Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-28@04:58:22 GMT

مصرف دخانیات در نوجوانی از چالش تا بحران

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۳۱۹۳۸

مصرف دخانیات در نوجوانی از چالش تا بحران

ساعت24 - آمارهای گرایش جوانان و نوجوانان به مصرف انواع دخانیات، از سیگار تا قلیان، از مرز چالش گذشته و وارد مرحله بحرانی شده است، مرحله‌ای که چنین رفتاری قباحت ندارد و فرد از رفتارش دفاع کرده و به شکل علنی هم آن را دنبال می‌کند.

به پارک که وارد شدم، دلهره داشتم که سوژه‌ای نیابم و دست خالی از تکلیفی که سردبیر مشخص کرده بود به دفتر بازگردم، اما تنها کمی کنکاش کافی بود تا شماری از جوانان و نوجوانانی که تنها یا جمعی به کشیدن سیگار یا قلیان مشغول بودند را بیابم، عددشان بسیار بیشتر از تصورم بود؛ گفتگو با آنها، بقایای برج عاجی که در ذهنم وجود داشت را فرو ریخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چشم می‌داوندی هر گوشه از پارک، مامنی بود برای گروه‌های دو یا چند نفر از پسران و حتی دختران جوانی که سیگارشان را دود کنند! افرادی که بعضا سن آن‌ها پائین‌تر از ۱۸ سال بود و کیف‌های مدرسه را همراه داشتند!

به سمت گروهی از پسران نوجوان می‌روم متوجه که می‌شوند یکی از میانشان ایستاد و رو به من گفت: اگر برای نصیحت آمدی خودت را خسته نکن.

سیگارش را بالا آرود و ادامه داد: این عشقه، عشق...!

مات می‌شوم! اما راهم را به سمتشان ادامه می‌دهم، با لبخند، بی آنکه کلامی بگویم؛ پسر نوجوان در حالیکه کوله پشتی‌اش را از زمین بر می‌داشت، مثل یک سیگاری حرفه‌ای، پکی به ته مانده سیگار زد و آن را دورتر پرتاب کرد و گفت: حالم را خوب می‌کند!.

زمان می‌برد تا خودش را معرفی کند، اما اسمش شایان است و شانزده سالگی را تجربه می‌کند، او ادامه داد: ۱۳ سالی داشتم که اولین سیگار عمرم را کشیدم، خب پدرم هم سیگاری هست، از سیگار او برداشتم؛ خوشم آمد و حالا روزی یکی دو نخی دود می‌کنم.

تنش بوی زیرسیگاری گرفته، آدامسی از کیفش در آورده و تعارف می‌کند، بر می‌دارم. او گفت: روزی نیست که آدم بزرگا نیان و نصیحتمون نکنن، نمیدونم چه ربطی به دیگران داره.

فاطمه زارع کارشناس مسئول دفتر پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی بهزیستی فارس در گفتگو با ایسنا در رابطه با سهم پدر و مادر در اعتیاد فرزندانشان، گفت: اصولا پدر و مادر علت را در عوامل بیرونی جستجو می‌کنند که معمولا این برداشت اولیه آن‌ها از بروز مشکل برای فرزندانشان است، اما پس از مدتی با مشاوره گرفتن و تحلیل مسائل، نقش خود را در آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد تا حدی قبول می‌کنند، آنگاه پدر و مادر با پذیرش نقش خود اقدماتی را برای رفع مشکل بر می‌دارند.

شایان خوش صحبت بود، در همان دقایق کوتاه، از هر دری سخنی گفت و گاه گاهی خندید، اما ته حرف‌ها و خندهایش، طعم گسی داشت که به تلخی می‌زد، انگار مغز بادام تلخی را دندان زده باشی! میان حرف‌هایش، نگاهی به دوستش انداختم، آرام بود و سربزیر و مدام خاکستر نداشته سیگار را می‌تکاند و کمتر به آن پک می‌زد؛ انگار سنگینی نگاهم را حس کرد که سیگار را انداخت و محکم گفت: به خدا خسته شدم، می‌خواهم نکشم، اما نمی‌شود؛ کاش دوستان راحتم می‌گذاشتند.

