Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-28@18:22:01 GMT

علوم سیاسی؛ رشته ای پر از بیکار

تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۴۸۱۶۲

علوم سیاسی؛ رشته ای پر از بیکار

علوم سیاسی رشته ای رشته‌ای فوق العاده مهم بوده که اغلب تصمیم گیران کشور خروجی کرسی‌های این رشته در دانشگاه‌ها هستند، اما تصویری که جامعه از علوم سیاسی دارد فارغ التحصیلان بیکار است.

علم سیاست یکی از مهم ترین و کاراترین رشته های تحصیلی در دانشگاه است که در چندین سال اخیر توجه جوانان را به خود جلب کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رشته تخصصی حالا و بیشتر از هر زمان دیگری می تواند به کمک کشور بیاید چرا که کار این رشته تربیت سیاستمدار نبوده و هدف اصلی آن تربیت سیاست شناس است و می تواند با دیپلماسی و قدرت ارتباط در عرصه های اقتصادی، علمی، اجتماعی خود را نشان بدهد.

مفهوم رشته علوم سیاسی چیست؟

آنچه مردم به نام سیاست و مسائل سیاسی می‌شناسند با سیاست به مفهومی که در رشته علوم سیاسی مطرح است، تفاوت بسیار دارد.

در واقع علوم سیاسی به بررسی اندیشه‌ها و نظریه‌های سیاسی و کارکرد آن‌ها در عرصه جامعه می‌پردازد و به عبارت دیگر رشته علوم سیاسی یعنی ارائه یکسری نظریه‌ها و یا یکسری ابزارها و راهکارهایی که بر اساس آن‌ها هر جامعه شرایط و مشکلات حال را بررسی کرده و از پیش پا برمی دارد؛ برای حرکت‌ها و اقدامات بعدی یعنی ترسیم فضا برای مسیر آینده برنامه ریزی می‌کند و همچنین از تجارب و دستاوردهای بشر که در طول تاریخ در عرصه اجتماع به دست آورده است، بهره می‌برد.

روز ملی علوم سیاسی

در سال های گذشته زمزمه هایی از ثبت روز ملی علوم سیاسی شنیده می شد و هدف از انتخاب بیست و هشتم آذر به این دلیل بود که119سال قبل در چنین روزی میرزا حسن خان مشیر الملک برای اولین بار مدرسه ی علوم سیاسی را در ایران تاسیس کرد و قرار بر این شد که مدرسه علوم سیاسی برای وزارت امور خارجه وقت مامورینی تربیت کند که بتوانند در مقابل خارجیان حقوق کشور خود را حفظ کنند و همینطور نابسامانی های که در دستگاه دیپلماسی مشاهده می‌شد را از بین ببرند.

مشکلات دانشجویان رشته علوم سیاسی

موقعیت امروز این رشته حاصل جهت‌گیری و طرز فکر حاکم بر رشته علوم سیاسی، همت اساتید و دانشجویان، خط‌مشی سیاست‌گذاران و تصمیمات دولتمردان از گذشته تاکنون است.

متاسفانه با وجود پیشینه این رشته ضروری و مهم، کشور ایران هنوز جایگاه رشته علوم سیاسی را در دستگاه های سیاسی و اداری مشخص نکرده و این رشته صرفا در دانشگاه‌ها تدریس می شود و کارکردی برای جامعه و دولت ندارد و عدم اشتغال بیش از ۹۰ درصد دانشجویان این رشته حاکی از همین موضوع است.

روزنه های تدبیر و امید

البته ممکن است استثنائاتی نیز پیدا شود چرا که طی چندین سال اخیر با فضای حاکم بر جامعه استقبال خوبی از رشته علوم سیاسی شده است و حتی برخی دانشگاه ها از جمله دانشگاه تبریز در مقطع کارشناسی دانشجو می پذیرد.

