Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@01:09:33 GMT

میراث صنعتی چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۴۴۵۳۴

میراث صنعتی چیست؟

ایسنا/اصفهان رئیس واحد پژوهش و تاریخ شفاهی مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت گفت: تصور کنید موزه‌ای در ذوب آهن ایجاد شود و کودکان بتوانند در همان مسیری که آهن مذاب حرکت می‌کند سرسره بازی کنند! چنین اقداماتی باعث ایجاد تعامل صنایع با مخاطب می‌شود و بیشتر از پاورپوینت‌هایی که در سایت این صنایع بارگذاری می‌شود در اطلاع‌رسانی اثرگذار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ضمن اینکه برای کارخانه‌های تعطیل شده‌ای مثل ریسباف نیز درآمدزایی ایجاد می‌کند.

فرشید خدادادیان، رئیس واحد پژوهش و تاریخ شفاهی مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت در دومین همایش سالانه توسعه گردشگری پایدار اصفهان که از صبح تا عصر ۲۶ آذرماه در تالار شیخ بهایی دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، گفت: بحث توریسم صنعتی یکی از مهم‌ترین مباحثی است که کارشناسان مدت‌هاست بر روی آن تمرکز کرده‌اند. یونسکو نیز در تعریفی که از منظر شهری ارائه می‌دهد درباره بخش‌های مختلفی حرف می‌زند و می‌گوید ما باور داریم آثار و بقایای کارخانه‌ها و مؤسسات صنعتی یکی از موضوعاتی است که می‌توان به آن به چشم فرصت نگاه کرد.

وی ادامه داد: حفاظت از آثار صنعتی در دنیا سابقه‌ای طولانی دارد و کمیته‌ای نیز به نام کمیته حفاظت از میراث صنعتی در جهان تشکیل‌شده که این موضوع را در دنیا رهبری می‌کند.

رئیس واحد پژوهش و تاریخ شفاهی مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت، خاطرنشان کرد: در ایران وزارت نیرو و نفت پیش‌قدم در امر گردشگری صنعتی شدند و چهار موزه در شهرهای تهران، آبادان و سبزوار ایجاد شد.

خدادادیان تصریح کرد:  ۳۰ طرح موزه‌ای دیگر نیز در مناطق مختلف کشور در دست انجام است اما باید گفت که وزارت نفت موزه‌دار نیست و تنها با تجهیز تأسیسات در سطح معیارهای جهانی آن را برای بهره‌برداری به بخش خصوصی واگذار می‌کند.

وی با بیان اینکه اصفهان در حوزه‌های مختلف میراثی پتانسیل‌های بالایی دارد، گفت: ظرفیت اصفهان در حوزه گردشگری صنعتی نیز بسیار مهم است و تنها در یک مورد می‌توان گفت که تاریخ ریسندگی در ایران با اصفهان پیوند می‌خورد.

رئیس واحد پژوهش و تاریخ شفاهی مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت، اقتصاد اصفهان را در حوزه گردشگری سنتی دانست و اظهار کرد: در حوزه صنعت وجود پالایشگاه، ذوب‌آهن، فولاد، پلی اکریل و صنایع دیگر، قابلیت ایجاد موزه‌های صنعتی را در خود دارند.

خدادادیان خاطرنشان کرد: در کشور ما صنایع را برای محیط‌زیست و توسعه پایدار مضر می‌دانند درحالی‌که بسیاری از صنایع ما گواهینامه‌هایی که کشورهای هم‌جوار به‌سختی آن را اخذ می‌کنند دارا هستند اما چون این اطلاعات به مردم داده نمی‌شود باعث شده که اگر این صنایع ۱۰ درصد سهم در آلودگی هوا داشته باشند مردم این سهم را تا ۵۰ درصد اضافه‌تر تلقی کنند.

وی، یکی از اقداماتی که می‌تواند در جهت تغییر این باور به صنایع کمک کند، ایجاد موزه‌ای در کنار مجموعه آن دانست و گفت: اگر گواهینامه‌ها و اقداماتی که این صنایع برای کمک به محیط‌زیست کسب کرده و انجام داده‌اند در این موزه‌ها به نمایش گذاشته شود تلقی مردم نیز اصلاح خواهد شد.

خدادادیان با طرح این پرسش که چطور می‌توان اصفهان را مقصد گردشگری صنعتی کرد؟ ادامه داد: ابتدا بخش‌های دولتی و خصوصی باید به این باور برسند که  گردشگری صنعتی از منظر فرهنگی اهمیت دارد و از منظر اقتصادی نیز پول‌ساز است به این معنی که خیلی از پژوهشگران جهان حاضرند پول خرج کنند تا از این موزه‌های صنعتی بازدید کنند.

