Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه ادب ــ مدیر نشر شهید کاظمی گفت: من نیز در وضعیت کنونی نشر مجبورم کتاب ضعیف هم چاپ کنم و خط قرمزم این است که کتاب منتشره ضداخلاق، دین، اسلام و انقلاب نباشد.

به گزارش ایکنا؛ آمار کتابخوانی در ایران روشن نیست، اما براساس کتاب‌های خریداری شده، گفته‌ها حاکی از پایین بودن این آمار و ارقام دارد، از این رو بسیاری از ناشران و نهاد‌ها و سازمان‌های دولتی و غیردولتی تلاش کرده‌اند، مشوق‌هایی را در این زمینه به کار گیرند تا اجازه ندهند این وضعیت بحرانی‌تر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از این مشوق‌ها و طرح‌های ترویجی کتابخوانی، پویش کتابخوانی است که پس از حدود یک دهه از اجرا، نیازمند آسیب‌شناسی است. در این راستا با حمید خلیلی، مدیر نشر شهید کاظمی گفت‌وگویی را انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید. 

ایکنا ــ انتشارات شهید کاظمی طرح‌های ترویجی کتابخوانی را اجرا می‌کند یا همکاری‌اش مشارکتی است؟

نشر شهید کاظمی هم به صورت مستقل پویش‌هایی را برای کتاب‌های «یادت باشد»، «سربلند» و «عارف دوازده ساله» برگزار کرده و هم در اجرای پویش‌های «روشنا» و «کتاب و زندگی» مشارکت داشته‌ است.

ایکنا ــ به نظرتان این پویش‌ها روش مناسب و مؤثری در ترویج کتابخوانی بوده است؟

قطعاً پویش کتابخوانی روش مناسب و مؤثری در ترویج کتاب و کتابخوانی است، البته در رابطه با اینکه چه میزان از کسانی که حتی در نمایشگاه‌های کتاب به ویژه نمایشگاه کتاب تهران و یا در طول سال کتاب خریده‌اند، آن را خوانده‌اند، کسی تحقیق و پژوهش نکرده است، اما مقام معظم رهبری در بازدید از نمایشگاه کتاب تهران به این نکته اشاره کردند که استقبال از کتاب در نمایشگاه خوب است، اما مشکل این است که کتاب‌های خریداری شده، خوانده نمی‌شود. به هر حال پویش‌های کتابخوانی می‌تواند مخاطبان را به خواندن تشویق کرده و در دیده شدن و فروش کتاب مؤثر باشد.

ایکنا ــ روند انتخاب کتاب در این پویش‌ها چگونه است و معیار چیست؟

دف از اجرای پویش‌ها، کتابخوان کردن مردم و فروش بالای کتاب است. در واقع ما دیدیم شخصیت‌هایی مانند شهید حججی و سیاهکالی مورد استقبال جوانان هستند، از این رو پویش و طرح تشویقی برای کتاب‌های «سربلند» و «یادت باشد» اجرا کردیم که هم محتوای کتاب و هم قیمت آن‌ها مناسب و خوب است

ملاک‌ها و معیار‌های پویش‌ها براساس اهداف آن‌ها شکل می‌گیرد، یکی از روش‌ها این است که مجریان پویش، کتاب‌هایی با موضوع مورد نظر را از ناشران فراخوان می‌کنند و پس از دریافت کتاب‌های موردنظر، طی فرایندی این کتاب‌ها بررسی و پویش اجرا می‌شود، اما برای کتاب‌هایی که خودمان در نشر شهید کاظمی، پویش اجرا کرده‌ایم، براساس ذائقه مخاطب یا وضعیت بازار نشر عمل کرده‌ایم و در برخی موارد نیز انتخاب کتاب، شخصیت‌محور بوده است.

ایکنا ــ شما در اجرای پویش‌ها چه اهدافی را دنبال می‌کنید؟

به طور کلی هدف از اجرای پویش‌ها، کتابخوان کردن مردم و فروش بالای کتاب است. شخصیت‌هایی مانند شهید حججی و سیاهکالی مورد استقبال جوانان هستند، از این رو پویش و طرح تشویقی برای کتاب‌های «سربلند» و «یادت باشد» اجرا کردیم که هم محتوای کتاب و هم قیمت آن‌ها مناسب و خوب است.

ایکنا ــ اشاره کردید به اینکه برای کتابی که مورد استقبال است، پویش اجرا می‌کنید، به نظرتان کتابی که از فروش خوبی برخوردار است، چه نیازی به پویش دارد؟

برای دیده شدن و فروش بیشتر کتاب، نیاز هست که پویش اجرا و یا تخفیف‌های ویژه ارائه کرد.

ایکنا ــ اجرای این پویش‌ها جایزه‌محور است یا تأکیدتان بر محتوای کتاب و اصل کتابخوانی است؟

مسئله‌ای که در اجرای طرح‌های روشنا و پویش کتابخوانی متوجه شدیم، این است که جایزه نباید در محوریت این مسابقات و پویش‌ها باشد و اگر قیمت کتاب مناسب‌تر باشد و یا با تخفیف ارائه شود، بهتر از جایزه‌محوری است و بیشتر به کتاب خواندن ترغیب می‌شوند. قطعاً محتوای کتاب هم حائز اهمیت است، زیرا ممکن است کتابی محتوای ضعیفی داشته باشد و با کمترین قیمت هم کسی از آن استقبال نکند، اما کتاب دیگری که مورد نیاز مخاطب است، هر چند با قیمت بالا هم به فروش می‌رسد. از این رو اولویت با محتواست و ملاک‌های دیگری مانند قیمت در رده بعدی قرار می‌گیرد.

ایکنا ــ پس از اتمام پویش، فروش کتاب مورد نظر فروکش می‌کند، برخی معتقدند که این پویش‌ها باعث مرگ کتاب می‌شود، آیا این طور هست؟

این طبیعی است که فروش کتاب پس از پویش فروکش کند، به همین دلیل ناشر باید همچنان برای تبلیغ کتابش برنامه‌ریزی کند. برای مثال کتاب «یادت باشد» در زمان پویش، در ماه ۱۰ هزار نسخه فروش می‌رفت و اکنون که پویش به اتمام رسیده، فروش آن به ۵۰۰ نسخه نرسیده، بلکه به هشت هزار نسخه کاهش یافته است. از این رو میزان فروش با محتوای کتاب ارتباط مستقیم دارد، همچنین عواملی نظیر زمان مناسب اجرای پویش، موضوع مناسب، شکل اجرا و ... در موفقیت یک پویش مؤثر است.

ایکنا ــ اخیراً کتاب‌های بسیاری درباره شهدای مدافع حرم دیده می‌شود که محتوای ضعیفی دارند و می‌توان آن را فرصت‌طلبی ناشران تلقی کرد که چنین کتاب‌هایی را انتشار می‌دهند و اتفاقاً برای آن‌ها پویش هم برگزار می‌کنند، چنین کتاب‌هایی نه تنها جذب نخواهد کرد، بلکه مخاطب را از کتاب دلزده هم خواهد شد، شما از این دست کتاب‌ها را دیده‌اید؟

جایزه نباید در محوریت این مسابقات و پویش‌ها باشد و اگر قیمت کتاب مناسبتر باشد و یا با تخفیف ارائه شود، بهتر از جایزه‌محوری است و بیشتر به کتاب خواندن ترغیب می‌شوند

بله، قطعاً ما هم کتاب‌های ضعیفی داشته‌ایم، اما زمانی می‌توانیم مثل شما نگران باشیم که همه اوضاع نشر مرتب باشد، اکنون وضعیت نشر خوب نیست. گاهی کتابی درباره شخصیت یک شهید شاخص مدافع حرم منتشر می‌شود که محتوای ضعیفی دارد، این کار فقط به دلیل چرخه اقتصادی نشر رخ می‌دهد، وقتی می‌خواهید کتابی با محتوای قوی و نویسنده خوب منتشر کنید، باید سرمایه‌گذاری خوبی هم بر روی آن داشته باشید در حالی که نه شبکه پخش خوبی در چرخه نشر وجود دارد و نه ویترین مناسب و نه مخاطب کتابخوان. با این وضعیت ناشر چاره‌ای جز چاپ کتاب‌های بازاری ندارد. تمام ملاک‌های وزارت ارشاد کمی است و اصلاً توجهی به کیفیت ندارد، وقتی می‌خواهید در نمایشگاه کتاب حضور داشته باشید، ملاک حضور تعداد کتاب‌های چاپ شده در سال است؛ بنابراین این امر را نمی‌تواند سوء استفاده ناشر تلقی کرد، من نیز در وضعیت کنونی مجبورم کتاب ضعیف هم چاپ کنم و خط قرمزم این است که کتاب ضداخلاق، دین، اسلام و انقلاب نباشد.

ایکنا ــ شاید این مسئله را بتوان قبول کرد که ناشر برای چرخه اقتصادی خود ناچار به انتشار کتاب‌های ضعیف است، اما منطقی نیست که برای این کتاب پویش اجرا کند، موافق هستید؟

بله همینطور است، اما به نظرم هر کتابی که در پویش‌ها بوده، کتاب خوبی بوده است و من کتاب ضعیفی را سراغ ندارم.

ایکنا ــ برنامه‌تان برای آینده چیست؟

در نشر شهید کاظمی، به نتایجی رسیده‌ایم که به جای پویش، تبلیغ مناسبی برای کتاب‌ها انجام و قیمت کتاب‌ها را کاهش دهیم و یا با تخفیف‌های بالاتری عرضه کنیم. ما اکنون در مدارس هم کتاب تبلیغ می‌کنیم.

گفت‌وگو از سمیه قربانی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: کتابخوانی رضوی پویش نشر شهید کاظمی ایکنا قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۰۷۸۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقق عدالت فرهنگی با فروش هم‌زمان حضوری و مجازی در نمایشگاه کتاب

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: برخی مطرح کردند نمایشگاه کتاب مجازی و حضوری در زمان‌های مختلف برگزار شود اما تحقق عدالت فرهنگی با هم‌زمان بودن نمایشگاه حضوری و مجازی کتاب ملموس می‌شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی در جلسه شورای سیاست‌گذاری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ضمن تشکر از دست‌اندرکاران برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اظهار کرد: اصحاب فرهنگ و ادب دوره کم نظیری به لحاظ آمار، کمیت و کیفیت را تجربه خواهند کرد.

وی افزود: خوشحال هستیم بخش مهمی از کار در اختیار تشکل‌های صنفی و فعالان با سابقه این حوزه قرار گرفته است؛ این کار متعلق به جریان فرهنگ و ادب کشور است و وظیفه ما حمایت از این فرایند است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: ایران به لحاظ حوزه فرهنگی قابل مقایسه با بسیاری از کشورهای دنیا نیست، تقریباً روزی در وزارت فرهنگ نداریم که رویدادی را در حال برگزاری نداشته باشیم و جشنواره‌های مختلف محلی استانی ملی و منطقه‌ای رخ می‌دهد.

اسماعیلی با بیان اینکه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران صحنه پرشوری از دوره رونق و شکوفایی حوزه فرهنگی کشور خواهد بود، گفت: در طول یک‌سال اخیر (از نمایشگاه قبلی تا الان) تلاش کردیم بخش مهمی از نیازها را مورد توجه قرار دهیم و به همه ضعف‌ها اذعان می‌کنم اما در عین حال دوستانمان تلاش کردند وضعیت را به شکلی قابل اتکا و افتخار درآورند.

وی با اشاره به تولید کاغذ در کشور افزود: در حوزه تولید کاغذ جشن خود کفایی کاغذ کتب درسی را داشتیم و در آستانه تکمیل کارخانه پیشرفته در حوزه کاغذ هستیم که در ماه‌های آینده به بهره‌برداری خواهد رسید و ظرفیت تولید کاغذ تحریر را به بیش از صد و ۳۰ هزار تن خواهیم رساند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: حوزه کودک و نوجوان برای ما کلیدی است و بر همین اساس آماده حمایت جدی از ناشران و مخاطبان کودک و نوجوان هستیم و این کار را ادامه خواهیم داد.

اسماعیلی ادامه داد: ترجمه آثار فاخر فارسی به زبان‌های خارجی با استفاده از کسانی که به زبان اصلی تسلط دارند مورد تاکید رهبری قرار گرفته بود که برنامه ویژه‌ای برای این مهم تدارک دیده شده است.

تلاش کردیم فضای حمایتی را افزایش دهیم

وزیر فرهنگ گفت: امسال تلاش کردیم فضای حمایتی را افزایش دهیم؛ منتظر هستیم تأمین اعتبار لازم صورت گیرد تا حمایت‌ها علاوه بر اعضای هیئت علمی، طلاب و دانشجویان به سایر بخش‌های جامعه از جمله دانش آموزان دوره دوم دبیرستان نیز داده شود.

اسماعیلی عنوان کرد: امسال عدد قابل توجهی را به این کار اختصاص می‌دهیم و حمایت جدی اتفاق می‌افتد، دولت و مجلس کار بسیار مهمی را انجام دادند و برای اولین بار تبصره ۱۳ در حال عملی شدن است.

وی با تاکید بر اینکه اعضای ستاد برای اصحاب کتاب، فرهنگ، ادب هر نوع گشایشی را که لازم باشد پیشنهاد دهند و ما نیز تلاش می‌کنیم بخش عمده آن را انجام دهیم، گفت: شبکه کتاب فروشی‌ها باید گسترش یابد. با وزیر صمت صحبت کردم و آقای علی آبادی تعدادی از شرکت‌های خودروسازی را مکلف کردند تا برای بهبود در امر کتابفروشی‌های سیار در این حوزه وارد شوند.

وزیر فرهنگ گفت: تقدیر از پیشکسوتان در برنامه امسال پیش بینی شده است؛ نمایشگاه کتاب صرفاً نباید برای فروش کتاب استفاده شود بلکه باید حال فرهنگی مردم را تغییر دهیم.

تحقق عدالت فرهنگی با هم‌زمان بودن نمایشگاه حضوری و مجازی کتاب ملموس می‌شود

وی افزود: برخی مطرح کردند نمایشگاه کتاب مجازی و حضوری در زمان‌های مختلف برگزار شود اما تحقق عدالت فرهنگی با هم‌زمان بودن نمایشگاه حضوری و مجازی کتاب ملموس می‌شد.

اسماعیلی با تاکید بر مهم بودن تبلیغات در رسانه‌ها و سطح شهر گفت: مردم باید احساس شور و نشاط فرهنگی کنند؛ مردم ایران در مورد نمایشگاه کتاب خاطره بسیار مثبت و متعالی دارند و بر همین اساس به مسائلی از قبیل حمل و نقل و مشکلات اینچنینی باید پرداخته شود.

وی افزود: هر سه نظرسنجی در مورد عملیات وعده صادق نشان دهنده احساس غرور مردم از این اتفاق بود، چه کسی فکر می‌کند در بالاترین سطح برخورد نظامی اینگونه غرور ایجاد کند؟ بازارهای اقتصادی در حال رسیدن به ثبات هستند و دولت هم با اهتمام در صحنه قرار دارد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: نمایشگاه سال گذشته الگویی در مدیریت فرهنگی مسئله پوشش بود. امسال نمایشگاه باید توانمندی حوزه فرهنگی برای حل مسائل پیش رو را نشان دهد.

وی ضمن اشاره به قدردانی رهبر انقلاب در مورد اقدامات انجام شده در نمایشگاه بین‌المللی کتاب پارسال، افزود: سال گذشته استقبال میلیونی مخاطبان را بدون کمترین حاشیه‌ای داشتیم؛ دشمن می‌خواهد مردم را در مقابل هم قرار دهد ولی بنا داریم در این فضا با روحیه جهادی و استفاده از ابزارهای اقناعی، تبلیغی و گفت‌وگو محور فضای مطلوبی را برای حوزه مسائل فرهنگی ایجاد کنیم و نسبت به این مسأله خیلی امیدوار هستیم.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه برای مسئله فلسطین حتماً باید رویداد تعریف کرد، گفت: نظر سنجی‌ها از مراجعان به نمایشگاه اگر روزانه صورت گیرد مفیدتر است این رویکرد باعث می‌شود نواقص روز اول در روز سوم نباشد و فضای پذیرش انتقاد را باز کند.

وزیر فرهنگ با بیان اینکه در جشنواره‌های گذشته مسابقه نقد جشنواره‌ها را برگزار کردیم و به کسانی که دقیق‌تر اشکالات را بگویند جایزه می‌دهیم، گفت: آمادگی داریم جلسه کارگروه نشر و کاغذ با حضور معاون اول رئیس جمهور را اینجا برگزار کنیم.

کد خبر 750934

دیگر خبرها

  • کتاب پژوهشی «تبلیغ دینی در مسجد؛ رویکردی آسیب‌شناسانه»
  • اجرای پویش ملی اهدای اسناد و منابع کهن
  • شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود
  • حمامی که کافه کتاب شد
  • پویش نقالی شاهنامه در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود
  • تحقق عدالت فرهنگی با فروش هم‌زمان حضوری و مجازی در نمایشگاه کتاب
  • نمایشگاه کتاب به مثابه پارک برای گشت‌وگذار نیست!
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند
  • رقابت شهرهای استان کرمان برای عنوان پایتخت کتاب ایران
  • حضور کتاب‌فروشی‌ها در نمایشگاه کتاب، آری یا خیر؟