حس مستنطق را پیدا کرده بودم، خوب نبود، حسی خاکستری با بوی نافرم و کش دار قندی که میان آتش افتاده باشد! بحث‌شان با شایان بالا گرفت و هر دو دمغ روی یکی از صندلی‌های پارک نشستند و من ساکت کنارشان قرار گرفتم.

مجتبی گفت: انگار عادت کرده‌ام به سیگار کشیدن، لذت نمی‌برم، اوایل حس بزرگی بهم می‌داد، اما حالا اصلا به دلم نیست.

با جدیت ادامه داد: سیگار رو از روی عادت میکشم هیچ لذتی برام نداره؛ نمی‌دانم که کسی هست که سیگار را دوست داشته باشه؟

شایان محکم پاسخ داد: من. دوست دارم سیگار بکشم، به نکشیدن هم فکر نکردم.

رسایی کارشناس پیشگیری از اعتیاد بهزیستی استان فارس در ارتباط با علل روی آوردن افراد، خصوصا نوجوانان و جوانان به اعتیاد، به ایسنا گفت: علل مختلفی در این موضوع دخیل است که آن‌ها را می‌توان به علل فردی، خانوادگی و محیطی تقسیم بندی کرد.

رسایی ادامه داد: این عوامل نسبی است، اما در نهایت علت فردی مهمترین آن‌ها محسوب می‌شود و ضعف در مهارت‌های زندگی، مشکلات روحی و روانی، افسردگی، خود کم بینی، عدم اعتماد به نفس از مهمترین مواردی است که در این دسته قرار دارد.

شایان سیگار دوم را هم تا آخر کشید، حس لذت از این کار را می‌شد از هر بار که پکی به سیگارش می‌زد و دود آن را بیرون می‌داد و تا محو شدن آن را دنبال می‌کرد، فهمید. حسی که دلت را آوار می‌کرد و دلشوره به جانت می‌انداخت.

سکوت را شکستم و گفتم: اینکه سیگار بکشی و از آن هم لذت ببری یعنی مستعد مصرف موادمخدر هستی؟ این آغاز یک راهه بن بسته، تاریک، مثل اینکه یه کوچه نا آشنا را با چشم‌های بستی طی کنی!

شایان خنده تلخی کرد و گفت: دوساله دارم سیگار می‌کشم و با وجودیکه همیشه می‌شود هر نوع موادی که بخواهی پیدا کنی، اما تمایلی به هیچ چیز دیگر نداشتم؛ لااقل توی همین پارک حشیش و گل هست! اصلا بیا بریم تا با چشم خودت ببینی که همه چیز هست و خیلی‌ها به جای سیگار از آن‌ها مصرف می‌کنند، ماری، گل ... اسمشون را شاید نشنیدی نه؟

انگار کسی دلم کالبدم را کرده بود تشت رختشویی و مدام رخت‌های نبوده را چنگ می‌زد، بی قرار بودم، اینکه یک نوجوان تا این حد را تجربه کرده باشد، چه تحلیلی دارد؟

رسایی، کارشناس بهزیستی استان فارس در این خصوص گفت: فراوانی، سهولت دسترسی و قیمت ارزان مواد مخدر، از عوامل محیطی گرایش افراد خصوصا نوجوانان و جوانان به مواد مخدر محسوب می‌شود؛ گاه ممکن است فرد نوجوان تمایلی نداشته باشد، اما با قرار گرفتن در گروه همسالان استفاده کند، چون قدرت نه گفتن ندارند.

این کارشناس پیشگیری از اعتیاد ادامه داد: امروزه سودجویان مواد مخدر را برای همه گروه‌های سنی از دوز کم توزیع می‌کنند؛ موادی مثل بی تی که در اشکال مختلف در دسترس کودکان هم قرار می‌گیرد و از طرفی گل و ماری‌جونا، از مخدر‌هایی است که در بین مواد مخدر روانگردان، مصرف آن‌ها بین افراد در سن دبیرستان شیوع بیشتری دارد.

