Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/گیلان عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با بیان اینکه شب یلداها می‌تواند به تحکیم خانواده کمک کند، افزود: خانواده روح و محتوای فرهنگ ایرانی - اسلامی ماست و نیازمند بازگشت به خانواده هستیم.

جواد نظری‌مقدم در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه توجه به مناسک و آداب و رسوم کهن به شکل‌گیری هویت جمعی کمک می‌کند، گفت: جامعه از عناصر هویتی تشکیل شده و مردم تعلق‌خاطر به این عناصر دارند و سعی می‌کنند آنها را حفظ کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با تاکید بر لزوم وجود انسجام اجتماعی در جامعه، افزود: خوراک، پوشاک، زبان، گویش، صنایع دستی، آداب و رسوم و مناسک و جشن‌های باستانی همچون عید نوروز و شب یلدا عناصر هویتی ماست و هرچقدر عناصر هویتی قوی‌تر و پررنگ‌تر شود انسجام اجتماعی تقویت می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان اظهار کرد:‌ این دست از مناسک جامعه را با فرهنگ و تاریخ و تمدن خود پیوند می‌دهد لذا گرامیداشت عناصر هویتی از این جهت که به آحاد جامعه احساس حضور و تعلق‌خاطر می‌بخشد، نشاط اجتماعی ایجاد می‌کند.

نظری‌مقدم، زبان فارسی، ادبیات و حافظ را بخش مهمی از میراث فرهنگی و ادبی جامعه ما دانست که در مناسکی همچون شب یلدا بازتولید می‌شود و خاطرنشان کرد: در شب یلدا اعضای خانواده گرد هم جمع می‌شوند و حافظ می‌خوانند و تاریخ و ادبیات و سنت خود را احیا می‌کنند. جامعه ایرانی همواره سعی کرده عناصر هویتی خود را زنده نگه دارد و علیرغم همه مشکلات اقتصادی نسبت به انتقال آداب و رسوم ملی اهتمام داشته است.

وی جشن‌ها و اعیاد و عزاداری‌ها را جزو هویت ملی ایرانیان دانست و متذکر شد: جامعه به دنبال حفظ هویت خودش است، اما امروز به واسطه گستردگی فضای مجازی در معرض هویت غربی قرار گرفته‌ایم. به واسطه مشغله‌های اجتماعی و اقتصادی خانواده‌ها کمتر همدیگر را می‌بینند و لذا جامعه نیازمند  شادی و نشاط است که در کنار خانواده و شب‌نشینی‌های صمیمانه ایجاد می‌شود.

مناسبت‌های نوظهور تنها به نفع سیستم‌های اقتصادی است

این مدرس دانشگاه، خوراک، پوشاک، زبان و دین و مذهب را میراث فرهنگی و هویت ملی دانست و تصریح کرد: شاهد ورود برخی از عناصر فرهنگ غرب همچون کریسمس و هالووین به جامعه هستیم، اما غالب مردم نسبت به عناصر بیگانه آگاه هستند لذا گرامیداشت مناسک هویتی همچون عید نوروز و شب یلدا باعث می‌شود فرهنگ‌های ملی و محلی در مواجهه با هجمه فرهنگ جهانی قوت بگیرد و قوام و دوام بیشتری پیدا کند.

وی با بیان اینکه جامعه با قوت گرفتن هویت ملی در برابر عناصر هویتی بیگانه حل نمی‌شود، گفت: جامعه ایرانی با عناصر هویتی خاص خودش معنا پیدا می‌کند و اگر عناصر هویتی ما از بین برود دیگر ایرانی نیستیم.

