Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@15:28:53 GMT

آهنگ زندگی در میان دست‌های پینه بسته

تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۱۸۶۲۹

آهنگ زندگی در میان دست‌های پینه بسته

گروه اجتماعی _ برای یافتن زندگی از نوع رزق حلال، روانه کوچه پس کوچه‌های قدیمی بیرجند شدم. در کوچه‌هایی که دیوارهای کاهگلی‌اش نشان از زندگی به سبک قدیم دارد، مغازه‌هایی خودنمایی می‌کرد که در آن هنوز انسان‌هایی از دیار گذشته مشغول فعالیت بودند.

قدمت کفش بیرجندی به 130 سال برمی‌گردد و این یعنی این هنر که از فرسودگی و تلاش دست‌ها نشان دارد، قدمتی طولانی دارد اما آیا به اندازه قدمتش به آن توجه شده است؟

برای یافتن زندگی از نوع رزق حلال، روانه کوچه پس کوچه‌های قدیمی بیرجند شدم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در کوچه‌هایی که دیوارهای کاهگلی‌اش نشان از زندگی به سبک قدیم دارد، مغازه‌هایی خودنمایی می‌کرد که در آن هنوز انسان‌هایی از دیار گذشته مشغول فعالیت بودند.

مغازه‌هایی که زنگ شیرین میخ و چکش مدام از آن به گوش می‌رسد، گویی این زنگ‌ها نشان از یک نوع سبک زندگی دارد. سبک زندگی به نام کسب رزق حلال.

آدم‌هایی که جوانیشان در پشت چرخ‌های کفاشی گذشته و حال که به خزان پیری رسیده‌اند، با وجود مشکلات هنوز دست از کار نکشیده‌اند.

گویی گذر زمان در اراده بلندشان هیچ اثری نگذاشته و خاک فراموشی برای چهره کسب و کارشان ننشسته است، درست است که چرخ‌ها به پویایی روزهای جوانیشان کار نمی‌کنند، درست است که این مغازه‌ها همچون گذشته پر از مشتری نیست، اما زندگی هنوز در این مغازه کوچک جریان دارد.

حسین زینلی نام کفاشی است که شغل اجدادی خود را از هفت سالگی شروع کرده است و تولیدی کفش کوچکی در بیرجند دارد. او با شوق و اشتیاق فراوانی از شغلش که اکنون بازار خوبی هم ندارد سخن می‌گوید، شوقی وصف‌ناشدنی برای کسب رزق حلال.

وی در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌جنوبی اظهار کرد: امروزه به دلیل کمبود مواد اولیه، بالا رفتن قیمت و کاهش کیفیت کار متاسفانه رغبتی برای تولید کفش وجود ندارد و بیشتر به تعمیر کفش مشغول هستند.

این کفاش بیان کرد: از سوی مردم نیز استقبالی صورت نمی‌گیرد چراکه گرایش عمومی بیشتر به سمت و سوی محصولات چینی است.

زینلی ادامه داد: از قدیمی‌های صنعت کفش بیرجند می ‌توان به استادان قیاسی، انگشتری، کوزه گران، نقره‌ای و صداقت اشاره کرد. که کار آنان به دست فراموشی سپرده شده است.

وی با گلایه از عدم همکاری ارگان‌های مرتبط، اظهار کرد: در گذشته کفش از سوغات اصلی بیرجند بوده است، اما اکنون چیزی از آن نمانده و اگر کسی هم قصد دارد در این زمینه فعالیت کند با مشکل نبود سرمایه و مکان روبه رو است.

این کفاش بیان کرد: در گذشته کفش بیرجند انواع مختلفی داشته است که می‌توان به سرجنسی، سر چرمی، چارق و ساق علی اشاره کرد که متاسفانه اکنون بعضی از آن‌ها مثل ساق علی دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

زینلی تصریح کرد: با گران شدن مواد اولیه، تولیدکنندگان نتوانستند به موازات آن قیمت کفش را بالا ببرند و این باعث شد زیان بسیاری را متحمل شوند.

وی با سخن گفتن از تمام این مشکلات اپا در تمام طول مصاحبه در حال کار بود، کاری که از نیاکانش به ارث برده و زندگی خود را سال‌ها براساس آن گذرانده و طعم شیرینش را حس کرده است.

