Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- تهدید رئیس جمهور ترکیه به بستن پایگاه‌های نظامی محل استقرار نظامیان آمریکا در ترکیه پرسش‎های زیادی را مطرح می‌کند که مهم‌ترین آن دلیل اهیمت این پایگاه‌ها برای واشنگتن است. تاریخ انتشار: 04:00 - 27 آذر 1398 - کد خبر: ۵۷۷۹۰۰ به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان؛ تهدید ترکیه به بستن پایگاه‌های «اینجرلیک» و «کورچیک» در روز‌های اخیر و در واکنش به تهدید‌های آمریکا مبنی بر اعمال تحریم علیه آنکارا، به بحثی داغ در روابط سرد واشنگتن- آنکارا تبدیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


پیش از ورود به بحث چرایی اهمیت این پایگاه‌های نظامی آمریکا در ترکیه باید اشاره‌ای به روند تحولات اخیر در روابط دو کشور در سال‌های اخیر داشته باشیم.
کودتای نافرجام ۲۰۱۶ در ترکیه سبب شد تا ورق روابط آنکارا و واشنگتن به سمت دوره‌ای دراز مدت از تنش و حملات شدید اللحن لفظی برگردد. استرداد «فتح الله گولن»، سیاستمدار ترکیه‌ای ساکن آمریکا که از سوی دولت ترکیه به عنوان عامل اصلی کودتا شناخته می‌شد، مرکز ثقل اختلافات دو کشور عضو ناتو بود.
گذشته از کودتای مذکور، ناکامی ترکیه در پیوستن به اتحادیه اروپا، سودایی که در سال‌های اخیر ترکیه با تمام قوا در مسیر دستیابی به آن در حرکت بود، سبب شد آنکارا ضمن برداشتن نگاه خود از غرب متوجه پتانسیل موجود در شرق شده و گام‌های مطمئنی در جهت چرخش به سوی شرق بردارد.
در واقع مهم‌ترین گامی که ترکیه در میانه این اختلاف نظر‌ها برداشت، امضای قرارداد خرید ۲ سامانه موشکی ضد هوایی «اس ۴۰۰» از روسیه بود که نه تنها نگرانی شرکای این کشور در ناتو را به همراه داشت، بلکه تنش‌های آنکارا و واشنگتن را شدت بخشید.
از همان زمان امضای قرارداد آمریکا با بهره گیری از روش‌های مختلف تلاش کرد این قرارداد را از بین ببرد، اما اصرار ترکیه بر خرید این سامانه‌ها و تلاش روسیه برای حفظ این قرداد تمامی اقدامات واشنگتن را ناکام گذاشت؛ ارسال و استقرار این سامانه‌ها در ترکیه، واشنگتن را به سمت اخذ گام‌های عملی سوق داد؛ واشنگتن در این راستا اقداماتی از جمله حذف ترکیه از برنامه توسعه نسل پنجم جنگنده‎ها، توقف آموزش خلبانان ترکیه در پایگاه هوایی «آریزونا»، لغو قرارداد خرید ۱۰۰ فروند جنگنده اف ۳۵ و ... کرد.
تجاوز نظامی ترکیه به شمال شرق سوریه تحت عنوان چشمه صلح ترکیه اگرچه با چراغ سبز آمریکا انجام شد، اما همزمان چراغ‌های هشدار قرمز رنگی را به ویژه برای اروپا روشن کرد؛ باز کردن مرز‌ها به منظور عبور پناهجویان به سمت اروپا.
مجموع اتفاقات پیش گفته تنش‌ها میان ترکیه و آمریکا را تشدید کرد. تصویب قطعنامه نسل کشی ارامنه در کنگره آمریکا این تنش‌ها را به نقطه اوج خود رساند و «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه را واداشت تا به آمریکا در مورد بستن پایگاه‌های اینجرلیک و کورچیک، میزبانان نظامیان آمریکایی در ترکیه هشدار بدهد.
       • بیشتر بخوانید:  اخراج نظامیان آمریکایی از پایگاه‌های ترکیه در صورت تحریم آنکارا تهدید ترکیه به بستن پایگاه‌های نظامی آمریکا
اما علت اهمیت این پایگاه‌ها چیست؟
پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه، فرودگاهی نظامی متعلق به نیروی هوایی ترکیه است که در شهر «آدانا» در جنوب ترکیه واقع شده است؛ حدود ۵ هزار خدمه نظامی نیروی هوایی آمریکا و وابستگانشان در این پایگاه مستقر هستند.
پایگاه راداری کورچیک، پایگاه مدرنی در شرق ترکیه است که از اصلی‌ترین مکان‌های رهگیری موشک‌های بالستیک برای ناتو محسوب می‌شود؛ این پایگاه در سال ۲۰۱۲ تاسیس شده است.
با معرفی مختصر این دو پایگاه، تا حدی اهمیتشان برای آمریکا و ناتو آشکار شده است. اما فاکتور مهم دیگری نیز در این زمینه ایفای نقش می‌کند؛ وجود حدود ۵۰ کلاهک هسته‌ای در اینجرلیک.
استقرار این تسلیحات براساس برنامه درازمدت مشترک تسلیحات هسته‌ای ناتو انجام شد که قدمتش به دهه ۱۹۵۰ میلادی باز می‌گردد. آمریکا از سال ۱۹۵۶ تاکنون از این پایگاه برای انجام ماموریت‌های استراتژیک خود در منطقه و عمدتا برای پیگیری تحرکات اتحاد جماهیر شوروی و سپس روسیه استفاده کرده است.
ناتو به زرادخانه هسته‌ای آمریکا به عنوان عامل بازدارنده مهمی در مقابل توان هسته‌ای و نظامی اتحاد جماهیر شوروی می‌نگریست و این مسئله استقرار بمب‌های اتمی در ترکیه را توجیه می‌کرد؛ این امر سبب شد تا پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه به مهم‌ترین مقر هوایی ناتو و آمریکا در جبهه جنوبی این پیمان مبدل شده و میزبان حدود ۵۰ کلاهک هسته‌ای باشد؛ علاوه بر این، اینجرلیک محل استقرار موشک‌های «پاتریوت» و بمب‌های اتمی مدل «بی ۶۱» با قابلیت پرتاب از هواپیما‌های «اف ۱۶» نیز است.
این پایگاه در چند دهه اخیر از سوی واشنگتن برای استقرار نیرو‌های اعزامی به عراق و افغانستان مورد بهره برداری قرار گرفته و در واقع به پایگاه بسیار مهمی برای ماموریت‌های خارجی ارتش آمریکا به ویژه در آسیای مرکزی و غرب آسیا مبدل شده است.
اینجرلیک در سال ۲۰۰۴ یکی از بزرگ‌ترین پایگاه‌های نظامی آمریکا در رابطه با عراق بود؛ ماموریت‌های نظامی آمریکا در افغانستان و سوریه از دیگر مواردی بودند که سبب می‌شدند واشنگتن همچنان به این پایگاه وابسته باشد.
اما آن چه در مجموع می‌توان گفت، این است که تهدید‌های اردوغان مبنی بر تعطیلی این پایگاه‌ها چندان جدی نیست و ترکیه خود را با خروج از چتر امنیتی آمریکا، زیر فشار روسیه قرار نمی‌دهد و ابزار مناسب اعمال فشار بر این کشور را از دست نمی‌دهد.
انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: رجب طیب اردوغان تحولات بین الملل ترکیه رجب طیب اردوغان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۴۶۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نظامیان آمریکا و روسیه در نیجر در پایگاهی واحد مستقر هستند

یک منبع آگاه اعلام کرد نظامیان روسیه و آمریکا در نیجر در یک پایگاه واحد مستقر شده‌اند، اما به یکدیگر دسترسی ندارند.

به گزارش ایسنا یک مقام آمریکایی گفت نیروهای روسیه در نیجر در پایگاه نظامیان آمریکا مستقر شده‌اند؛ اما تقسیم نیروها به نحوی است که آنها به سربازان آمریکا دسترسی ندارند.

این مقام آمریکایی گفت: «روس‌ها در مجموعه‌ای مجزا مستقر هستند و به نیروها و تجهیزات آمریکایی دسترسی ندارند. ما به نظارت بر این وضعیت ادامه داده و تمامی اقدامات لازم و پیشگیرانه را برای تضمین امنیت نیروها، تجهیزات و تاسیسات آمریکایی به کار می‌گیریم.»

این مقام آمریکایی گفت که نیروهای روس چند هفته قبل به پایگاه هوایی ۱۰۱ آمده‌اند، پایگاه نیروی هوایی نیجر که در کنار فرودگاه بین‌المللی پایتخت این کشور واقع شده است.

در دوازدهم آوریل اعلام شد متخصصین نظامی روسیه به نیجر رفتند تا در مبارزه با تروریسم به نیروهای نظامی این کشور تعلیم دهند.  

پس از کودتای نیجر، حاکمان جدید این کشور به‌سرعت گام‌هایی برای قطع روابط نظامی با کشورهای غربی، به‌ویژه فرانسه و آمریکا برداشته و به روسیه نزدیک‌تر شده‌اند.

شورای نظامی حاکم بر نیجر حضور آمریکا را «غیرقانونی» اعلام کرد و عملیات‌های پنتاگون در این کشور را مورد انتقاد قرار داد. فصل حضور نظامی آمریکا در نیجر به پایان رسیده است و نیروهای نظامی روسیه وارد نیجر شده‌اند. آنها وظیفه آموزش نیروهای این کشور را بر عهده گرفته‌اند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • واشنگتن، جنگنده‌ها و پهپادهایش را به قطر منتقل کرد
  • روزنامه‌آمریکایی: ابوظبی اجازه استفاده از خاک امارات برای حمله به عراق و یمن را نداد
  • ابوظبی اجازه استفاده از خاک امارات برای حمله به عراق و یمن را نداد
  • تحرکات آمریکا در نیجر از بیم حضور روسیه در ساحل
  • احرکات آمریکا در نیجر از بیم حضور روسیه در ساحل
  • واکنش وزیر دفاع آمریکا به ورود نیرو‌های روسی به پایگاه نظامی نیامی
  • واکنش وزیر دفاع آمریکا به ورود نیروهای روسی به پایگاه نظامی نیامی
  • دست رد امارات بر سینه پنتاگون/ چراغ سبز دوحه به استقرار جنگنده‌ها
  • جابجایی جنگنده‌های آمریکایی در خلیج فارس
  • نظامیان آمریکا و روسیه در نیجر در پایگاهی واحد مستقر هستند