مصداق دیگری که برای پیدایش این روزنه می توان اشاره کرد برنامه هسته ای ایران، چگونگی ارتباط با کشورهای منطقه و طرح صلح هرمز تحت رهبری وزیری که روابط بین الملل خوانده بود، است، چرا که با این اقدامات قشر جوان و توانگر جامعه به سمت این رشته رفته و حتی در برخی مواقع ایجاد پست های مهم برای دانش آموختگان این رشته را شاهد هستیم.

بر اساس این گزارش، رشته علوم سیاسی در دانشگاه تبریز نیز جایگاه ویژه‌ای داشته و هم اکنون 100 دانشجو در این رشته مشغول تحصیل هستند.

انجمن علمی دانشجویی رشته علوم سیاسی نیز همزمان با "روز علوم سیاسی" در این دانشگاه فعالیت‌های خود را شروع می‌کند.

تحصیل 100 دانشجوی علوم سیاسی در دانشگاه تبریز

دکتر رجب ایزدی، مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه تبریز در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: رشته علوم سیاسی از مهر 1385 با یک دوره کارشناسی ارشد در دانشگاه تبریز شروع به فعالیت کرده و تاکنون نیز 14 دوره این رشته در دانشگاه ارائه شده است.

وی با بیان اینکه از مهر 97 در دانشگاه تبریز رشته علوم سیاسی در مقطع کارشناسی نیز فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: اکنون 100 دانشجو رشته علوم سیاسی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه تبریز در حال تحصیل هستند.

وی در خصوص مشکلات اشتغال دانشجویان رشته علوم سیاسی، خاطرنشان کرد: اگر در دولت و سازمان‌های اداری کشور در بخش های مرتبط با این رشته به اصل تخصص گرایی اهمیت داده شود، مشکلی در اشتغال دانشجویان این رشته به وجود نمی‌آید.

ایزدی افزود: متاسفانه برخی دانشگاه های فرعی بدون توجه به آمایش علمی کشور دست به ایجاد این رشته می زنند اما دانشگاه تبریز چون دانشگاه مادر و جامعی است بدون تردید باید این رشته را پیشتر ایجاد می‌کرد.

وی ادامه داد: در بخش غیر دولتی نیز اگر احزاب، رسانه ها و... پیشرفت و گسترش یابند می‌توانند اشتغال زیادی را برای جوانان این رشته فراهم آورند.

وی گفت: حتی در بخش های صنعت و تجارت نیز در دو جنبه "عقد قرارداد، صادرات و تشخیص ذائقه جوامع هدف تبادلات اقتصادی" می‌توان برای دانش آموختگان این رشته ایجاد اشتغال کرد.

مدیرگروه علوم سیاسی دانشگاه تبریز با اشاره به افزایش تعداد دانشجویان این رشته در دانشگاه و مقایسه رتبه های ورودی به این رشته در دوره‌های مختلف، عنوان کرد: در این دوره، رتبه های بهتری در رشته علوم سیاسی نسبت به دوره های قبل وارد دانشگاه تبریز شده اند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: پس از تاسیس دارالفنون، رشته علوم سیاسی، اولین رشته تحصیلی است که در آموزش عالی ایجاد شده و این موضوع نشانگر اهمیت رشته علوم سیاسی در ایران بوده و امیدواریم این رشته تحصیلی در آینده به رشد و تعالی موردنظر برسد.

۲۸ آذرماه، سالروز تاسیس مدرسه علوم سیاسی ایران به عنوان روز علوم سیاسی نام گذاری شده است.

لینک کوتاه: asriran.com/002xCS

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: علوم سیاسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۴۸۱۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دکتر طهرانچی: اقتصاد سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی، اقتصاد تلاش و تدبیر است

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه دیدارهای سال جدید با معاونت‌ها و مراکز سازمان مرکزی، صبح امروز با حضور در معاونت علوم پزشکی، با معاون، مدیران و کارکنان این حوزه دیدار و گفت‌وگو کرد.

