Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-07@15:10:55 GMT

روزگار سخت زلزله‌زدگان 

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۳۲۱۵۷

روزگار سخت زلزله‌زدگان 

همشهری آنلاین - سید مرتضی احمدپور: در پی وقوع این زمین‌لرزه، به گفته محمد سلطانی، مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان ‌شرقی، ۲۲۰۰ واحد مسکونی و ۴۰ روستای شهرستان میانه و ۷۴۵ واحد مسکونی و ۲۵ روستا در سراب با آسیب جدی روبه‌رو شدند و در حال حاضر حدود ۱۲ هزار نفر در وضعیت اسکان موقت زندگی می کنند. در نخستین روزهای پس از زلزله، مسئولان متعددی از این مناطق بازدید کردند و وعده‌های متعددی مبنی بر رسیدگی به وضعیت زلزله‌زده‌ها و اسکان سریع آنان با توجه به کوهستانی بودن منطقه و برودت هوا داده شد؛ وعده‌هایی که همشهری، با گذشت حدود ۴۰ روز از وقوع زلزله، میزان تحقق آنها را بررسی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کیفیت نامناسب خانه‌های پیش ساخته 

اهالی روستاهای زلزله‌زده‌ای مانند ورزقان، ورنکش، حلمسی، اوشنار، دستجرد، بلوکان، گاوینه‌رود، صومعه علیا، برزلیق و قشالاق برزلیق بخش ترکمانچای و همچنین روستاهای متعدد در بخش کنداون با مشکلات متعددی دست به گریبانند. بارش برف و باران در این مناطق علاوه بر یخبندان شبانه، باعث ایجاد گل و لای در بیشتر معابر و کوچه‌ها شده و امدادرسانی به روستاها به دشواری صورت می‌گیرد. در بیشتر روستاها دیگر اثری از لودرها و کامیون‌هایی که ماموریت آواربرداری را داشتند دیده نمی‌شود و مشکل آواربرداری در چند روستا از جمله روستای خلیفه‌لو مشاهده می‌شود، به‌طوری‌که، به گفته اهالی، با گذشت بیش از یک ماه هنوز ماشین‌های سنگین وارد این روستا نشده است.

با وجود این‌که محمدرضا مشایخی، فرماندار میانه چندی پیش در گفت‌وگویی اعلام کرده بود اسکان در چادرها دیگر وجود ندارد، اما مشاهدات خبرنگار همشهری حاکی از آن است که در برخی روستاهای میانه و سراب با وجود برودت هوا هنوز برخی از خانواده‌ها در چادر زندگی می‌کنند.  

حسین حمیدی از ساکنان روستای زلزله‌زده بخش ترکمنچای با انتقاد از وضعیت خانه‌های پیش‌ساخته می‌گوید: کیفیت برخی از خانه‌های پیش‌ساخته بنیاد مسکن که در ۱۲ متر تحویل روستاییان شده اصلا مناسب نیست و متاسفانه کیفیت نامناسب برخی از این خانه‌های اسکان موقت موجب شده ساکنان متحمل مشکلات و هزینه‌های اضافی شوند. سرما به این خانه‌ها نفوذ می‌کند و پنجره‌ها با چسب آکواریوم آب‌بندی شده‌اند.

در برخی خانه‌ها نیز سقف چکه می‌کند. در کل نحوه ساخت این خانه‌ها اصلا مطلوب نیست. حمیدی می‌افزاید: زمانی که به کارشناسان حاضر در منطقه گله کردیم، پاسخ دادند که این خانه‌ها موقت بوده و بعد از گرم شدن هوا و ساخت خانه‌های جدید می‌توانید از این اتاقک‌ها به عنوان انباری یا طویله استفاده کنید.  