رسایی گفت: متاسفانه مواد صنعتی برخلاف سنتی که جسم را درگیر می‌کند، بطور مستقیم بر روح و روان نوجوان تاثیر می‌گذارد که در صورت مصرف طولانی مدت سبب صدمات جبران ناپذیری خواهد شد.

سراغ جمع‌های دیگر هم رفتم، یکی دو تا با شایان و بقیه هم تنها، بین آن‌ها بود جمع‌های چند نفره‌ای که سیگارهایشان بوی توتون نمی‌داد؛ دست به دست می‌چرخید و هر کدام یک یا چند پکی به آن می‌زدند و بعد از لحظاتی صدای خنده‌های رعشه آورشان سقف آسمان پارک را پر می‌کرد.

از میان جوان‌ها، پسری که هنوز هم رد ریش و سبیل به درستی روی صورتش شکل نگرفته بود، گفت: من که بعد از پیدا شدن سیگار تو جیبم و کشیده‌ای که از معلم سیگاری‌ام خوردم، مدرسه را بوسیدم و گذاشتم کنار.

او گفت: مدتی از خانواده پنهان کردم، بعد هم که فهمیدند اول رفتند روی مخم، وقتی دیدند که قصد رفتن به مدرسه ندارم، افتادند دنبال یک کار، حالا هم سر کار هستم؛ خوبه دستم توی جیب خودمه؛ البته درس هم می‌خوانم، ولی شبانه.

چشم‌هایش رنگ خون گرفته بود و بین هر جمله قهقه‌ای چاشنی حرف‌هایش می‌کرد؛ دهانش خشک شده بود و مدام از بطری آب برای رفع خشکی دهان کمک می‌گرفت؛ رنگش پریده بود و قرار نداشت. حرف‌هایش را نمیه تمام گذاشت و با یکی دو نفر دیگر دور شد...

زارع کارشناس پیشگیری از اعتیاد بهزیستی استان فارس نیز به ایسنا گفت: امروزه برکسی پوشیده نیست که پیشرفت سریع علم و تکنولوژی، قدرت رسانه‌ها و ماهواره باعث اختلاف نگاه و سلیقه بین جوانان و نوجوانان با والدین و مربیان در خانه و مدرسه و دیگر افراد جامعه شده است، و وقتی صحبت از میانسال‌ها باشد، نوجوانان برایشان تبدیل به افراد ناشناخته می‌شوند.

زارع معتقد است که امروزه جامعه آنطور که باید برای نوجوان معرفی نشده است و نیاز به حضور روانشناسان و مشاورانی آگاه و توانمند در مدارس به شدت احساس می‌شود؛ افرادی که بتوانند با آموزش و ارتقاء آگاهی‌ها از بروز آسیب‌های اجتماعی پیشگیری کنند.

وی گفت: آموزش و پرورش در دسترس‌ترین نهادی است که می‌تواند تاثیرگذار باشد؛ مدارس ما نیاز به مدیرانی دارند که نگاه روانشناسی_ پیشگیرانه داشته باشند.

کارشناس پیشگیری از اعتیاد بهزیستی فارس ادامه داد: امروزه مدرسه نمی‌تواند تنها جای تحصیل و درس باشد، سلامت روان دانش آموزان اولویت دارد، اما گاهی مدارس خود با رقابت تحصیلی عامل ایجاد و گسترش استرس می‌شوند.

زارع، تنها راه برون رفت از بحران نوجوانی را اول آگاهی دوم آگاهی سوم آگاهی و در نهایت آموزش به نوجوان و خانواه‌های آنان دانست و گفت: قاطعانه اعلام می‌کنم هیچ چیز به اندازه آموزش نمی‌تواند در پیشگیری از آسیب‌های نوجوانی مفید باشد.