سید احمد برآبادی، مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی نیز از  ثبت مهارت و ساخت کفش سنتی چَپَّت در فهرست میراث معنوی خبر داد و گفت: در گذشته به این کفش چپ پات می‌گفتند که به دلیل ان بوده که زمان پوشیدن آن پای راست و چپ اشتباه می‌شد.

وی با بیان اینکه چپت به نوعی چارق معمولی گفته می‌شد که آن را از چرم و لاستیک می‌سازند، تشریح کرد: صادرات ان به شهرهای و استان‌های دیگر و یا حتی خارج کشور دلیلی بر متمرکز بودن کارگاه‌ها بوده است.

مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی یادآور شد: مهارت و ساخت کفش چپت در ۶ دی‌ماه ۹۵ در فهرست آثار معنوی کشور(ناملموس) به ثبت رسید.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن قرآن ایکنا خراسان جنوبی اجتماعی رزق حلال کفاشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۱۸۶۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای صعود به جام جهانی با آهنگ صادق بوقی!

به گزارش ورزش سه و به نقل از همشهری، تیم ملی فوتسال افغانستان در جام‌ملت‌های آسیا 2024 با هدایت سرمربی ایرانی خود دست به‌کار بزرگی زد و توانست برای اولین‌بار به جام‌جهانی صعود کند؛ اتفاقی که بازتاب بسیاری در رسانه‌های ورزشی داشت. مجید مرتضایی، سرمربی تیم ملی فوتسال افغانستان حالا بعد از گذشت چند روز از پایان این مسابقات از حال و هوای مردم افغانستان و تجربه شگفت‌انگیز آنها می‌گوید.

مرتضایی، فوق‌لیسانس مدیریت تربیت‌بدنی، دارنده مدرک A آسیا، مدرس فیفا و فدراسیون فوتبال است و سابقه مربیگری در تیم‌ فوتسال فرش‌آرای مشهد در لیگ دسته‌اول فوتسال کشور و همچنین کمک‌مربیگری در تیم ابومسلم خراسان را در کارنامه خود دارد. او درباره جزئیات تشکیل تیم ملی فوتسال افغانستان و صعود این تیم به جام‌جهانی با خبرنگار همشهری گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم:

* تجربه حضور در جام‌ملت‌های آسیا آن هم با تیمی مثل افغانستان، سخت نبود؟
تقریبا برای تمام بازیکنان و مربیان افغانستان تجربه جدیدی بود به این دلیل که تا آن زمان هیچ تیم ملی‌ای از افغانستان نتوانسته بود به مراحل نهایی در جام‌ملت‌های آسیا راه پیدا کند و رسیدن به این جایگاه 10سال طول کشید. البته استرس خیلی زیادی وجود داشت چون محیط برای بازیکنان افغانستان ناشناخته بود.

* مراحل آماده‌سازی تیم ملی فوتسال افغانستان چطور بود؟
قبل از شروع جام‌ملت‌ها بازی‌های دوستانه زیادی داشتیم. در یک تورنمنت در تایلند شرکت کردیم سپس به میانمار رفتیم و چند بازی تدارکاتی انجام دادیم و بعد از آن نیز چند بازی دوستانه با عربستان، چین و تاجیکستان برگزار کردیم تا درنهایت با آمادگی کامل در مسابقات حاضر شده و نتایج قابل‌قبولی بگیریم.

* چه اتفاقی افتاد که تصمیم به هدایت تیم ملی فوتسال افغانستان گرفتید. پیشنهاد از کجا بود؟
از 4، 5سال قبل فدراسیون فوتبال افغانستان به این جمع‌بندی رسیده بود که از یک مربی ایرانی استفاده کند. با توجه به اینکه من در لیگ برتر فعالیت داشتم و چند بازیکن افغانستان در لیگ ایران بودند این پیشنهاد برای من مطرح شد اما آمدن حکومت طالبان در آن زمان در این پروسه یکی دو سال توقف ایجاد کرد تا اینکه کشور افغانستان سر و شکل گرفت و فدراسیون افغانستان کار خود را دوباره شروع کرد و پیشنهاد حضور من در تیم ملی فوتسال افغانستان جدی‌تر شد و از من خواستند آنجا حضور پیدا کنم. من هم رفتم و قرارداد امضا کردم. فکر می‌کنم 2سال پیش همین موقع‌ها بود که نخستین حضور افغانستان در مقدماتی جام‌ملت‌های آسیا را در قرقیزستان داشتیم اما با توجه به وقت کمی که قبل از این مسابقات داشتیم و اینکه تیم را 20روز بود که تحویل گرفته بودیم به‌خاطر تفاضل گل نتوانستیم به مسابقات جام‌ملت‌ها صعود کنیم. در ادامه با همکاری و کارهای زیربنایی که انجام شد، 6ماه برای حضور در مسابقات فرصت داشتیم. در این فرصت لیگ برتر افغانستان را دیدیم، بازیکنانی که در ایران و خارج از ایران بازی می‌کردند را زیرنظر گرفتیم و در نهایت تیم خوبی برای مسابقات آماده کردیم.

* پس افغانستان هم لیگ فوتسال دارد؟
بله. لیگ برتر افغانستان هر سال در بهمن و اسفند با شرکت 12تیم برگزار می‌شود. البته 2سال متوقف شده بود و از آن زمان به بعد دوباره راه افتاد.

* ظاهرا لژیونر هم داشتید؟
خیلی از بازیکنان را از لیگ افغانستان انتخاب کردیم و اکثر آنها هم بازیکنانی بودند که قبل از آن در ایران بازی می‌کردند یعنی از بچه‌های مهاجر افغانستان استفاده کردیم. غیر از لیگ برتر افغانستان در ایران هم مسابقات مهاجران در مشهد و تهران برگزار می‌شد که آنها را هم رصد کردیم، بازیکنانی که در سوئد و آلمان بازی می‌کردند  را هم زیرنظر گرفتیم. البته این لژیونرها در دور قبل در تیم حضور داشتند اما بنا به دلایلی در جام‌ملت‌ها در کنار ما نبودند.

* واکنش‌ها در افغانستان به این دستاورد بزرگ چطور بود؟
بی‌نهایت عالی بود و تا آنجا که خبر دارم 47میلیون جمعیت افغانستان خوشحال بودند. در فرودگاه ترکیه هم استقبال خیلی خوبی شد.

* چهره‌های مطرح هم واکنش نشان دادند؟
بله. چهره‌هایی از خارج و داخل افغانستان واکنش نشان دادند. به‌عنوان مثال پیام آقای اینفانتینو برای تیم ملی فوتسال افغانستان که خود ایشان هم هیجان‌زده شده بود که چطور یک تیم ناشناخته در همان نخستین حضورش در جام‌ملت‌ها برای نخستین بار به جام‌جهانی صعود می‌کند. رئیس‌الوزرای افغانستان پیام دادند. در کل مردم افغانستان به این دلیل از صعود تیم ملی فوتسال افغانستان به جام‌جهانی خیلی خوشحال بودند که در تاریخ کل رشته‌های ورزشی افغانستان این اولین‌بار بود که افغان‌ها بعد از 70سال که در رشته‌های ورزشی مختلف فعالیت داشتند در یک رشته تیمی به جام‌جهانی صعود کردند.

* کلیپی از خوشحالی بازیکنان با آهنگ صادق بوقی در رختکن تیم ملی فوتسال افغانستان در فضای مجازی حسابی ترند شد.
بازیکنان افغانستان این قول را از بدنساز تیم گرفته بودند که اگر تیم به جام‌جهانی صعود کرد باید این خوشحالی را انجام دهد و در وهله اول بدنساز تیم زیر بار نمی‌رفت ولی با اصرار بازیکنان افغانستان این کار را انجام داد. فکر می‌کنم از خود صادق بوقی هم هیجان بیشتری نشان داد و خیلی در این نقش فرورفته بود!

* کمی از خودتان صحبت کنید. همکاری مجید مرتضایی با تیم ملی فوتسال افغانستان ادامه دارد؟
قرارداد من با تیم ملی فوتسال افغانستان تا پایان 2024 بود و قرار شد که اگر تیم به جام‌جهانی صعود کند مبلغی به‌صورت خودکار به قراردادم اضافه شود و این اتفاق هم افتاد.

* بعد از جام‌ملت‌ها پیشنهاد جدید داشتید؟
رفتن با افغانستان به جام‌جهانی افتخار بزرگی است ولی با توجه به اینکه حضور در جام‌جهانی برای من خیلی جذاب بوده و مردم این کشور خیلی از این حضور خوشحالند، می‌خواهم با این تیم در آنجا شگفتی‌ساز شویم. می‌خواهم این کار را به سرانجام برسانم و پیشنهاد‌ها را نپذیرفتم. اما حقیقتا از جاهای مختلف پیشنهاد داشتم، از چند تیم‌ لیگ برتر ایران پیشنهادهایی داشتم که چندبرابر بود و از امارات هم پیشنهاد داشتم که قبول نکردم.

* در پایان چه صحبتی دارید؟
خیلی خوشحالم که خداوند این لطف را به من داشته که به کمک بازیکنان افغانستان توانستم در اوج سختی، در اوج غم و در اوج محنت میلیون‌ها افغان را خوشحال کنم.

* اینطور که معلوم است برای انتخاب بازیکنان حسابی وقت گذاشته‌اید؟
بازیکنان تیم ملی افغانستان را از بین نزدیک به 70نفر انتخاب کردیم که حدود 35نفر زیر 20سال و 35نفر بالای 20سال بودند. تقریبا 10ماه پیش اردویی در مشهد برگزار کردیم که از بین اینها حدود 18نفر را برای تیم بزرگسالان انتخاب کردیم. از طرف دیگر مجاورت با ایران هم شانس بزرگ افغانستان بود.



* چرا؟
به این دلیل که ایران مهد فوتسال است و بازی کردن با تیم‌های ایرانی خیلی به تیم ملی فوتسال افغانستان کمک کرد. مثلا در همین مشهد 16بازی دوستانه با تیم‌های لیگ یک و دو ایران انجام دادیم که به‌نظر من خیلی از آن تیم‌ها از تیم‌های ملی که با آنها بازی کردیم قوی‌تر بودند. خوبی برگزاری اردو در ایران این است، یعنی شما اگر با یک تیم لیگ استان ایران هم بازی کنید ممکن است از لحاظ قدرت با یکی از تیم‌های ملی برابری کند. رونق فوتسال در ایران به پیشرفت فوتسال افغانستان خیلی کمک کرده است.

* افغانستان در مرحله گروهی تیم بسیار خوبی نشان داد اما شاید پیروزی برابر قرقیزستانی که ژاپن و ویتنام را شکست داده بود، خیلی کار بزرگی بود. به‌نظر می‌رسید بازیکنان افغانستان رفته‌رفته به‌خودباوری رسیده بودند.
دقیقا. 6بازیکن از 14بازیکن افغانستان حتی یک بازی ملی هم نداشتند. مربیان بهتر حرف من را متوجه می‌شوند. یک بازیکنی که هیچ تجربه‌ای در بازی‌های برون‌مرزی نداشته، وقتی بتواند عملکرد قابل‌توجهی در این سطح از بازی‌ها داشته باشد خیلی اتفاق خوبی رخ داده است.

* حقیقتا فکر می‌‌کردید تیم ملی فوتسال افغانستان به جام‌جهانی صعود کند؟
از زمانی که شروع کردیم به بچه‌ها گفتم هدف ما جام‌جهانی است و باید برای این هدف تلاش کنیم اما واقعیت را بگویم آن روزی که قرقیزستان را بردیم و به جام‌جهانی صعود کردیم برای خود من قابل باور نبود و به بازیکنان می‌گفتم باور می‌کنید به جام‌جهانی رفتیم!

دیگر خبرها

  • صعودی شدن روند ولادت در استان بوشهر پس از ۷ سال
  • ماجرای صعود به جام جهانی با آهنگ صادق بوقی!
  • امیر تتلو در مدح امام علی (ع) شعر سرود + عکس | اجازه ساختن آهنگ داده می شود؟
  • اطلاعیه قطعی گاز در بخشی از شهر کرج
  • عزیزترین مهمان پرسپولیس در طول فصل
  • محوطه سازی و سنگ فرش کوچه‌ها و معابر روستای مرزانک
  • جدیدترین قابلیت‌های استوری اینستاگرام + عکس
  • دانلود آهنگ مست عشق علیرضا قربانی + متن
  • چگونه در گرما از پا‌ها مراقبت کنیم؟
  • اطلاعیه قطعی برق در شهرکرد