زمستان سخت در انتظار زلزله‌زدگان آذربایجان شرقی

خانه‌های بدون برق و گاز

نقی جلیلی، از دیگر ساکنان روستای بالسین بخش کندوان، می‌گوید: برق و گاز به داخل خانه‌های پیش‌ساخته بنیاد مسکن نرسیده و این خانه‌ها با حداقل شرایط تحویل مردم شده است. ما خواستار استقرار و تعیین نماینده بانک‌های عامل و کارکنان دستگاهای اجرایی و خدمات‌رسان با توجه به گستردگی خرابی‌ها هستیم. در حقیقت زلزله‌زده‌ها نمی‌دانند باید مشکل خود را با کدام مسئول در منطقه مطرح کنند. وی با انتقاد از روند نظارت کارشناسان بنیاد بر منازل آسیب‌دیده می‌افزاید: برخی از خانه‌ها در این روستا در ابتدا به عنوان خانه تخریبی و آسیب‌دیده اعلام، اما سپس از ردیف خانه‌های تخریبی خارج شدند در حالی ‌که این خانه‌ها عملا قابل سکونت نیستند.

هادی نصرتی ساکن روستای ایورق هم عنوان می‌کند: با وجود این‌که خانه ما وضعیت بسیار نامناسبی دارد و خانواده‌ام از ترس ریزش دیوارها حاضر به سکونت در خانه نیستند، کارشناسان بنیاد مسکن به علت‌های نامعلوم این خانه را در زمره خانه‌هایی که باید تخریب شوند، قرار نداده‌اند و اکنون به همراه خانواده در چادر و در سرمای چند درجه زیر صفر زندگی می‌کنیم. او از بلاتکلیقی احشام در روستای خود و اکثر روستاهای بخش کندوان هم گله می‌کند و می‌گوید: احشام در محل‌های ناامن نگهداری می‌شوند و خطرات حمله حیوانات وحشی هنگام شب به‌ویژه در این فصل از سال وجود دارد.

حتی خطر حمله حیوانات از جمله گرگ چادرنشین‌ها را هم تهدید می‌کند و نیازمند چاره‌اندیشی و انتقال سریع محل استقرار برخی خانوارها به محل‌های امن هستیم.

ضرورت همراهی دستگاه‌های خدمات‌رسان 

فرمانده سپاه ناحیه میانه، که بخشی از عملیات آواربرداری و امداد به این نهاد واگذار شده‌ است، با اشاره به بازدیدهای صورت‌گرفته از منطقه و گفت‌وگوی چهره‌به‌چهره با ساکنان این روستاها، به همشهری می‌گوید: برخی زلزله‌زده‌ها از تاخیر در کمک‌های دولتی و پرداخت تسهیلات گله‌مند بودند. باید توجه داشت که تحویل کانکس یا چادر به زلزله زده‌ها و کمک‌های خیران یا نهادها، مسئولیت دولت را سلب نمی‌کند و این افراد هم باید از تسهیلات و کمک‌های بلاعوض دولت به صورت کامل برخوردار شوند.

حسین محمدی به وجود چادرهای متعدد در منطقه و اسکان زلزله‌زده‌ها در این چادرها هم اشاره می‌کند و می‌افزاید: پیش از وقوع زلزله برخی خانواده‌های پرجمعیت در یک منزل ساکن بودند و با وقوع زلزله، تسهیلات بانکی یا کمک‌های دولتی در حوزه اسکان فقط به سرپرست خانوار داده شده و چون چند خانواده نمی‌توانند در یک خانه پیش‌ساخته ۱۲ متری اسکان پیدا کنند، مجبور به استفاده از چادر هستند.

وی به اشاره به تلاش نهادهای خدمات‌رسان برای تحویل کانکس ادامه می‌دهد: در برخی روستاها به علل مختلف از جمله نبود جرثقیل، سخت‌گذر بودن راه‌های روستا یا اصرار اهالی بر استقرار کانکس در محل منزل فعلی که هنوز آواربرداری نشده، نمی‌توانیم در تحویل کانکس‌ها با سرعت مطلوب اقدام کنیم.

احتمال وجود نواقص در خانه‌های پیش‌ساخته 

مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با همشهری با اشاره به حجم گسترده و پراکنده آسیب‌های زلزله اظهار می‌کند: در مجموع ۴۵۰۰ واحد مسکونی و واحد دامی براثر زلزله آسیب دیده‌اند و تاکنون به ۳۰۹ متقاضی خانه پیش‌ساخته یا کانکس تحویل شده. تعداد خانه‌ها حدود ۲۶۰ و کانکس‌ها حدود ۵۰ واحد بوده است.