نظری‌مقدم همه آداب و رسوم و مناسک فرهنگی و تمدنی را در طول تاریخ دستخوش آسیب دانست و اظهار کرد: به واسطه فضای مجازی شاهد پررنگ‌تر شدن برخی از آسیب‌ها از جمله تجمل‌گرایی و اسراف و چشم و هم‌چشمی در گرامیداشت مناسک ملی و مذهبی هستیم. متاسفانه برخی از افراد که به دنبال بازتولید عناصر هویتی هستند صرفا به ظاهر مناسک بسنده می‌کنند و مناسک می‌شود هدف و خالی از روح و محتوا، زیرا اعتقادی به سنت ندارند و می‌خواهند سنت‌زدایی کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان فراگیر شدن برخی از مناسبت‌ها همچون روز زن و مادر، روز دختر، ولنتاین و خیلی از جشن‌های نوظهور را تنها به نفع سیستم‌های اقتصادی دانست و یادآور شد: برگزاری خیلی از جشن‌ها و مناسبت‌ها در جامعه بیشتر شده، اما به همان نسبت شاهد مرگ عاطفه و احساس در خانواده‌ها هستیم و زندگی‌ها روح ندارد و خانواده‌ها از عشق و محبت خالی هستند.

وی تعلق‌خاطر نسبت به سنت را یکی از اصول هویت اجتماعی دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه استفاده درستی از شبکه‌های اجتماعی نداریم و افراد می‌خواهند هر تجربه‌ای را در معرض عموم قرار دهند که در نهایت منجر به تضعیف روابط خانوادگی می‌شود. نشر برخی از تجربه‌ها در شبکه‌های اجتماعی که صرفا جنبه خودنمایی و نمایش دارد موجب می‌شود جامعه غیر برخوردار از آن امکانات احساس محرومیت کند و همین احساس محرومیت نسبی بحران‌های روحی و آسیب‌های اجتماعی را به دنبال دارد.

حافظ‌خوانی در شب یلدا؛ نمود فرهنگ ایرانی - اسلامی

این جامعه‌شناس با اشاره به گسترش برگزاری جشن‌های نمایشی و بی‌محتوا از تولد تا مرگ افراد، خاطرنشان کرد: در شبکه‌های اجتماعی با حجم زیادی از اینگونه مناسک مواجه هستیم که به جای قوام بخشیدن به خانواده بیشتر جنبه ضدخانواده پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه «بزرگ خانواده» دیگر جایگاه ندارد، گفت: متاسفانه به سمت مرگ سنت پیش می‌رویم و برخی از افراد توجه به سنت را عقب‌ماندگی و والدین و بزرگترها را انسان دست دوم می‌دادند و هر چیزی که رنگ و بوی جدید دارد را عامل پیشرفت قلمداد می‌کنند.

نظری‌مقدم جمع‌های خانوادگی را عامل انتقال تجربه، زنده ماندن ادبیات و افزایش امید و شادابی دانست و تاکید کرد: فضای مجازی افراد را از خانواده جدا کرده است لذا باید فرصت‌هایی همچون شب یلدا را برای در کنار هم بودن غنیمت بشماریم و کانون خانواده را گرم و گفت‌وگو را تجربه کنیم.

وی با بیان اینکه شب یلداها می‌تواند به تحکیم خانواده کمک کند، افزود: خانواده روح و محتوای فرهنگ ایرانی - اسلامی ماست و نیازمند بازگشت به خانواده هستیم. عناصر هویت ملی ما در پیوند با عناصر هویتی مذهبی ماست. فرهنگ و هنر و ادبیات و موسیقی ما با اسلام پیوند خورده و در شب یلدا حافظ می‌خوانیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، حافظ‌خوانی در شب یلدا را نمود فرهنگ ایرانی - اسلامی در خانواده دانست و متذکر شد: حافظ شناسنامه ایرانیان است و حافظ از این جهت حافظ نامیده می‌شود که قرآن را از حفظ بود و تجلی آیات در اشعارش هویداست لذا ایرانیان دوست دارند دین را تعظیم کنند و هویت ملی خودشان را با هویت مذهبی‌شان گره بزنند. این را مردم خوب می‌فهمند، اما گاهی نخبگان عقب‌تر از مردم هستند. برخی به یلدا تنها به مثابه یک آیین ملی عاری از نشانه‌های مذهبی نگاه می‌کنند که این غلط است. مردم در شب یلدا همان کاری را می‌کنند ک. در آنجا قرآن بر سر سفره می‌گذارند و اینجا اشعار حافظ قرآن را می‌خوانند.

این جامعه‌شناس شب یلدا را فرصت طلایی برای معرفی فرهنگ ایرانی - اسلامی دانست و عنوان کرد: هم علما و هم نخبگان فرهنگی و سیاسی و اجتماعی باید مناسک فرهنگی و هویتی را پررنگ کنند، زیرا قوام و دوام جامعه ایرانی در عناصر هویتی است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی خانواده شب یلدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۴۵۸۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رویداد جامعه‌پرداز برای شناسایی و ارتباط گیری با کنشگران حوزه خانواده

به گزارش همشهری آنلاین، خدیجه مهدی‌پور، مدیر فرهنگی هنری منطقه۱۰ و رییس فرهنگسرای عطار نیشابوری، در باره این خبر گفت: «نشست هم اندیشی فعالان حوزه خانواده منطقه ١٠در رویدادی با عنوان «جامعه پرداز خانواده» و با هدف شناسایی و معارفه و هم افزایی فعالان مسئله محور حوزه خانواده سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ساعت ۱۴:۳۰ در فرهنگسرای عطار نیشابوری برگزار می شود. در این رابطه تیمی ۱۵ نفره، متشکل از کارشناسان فرهنگی هنری ماه هاست در حال شناسایی، ارزیابی و ارتباط گیری با کنشگران فعال حوزه خانواده در منطقه ۱۰ هستند تا بتوانند در رویدادی مساله محور بر اساس بوم منطقه این فعالان و نوع فعالیتشان را با هم به اشتراک بگذارند. »

وی ادامه داد : «موضوع خانواده از جمله موضوعاتی است که در همه سازمانها و نهادها به عنوان یک رویکرد و جزو دغدغه های اصلی دلسوزان و صاحب نظران فرهنگی و اجتماعی است و این مدیریت هم از این قاعده مستثنی نیست. در این رویداد کنشگران و فعالین حوزه خانواده در پنج محور : ازدواج، هویت زن، جمعیت، فرزند پروری و طلاق شناسایی و جهت هم افزایی و حتی حیات مجموعه های خود به هم معرفی خواهند شد تا بتوانند عملیات های مشترک تعریف و به حل مسایل خانواده های در محورهای یاد شده کمک کنند. همچنین این مدیریت از مراکز فعال در حوزه ی سبک زندگی، مبلغان و گروه های تبلیغی، مجموعه های علمی و پژوهش محور، موسسات، مراکز مشاوره، مساجد و هیات مذهبی فعال در حوزه های اجتماعی، خیریه ها، گروه های جهادی، گروه ها و کانال های مجازی، کنشگران و اساتید برجسته و بنام حوزه خانواده دعوت می کند تا در این رویداد شرکت کنند و با هم افزایی بتوانیم اقدامات مؤثری در مقابله با آسیب های اجتماعی حوزه خانواده در منطقه ۱۰ و شهر تهران انجام دهیم. »

علاقه‌مندان به این رویداد کشوری می توانند به فرهنگسرای عطار نیشابوری واقع در میدان بریانک، خیابان شهید دعوتی، انتهای خیابان شهید امیر قلی مراجعه یا با برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن:۵۵۱۳۵۵۵۳ تماس بگیرند.

کد خبر 848327 برچسب‌ها همشهری محله فرهنگسرا

دیگر خبرها

  • مشکلات جامعه ایثارگران و خانواده شهدا مورد اهتمام قرار بگیرد
  • بی‌هویتی اراضی به یک ابرچالش تبدیل شده است
  • افتتاح مرکز مشاورزه ازدواج و تحکیم خانواده شهرستان اسکو
  • کارگران عامل حرکت چرخ‌های توسعه و پیشرفت جامعه هستند
  • جوانی جمعیت نیازمند اغنا سازی است
  • نسل کنونی جامعه در جنگ تمام عیار رسانه ای قرار دارند
  • زنان عالِم جایگاه ویژه‌ای در خودسازی و جامعه‌پردازی دارند
  • رویداد جامعه‌پرداز برای شناسایی و ارتباط گیری با کنشگران حوزه خانواده
  • وحدت مسلمین از مهمترین رهاوردهای اجتماعی حج است
  • لزوم فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت