رفت.

 

پس به نوعی خواننده با خواندن مجموعه «کتیبه ژنرال» در جریان انقلاب و دوران دفاع مقدس قرار می گیرد.

بله دقیقا همین طور است. به این نتیجه رسیدم که ما جنگ و صلح انقلاب و دفاع مقدس نداشتیم. عبدالله اسکندری یک راوی ، بهانه و میوه  و ثمره ای است که پاسخی به سئوالات نسل جدید است؛ سئوالاتی که در مورد ثمره انقلاب و چرایی جنگ از سوی جوانان مطرح می شود. در فصل هایی از رمان ، نسل چهارم انقلاب با شهید دیالوگ دارند . به نظرم این مجموعه یک کار فرهنگی، بومی در حوزه فارس است که از نظر لحن و زبان سازی و همچنین تاریخ فارسی کاری چند گانه است. این دو کتاب به تاریخ انقلاب اسلامی از سال ۱۳۴۲ تا پیروزی انقلاب همین طور دوران دفاع مقدس و مساله داعش اشاره کرده است.

 

آیا شهید اسکندری را قبل از نوشتن کتاب درباره زندگی وی می شناختید؟

بله شهید اسکندری از دوستان بنده بودند. در سال 1359 در سوسنگرد با هم بودیم. به سبب دوستی دیرینه ای که با هم داشتیم در مراسم چهلم شهید تصمیم گرفتم که کتابی در مورد وی بنویسم.

 

در کتاب « تپه جاویدی و راز اشلو » به یکی از شهدای شاخص پرداختید. ویژگی شاخص شهید اسکندری چیست؟

  نکته جالب این است که در کتاب تپه جاوید اشلو به شهیدی پرداختم که تنها شهیدی بود که امام خمینی(ره) بر پیشانی او بوسه زد.در کتیبه ژنرال هم به شهیدی پرداختم که اولین شهید ایرانی مدافع حرم در سوریه بود که سر از بدنش جدا می کنند. هر دو شهید متعلق به استان فارس بودند.

 

گفتنی است، مجموعه «کتیبه ژنرال» جدیدترین اثر اکبر صحرایی است که به تازگی در قطع رقعی در دو مجلد با عناوین «قصرالدشت» و «قمحانه» از سوی انتشارات شهید کاظمی چاپ و روانه بازار کتاب شده است.

 

پایان پیام/31

منبع: شبستان

کلیدواژه: مسجد کانون های فرهنگی هنری مساجد مسجد قرآن کریم قرآن خطبه نماز جمعه سامانه فهما کانون های مساجد اجلاس نماز مجلس شهید عبدالله اسکندری انتشارات شهید کاظمی کتیبه ژنرال مریم داوری اکبر صحرایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۸۶۸۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استاد مطهری؛ فیلسوف یا متکلم؟!

کتاب دو جلدی «طهور در ساغر» به قلم حسینعلی رحمتی است که این اثر برای آشنایی جوانان با منظومه‌ی فکری استاد مرتضی مطهری منتشر شده است.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، چهل‌وچهار سال از شهادت استاد مرتضی مطهری می‌گذرد؛ چه چیزی باعث شده‌است هنوز آثار ایشان تجدید چاپ شود و تمامی رهپویان اندیشه به این آثار توجه داشته‌‌باشند؟ تاریخ هر چیزی را به راحتی در خود نگاه نمی‌دارد و به نسل‌های بعدی منتقل نمی‌کند. باید کاوش کرد چه چیزی شهید مطهری را در این جایگاه قرار داده‌است و سخنان او همیشه تازه بوده‌است؟

معلم شهید در ایران معاصر، در هر دو عرصه‌ی اندیشه و عمل سیاسی‌ـ‌اجتماعی تاثیر گذارده است. او در دو کانون اصلی تفکر و دو گروه مرجع در جامعه‌ی ایران، یعنی در حوزه‌‌های علمیه و دانشگاه حضوری جدی داشت. در تمام این محافل یکی از محورهای اساسی بحث‌هایش فلسفه و موضوعات جدید کلامی بود؛ مقتضیات زمان را به خوبی فهم کرد و چراغ حکمت اسلامی را روشن نگاه داشت. او در زمان غلبه‌ی اندیشه‌ی غربی، به نقد فلسفه‌ی غرب پرداخت و در حالی که مدافع فلسفه‌ی اسلامی بود، هرگز از آداب و لوازم خلوص اندیشیدن خارج نشد. سخن گزافی نمی‌تواند باشد اگر بگوییم که شهید مطهری در گشودن راه فلسفه‌ی اسلامی به مجامع علمی نقشی پررنگ داشت.

در سال‌های پرالتهابی که مکتب‌ها و نگرش‌هایی همانند مارکسیسم و ماتریالیسم در قالب گروه‌ها و احزاب بر فعالان و مبارزان سیاسی تأثیر می‌گذاشتند، شهید مطهری با استفاده از آنچه نزد علامه محمدحسین طباطبایی آموخته‌بود، زیرساخت‌ها و مبانی فلسفی این نوع مکاتب را به چالش کشید و ضعف‌ها و اشکالات آن‌ها را در معرض دید و داوری جامعه‌ی آن روز نهاد. نگارش آثاری چون «علل گرایش به مادی‌گری»، «اصول فلسفه و روش رئالیسم»، «نقدی بر مارکسیسم»، «مسئله شناخت»، «فلسفه تاریخ»، «فلسفه اخلاق» یک جهاد علمی بود که آثار عملی آن تا ایجاد روحیه‌ی خودباوری در میان جوانان کارساز بود. از این رو جوانان این زمان نیز شایسته است به آثار ایشان از مسیرهای امن و استوار رو کنند. کانون اندیشه جوان چند اثر در خور توجه برای آشنایی جوانان با منظومه‌ی فکری استاد مرتضی مطهری منتشر کرده‌است؛ یکی از این آثار، کتاب دو جلدی «طهور در ساغر» به قلم حسینعلی رحمتی است.