حافظ باباپور می‌افزاید: روستاییان در این باره طبق تصمیمات دولت ۲ انتخاب دارند؛ دریافت کمک بلاعوض یا تسهیلات اسکان موقت. انتخاب دریافت ۱۰ میلیون تومان کمک بلاعوض در حقیقت به منزله انصراف و تمایل نداشتن به استفاده از خانه‌های پیش‌ساخته بنیاد مسکن است. این افراد باید خود با این مبالغ به فکر ساخت یا اجاره سرپناه موقت برای خود باشند. ۲۷۰۰ خانواری هم که متقاضی دریافت تسهیلات اسکان موقت ۱۰ میلیون تومانی بوده‌اند ۳ میلیون تومان اولیه را دریافت کرده و پرداخت ۷ میلیون تومان دیگر هم منوط به تحویل چادرهای هلال احمر است.

وی با بیان این که ۲۰۰ خانه روستایی ورنکش آواربرداری شده است، تاکید می‌کند: از مجموع ۴۵۰۰ واحد نیازمند تخریب و آواربرداری، ۶۰۰ واحد مسکونی آواربرداری شده، اما روند احداث خانه‌های دائمی در مراحل اولیه قرار دارد.

باباپور درباره تخریب نشدن برخی خانه‌های آسیب‌دیده هم بیان می‌کند: کارشناسان بنیاد مسکن در چند مرحله خانه‌ها را بازبینی کرده‌اند و برخی خانه‌ها برخلاف نظر ساکنان، نیازمند تخریب نیستند، بلکه با مقاوم‌سازی هم قابل سکونت خواهند بود.

وی با بیان این‌که بلوک‌های سیمانی استفاده‌شده در ساخت خانه‌های پیش‌ساخته از نوع بلوک‌های گازی و مقاوم در برابر سرما هستند، اظهار می‌کند: این بلوک‌ها در سرمای شدیدتر هم مقاومند، اما در نحوه ساخت و سوراخ بودن سقف برخی خانه‌ها و نحوه اجرا احتمال نواقص موردی وجود دارد که نیازمند بررسی و رسیدگی به شکایت‌هاست.

پاسخ استانداری به انتقادها

معاون هماهنگی امورعمرانی استاندار آذربایجان شرقی درباره انتقاد برخی زلزله‌زده‌ها مبنی بر ضعف خدمات‌رسانی از جمله آب، برق و گاز اظهار می‌کند: خدمات‌رسانی از سوی دستگاه‌های مختلف و با هماهنگی استانداری و فرمانداری‌های میانه و سراب صورت می‌گیرد و با توجه به مصوبات دولت این خدمات ارائه می‌شود.  

جواد رحمتی همچنین درباره غیبت کارشناس دستگاه‌های خدمات‌رسان در همه روستاها، عنوان می‌کند: امکان حضور مستمر کارشناس مستقر با توجه به کمبود نیرو و تعداد بالای روستاها وجود ندارد، اما حداکثر تلاش مسئولان محلی و استانی ادامه خدمات‌رسانی است.

وی تاکید می‌کند: با توجه به برودت هوا و بارش برف و یخبندان حرکت خودروهای امدادی در منطقه با مشکلاتی همراه است که روند آواربرداری را کند می‌کند، اما با توجه به اولویت‌های امدادی اقدام می‌کنیم و یکی از اولویت‌های مهم باز بودن راه‌های مواصلاتی برای خدمات‌رسانی با وجود بارش برف خواهد بود.

کد خبر 470732 برچسب‌ها زلزله استان آذربایجان شرقی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: زلزله استان آذربایجان شرقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۳۲۱۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دفاع شهردار تهران از وام میلیاردی به مدیران شهرداری

به گزارش خبرآنلاین،در حاشیه نهمین سمینار بین‌المللی زلزله، علیرضا زاکانی، شهردار تهران در گفتگو با خبرنگاران درباره آمادگی شهرداری تهران برای مقابله با زلزله اظهاراتی داشت. او اعلام کرد: در ابتدا، تمرکز ما بر کاهش آسیب‌پذیری شهر تهران نسبت به زلزله است. سپس، درک صحیح ابعاد زلزله و تشخیص سریع وقوع آن برای ما بسیار اهمیت دارد. در این راستا، پیشرفت‌های قابل توجهی در زمینه تکنولوژی شتاب‌نگارها و سیستم‌های تشخیص زودرس زلزله در شهر تهران روی داده است.

ایسنا در خبری نوشت:وی افزود: به عنوان مثال سال گذشته برای اولین بار در تهران، ۵ شتاب نگار عمقی در عمق ۵۰ متری سطح زمین کارگزاری شده است. همچنین مراحل نصب یک شتاب نگار دیگر نیز در عمق ۱۰۰ متری به زودی تکمیل خواهد شد.

زاکانی در بخش دیگری از سخنان خود پیرامون اقدامات شهرداری تهران در حوزه آموزش عمومی به شهروندان با هدف مقابله با زلزله گفت: سال گذشته ۳۰۰ هزار نفر از شهروندان تحت آموزش‌های عمومی شهرداری تهران قرار گرفتند. همچنین در درون سیستم مدیریت شهری نیز به کارکنان آموزش‌های تخصصی پیرامون مقابله با زلزله ارائه شده است.

شهردار تهران در ادامه تاکید کرد: مدیریت شهری تهران در حوزه استحکام کالبدی نیز گام‌های رو به جلویی طی ماه‌های گذشته برداشته است. در همین راستا بناست برای نخستین بار ۱۶ هزار ساختمان با همکاری ۹ دستگاه به لحاظ ایمنی پایش شود که تاکنون عملیات پایش ۴۰۰۰ ساختمان تکمیل شده است.

وی تاکید کرد: در ستاد ایمنی و مدیریت بحران شهرداری تهران ۱۵ کارگروه با هدف مقابله با زلزله شکل گرفته است که این کارگروه‌ها با هماهنگی کامل بین دستگاه‌های مختلف به دنبال افزایش ضریب ایمنی در پایتخت هستند.

زاکانی در پاسخ به سوالی دیگر پیرامون حواشی لیست منتشر شده از تخصیص وام به مدیران شهرداری برای مسکن گفت: سازمان‌ها و مجموعه‌های مختلف خانه سازمانی برای استقرار مدیران خود دارند، اما شهرداری تهران فاقد خانه سازمانی برای مدیران است. به همین جهت در دوره‌های قبلی املاک شهر را به ثمن بخس و بعضاً با تخفیف ۵۰ درصدی به مدیران می‌دادند و این اتفاق مصداق کامل بی‌عدالتی بود.

وی با بیان اینکه لازم است برای برخی از مدیران شهرداری که از شهرستان به تهران می‌آیند مسکن تهیه شود، افزود: در این دوره ما به جای آنکه برخی از زمین‌ها و املاک شهرداری را در اختیار مدیران قرار دهیم به آنان وام با درصد سود بانکی دادیم. برای پیشبرد این کار مقدمتاً به مدیران ودیعه دادیم و سپس آن را تبدیل به وام کردیم‌. آنان نیز قسط‌های این وام را پرداخت می‌کنند.

شهردار تهران در پایان تاکید کرد: اختصاص برخی از املاک و خانه‌ها به مدیران شهرداری که در دوره‌های پیشین صورت می‌گرفت امری ناعادلانه بود اما ما به این سمت نرفتیم و سعی کردیم به جای این کار برای مدیران شاغل در شهرداری که فاقد مسکن بودند وام با بهره بانکی تهیه کنیم، اما متأسفانه این موضوع با بی‌انصافی در رسانه منعکس شد. در حالی که واقعیت چیز دیگری بود.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903998

دیگر خبرها

  • آیین رونمایی از کتاب عکس «مشهد در روزگار انقلاب»
  • دفاع شهردار تهران از وام میلیاردی به مدیران شهرداری
  • زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد/ به جای زمین، وام دادیم
  • دلیل پیشگوی هلندی درباره احتمال زلزله قوی در روزهای آینده
  • مشخصات و مکان زلزله امروز بعدازظهر در تهران +تصویر
  • زلزله بخش‌هایی از تهران را لرزاند/ جزئیات
  • شهر بدون کوچه ایران را بشناسید
  • کارگروه چابک و اثرگذار برای کاهش نرخ بیکاری
  • راهکارهای مقابله با زلزله تهران در نهمین کنفرانس زلزله‌شناسی
  • روزگار سپری شده اسکناس ایرانی