Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-04@08:41:55 GMT

اهمیت علوم اعصاب در تشخیص بیماری ها

تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۲۲۱۱۳

اهمیت علوم اعصاب در تشخیص بیماری ها

به گزارش  حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، پیمان حسنی ابهریان، در آستانه برگزاری هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی، اظهار کرد: با توجه به اینکه علوم اعصاب یک حوزه بین رشته‌ای است که شاخه‌های مختلف علوم اعصاب شناختی، مغز و شناخت، علوم اعصاب محاسباتی، علوم اعصاب اجتماعی، زبان شناسی، تجارت، بازاریابی، هنر، زیباشناسی و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..، را شامل می‌شود، این کنگره یک گستره بزرگی را فراهم می‌کند که فیزیولوژیست ها، مهندسین، آناتومیست ها، فیزیکدانان، ریاضی دانان، اندیشمندان و پژوهشگران حوزه هنر و علوم انسانی، پزشکان، پیراپزشکان و مخصوصا فعالان حوزه توانبخشی و روانشناسی و سایر حوزه‌های علوم اعصاب پایه و بالینی دور هم جمع شوند تا بتوانند آخرین دستاورد‌ها را تبادل کنند و در این راستا فضایی پیش آید تا دانشجویان و دانش پژوهان بتوانند به تبادل نظر پرداخته و از سخنرانی اساتید و پژوهشگران استفاده کنند.
او گروه‌های هدف در این کنگره را پزشکان، پیراپزشکان، فعالان حوزه توانبخشی، کاردرمان، گفتاردرمان، روانشناسان، متخصصین علوم ریاضی و فیزیک، گروه‌های مختلف علوم پایه پزشکی، فارماکولوژی، فیزیولوژی، آناتومی و پزشکان مغز و اعصاب، اعصاب و روان، طب فیزیکی و توانبخشی، مهندسین کامپیوتر و پزشکی، الکترونیک، بیوانفورماتیک و زبان شناسان برشمرد.

عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی علوم شناختی، یکی از محور‌های مهم این کنگره را حوزه شناخت و علوم شناختی دانست که شامل حافظه و یادگیری، حافظه فعال، عملکرد‌های اجرایی شناختی مثل تصمیم گیری، برنامه ریزی، استدلال، حل مسئله و همینطور مباحثی مثل توجه، آگاهی، سالمندی، زبان شناسی شناختی و حوزه‌های دیگری، چون هیجان، انگیزش و رفتار و تکامل است.   او افزود: محور دیگر علوم اعصاب بالینی شامل درد و سیستم عصبی، سیستم حرکتی و اختلالات حرکتی است.

مسئول کلینیک مغز و شناخت، ادامه داد: محور‌های دیگر شامل علوم اعصاب اجتماعی، علوم اعصاب محاسباتی و روانشناسی و عصب روانپزشکی بوده و یکی دیگر از محور‌های مهم در این کنگره حوزه توانبخشی عصبی شناختی است که شامل آسیب‌های مغزی و اختلالات ناشی از آنها، بیماری‌های مغز و اعصاب، زوال مغز، ام اس، سکته‌های مغزی، صرع و تومور‌های مغزی است. فناوری‌های نوین در حوزه علوم اعصاب، روش‌های مختلف تصویربرداری مغز، نوروفیزیولوژی و نوروفارماکولوژی از دیگر مباحث مهم این کنگره خواهد بود.

ابهریان افزود: یکی دیگر از برنامه‌های این کنگره مسئله کاربردی سازی علوم اعصاب است که سعی شده مباحث پایه را به مباحث بالینی مرتبط کنیم و بتوانیم بیشتر حوزه‌های کاربردی را مطرح کنیم.   او گفت: یکی دیگر از مهم‌ترین حوزه ها، تکنولوژی‌های جدید و نوروتکنولوژی و بازی‌های کامپیوتری و شناختی در حوزه مغز و شناخت است که سعی کردیم در این کنگره معرفی کنیم. همچنین، یکی دیگر از برنامه‌های کنگره پیش رو، برگزاری دومین المپیاد علوم اعصاب بالینی و شناختی در سطح دانشجویی است.

دبیر علمی هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی، علوم اعصاب را یکی از جذاب‌ترین و گسترده‌ترین و رو به رشدترین حوزه‌های دانش در چند سال اخیر در دنیا نام برد و افزود: دستاورد‌های فناورانه در حوزه علوم اعصاب در جهان باعث شد افرادی که دچار فلج حرکتی هستند بتوانند تنها با استفاده از امواج مغزی از تبلت استفاده کنند و بنویسند و حتی خرید کنند. تکنولوژی به ما کمک کرده تا افراد بتوانند بدون دخالت دست بازی کنند.

ابهریان افزود: در این دو سال اولین تقویت کننده حافظه مصنوعی ساخته شده، اندام‌های مصنوعی رباتیک با مغز کنترل شدند و همچنین کاشت‌های الکتریکی، افراد ناتوان را قادر به حرکت کرد و مشخص شد آلزایمر می‌تواند علت عفونی داشته باشد و ویروس تبخال نوع یک می‌تواند با آن در ارتباط باشد.

او ادامه داد: یکی دیگر از دستاورد‌های این حوزه، کشف ارتباط مستقیم آناتومیکی محور روده به مغز، قلب و ریه از طریق عصب واگ یا همان زوج دهم مغزی است که در پی این کشف مشخص شد روده می‌تواند با اضطراب و افسردگی و شناخت ارتباط داشته باشد و این کشف منجر به درمان‌های جدیدی در چاقی، اختلالات خوردن، افسردگی و حتی طیف اوتیسم می‌شود.

دبیر علمی هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی گفت: بخشی از مباحث کنگره بیماری‌ها هستند همانطور که حوزه علوم اعصاب در سال‌های گذشته منجر به کشفیات زیادی در بیماری‌ها شده از جمله در حوزه آسیب‌های مغزی، سکته‌های مغزی، اختلالات و بیماری‌های مغزی، بیماری‌های اعصاب و روان و یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های علوم اعصاب در حوزه علوم شناختی توانبخشی شناختی است که در این کنگره در قالب پنل و کارگاه و سمپوزیوم، مورد بحث و گفتگو قرار خواهند گرفت.

ابهریان بیان کرد: شناخت یک مسئله پایه‌ای است و در بسیاری از مشکلات مربوط به سیستم عصبی اعم از بیماری‌های سیستم مغز و اعصاب و یا بیماری‌های اعصاب و روان نقش مهمی دارد و از آنجا که ریشه بسیاری از اختلالات سیستم عصبی مسائل شناختی و اختلال در عملکرد‌های شناختی است، ما با تشخیص به موقع می‌توانیم پیشگیری داشته باشیم و با توانمندسازی شناختی می‌توانیم درمان انجام دهیم و با اضافه کردن توانبخشی شناختی به درمان‌های متداول می‌توانیم روند توانبخشی را تسهیل کنیم.

هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی از ۲۷ تا ۲۹ آذر ۹۸ در مرکز همایش‌های رازی تهران برگزار می‌شود.   انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بیماری آلزایمر درمان آلزایمر وزارت بهداشت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۲۲۱۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است

آفتاب‌‌نیوز :

امیرحسین حسینی فوق تخصص گوارش و کبد کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در برنامه شبکه سلامت سیما در خصوص سندروم روده تحریک پذیر در کودکان به گفتگو پرداخت.

حسینی گفت: سندروم روده تحریک پذیر در دسته بیماری‌های عملکردی قرار دارد، بیماری‌های عملکردی یک بیماری خاص و خطرناک نیستند و علت مشخص و خاصی برای آن‌ها تعریف نشده است، به همین دلیل به این نوع بیماری‌ها که احتمال و دلایل متعددی برای بروز آن‌ها مطرح می‌شود، «نشانگان یا سندروم» می‌گوییم.

کارشناس برنامه در مورد سندروم روده تحریک پذیر (IBS) گفت: از علامت‌های اصلی این سندروم، درد شکمی همراه با اسهال و یبوست است که باید حداقل به مدت ۴ روز در ماه، در فرد وجود داشته باشد. این درد‌ها معمولاً با تغییر قوام و تعداد دفعات مدفوع همراه است البته این در صورتی است که بیماری‌های دیگری در کنار این بیماری وجود نداشته باشد.

وی افزود: اگر در کنار علائم سندروم روده تحریک پذیر، علائم خطر دیگری مانند اینکه رشد کودک خوب نباشد، دفع مدفوع همراه با خون یا بلغم باشد و یا کودک استفراغ‌های مکرر حاوی صفرا داشته باشد، کودک را باید سریعاً به پزشک رساند، زیرا این علائم در سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد و تشخیص بیماری دیگری خواهد بود.

این فوق تخصص گوارش کودکان یادآوری کرد: زمینه ابتلاء افراد خانواده، به هم ریختگی میکروب‌های روده و افرادی که نسبت به درد حساسیت زیادی دارند، از جمله عوامل تاثیر گذار در بروز این بیماری هستند.

حسینی گفت: سن شیوع این بیماری ۶ تا ۱۸ سال است، اما گاهی این علائم در نوزادان دقایقی قبل از دفع مدفوع به شکل دل پیچه و درد دیده می‌شود که در واقع نوعی سیر تکاملی در نوزاد محسوب می‌شود. در بعضی از نوزادان نیز حالت کولیک داریم که در طیف درد‌های عملکردی قرار می‌گیرد و بیماری خاصی نیست نکته قابل اهمیت این است که این تشخیص‌ها حتما باید توسط پزشک متخصص صورت گیرد.

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که اولین قدم در تشخیص این بیماری چیست، گفت: قبل از تشخیص قطعی، اولین قدم بررسی بیماری سلیاک (حساسیت به گندم)، دفع خون مخفی در مدفوع و انجام آزمایشات اولیه خون است. قابل ذکر است که در تشخیص این بیماری به انجام سونوگرافی هیچ نیازی نیست.

حسینی افزود: در برهه‌های زمانی که استرس وجود دارد، مانند قبل از شروع قاعدگی، بعد از ابتلا به یک سری از عفونت‌های حاد گوارشی میکروبی و یا ویروسی، فرد ممکن است به علائم سندروم روده تحریک پذیر دچار شود، که به آن سندروم روده تحریک پذیر بعد از ابتلا به بیماری گفته میشود.

وی تأکید کرد: رژیم‌های غذایی صنعتی و فرآوری شده، مانند آب میوه‌های صنعتی، غذا‌های فست فود، کنسرو‌ها و...، موادی را در روده تولید میکنند که به گاز بیشتر در روده منجر میشود و درد شکمی را بیشتر میکند، بنابراین حذف مواد غذایی صنعتی نقش مهمی در کاهش علایم دارد. 

کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که آیا سندروم روده تحریک پذیر تنها درمان دارویی دارد؟ گفت: کنترل این بیماری راحت نیست، بعد از عوامل تغذیه ای، استرس و علائم مربوط به روان، نقش مهمی در شعله ور شدن این سندروم دارد علاوه براین جلسات روانشناسی (CBT) در کاهش علائم و کاهش میزان مصرف داروها، نقش مهمی دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: وقتی صحبت از بیماری‌های عملکردی به میان می‌آید، نقش اصلی اطمینان بخشی پزشک به خانواده است، کم کردن استرس و صحبت‌های پزشک، نقش بسیار مهمی در درمان دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • مردم ۷۰ درصد هزینه‌های آزمایشگاهی را از جیب پرداخت می‌کنند
  • رونمایی از دستگاه میکروب‌شناسی در ایران
  • رونمایی از دستگاه میکروب شناسی در ایران
  • رونمایی از دستگاه میکروب‌شناسی در نمایشگاه علوم آزمایشگاهی
  • رونمایی از دستگاه میکروب شناسی در کنگره علوم آزمایشگاهی
  • تأثیر باور‌های فراشناختی بر میزان سازگاری فردی و اجتماعی
  • تاثیر باور‌های فراشناختی بر میزان سازگاری فردی و اجتماعی
  • درمان بیماری‌های صرع و تشنج کودکان در ایران
  • آغاز به کار بیست و چهارمین کنگره مغز و اعصاب کودکان
  • این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است