Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر- گروه استان ها: شب یلدا بلندترین شب سال، برای هر یک از ما خاطره های زیادی را به ذهن می آورد. یاد خانه مادربزرگ و صفای دور هم جمع شدن ها پشت کرسی و خوردن آجیل و حافظ خوانی که اکنون با توجه به زندگی مدرن شهری و گوشی های همراه که جای اعضای خانواده را گرفته کمرنگ شده است. از دیرباز تاکنون شب یلدا به عنوان یکی از مهم ترین شب های ایران باستان مورد توجه و اهمیت بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جشن ها و شب نشینی هایی که در این شب توسط مردم برگزار می شود یک سنت دیرینه بوده که تا امروز نیز نه تنها از ارزش آن کاسته نشده، بلکه از جایگاه بسیار ویژه ای برخوردار است. از آیین های رایج و معروف و مرسوم شب یلدا می توان به قصه گویی ریش سفیدان و بزرگان، خوردن تنقلات و تفأل بر حافظ اشاره کرد.

در استان مرکزی نیز آیین های یلدایی در مناطق روستایی دست نخورده تر باقی مانده و در هر شهرستانی آمیختگی عمیقی با باورها و فرهنگ بومی دارد و چهره ای زیبا از رسومات خرده فرهنگ را به نمایش می گذارد. خبرنگار مهر در خصوص اهمیت این آیین زیبا و برنامه های تدارک دیده شده به مناسبت این رویداد فرهنگی با چند نفر از مسئولین استان به گفت و گو پرداخته است.

آئین شب یلدا احیای اصالت های فرهنگی کهن است

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: فرهنگ کشور ما از خرده فرهنگ هایی تشکیل شده است که در قالب رویداد معنا پیدا می کنند و در بعضی از این رویداد ها در کنار حفظ اصالت های فرهنگی، ارزش های انسانی وجود دارد که به غنای فرهنگی کمک می کند.

علیرضا ایزدی گفت: شب یلدا فرصت مناسبی است که ضمن پاسخگویی به اصالت های فرهنگی، به احیای ارزش های فرهنگی نیز توجه داشته باشیم.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی ادامه داد: اداره کل میراث فرهنگی استان با توجه به اهمیت این آیین فرهنگی در صدد است با فراهم ساختن فضایی برای نشاط جامعه که دغدغه بسیاری از مسئولین است، به برگزاری برنامه هایی به این مناسبت در سطح استان بپردازد.

گفت: برگزاری برنامه هایی شاد با احیای خرده فرهنگ ها در یک مجموعه تفریحی واقع در منطقه نمونه گردشگری نظم آباد اراک و افتتاحیه رسمی رستورانی واقع در جنب ترمینال و برگزاری برنامه به مدت ۴ شب همراه با برگزاری آیین های بومی و محلی، آشنایی مردم با لبوفروشان و باقالی فروشان دوره گرد که بخشی از فرهنگ جامعه هستند، از جمله این برنامه ها به شمار می رود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی بیان داشت: همچنین در بیشتر مجموعه های گردشگری سطح استان مانند شهرستان ساوه، محلات، ارگ میشیجان در خمین و... برنامه های شب یلدا برگزار می شود.

یلدا جلوه ای از غم و شادی مردم در روزگار گذشته

در ادامه معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: عمر آیین های ایرانی با عمر مردم این سرزمین برابر است. در طول تاریخ ایران زمین شکست ها، پیروزی ها، روزگار شادی و قدرت، غم و اندوه و سوگ آمده و سپری شده است؛ هنوز میلیون ها تن از مردم در این سرزمین و دیگر سرزمین هایی که دارای پیشینه مشترک فرهنگی با ایران هستند آداب و رسوم و جشن های ملی را برگزار می کنند که از جمله مهم ترین آیین های باستانی ایران آیین شب یلداست.