این کارشناس پیشگیری از اعتیاد ضمن انتقاد از کمبود نیروی ماهر و متخصص در مدارس، گفت: حضور روانشناس به شکل امروزی که عملا فقط کار‌های مربوط به هدایت تحصیلی دانش آموزان را به عهده دارند به هیچ عنوان کافی نیست.

امیرعلی، قد بلندی دارد، اما سنش کمتر از ۱۸ سال است و بعد از ترک مدرسه تنها چند ماهی سرگردان بوده و بلاخره به دنبال کار مورد علاقه‌اش، مکانیکی رفته است. او حالا علاوه بر دوستانی که سر کار برای خودش دست و پا کرده، دوستانی هم دارد که همگی در یک مسیر مشترک هستند؛ سیگار کشیدن به قول خودشان لذت بردن از زندگی؟!

با اشاره او به سراغ یک کارواش می‌روم، پسر جوانی که دست‌هایش مملو از نقش و نگار است را زود پیدا می‌کنم، کسی که زمانی هم کلاس امیرعلی بوده و سال‌هاست دیگر به جای درس خواند در مدرسه، به دل جامعه آمده تا مسائل را تجربه کند.

او کم حرف می‌زند و موقع حرف زدن هم سیگارش را از کنار لبش بر نمی‌دارد، مدام دست هایش را به هم می‌مالد، انگار می‌خواهد دلنگرانی‌ها و تشویش خود را از مسیر پیش رو، مچاله کند و به دور بیندازد؛ دست‌ها و بدنش را به تقلید از پدر، تتو کرده و تجربه مصرف خیلی چیز‌ها را دارد و حالا هم سیگار جزء کوچکی از مخدر‌هایی است که او مصرف می‌کند.

تمایلش برای حرف زدن زیاد نیست، فقط تاکید می‌کند که اگر ماشین داری بیار تا برایت درست و حسابی تمیز کنم و برق بیندازم! به شرطی که کار هم به کار کشیدنی‌هایش نداشته باشم.

زارع، کارشناس پیشگیری از اعتیاد بهزیستی فارس گفت: امروزه رسانه سهم عمده‌ای در فرهنگ سازی و تولید ارزش ایفا می‌کند. رسانه به بهترین نحو و به روش نرم باور‌ها را تحت تاثیر قرار داده است؛ مثلا نشان می‌دهند فرد در خانواده مشروبات الکی مصرف می‌کند و هیچ اتفاق خاصی هم نمی‌افتد و افراد به زندگی عادی شان می‌پردازند حتی به موفقیت‌هایی هم دست پیدا می‌کنند.

وی گفت: باید بپذیریم جامعه در مرحله گذار است ما با توانمند سازی فرزندان خود باید کاری کنیم که این مرحله با آرامش طی بشود.

رسایی دیگر کارشناس پیشگیری از اعتیاد نیز ضمن نام بردن از اضطراب و دلهره بعنوان "طاعون قرن" بیان کرد: امروز استرس و اضطراب حتی بزرگسالان را به خود دچار کرده است، این در نوجوانی که تحت فشار مسائل شخصیتی و ویژگی‌های رشد قرار دارد، بسیار مخرب‌تر خواهد بود.

 نمی‌شود آدم‌ها را به حال خود رها کرد؛ نمی‌توان بی‌تفاوت از کنار هر فرد گذشت و به تاثیری که رفتار آدم‌ها بر یکدیگر دارند، بی توجه بود؛ جامعه از تک تک افراد شکل می‌گیرد و وجود حتی یک بیمار در آن می‌تواند آثار مختلفی بر دیگر اجزای آن بگذارد.

باید کاری کرد، فراتر از حرف، اولین قدم برای انجام کار بزرگ پذیرش مسئله است؛ باید بپذیریم که آسیب‌های اجتماعی، دست انداز‌های مسیر رشد و توسعه محسوب می‌شوند و باید برای هر یک از آن‌ها چاره‌ای اندیشید و با نگاهی عمیق و کارشناسانه اجرایی کرد.