رئیس واحد پژوهش و تاریخ شفاهی مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت با اشاره به اینکه هنوز بسیاری از خانواده کارکنان صنایعی مثل ذوب‌آهن و مجتمع فولاد نمی‌دانند عزیزانشان در کدام بخش به چه‌کاری مشغول‌اند، گفت: تصور کنید موزه‌ای ایجاد شود و کودکان بتوانند در همان مسیری که آهن مذاب حرکت می‌کند سرسره بازی کنند! چنین اقداماتی باعث ایجاد تعامل صنایع با مخاطب می‌شود و بیشتر از پاورپوینت‌هایی که در سایت این صنایع بارگذاری می‌شود در اطلاع‌رسانی اثرگذار است. ضمن اینکه برای کارخانه‌های تعطیل شده‌ای مثل ریسباف نیز درآمدزایی ایجاد می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: برای برنامه‌ریزی علمی و اجرای درست پروژه‌های توریسم صنعتی در اصفهان چند نکته اهمیت دارد که نخستین آن باور به اهمیت میراث صنعتی از منظر فرهنگی، پول‌ساز و کارآفرین بودن است.

خدادادیان افزود: ایجاد و تسهیل اجرای پروژه‌های میراث صنعتی و توریسم صنعتی برای مالکان و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی از سوی متولیان دولتی و حاکمیتی، توجه و تبیین تعریف و ارزش‌های میراث صنعتی با بهره‌مندی از مشاوران علمی مجرب و متون دکترین بین‌المللی، شناخت، پژوهش و ثبت میراث‌های صنعتی و تهیه سناریوهای علمی با بهره‌مندی از تجربیات جهانی، حراست قانونی، حفظ و نگهداری میراث صنعتی، آموزش و تعلیم ارزش‌های وجودی به مبادی داخلی و خارجی و مراکز و مؤسسات و کمیته‌های داخلی و خارجی و ایجاد سایت جذاب و ارائه خدمات به شهروندان، گردشگران، پژوهشگران، دانشجویان و دانش آموزان ایرانی و خارجی، از دیگر مواردی است که باید برای برنامه‌ریزی علمی پروژه توریسم صنعتی به آن توجه کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری کارخانه ریسباف اصفهان ميراث صنعتي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۴۴۵۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور ۲۹ مجوز تأسیس موزه خصوصی طی ۲ سال گذشته

قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور گفت: طی دو سال گذشته نیز ۲۹ مجوز به‌منظور تاسیس موزه خصوصی صادر شده و ۷۴ موزه خصوصی تمدید مجوز شدند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، علی دارابی؛ نشست قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور اظهار کرد: ما قدردان کار بزرگ مجموعه‌دارها در حفاظت و حراست از فرهنگ، میراث و هویت کشور هستیم.

او افزود: هیچ دولت و حاکمیتی بدون مردم معنا پیدا نمی‌کند، هویت و حیات میراث‌فرهنگی وابسته به مردم است. نقش دولت‌، تسهیلگری، حمایت‌ و نظارت است و نباید در امور مربوط به تصدی‌گری ورود کند.

قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور، موزه‌ها را تابلوی راهنمایی برای جامعه امروز عنوان کرد و افزود: کاردکرد موزه‌ها صرفاً جمع‌آوری و ارائه گنجینه‌ها نیست بلکه علاوه بر نگاهداری از تاریخ خوانش و راه حلی برای امروز و فردای جامعه محسوب می‌شوند و در دیپلماسی فرهنگی نقشی موثر دارند.

تشکیل کارگروهی به‌منظور احصاء و پیگیری موضوعات مطرح شده در جلسه، اختصاص مکانی به عنوان دفتر انجمن مجموعه‌دارها، برگزاری نشست سالانه و تجلیل از برترین‌ مجموعه‌دارهای کشور، معرفی مجموعه‌ها و مشارکت در تهیه بانک اطلاعاتی، از دیگر نکات مطرح شده از سوی معاون میراث‌فرهنگی بود.

دوره تخصصی "داوری مهر اصالت ملی" برگزار می‌شود

او همچنین مجموعه‌دارها را گنجینه‌ای از تجربه، دانش عشق، انگیزه و اراده دانست و افزود: از آنجا که آموزش پایه توسعه است، برگزاری کارگاه‌های آموزشی از سوی مجموعه‌دارها ضرورت دارد. 

قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی همچنین به شعار «هر شهر یک موزه» برای تحقق اشاره کرد و جانمایی مکان‌ موزه‌ها را در شهرهای مختلف مورد تاکید قرار داد.

دارابی، اقتصاد میراث‌فرهنگی را موضوعی مورد غفلت واقع شده عنوان و به ضرورت تدوین تقویم رویدادهای میراث‌فرهنگی اشاره کرد.

او با بیان اینکه در حال حاضر سند ملی میراث‌فرهنگی و سند ملی موزه‌داری کشور با مشارکت بخش خصوصی در حال تدوین است از مجموعه‌دارها خواست در این راستا نظرهای خود را مطرح کنند و مشارکت داشته باشند.

صدور 64 مجوز مجموعه‌داری در دولت سیزدهم

هادی میرزایی؛ مدیرکل موزه‌ها با اشاره به برگزاری این جلسه به‌منظور توسعه همکاری و ایجاد زمینه‌ای برای شناسایی اشیاء تاریخی در اختیار افراد و ترغیب فعالیت به شکل قانونی ادامه داد: در طول دو سال گذشته 64 مجوز مجموعه‌داری صادر شد و 78 مورد تمدید مجوز انجام گرفته و در سامانه جام نیز 71 هزار شیء توسط مجموعه‌دارها ثبت شده است.

او ادامه داد: طی دو سال گذشته نیز 29 مجوز به‌منظور تاسیس موزه خصوصی صادر شده و 74 موزه خصوصی تمدید مجوز شدند.

4500 مجموعه‌دار خصوصی داریم

منوچهر لطفی؛ رئیس انجمن مجموعه‌داران ایران با اشاره به شناسایی 4500 مجموعه‌دار خصوصی در کشور افزود: تخمین می‌زنیم مجموعه‌دارهای سراسر کشور 8 هزار و 500 نفر باشند که نیمی از آنها را شناسایی کرده‌ایم و تلاش انجمن مجموعه دارها نزدیک‌کردن فعالان این حوزه و تعامل با وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی بوده است.

او با بیان اینکه تهران دارای 500 مجموعه دار حرفه‌ای است، ادامه داد: از این تعداد 200 نفر آمادگی تاسیس موزه را دارند که اگر 200 مکان از سوی وزارت میراث‌فرهنگی در اختیار آنها قرار بگیرد موزه‌هایی بی‌نظیری را در کشور خواهیم داشت.

لطفی هدف از تاسیس انجمن مجموعه‌دارها را معرفی و شناخته شدن این افراد عنوان و ابراز امیدواری کرد این مهم تحقق پیدا کند.

همچنین در بخشی از این نشست، مجموعه‌دارهای حاضر به بیان نظر، پیشنهاد و دغدغه‌های خود پرداختند که اختصاص مکانی برای دفتر انجمن مجموعه‌دارها، تشکیل کارگروه ویژه و حمایت به‌منظور برگزاری نمایشگاه در سایر کشورها از مهم‌ترین موضوعات مطرح شده بود.

حسن امین (استاد دانشگاه گلاسگو، حقوقدان، مؤلف و مجموعه‌دار کتاب و نسخ خطی)، محبوبه کاظمی دولابی، قنبرعلی کرمانی، علیرضا عسگری، کامران نجف‌زاده، ناصرالدین حسن‌زاده، راما وزیری، سیدحسین موسوی یکتا، آرمین شهریاری، خسرو احمدوند، عبدالعلی پژویان، رضا سمایی، پویا خادمیان، بهنام بیگدلی، محمود دلیر، محمدامیر راد و میریام گوتس (مدیر سراموزه راهگشای بادرود و همسر فرانسوی الاصل محمد رهگشا که بیش از 25 سال است در ایران سکونت دارد) در این جلسه حضور داشتند. گوتس با اشاره به علاقه وافر خود به فرهنگ و هنر ایران گفت: گمان می‌کنم من ایرانی‌ترین فرد این جلسه هستم!

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • صدور ۲۹ مجوز تأسیس موزه خصوصی طی ۲ سال گذشته
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد
  • بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلم‌ها و استادان
  • لزوم استفاده از شیوه‌های نوین در جذب گردشگر
  • ایجاد ۲ خوشه صنعتی در حوزه فولاد و پتروشیمی
  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان
  • بازدید رایگان معلمان و اساتید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی
  • لزوم ایجاد خانه‌های صنایع‌دستی در فارس
  • بهره برداری از ۲۱ تصفیه خانه در واحد‌های تولیدی استان همدان