Web Analytics Made Easy - Statcounter

بحران دولت «تدبیر و امید» بعد از گذشت شش سال در عرصه نظری و اجرایی به اوج خود رسیده است. تصمیمی که درباره نحوه مدیریت مصرف سوخت در ماه آبان اتخاذ شد آشکارا نشان دهنده این مسئله است. دولتی که در چهار سال اول و با وجود برجام و تعلیق برخی تحریم ها دائما برای سلب مسئولیت از عبارت «دولت قبل» استفاده می کرد و ضعف خود را این گونه مخفی می کرد  اینک دچار تناقض عجیب و غریبی شده است؛ چرا که کلیدواژه «دولت قبل» از سال 96 به بعد از حیز انتفاع ساقط شده و با گذشت چند سال از دید جامعه غیرقابل قبول شده اما ناکارآمدی دولت نه تنها پایان نیافته بلکه به مراتب بدتر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این وضعیت در حالتی آشکار شده که در این مدت اهتمام کلیت نظام سیاسی بر این بود تا دولت به نحوی بتواند بر اوضاع و شرایط مسلط شود. فلسفه تشکیل شورای عالی هماهنگی اقتصادی برای اتخاذ سریع تصمیمات و مقابله با تحریم نیز به همین دلیل بوده است. ایجاد چنین ساختاری در طول چهار دهه جمهوری اسلامی اقدامی کم نظیر برای پیشبرد اهدف دولت مستقر بوده است (ناگفته پیداست دولت تا چه میزان از این نهاد در راستای کنترل شرایط و مدیریت اقتصادی بهره برده است). در این بین باید به مجلس دهم نیز اشاره کرد که بواسطه نزدیکی علی لاریجانی با رئیس جمهور و وجود فراکسیون مستقلین و امید، همراهی تقریباً کاملی بین دو نهاد و دو قوه بوجود آمده بود. 

 واقعیت آن است که دولت به دلایل مختلفی که در ابتدا به صورت کلی به آنها اشاره شد توانمندی مدیریت شرایط را ندارد. اما به نظر می رسد برخی از زاویه نگاه خود برای حل مشکلات، بدنبال استعفای دولت با تکیه بر تئوری «ایجاد تنش و تقابل در داخل و عقب نشینی مداوم در خارج» اند. به زعم آنها در پیش گرفتن چنین تدبیری موجب می شود تا از ناکارآمدی و بن بستی که دولت گرفتار آن شده رهایی یابند.

بیان چنین پیشنهادهایی البته مختص زمان فعلی نیست بلکه از اندکی بعد از سال 96 چنین پیشنهادهایی از سوی برخی اصلاح طلبان عنوان می شد اما در سال جاری بیان چنین راه حل هایی شدت گرفته است. مثلاً در اواخر اردیبهشت ماه سعید حجاریان در مقاله ای با عنوان «کدام اصلاح‌طلبی؟ کدام بقاء؟» خواهان استعفای دولت و برگزاری انتخابات در اسفندماه شده بود. عباس عبدی نیز در هفته اخیر در روزنامه اعتماد و هفته نامه صدا چنین پیشنهادی را مطرح کرده است.   

اما علی ربیعی، سخنگوی دولت دیروز در روزنامه ایران از پیشنهاد دیگری سخن گفت که به نوعی می تواند مکمل پیشنهاد عبدی و حجاریان باشد. پیشنهادی که بواسطه منصب ربیعی بسیار مهم است و باید جدی گرفته شود  بخصوص که در روزنامه متعلق به دولت نیز منتشر شده است، بنابراین اگر آن را موضع دولت بدانیم به بیراهه نرفته ایم. ربیعی در این یادداشت با پذیرش ضمنی ناتوانی دولت در حل مشکلات از قدرت تحریم ها سخن می گوید. پیشنهادات دستیار رئیس جمهور برای خروج از این وضعیت تصویب لوایح تروریسم و پولشویی، برگزاری انتخابات بدون دخالت نهادهای نظارتی، مبارزه با جدایی از نظام مالی و بانکی جهان، دیپلماسی فعال (و احتمال آغاز مذاکره دوباره با غرب) و ... است.

اما مشکل اینجاست که پیشنهاد ربیعی آدرس غلط دادن برای حل مشکلات است. در واقع هیچ مجلسی برای این دولت مطلوب تر از مجلس دهم نخواهد بود. همچنین بدون شک در شرایط فعلی دولت توانایی انعقاد توافقی بهتر از برجام را ندارد؛ چرا که دولت بواسطه تحریم های پی در پی دونالد ترامپ و ارسال سیگنال های ضعف نمی تواند در موضعی برابر با آمریکا وارد مذاکره شود. مسئله مهم تر آن است که دولت وقتی نمی تواند درباره مصرف سوخت تصمیمی منطقی و بدون چالش بگیرد آیا می تواند فرایند مذاکره و گفت و گوی طولانی مدت برای رسیدن به یک توافق متعادل را برعهده بگیرد(فارغ از بدعهدی آمریکایی ها، عدم تمایل دولت ترامپ به مذاکره معقول و برابر و ...). بدتر آنکه برجامی که در زمان خود نیز  نتوانست مشکلات کشور را حل کند چگونه قرار است این بار گره گشایی کند؟

 اگر چه بواسطه تحریم ها و فشارهای خارجی مشکلات فراوانی پدید آمده اما با قاطعیت می توان گفت دولت از ضعف های نظری و اجرایی فراوانی رنج می برد که بدون شک چندان ارتباطی با تحریم ها ندارد و به همین دلیل تصمیمات اقتصادی دولت نه تنها بعضاً به حل مشکلات کمکی نکرده بلکه خود بحران آفرین شده است. به همین دلیل است که بارها این مسئله به ذهن خطور می کند اگر دولت در برخی مواقع تصمیمی اتخاذ نمی کرد شاید در حال حاضر وضعیت بهتری وجود داشت!

اشاره به تصمیم اخیر بنزینی دولت و تصمیماتی که در سال گذشته برای مدیریت بازار ارز و طلا اتخاذ شد در این باره مهم است و این که واقعاً چند نفر از اقتصاددانان را می توان سراغ گرفت که با چنین تصمیماتی موافقت داشته باشند؟

این قبیل نشانی‌های غلط دادن به دولت برای حل مشکلات در این شرایط نوش دارویی است که امیدی به بهبود از آن نمی توان داشت. از این رو انتظار می رود دولت برای حل مشکلات، ضمن تغییر نگرش، از ادبیات تفرقه آمیز فاصله گرفته و با مشورت گرفتن از کارشناسان واقعی اقدامات عاجلی بخصوص در حوزه اقتصادی برای بهبود وضعیت معیشتی برخی از دهک ها انجام دهد.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۰۶۴۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز؛ ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم‌هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه کشورمان را به شدت محکوم و از همراهی معدود کشورهایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

بیشتر بخوانید: رئیسی: ایران تحریم ناپذیر است

کنعانی افزود: ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است و جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

کنعانی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیدا انتقاد کرد و گفت: جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه‌ خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریست ایرانی، صرفا به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیدا محکوم می‌کند!

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!

کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعاهای مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین تاکید کرد: اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه‌ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریعترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به‌ جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.

وی تاکید کرد: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند.

کنعانی افزود: این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولت‌های ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

وی ادامه داد: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می‌کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می‌شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولت‌های اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تاکید کرد تکرار رویکردهای غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعاهای آنها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آنها باید زمانی پاسخگوی این ادعاها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

انتهای پیام/

کد خبر: 1228562 برچسب‌ها تحریم ایران

دیگر خبرها

  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • عملیات «وعده صادق» نشان داد جنگ‌هراسی در اقتصاد تاثیرگذار نیست
  • چربی مهمی که در هنگام لاغر کردن نباید بسوزانید
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • سهراب و فروغ برای هم شعر می‌خواندند/ فرح پنج بار برای افتتاحیه نمایشگاه سهراب آمد ولی او در نمایشگاه حاضر نمی‌شد؛ هیچ دلیل سیاسی هم نداشت
  • عملیاتی شدن دو پلتفرم و یک نردبان اطفاء حریق و امداد و نجات آتش‌نشانی به همت متخصصان مشهدی 
  • محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا