Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر راه و شهرسازی از اضافه شدن ۶ آزادراه دیگر به طرح پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراهی خبر داد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، در حاشیه بازدید از چهارمین نمایشگاه حمل‌ونقل، لجستیک و صنایع وابسته گفت: از روزهای پایانی اسفندماه سال گذشته چهار آزادراه دولتی تهران – قم، تهران – ساوه، کرج – قزوین و قزوین– زنجان پس از نصب و راه اندازی تجهیزات مورد نیاز برای شناسایی و خوانش پلاک خودروها و محاسبه عوارض آزادراهی آن‌ها، دریافت عوارض در آنها به صورت الکترونیکی انجام شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان این مطلب که در حال حاضر عوارض آزادراهی فقط در همان چهار آزادراه دولتی به صورت الکترونیکی دریافت می‌شود، افزود: دو آزادراه مهم دیگر یعنی آزادراه بندرعباس-بندر شهید رجایی و آزادراه تبریز -ارومیه نیز در روزهای آینده به سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراهی اضافه خواهند شد.

وزیر راه و شهرسازی افزود: پس از بررسی و بازخوردگیری از جوانب مختلف این طرح در چهار آزادراه دولتی که بیش از ۹ماه از الکترونیکی شدن آن‌ها می‌گذرد، با عملیاتی شدن نصب دوربین‌ها و سیستم‌های مورد نیاز برای ثبت ترددهای آزادراهی در ۶ آزادراه دیگر، به زودی دریافت عوارض در آن ها‌ نیز تنها به صورت الکترونیکی انجام خواهد شد.

اسلامی بیان کرد: ۶ آزادراه قزوین-رشت، قم-کاشان، تهران-پردیس، کاشان-اصفهان، همت-کرج و کنارگذر غرب اصفهان، از جمله آزادراه­‌هایی هستند که طرح پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراهی در آنها در دست اجرا است.

پرداخت عوارض بر اساس پیمایش

وزیر راه و شهرسازی در ادامه به اضافه شدن دیگر آزادراه­های مهم کشور به این طرح اشاره کرد و افزود: ۶ آزادراه دیگر نیز در دست مطالعه هستند تا پس از امکان سنجی و شروع به کار فعالیت مجری طرح در این آزادراه‌­ها، با نصب تجهیزات مورد نیاز، پرداخت عوارض در آنها نیز الکترونیکی شود تا به زودی شاهد الکترونیکی شدن پرداخت عوارض در تمامی آزادراه­‌های کشور باشیم.

محمد اسلامی در خصوص محاسبه پیمایشی عوارض نیز گفت: با الکترونیکی شدن طرح پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراهی، امکانی فراهم شده است که مبلغ عوارض هر خودرو به صورت پیمایشی محاسبه شود تا ترددکنندگان در آزادراه ها بر اساس مسیری که در هر آزادراه پیموده­‌اند عوارض پرداخت کنند.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: سامانه اخذ عوارض آزادراه بر اساس پیمایش نیز افتتاح شده است و از این پس خودروها بر اساس میزان ترددی که در آزادراه دارند، عوارض پرداخت می­کنند.

اسلامی به تخفیف­‌های در نظر گرفته شده در این طرح نیز اشاره کرد و افزود: در طرح پرداخت الکترونیکی عوارض آزادراهی تخفیف‌هایی نیز برای میزان عوارض پرداختی‌خودروهای پرتردد و پلاک عمومی تعیین شده است. درهمین راستا خودرویی که در یک آزادراه مشخص، در ماه بیش از «۴۰بار» تردد داشته باشد، شناسایی و به عنوان «خودروی پرتردد» محسوب می‌شود و برای این خودروها تخفیف «۳۰درصدی» در پرداخت عوارض آزادراهی درنظر گرفته خواهد شد.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: اصفهان دوربین راه و شهرسازی قم وزیر راه و شهرسازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۲۲۰۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بخشی از عوارض آزادراه تهران-شمال به محیط زیست اختصاص یابد

ایسنا/البرز مدیرکل محیط زیست البرز با بیان اینکه احداث آزادراه تهران-شمال خسارت زیادی برای محیط زیست داشت، گفت: اگر درصدی از عوارض این آزادراه به محیط زیست تزریق شود می‌توان بخشی از این خسارت‌ها را جبران کرد.

مجید درگی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به خسارت چندهزار میلیاردی آزادراه تهران- شمال به محیط زیست اظهار کرد: هر چند این پروژه نقش بسزایی در کاهش زمان تردد مسافران،کاهش مصرف سوخت، کاهش آلودگی هوا و ... دارد ولی نمی‌توان از کنار آسیبی که احداث این مسیر به محیط زیست وارد کرده به سادگی گذشت.

وی ادامه داد: هرچند عدم تعامل مجریان این پروژه با محیط زیست به ضرر طبیعت و حیات وحش تمام شده ولی در تلاشیم بخشی از این ضررها را جبران کنیم.

وی با تاکید بر اینکه اگر احداث این بزرگراه با نظارت محیط زیست انجام می‌شد، خسارت‌های آن به حداقل می‌رسید و دغدغه امروز وجود نداشت، توضیح داد: با احداث این آزادراه دسترسی شکارچیان به حیات وحش منطقه آسان شده و حتی شکارچی از داخل خودروی خود می‌تواند با دوربین شکار را بزند.

این مسئول تاکید کرد: برای جبران بخشی از خسارات وارده به محیط زیست منطقه پیشنهاداتی مطرح شده که امیدواریم از طریق مراجع ذیربط پیگیری و به نتیجه برسد.

مدیرکل محیط زیست البرز ابراز کرد: نصب دوربین‌های اپتیکی در مسیر این آزادراه برای رصد فعالیت شکارچیان احتمالی یکی از این پیشنهادات بوده که بنا شده در کمیته‌‎های فنی بررسی و به تصویب برسد.

درگی تاکید کرد: نصب این دوربین‌ها بیش از ۴۰ میلیارد تومان هزینه دارد که تامین آن در شرایط فعلی از عهده محیط زیست برنمی‌آید.

مدیر کل محیط زیست البرز با اشاره به دیگر پیشنهاد مطرح شده توضیح داد: با توجه به اینکه روزانه بیش از ۲۷ هزار تردد در این مسیر ثبت می‌شود، امیدواریم بخشی از عوارض این آزادراه به محیط زیست اختصاص یابد تا بتوانیم با هزینه کرد آن جان تازه‌ای به محیط زیست منطقه تزریق کنیم.

درگی خاطرنشان کرد: اقدامات اولیه در این خصوص انجام شده و امیدواریم این اتفاق به زودی بیفتد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • افزایش ۳۰درصدی نرخ عوارض آزادراه‌ها
  • بیمه‌ دیگر در عوارضی آزادراه‌ ها نمی‌ماند
  • افزایش ۳۰ درصدی نرخ عوارض آزادراه‌های کشور | نرخ جدید عوارض آزادراه ها را ببینید
  • نرخ عوارض آزادراه‌های کشور ۳۰ درصد افزایش یافت
  • بخشی از عوارض آزادراه تهران-شمال به محیط زیست اختصاص یابد
  • حذف شرط پرداخت عوارض آزادراه برای بیمه شخص ثالث
  • شرط پرداخت عوارض آزادراه برای بیمه شخص ثالت حذف شد
  • لغو شرط پرداخت عوارض آزادراهی برای صدور بیمه شخص ثالث
  • حذف شرط پرداخت عوارض آزادراهی برای صدور بیمه شخص ثالث
  • پرداخت عوارض آزادراهی دیگر شرط صدور بیمه‌نامه نیست