بحث اصلی در جلد اول «طهور در ساغر» با این پرسش آغاز می‌شود: «مطهری را باید در زمره‌ی فیلسوفان به شمار آورد یا متکلمان؟». حسینعلی رحمتی برای پاسخ‌دادن به این پرسش اذعان می‌کند باید تعاریف کلام و فلسفه، متکلم و فیلسوف و وظایفشان مشخص شود و همچنین شیوه‌ی تفکر و عملکرد شهید مطهری نیز بررسی شود. بنابراین بیان‌کردن این تعارف و سلوک و عمل شهید مطهری در برابر هر کدام، وجهه‌ی همت نویسنده قرار می‌گیرد. او در جلد اول کتاب به تعریف فلسفه و زیست فیلسوفانه می‌پردازد؛ ابتدا تاریخ مختصری از فلسفه را بیان می‌کند سپس تعاریف را در دو جغرافیای فکری اسلامی و غرب پی می‌گیرد. در خلال بیان این دقایق، ظرافت رفتار و مشی فکری و در بیانی دیگر، روش‌شناسی استاد مطهری در فلسفه آشکار می‌شود. این جلد از کتاب تا به حدی روان است که می‌توان دانشجویان سال اولی رشته‌های علوم انسانی را به خواندن آن ترغیب کرد؛ چراکه به مناسبت سیر در اندیشه فلسفی استاد مطهری، سیری هم در تاریخ فلسفه از یونان باستان تا معرفت‌شناسی انجام شده‌است.

جلد دوم کتاب «طهور در ساغر» با عنوان «سیری در اندیشه‌های کلامی استاد مطهری» دو ساحت زندگی یک انسان، یعنی ساحت شخصی  و اجتماعی را بررسی می‌کند. کتاب با پرسش از چیستی دین و دلیل نیاز آدمی به دین آغاز می‌شود و با جاری شدن مفاهیم اختیار بشری و عدل الهی در فصل دوم، به سوی پرسش از آزادی می‌رود. پس از اینکه مبانی، مفهوم، جایگاه و اقسام آزادی بررسی شد، نسبت میان دین و آزادی و آسیب‌شناسی آزادی در برابر مخاطب قرار می‌گیرد. نویسنده در حالی این سیر را پیش می‌برد که تفکر شهید مطهری در تمام سطح‌های سخن پررنگ است و آشکار می‌شود.

فصل چهارم کتاب موضوع اخلاق و دین‌باوری را بررسی می‌کند. این فصل محل منازعه میان مکتب‌های اخلاقی مهم دوران می‌شود. با این همه، آخرین فصل جلد دوم «طهور در ساغر»، تلاش می‌کند، دین را در آینه‌ی فهم کند. در اینجا کتاب به پرسش نخست بر می‌گردد که مطهری یک فیلسوف است یا متکلم و به این مناسبت جریان‌های مهم اندیشه در تاریخ اسلام را بازگو می‌کند و مهم‌ترین شاخص‌های فکری هر کدام را بر می‌شمرد.

کتاب «طهور در ساغر» را می‌توان از دو منظر نگاه کرد: اول) کتابی برای آشنایی با منظومه فکری استاد شهید مرتضی مطهری، دوم) کتابی برای فهمیدن دقایق مهمی در سیر اندیشه از یونان تا ایران معاصر، سوم) کتابی برای آشنایی و فهمیدن چیستی کاربرد علوم عقلی، که به انتزاعی‌بودن متهم می‌شوند، در زندگی فردی و اجتماعی.

«طهور در ساغر» از سوی کانون اندیشه جوان در دو جلد به قلم حسینعلی رحمتی منتشر شده‌است. این کتاب در جلد اول به اندیشه‌های فلسفی استاد می‌پردازد و در جلد دوم به اندیشه‌های کلامی ایشان؛ این پرداختن و بررسی اندیشه‌ها با رویکرد هم‌آوایی میان منش و سلوک علمی استاد و تعاریف موجود از این دو دانش، پیش می‌رود.

دیگر خبرها

  • بیست و دومین دوره سیر مطالعاتی بنیاد شهید مطهری برگزار می شود
  • خانه موزه‌ای در تهران که نماد عقل و عشق است
  • تصویر کتیبه متفاوت در محل دیدار رهبر انقلاب
  • «آدرخش و رقص فانتوم‌ها» در نمایشگاه کتاب طنین می‌اندازد
  • کتیبه متفاوت با الهام از تخته‌ کلاس درس در حسینیه امام خمینی(ره) | عکس
  • استاد مطهری؛ فیلسوف یا متکلم؟!
  • جواد افهمی با یک رمان در محور مقاومت به نمایشگاه می‌آید
  • آماده سازی کتیبه‌های دست نویس ایوان های صحن انقلاب و آزادی ویژه دهه کرامت
  • اهانت به امام خمینی(ره) در کتاب درسی هند؟
  • نقش حیاتی تولید در گره گشایی مشکلات جامعه