عادی شدن مصرف سیگار در گروه‌های پائین سنی جامعه و رواج مصرف این ماده اعتیادآور بسیار خطرناک که از آن به عنوان مادر اعتیاد به سایر مخدر‌ها نام برده می‌شود، مدت‌هاست که از سطح یک چالش عبور کرده و به مرحله بحرانی رسیده است؛ موضوعی که با نگاه به اطرافمان، به عینه شاهد آن هستیم؛ حضور دختران و پسران جوان و نوجوانی که بی اعتنا به همه قواعد، سیگار دود می‌کنند.

منبع:ایسنا

منبع: ساعت24

کلیدواژه: مصرف دخانیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۳۱۹۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران | این دستگاه تاییدیه نهایی ندارد | وجود گاز خنده در این قلیان‌ها صحت دارد؟

به گزارش همشهری آنلاین، اخیرا بحث عرضه نوعی خاصی از قلیان تحت عنوان «قلیان اکسیژن» در برخی کافی شاپ‌ها و قهوه‌خانه‌ها خبرساز شده؛ موضوعی که ظاهرا در راستای اجرای طرح مطالعاتی وزارت بهداشت در ۱۰ استان کشور است؛ چراکه متخصصان و مسوولان سلامت همواره نسبت به شکستن قبح استعمال قلیان در میان خانواده‌ها و استعمال آن به صورت گروهی و سرگرمی و نهایتا هم افزایش چندین برابری مصرف آن در زنان و مردان و بروز عوارض قلبی و تنفسی ناشی از آن در سنین پایین‌تر، هشدار داده‌اند.

دکتر غلامرضا حیدری مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» در واکنش به اخبار و فضای ایجاد شده درباره این طرح مطالعاتی، با تاکید بر اینکه «قلیان اکسیژن» استانداردهای وزارت بهداشت را دارد، اظهار کرد: مقدار گازهای اکسیژن و نیتروژن موجود در «قلیان اکسیژن» تنظیم شده و استاندارد است و حدود ۱۰ سال از زمان ثبت اختراع رسمی این دستگاه در کشور می‌گذرد.

قلیان لاکچری که چند سال پیش ممنوع بود حالا مجاز شده! توزیع مدل خاصی از قلیان تحت نظارت وزارت بهداشت | دسترسی به قلیان اکسیژن در این ۱۰ استان ماجرای گاز خنده در قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌ پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی درباره قلیان اکسیژن خاطرنشان کرد: ادعای استفاده از گاز خنده در قلیان اکسیژن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که در پاسخ به ادعاهای مطرح شده باید گفت، استفاده از گاز خنده در قلیان اکسیژن صحت ندارد.

وی درباره ترکیب گازهای قلیان اکسیژن گفت: سهم اکسیژن از ترکیب گازهای به کار گرفته شده قلیان اکسیژن حدود ۸۰ درصد است و نیتروژن می‌تواند به میزان ۵ درصد به ترکیب گازها اضافه شود.

مجری طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاک‌دم ادامه داد: «اکسید نیتروژن» که با «گاز خنده» شناخته می‌شود، در قلیان اکسیژن وجود ندارد. «انتونوکس» که یک گاز بی‌ضرر به حساب می‌آید در قلیان اکسیژن استفاده می‌شود. پژوهش‌های متعددی درباره «انتونوکس» در سطح جهان انجام شده، یافته‌های این مطالعات از بی‌ضرر بودن این گاز حکایت می‌کند.

گاز انتونوکس اعتیادآور است؟

حیدری درباره اعتیادآور بودن انتونوکس اظهار کرد: انتونوکس از مسائلی مانند «ایجاد وابستگی»، «اعتیادآوری» و «گازهای خنده‌آور» تهی است. با توجه به ویژگی‌های انتونوکس باید گفت ادعاهایی که در ارتباط با قلیان اکسیژن مطرح شده یک بازی رسانه‌ای است.

وی درباره طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاکدم اظهار کرد: بررسی دستگاه پاکدم که توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام می‌شود یک طرح مطالعاتی به حساب می‌آید. این طرح مطالعاتی مورد تایید وزارت بهداشت واقع شده و «کد اخلاق» دارد.

نتایج تحقیقات؛ ملاک تصمیم‌گیری درباره قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در این طرح مطالعاتی افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند مورد نظرسنجی قرار می‌گیرند، افزود: هدف از اجرای نظرسنجی این است که مصرف‌کنندگان قلیان‌ اکسیژن را ارزیابی کنیم. این ارزیابی‌ها به منظور بررسی مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از مصرف قلیان اکسیژن است. با توجه به مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از استعمال قلیان اکسیژن برای آینده این دستگاه تصمیم می‌گیریم.

وی گفت: در حال حاضر، قلیان اکسیژن در برخی استان‌ها مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. پاسخ به پرسش‌های «آیا قلیان اکسیژن عوارض دارد؟» و «آیا قلیان اکسیژن می‌تواند به عنوان یک دستگاه بی‌ضرر معرفی شود؟» به عنوان پرسش‌های این طرح مطالعاتی طرح شده‌اند. پاسخ به این پرسش‌ها به گذر زمان نیاز دارد. این پروژه تحقیقاتی باید به مدت یک یا ۲ سال انجام شود که بتوان به پرسش‌های مطرح‌شده پاسخ داد.

اجرای طرح مطالعاتی در ۱۰ استان کشور

حیدری افزود: طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن در شهر تهران انجام شده و مصرف‌کنندگان این دستگاه با «تست تنفسی» مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. نتایج تست تنفسی مصرف‌کنندگان قلیان اکسیژن نشان می‌دهد وضعیت تنفسی آنها نسبت به افراد عادی، کاملا بالاتر است. نتایج به دست آمده می‌تواند ما را به مسیری هدایت کند که قلیان اکسیژن، مشکلات سلامتی ندارد.

وی افزود: البته تاکید می‌کنم که به طور قطع، اظهارنظر نهایی درباره قلیان اکسیژن به بررسی‌های کامل‌تر نیاز دارد. در نظر داریم افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند در ۱۰ استان کشور مورد ارزیابی قرار دهیم. بازهم تاکید می‌کنم اخبار مربوط به عوارض و اعتیادآوری قلیان اکسیژن، یک بازی رسانه‌ای و کذب محض است.

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی درباره جزئیات اجرای طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن اظهار کرد: مراکزی که قلیان‌های دخانی ارائه می‌دهند به صورت داوطلبانه در طرح تحقیقاتی شرکت می‌کنند. بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت، درصد گازهای اکسیژن و نیتروژن قلیان اکسیژن تنظیم می‌شود. طرح تحقیقاتی در ۳ استان تهران، البرز و آذربایجان شرقی آغاز شده، همچنین امور مربوط به این طرح تحقیقاتی در استان بوشهر و شهر جیرفت در استان فارس در حال انجام است.

وی ادامه داد: استان‌های مازندران، زنجان، هرمزگان نیز به طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن اضافه می‌شوند.

طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن یک یا ۲ سال زمان نیاز دارد

حیدری درباره جامعه آماری طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن نیز گفت: تعداد مراکز عرضه قلیان‌های دخانی که در طرح مطالعاتی لیان اکسیژن شرکت کرده‌اند باید به «حجم نمونه» که در طرح علمی برآورد شده، برسند. میزان جامعه آماری باید به نحوی باشد که آمار و ارقام خروجی طرح تحقیقاتی از منظر آماری، «معنی‌دار» و «قابل تایید» باشد. این طرح تحقیقاتی به یک یا ۲ سال زمان نیاز دارد که میزان داده‌های مورد نظر جمع‌آوری شود. پس از جمع‌آوری داده‌ها، آنالیزهای مورد نیاز انجام می‌شود.

چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن

وی درباره چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن گفت: سال‌ها است علیه دخانیات مبارزه می‌کنیم و با اقداماتی در نظر داریم میزان مصرف دخانیات را کنترل و محدود کنیم. برنامه‌هایی با هدف کنترل دخانیات طی سال‌های گذشته مطرح شده اما شکست‌ خورده‌اند. همچنین ممنوعیت‌های استعمال دخانیات اثربخش نبوده‌اند و جرائم مربوط به تخلفات دخانیاتی به خوبی اجرا نشده‌اند.