محسن کریمی در خصوص خاستگاه و ریشه های فرهنگی این آئین کهن گفت: یلدا واژه سریانی است به معنی تولد، در فرهنگ دهخدا در ذیل واژه یلدا آمده است: واژه یلدا یک لغت سریانی به معنی میلاد عربی است و چون شب یلدا را با میلاد مسیح تطبیق می کردند از این رو بدین نام نامیده اند.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی بیان کرد: مردمان آریایی که پایه زندگیشان بر چوپانی و کشاورزی قرار داشت و در طول سال با سپری شدن فصول و تضادهای طبیعی خوی گرفته بودند، بر اثر تجربه و گذشت زمان با گردش خورشید و تغییر فصول و بلندی و کوتاهی روز و شب و جهت حرکت و قرار ستارگان آشنایی یافته و کارها و فعالیت هایشان را بر آن تنظیم می کردند. آنان ملاحظه می کردند که در بعضی از ایام و فصول روزها بسیار بلند می شود به همان نسبت بلندی، از روشنایی و نور خورشید بیشتر استفاده می کردند و می نگریستند که شب ها کوتاه است. در طول سال دریافتند که آخرین روز پاییز، یعنی سی ام آذر و بلندترین شب ها، شب اول زمستان یعنی شب اول دی ماه است و به همین علت آن را شب یلدا نامیدند.

کریمی گفت: اصلی ترین میوه شب یلدا انار می باشد چرا که گذشتگان آن را مایه برکت و باروری می دانستند و این تفسیر را به خاطر دانه های زیاد آن و همچنین رنگ قرمزی که دارد و نماد خورشید و شادی است، مطرح می کردند. البته از سایر میوه ها و مرکبات همچون هندوانه، پرتقال، سیب یا حتی کدو تنبل و لبو هم می توان در این شب استفاده کرد.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی اظهار کرد: شب زنده داری شب یلدا از دیر باز مرسوم بوده و همچنان ادامه دارد و باید برای حفظ این آیین های فرهنگی تلاش کرد.

حافظ خوانی یلدا، تمرینی برای شاد زیستی و مهر وزریدن

در ادامه مدیر انجمن حافظ دوستان استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص حافظ خوانی در شب یلدا اظهار داشت: در شب یلدا یا شب چله تمام افراد خانواده و گاه فامیل دور هم جمع می شوند و بزرگ خانواده یا کسی که به خوبی شعر می خواند، تفالی به دیوان حضرت حافظ می زند.

مریم صابری نسب افزود: این کار از فرهنگ باستانی مهر در میان مردم باقی مانده است. همچنین قصه گویی، مثل گفتن و شعرخوانی در بین برخی اقوام رایج است.

وی ادامه داد: بی گمان علاقه و رویکرد مردم به حافظ آن قدر زیاد است که در بین متون کهن ایران زمین، دیوان حافظ در تمام خانه های مردم وجود دارد.

این فعال فرهنگی بیان داشت: شعرحافظ چون آیینه ای است که هرکسی آن را می خواند، گویی خودش را در آن می بیند. شعر حافظ آنجا که می گوید؛ «آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است، با دوستان مروت با دشمنان مدارا» مردم را به شاد زیستن و مهر ورزیدن فرا می خواند.

همچنین سرپرست سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اراک در گفت و گو با خبرنگار مهر پیرامون برنامه های شب یلدا اظهار کرد: جشنواره شب یلدا به مناسب این رویداد در روز ۳۰ آذرماه جاری از ساعت ۱۵ تا ۲۰ در فرهنگسرای شهر اراک برگزار می شود.

حمید کربلایی حسنی ادامه داد: به مناسبت شب یلدا جشنی برای کودکان اوتیسم و یک جشن برای سه هزار نفر از کودکان اقشار آسیب پذیر در اراک برگزار می شود.

براساس این گزارش، آیین یلدا بر مبنای پایه های فرهنگی و ویژگی های محیطی هر خطه از کشور شکل گرفته است و محفلی برای انتقال پیام های منطبق بر فرهنگ بومی و منطقه ای است و باید برای حفظ و زنده نگاه داشتن این رسم کهن و آئین هایی از این قبیل در نسل امروز بیش از گذشته تلاش کرد.

کد خبر 4799852

منبع: مهر

کلیدواژه: شب یلدا آداب و رسوم میراث فرهنگی بوشهر انتخابات مجلس شورای اسلامی ایلام گرگان تعطیلی مدارس قزوین بارش برف مجلس شورای اسلامی یاسوج شهرکرد خطبه های نماز جمعه بیرجند ثبت نام کاندیداها هفته پژوهش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۳۳۲۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار نسبت به کلاهبرداری از مردم در پوشش خرید و فروش عتیقه

به گزارش صدای ایران از ایسنا،وحید سلطانی، با اشاره به کلاهبرداری در حوزه فروش اشیاءتاریخی گفت: یکی از مواردی که چندین سال است شاهد وقوع آن هستیم، کلاهبرداری در پوشش فروش سکه‌های تاریخی یا اجناس و اشیای قدیمی است، شیوه‌ای که اگر روزگاری با ترفند پیامک و ... انجام می‌شد امروزه با پیچیده‌تر شدن روابط و تحولات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، مصادیق آن نیز پیچیده‌تر از قبل شده است.

وی ادامه داد: در حوزه میراث فرهنگی، مصادیق مجرمانه از قبیل خرید و فروش اموال تاریخی ـ فرهنگی که در اصطلاح عامیانه به آن عتیقه‌جات، دفینه یا اموال زیر خاکی می‌گویند نیز وارد حیطه‌های کلاهبرداری یا به کارگیری شیوه‌های متقلبانه از طریق جعل و اسناد جعلی شده است. تجربیات روان‌شناسی نشانگر آن است که متقلبان بدل انداز، کلاهبرداران و جاعلان اموال تاریخی ـ فرهنگی، بهره هوشی بالاتر از قربانیان خود را داشته و از این طریق توانسته‌اند با توسل به شیوه‌های متقلبانه و طمع خریداران، آنان را به دام خود جلب و با طعمه‌گذاری از این افراد کلاهبرداری کنند.

سلطانی با بیان اینکه قانون‌گذار در بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی از ماده ۵۵۸ تا ۵۶۹ (فصل نهم ـ تخریب اموال تاریخی، فرهنگی) به جرم انگاری و مجازات رفتار‌های مجرمانه مرتبط با میراث فرهنگی پرداخته است، گفت: نگاهی به آمار یگان زحمت‌کش حفاظت میراث فرهنگی، حکایت از آن دارد که تنها در سال ۱۴۰۲ و استان اصفهان، از میان اموال تاریخی ـ فرهنگی کشف شده، فقط یک ششم آن اصالت داشت و مابقی تقلبی بودند. لازم به ذکر است همین روند را در استان‌های درگیر با موضوع حفاری غیرقانونی مانند استان‌های مازندران، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی و گیلان و ... را نیز با فراوانی کمتر شاهد هستیم.

این جرم شناس با تاکید بر اینکه عمده اشیاء تاریخی که به فروش می‌رسد جعلی و در واقع دامی برای کلاهبرداری از مردم است، گفت: متأسفانه سقوط برخی از ارزش‌ها و ترویج روحیه یک شبه پولدار شدن، سبب شده تا تعداد قابل توجهی از مردم به سمت چنین معاملاتی گرایش پیدا کنند. از طرفی دیگر نیز گستردگی پهنه میراث فرهنگی و تمدن کشور در کویرها، کوه‌ها و نقاط دور از دسترس و همچنین کمبود بودجه و نیروی انسانی آموزش به این معضل نیز دامن زده است.

وی ادامه داد: آگاهی مردم نسبت به شیوه‌های کلاهبرداران که در بستر‌های فضای مجازی نیز متأسفانه شاهد آن هستیم، توجه به هشدار‌ها و آموزش‌های مسئولین امر به جهت پیشگیری از قربانی شدن در برابر این نوع جرایم، در ناکام گذاشتن مجرمان بسیار تأثیرگذار است.

سلطانی درباره اینکه افراد در صورت مواجهه با کلاهبرداران چه باید انجام دهند، گفت: برخی زمانی که مورد کلاهبرداری قرار می‌گیرند به سبب آنکه خود مرتکب اقدامی غیرقانونی شده‌اند، از طرح شکایت واهمه دارد. اما توصیه من این است که در صورت مالباختگی، حتماً موضوع را به ادارات کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان‌ها اطلاع دهند شود تا یگان حفاظت پیگیری‌های لازم را برای شناسایی، تعقیب، دستگیری و استرداد وجوه با هماهنگی مقام قضایی انجام دهد.

دیگر خبرها

  • هشدار نسبت به کلاهبرداری از مردم در پوشش خرید و فروش عتیقه
  • برپایی آیین های عزاداری شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) در مازندران
  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران
  • وزیر فرهنگ: فیلم سینمایی «حکیم نظامی» ساخته می‌شود
  • برگزاری آیین ملی گل‌غلتان بیستم اردیبهشت‎ ماه در کاشان
  • شیراز میراث‌دار فرهنگ غنی و شهر انسان‌های معتدل است
  • برگزاری جشنواره‌‎های گل محمدی و آیین گلابگیری در قزوین
  • تجلیل از منتخبین رویداد‌های فرهنگی استان یزد
  • آیین تجلیل و رونمایی از تالیفات نویسندگان فرهنگی وحدتیه برگزار شد
  • برگزاری محفل شعر گویشی شاعران بختیاری در دزفول