 

وی در این نشست با قدردانی از زحمات و خدمات دکتر نفر در معاونت علوم پزشکی گفت: دانشگاه آزاد اسلامی تنها مؤسسه غیردولتی کشور است که در آموزش پزشکی فعالیت دارد و ان‌شاءالله در سال جاری شاهد یک جهش در این حوزه باشیم. افزایش دوبرابری تخت‌های بیمارستانی در تهران، یکی از بخش‌های جدی برنامه پنج ساله این معاونت است که نشان از اهمیت حوزه بهداشت و درمان در دانشگاه آزاد اسلامی دارد.

 

دکتر طهرانچی با اشاره به قرار گرفتن رشته روانشناسی بالینی و دامپزشکی ذیل معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار داشت: حوزه سلامت دانشگاه آزاد اسلامی یک مدیریت جامع دارد و می‌تواند کارهایی انجام دهد که نظام گسسته قادر به آن نیست. ویژگی دانشگاه آزاد اسلامی این است که از هر دو وزارت علوم و بهداشت، رشته و دانشجو دارد. این موضوع باعث شده از حوزه علوم پزشکی برای دیگر حوزه‌ها الگو بگیریم. به عنوان نمونه؛ امروز مفهوم عرصه و پایه در حوزه مدارس سما دانشگاه آزاد اسلامی شکل گرفته و این مدارس عرصه تعلیم و تربیت هستند. بدین ترتیب معاونت علوم تربیتی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی به صورت همزمان امور مربوط به حوزه آموزش و پرورش و وزارت علوم را پیگیری می‌کند.

 

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: این اتفاق باید با شتاب بیشتری در حوزه روانشناسی بالینی، دامپزشکی و مهندسی پزشکی رخ دهد و اساتید این رشته‌ها به دو گروه عرصه و پایه تقسیم شوند. در مرحله بعدی نیز با تقویت رشته زیست‌شناسی باید بخشی از این رشته که مربوط به حوزه علوم پزشکی است، در این قالب قرار گیرد. نگاه ما در دانشگاه آزاد اسلامی این است که برای رشته‌های تحصیلی پیشران‌های موضوعی داشته باشیم.

 

وی با اشاره به ویژگی‌های رشته روانشناسی گفت: بخشی از اعضای هیأت علمی روانشناسی مأمور به حوزه علوم پزشکی هستند. بخشی از روانشناسی که مربوط به حوزه دانش آموزان و مدارس می‌شود نیز ذیل دانشکده‌های تعلیم و تربیت اسلامی و بخش دیگر نیز ذیل معاونت علوم انسانی و هنر قرار دارد اما نباید خط و مرزی بین آنها باشد.

 

وی افزود: امسال باید تحرکات جدی در حوزه علوم پزشکی داشته باشیم چرا که هزینه‌های این حوزه افزایش یافته و برای جبران آن، باید تدبیر کرد. به همین دلیل، موضوع «عرصه و پایه» یک برنامه جدی در دانشگاه آزاد اسلامی است. این دانشگاه به عنوان تنها دانشگاهی که جامع رفتار می‌کند، می‌تواند برای کشور فرصتی به وجود آورد که بتوانیم از این الگو در جاهای دیگر استفاده کنیم.

 

دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: تجربه دانشگاه آزاد اسلامی نشان داد که دانشگاه‌های علوم پزشکی می‌توانند از وزارت علوم رشته بگیرند تا ضعف‌های جدی نظام آموزشی در تربیت نیروی انسانی رفع شود. واقعیت این است که سبد حوزه علوم پزشکی باید اقتصادی شود چرا که برخی رشته‌های این حوزه بسیار پرهزینه است و می‌توان از طریق رشته‌های دیگر، درآمدزایی کرد.

 

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با تأکید بر اینکه آنچه مسائل اقتصادی را حل می‌کند، برنامه داشتن و حرکت رو به جلوست، گفت: یکی از موضوعات مهم در دانشگاه آزاد اسلامی، توجه به حوزه معیشتی است. معیشت کارکنان تصویری از ارزش‌آفرینی آنان است و به همین دلیل هرچه ارزش‌آفرینی بیشتر باشد، پاسخ آن نیز در معیشت دیده می‌شود. به عنوان مثال؛ باغ کشاورزی که قنات خود را لایروبی نکند، بعد از چند سال خشک خواهد شد. باید به ارزش‌آفرینی سیستم ازجمله برخورد با دانشجو، کیفیت امور، بیمارستان‌ها و... توجه داشت. اقتصاد سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی یک اقتصاد دولتی و یارانه‌ای نیست؛ بلکه اقتصاد تلاش و تدبیر است.

 

وی ادامه داد: همه اجزای سیستم باید ارزش‌آفرینی کنند. در این صورت، می‌توان بازخورد آن را در بهبود معیشت دید. ارتقای معیشت در دانشگاه «به فرموده» نیست بلکه بازتاب عمل فردی مجموعه مدیران و کارکنان است. به عنوان نمونه؛ اجرای طرح پویش اشتغال بعد از چهار سال تصویر جدیدی از دانشگاه آزاد اسلامی را در جامعه شکل داده و جوانان فضای این دانشگاه را فضای اشتغال، نوآوری، کارآفرینی و... می‌دانند. در ایجاد فضای جدید تلاش‌های شبانه روزی و زحمات زیادی کشیده شده و این اقدام باعث شد هرساله بر تعداد دانشجویان ورودی دانشگاه آزاد اسلامی افزوده شود.

 

دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: در دهه گذشته، 5 سالی را تجربه کردیم که سالانه 150 هزار دانشجو کاهش می‌یافت اما در 5 سال بعدی که در آن قرار داریم، به همان اندازه به جمعیت دانشجویی اضافه می‌شود. این امر نتیجه همت مجموعه کارکنان و مدیران دانشگاه آزاد اسلامی است. تغییر سخت است اما باید محکم پای آن بایستیم. این تغییر رویه‌ها باعث افزایش اعتماد مردم به دانشگاه آزاد اسلامی شده است. افزایش اعتماد نیز منجر به رونق دانشگاه و رونق دانشگاه نیز منجر به بهبود و ارتقای معیشت می‌شود. بنابراین موضوع معیشت، کنش خودمان است.

 

لازم به ذکر است در ابتدای این نشست، دکتر محسن نفر معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی گزارشی از وضعیت این حوزه ارائه کرد و گفت: برنامه جدی معاونت علوم پزشکی دانشگاه، ارتقای کیفیت آموزش و خدمات‌رسانی بهداشتی و سلامتی است.

 

همچنین دکتر فرهاد ادهمی مدیرکل توسعه آموزش و امور دانشجویان، خانم دکتر وحدت مدیر خدمات سلامت و بیمارستان‌ها، خانم دکتر شریعتمدار رئیس اداره تجهیزات پزشکی، دکتر مرجانی مشاور حوزه دامپزشکی و خانم دکتر‌هاشمی مشاور حوزه روانشناسی معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی به ارائه گزارش‌هایی درخصوص فعالیت‌ها و اقدامات حوزه‌های متبوع خود پرداختند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دکتر طهرانچی: اقتصاد سلامت در دانشگاه آزاد اسلامی، اقتصاد تلاش و تدبیر است
  • واکنش یک استاد دانشگاه تهران به ادعای وزیر: اخراجم سیاسی بود
  • رشته دندانپزشکی کودکان در قم راه‌اندازی می‌شود
  • جنبش دانشجویی ضدصهیونیستی به فرانسه رسید
  • بیش از ۱۰ هزار نفر در رشته علوم تجربی رقابت کردند
  • بسته شدن پرونده مرحله نخست کنکور در گیلان
  • رقابت ۵۲ هزار نفر برای ورود به دانشگاه در آذربایجان‌غربی
  • رقابت بیش از ۱۰ هزار نفر در رشته علوم تجربی
  • برگزاری آزمون سراسری رشته علوم تجربی در کرمانشاه
  • آغاز رقابت بیش از ۳۶ هزار نفر در فارس در رشته تجربی