حیدری با بیان اینکه متاسفانه قلیان در کشور به ویژه در میان جوانان به وفور استعمال می‌شود، افزود: مصرف قلیان در جمعیت نوجوان در حال افزایش است. بررسی‌ها بیانگر این است تفاوتی در ارتباط با میزان مصرف قلیان در میان زنان و مردان وجود ندارد؛ این در حالیست که میزان مصرف سیگار در میان مردان نسبت به زنان ۱۰ برابر بیشتر است. آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد بالای ۲۵ سال، چه مرد و چه زن قلیان استعمال می‌کنند.

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه قلیان در میان جامعه ایرانی ورود کرده، افزود: قلیان در میان خانواده‌ها، اماکن تفریحی و جمعیت جوان کشور ورود کرده است. میزان دود هر وعده استعمال قلیان معادل استفاده از ۱۰۰ نخ سیگار است.

حیدری درباره تنباکوهای مورد استفاده در قلیان‌ها گفت: تنباکوها غیراستاندارد به حساب می‌آیند و عمدتاً با آلودگی‌های محیطی، میکروبی و قارچی همراه هستند. زغال‌هایی هم که در قلیان استفاده می‌شوند زمینه‌ساز مسمومیت با مونوکسیدکربن هستند.

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی افزود: متاسفانه در ارتباط با کنترل مصرف قلیان هیچ برنامه‌ریزی کاملی وجود ندارد. با توجه به افزایش استعمال قلیان در میان جوانان و نوجوانان شاید بتوان گفت باید به انتظار افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی در سنین جوانی بنشینیم. در حالی که بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی معمولا در دهه‌های پنجم یا ششم زندگی بروز می‌کنند. شرایط به واسطه استفاده از قلیان به نحوی است که افراد ۲۰ و ۳۰ ساله دچار برونشیت مزمن و بیماری‌های قلبی هستند.

دستگاه قلیان اکسیژن «تایید نهایی» را نگرفته است

حیدری با بیان اینکه عوارض مصرف قلیان باید در کانون توجه قرار گیرد، افزود: بهره‌ گرفتن از راهکارها و روش‌های علمی در جهت کنترل مصرف دخانیات باید در کانون توجه قرار گیرد. به نظر می‌رسد قلیان اکسیژن شاید بتواند جایگزین قلیان‌های دخانی شود.

وی تاکید کرد: در حال حاضر، دستگاه قلیان اکسیژن «تایید نهایی» را نگرفته است. اگر نتایج تحقیقات و شرایط طوری باشد که این دستگاه جایگزین قلیان‌های دخانی شود، یک گام موثر در جهت حفظ سلامتی جامعه به حساب خواهد آمد. اما در مجموع اظهارنظر درباره قلیان اکسیژن منوط به بررسی‌های کامل‌تر بوده و نتایج تحقیقات؛ ملاک تصمیم‌گیری در این باره خواهد شد.

کد خبر 847348 منبع: ایسنا برچسب‌ها دانشگاه علوم پزشکی وزارت بهداشت و درمان خبر مهم دخانیات - قلیان

دیگر خبرها

  • تولید سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور
  • ویپ های ۲ میلیون تومانی در کشور/ چرا سیگارهای الکترونیک در ایران ممنوع نمی شود؟!
  • «اسنوس» مواد مخدر جدید فوتبالیست‌های لیگ برتر
  • زخم کاری سیگارهای الکترونیک
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران چیست؟
  • ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران | این دستگاه تاییدیه نهایی ندارد | وجود گاز خنده در این قلیان‌ها صحت دارد؟
  • ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن صحت دارد؟/ قلیان اکسیژن اعتیاد آور نیست؟
  • جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن» / ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها
  • گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگار‌های الکترونیک؛ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم