Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی گفت: طی سال‌های آبی گذشته با اجرای پروژه‌های آبخیز و آبخوان‌داری جبران کسری مخازن آب روند مطلوبی داشته به‌طوری که این کسری از 167 میلیون مترمکعب در سال آبی 92-93 به 113 میلیون مترمکعب در سال آبی جاری رسید.

حسین امامی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در بیرجند، با اشاره به بحران فرونشست دشت‌های استان، اظهار داشت: اکثر دشت های استان به شکل جدی در مقیاس بزرگ در حال فرونشست است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه هم‌اکنون هشت دشت از 40 دشت استان خراسان‌جنوبی فوق بحرانی و ممنوعه اعلام شده، بیان داشت: تعداد رودخانه‌های مهم استان 12 رودخانه و تعداد رودخانه‌های مرزی استان نیز چهار رودخانه است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی تصریح کرد: کمبود منابع آبی، کشت محصولات آب‌بر و نشست زمین در دشت‌های استان سبب شد تا برای مقابله با تنش‌های آبی و مقابله با خشکسالی 20 ساله سند سازگاری با شرایط کم آبی استان تدوین و تصویب شود.

امامی به کسری مخازن آب استان اشاره و مطرح کرد: طی سال‌های آبی گذشته با اجرای پروژه‌های آبخیز و آبخوان‌داری جبران کسری مخازن آب روند مطلوبی داشته به‌طوری که این کسری از 167 میلیون مترمکعب در سال آبی 92-93 به 113 میلیون مترمکعب در سال آبی جاری رسید.

وی از افت 21 سانتی‌متری مخازن آب‌های زیرزمینی خبر داد و گفت: میانگین میزان افت سطح آب‌های زیرزمینی در سال آبی 98-97 و در دراز مدت 10 ساله به ترتیب 21 و 27 سانتی‌متر شده که افت سطوح آب زیر زمینی نه‌تنها بر کمیت بلکه بر کیفیت آب هم تأثیر زیادی گذاشته و ادامه این روند باعث افت شدید کیفیت آب خواهد شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌جنوبی نصب یک هزار و 712 کنتور هوشمند آب و برق، نصب 95 دستگاه کنتور حجمی هوشمند، انسداد 950 چاه غیر مجاز را از اهم اقدامات انجام‌شده برای جبران کسری مخازن استان ذکر و عنوان کرد: با نصب کنتورهای هوشمند میزان 196 میلیون متر مکعب در برداشت از منابع آب زیرزمینی صرفه‌جویی شده است.

امامی به آخرین وضعیت سدهای استان اشاره و مطرح کرد: حجم کل مخازن در حال بهره‌برداری استان 58 میلیون متر مکعب است که از این حجم، 16 میلیون متر مکعب آب در سدهای استان ذخیره شده است.

وی با تأکید بر اینکه وضعیت سدهای خراسان‌جنوبی در فصل بارندگی‌های زمستان نگران‌کننده نیست، اضافه کرد: هم‌اکنون70 درصد حجم شدهای استان خالی است و تنها 17 میلیون متر مکعب یعنی 25 درصد آب ذخیره شده پشت سدهای استان وجود دارد.

انتهای پیام/69039/ج

منبع: فارس

کلیدواژه: خبرگزاری فارس خراسان جنوبی آب منطقه ای خراسان جنوبی حسین امامی نصب کنتورهای هوشمند بارندگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۲۰۶۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد

فرارو- کانال‌های آب زیرزمینی که قرن‌ها آب شرب ساکنان شهر یزد ایران را تامین می‌کردند، اکنون در خدمت گردشگری هستند. این کانال‌ها که در شهر یزد واقع شده و نیاز آبی مردم محلی را تامین می‌کند، توجه گردشگران را به خود جلب می‌کند.

به گزارش فرارو، خبرگزاری آناتولی ترکیه در گزارشی نوشت: شهر یزد با قرار گرفتن در منطقه مرکزی کشور ایران و محصور در میان کویرها، ویژگی‌های منحصر به فردی دارد. با توجه به قرار گرفتن شهر تاریخی در میان کویر و کمبود آب در منطقه، مشکل تامین آب شرب مردم محلی همواره در دستور کار قرار دارد.

علاوه بر دشواری رساندن آب‌های زیرزمینی از مناطق اطراف به سطح، انتقال آب از محیط‌های دور بیابان به شهر بدون از بین رفتن باعث شده است تا مردم منطقه به دنبال راه حل‌های مختلف و یافتن راه حل باشند.

مردم منطقه ترجیح می‌دادند آب را از طریق تونل‌های حفر شده در زیر زمین به شهر برسانند تا اینکه آب را به سطح زمین برسانند. این کانال‌های آب زیرزمینی که در اصطلاح محلی «قنات» نامیده می‌شود، صد‌ها سال نیاز آبی مردم منطقه را تامین می‌کرد.

هنگام ورود به شهر با هواپیما، قنات‌ها توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند. این اشکال که در نگاه اول قابل درک نیستند، تهویه کانال‌های آبی حفر شده در زیر زمین و گاهی به عمق ۴۰ متر را تشکیل می‌دهند.

تقریباً در هر صد متر کانال آب یک هواکش وجود دارد. این هواکش‌ها هم برای تهویه تونل و هم برای تامین فشار لازم برای جریان آب مهم هستند.

از آنجایی که کانال‌ها در زیر زمین عمیق هستند و زمین سخت‌تر است، تلفات آب در زمین‌های شنی در اینجا به حداقل می‌رسد و آب سرد می‌ماند.

تونل‌هایی که از کوه‌های تقریباً ۷۰ کیلومتری شروع می‌شوند، از شهر عبور می‌کنند. از آنجایی که آب به سطح زمین نمی‌آید، قرن‌هاست که مردم منطقه با پایین آمدن به کانال‌ها از طریق تونل‌ها و پله‌های بزرگ حفاری شده، نیاز خود را تامین می‌کنند.

آب اضافی عبوری از کانال‌ها که عمق آن از کوه‌ها به سمت شهر کاهش می‌یابد، در نواحی جنوبی به سطح زمین می‌رسد و برای تامین نیاز آبی نقاط دیگر و در برخی نقاط در کشاورزی استفاده می‌شود.

این کانال‌های آبی که در دوران معاصر با توسعه سیستم پمپاژ، لوله گذاری آب و انتقال آب از رودخانه زاینده رود اصفهان به یزد کم اهمیت شده‌اند، هرچند از تعداد آن‌ها کاسته شده است.

اکثر قنات‌ها که به اندازه گذشته مورد استفاده قرار نمی‌گیرند، به دلیل سیلاب‌هایی که به مرور زمان رخ داده است، با حمل خاک و پر شدن بسته شده اند.

کانال‌های آب زیرزمینی در مرکز شهر هم اکنون برای بازدید گردشگران باز نگه داشته شده اند و روزانه صد‌ها گردشگر از این کانال‌ها بازدید می‌کنند.

بازدیدکنندگان از شهر نه تنها محل برداشت مردم و محوطه انباری که آب به کانال‌های مختلف منتقل می‌شود را می‌بینند، بلکه این فرصت را دارند که در کانال طولانی با ارتفاع یک و نیم متر قدم بزنند.

ابراهیم کاظم نژند، مدیر پایگاه قنات‌های جهانی زارچ و حسن‌آباد مهریز یزد در خصوص کانال‌های آبی اظهار داشت که کانال موردنظر برای بازدید گردشگران بازسازی شده است.

وی با بیان اینکه قرن هاست که مردم از آب زارچ بهره‌مند بوده اند، گفت: قنات زارچ که در آن قرار داریم ۳۰ متر زیر شهر تاریخی یزد است که این کانال ۷۲ کیلومتر طول دارد و با این ویژگی به عنوان طولانی‌ترین کانال آب زیرزمینی در جهان در یونسکو به ثبت رسیده است.

کاظم نژند با بیان اینکه زارچ از دو قسمت تشکیل شده است، گفت که زارچ ۳ سال پیش برای بازدید گردشگران ایرانی و خارجی بازگشایی شد. این کانال که قدمت آن به دوره ایلخانی می‌رسد، ۸۰۰ سال قدمت دارد و شبانه روز باز و قابل تردد است.

محمود نصیری که از استان البرز برای دیدن قنات‌های آب تاریخی به یزد آمده است، می‌گوید: برای اولین بار برای دیدن کانال‌های آب به یزد آمدم، فکر می‌کردم چگونه است، چگونه این مکان را هزار سال پیش ساخته اند. بسیار جالب بود و از دیدن آن لذت بردم. تجربه خوبی بود.

دیگر خبرها

  • زیر پوست شهر؛ وضعیت اجاره اتاق‌های مجردی در تهران! | تصویر
  • چند نکته نگران کننده درباره وضعیت سردار آزمون
  • طلّاب به کمک کرغندی‌ها رفتند
  • ایران ۱۰۰ تولیدکننده موبایل دارد، کره جنوبی یک عدد؛ چرا این نگران‌کننده است‌؟
  • فیلم/ بارش تگرگ‌های درشت در خراسان جنوبی
  • خسارت سیلاب آن روی سکه بارندگی‌ها
  • ۸۱ درصد مخازن سدهای خوزستان پر شد/ آخرین وضعیت سد دز
  • گزارش آخرین وضعیت سیل در خراسان‌جنوبی 
  • هشدار هواشناسی برای ۱۳ استان؛ آخرین وضعیت شهرتان را ببینید
  • (تصاویر) گزارش رسانه خارجی از قنات‌های تاریخی یزد