Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-01@16:46:49 GMT

شفافیت و فوایدو ضرورت‌های آن

تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۷۹۱۸۸

شفافیت و فوایدو ضرورت‌های آن

مسئله شفافیت، یک امر بدیع و تازه مطرح شده نیست چه بسا اینکه فرمایشات امیرالمومنین در نهج‌البلاغه راجع به اصول مدیریت که اشاره موکدی به شفافیت و شفاف سازی شده هم گویای این موضوع است اما با توجه به اینکه شفافیت یک مسئله و امر پویاست، باید در برنامه‌های سازمانی، تصمیم گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌های مدیران توجه ویژه‌ای به این موضوع شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان کسری سلیمانی دبیر تشکیلات و آموزش قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی و معاون گفتمان سازی و مطالبه‌گری بسیج دانشجویی دانشگاه زنجان در یادداشتی برای خبرگزاری فارس در زنجان نوشت: 

مسئله شفافیت، یک امر بدیع و تازه مطرح شده نیست چه بسا اینکه فرمایشات امیرالمومنین در نهج‌البلاغه راجع به اصول مدیریت که اشاره موکدی به شفافیت و شفاف سازی شده هم گویای این موضوع است، اما با توجه به اینکه شفافیت یک مسئله و امر پویاست، باید در برنامه‌های سازمانی، تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌های مدیران توجه ویژه‌ای به این موضوع شود.

اگر بخواهیم تعریف جامعی از شفافیت و معنایش داشته باشیم، بایستی این طور تعریف شود، شفافیت حق اعطای اطلاعات به مردم است به شرطی که اطلاعات داده شده در زمان و مکان مناسب، با قالب و کیفیت مناسب و به مخاطب مورد نظر ارائه شود‌ و زمانی که این شروط به طور همزمان به وقوع بپیوندد، می‌توانیم بگوئیم که شفافیت حاصل شده است.

معنای شفافیت هم با توجه به تغییرات مهم در عرصه‌های اجتماعی و فناوری امروزه تغییر کرده و اگر در گذشته «دسترسی به اطلاعات» را مترادف شفافیت  می‌دانستیم امروزه «استفاده پذیری از اطلاعات» مصداق آن تلقی می‌شود.

چرایی شفافیت؟  ضرورت‌ها وفواید آن 

شفافیت سریع‌ترین، کم هزینه‌ترین، و قابل اعتمادترین ساز و کار برای مبارزه با فساد چه در امر پیشگیری و چه در امر کشف جرم است.

شفافیت به مثابه نور عمل می‌کند و بدون فهم شفافیت قدم از قدم نمی‌توان برداشت، همانند خانه‌ای تاریک و بی‌نظم که بدون نور، هر قدمی (حتی با نیت اصلاح) می‌تواند بسیار خطرناک باشد. لذا شفافیت مانند نوری است که مسائل را روشن کرده و ابهامات را از بین می‌برد.

یا اگر نگاه‌مان کمی عمیق و ریشه‌ای باشد می‌توانیم به روشنی درک کنیم ریشه اصلی مفاسد و مشکلاتی که امروزه در کشور با آن روبه‌رو هستیم، نبود شفافیت است، این مفاسد و مشکلات ریشه در فقدان زیر ساخت‌هایی دارند که شفافیت راهکار تحقق و مقابله با آن‌ها است، لذا شفافیت امکان بروز جرم را کاهش داده و احتمال کشف آن را افزایش می‌دهد و بدین ترتیب سبب کاهش ارتکاب جرم خواهد شد.

فواید بی‌شماری می‌توان برای شفافیت نام برد، اما یکی دیگر از مزایای مهم آن کارآمدی در سازمان یا حاکمیت است، چرا که شفافیت سبب دقت مضاعف مسؤولان در تصمیم‌گیری شده  و مدیران را ملزم به کارگیری نظرات خبرگان، ذی‌نفعان و عموم مردم می‌کند که در نتیجه این امر مسؤولیت‌پذیری را به مسؤولان باز گردانده و آن‌ها را نسبت به قول و فعل خود پاسخگو می‌کند.

راهبردها و توصیه ها

با توجه به اینکه شفافیت به تنهایی موجب خود کنترلی نهادها و کاهش فساد می‌شود، می‌توان گفت نقش آن در مبارزه با فساد بسیار چشمگیر است، اما به تنهایی کافی نبوده و پازل تکمیل کننده آن، قدرت باز خورد مردمی یا همان مشارکت مردم است.

در واقع زمانی نظارت مردم معنی‌دار است که ناظر، توان اعمال قدرت را داشته باشد و گرنه در غیر این صورت تفاوتی بین وجود یا عدم وجود نظارت مردم برای مفسد نخواهد بود.

در این میان، جایگاه فناوری‌های نوین به ویژه فناوری اطلاعات و ارتباطات حائز اهمیت بوده و نقش مهمی در تحقق شفافیت دارند.

چرا که عمده کاربرد این فناوری‌ها؛ توان آن‌ها در توزیع گسترده اطلاعات، برطرف کردن موانع زمانی و مکانی و توان آن‌ها در گرد‌آوری و نظم بخشی به نظرات و مشارکت‌های عموم مردم است که یعنی همان توان اعمال قدرت توسط مردم است.

سخن پایانی

شاید برداشت خیل عظیم مردم از شفافیت و شفاف سازی یک سویه بودن آن و وظیفه حاکمیت دانستن آن است، اما شفافیت یک فرآیند کامل و چهار سویه ( حاکمیت برای مردم، حاکمیت برای حاکمیت، مردم برای حاکمیت و مردم برای مردم) است و با توجه به اصل هشتم قانون اساسی و فرمایشات رهبری که در خصوص امر به معروف و نهی از منکر است، انتظار می‌رود مردم نیز نقش خود را در رابطه با شفافیت و شفاف سازی که یک امر معروف و مبارزه با فساد که نهی از منکر تلقی می‌شود به درستی انجام داده و با توجه به نزدیک بودن انتخابات نیز از کاندیداهای خود شفافیت مجلس را که یک نهاد در راس امور و مرکز قانون‌گذاری‌ها و سیاست‌گذاری و نظارت برحسن اجرای آن است در اولویت گفتمان سازی ومطالبه‌گری خود قرار دهند.

انتهای پیام/73002/ق/گ

منبع: فارس

کلیدواژه: یادداشت کسری سلیمانی شفافیت تصمیم گیری سیاست گذاری مفاسد فناوری اطلاعات زنجان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۷۹۱۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید استاندار بر ضرورت ایجاد تعاونی‌های گردشگری در سیستان و بلوچستان

محمد کرمی در جلسه با مدیر کل و معاونان اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان که در محل استانداری برگزار شد،گفت: با هماهنگی‌های صورت گرفته در نوروز امسال، خوشبختانه این استان در سطح کشور خوش درخشید و عملکرد قابل قبولی از خود نشان داد که جای قدردانی دارد.

وی افزود: در ایام نوروز کمترین چالش و کمبود را شاهد بودیم و مسافران و گردشگران نوروزی سفر خوبی را تجربه کردند که این موضوع ثمره مهمان نوازی مردمان خوب و خونگرم این دیار و تعاملات و همکاری‌های صورت گرفته اعضای ستاد خدمات سفر سیستان و بلوچستان بود.

استاندار سیستان و بلوچستان ادامه داد: این استان دارای ظرفیت‌های بسیار زیادی است و در زمینه گردشگری می‌تواند به رشد و توسعه آن کمک شایانی بکند و اگر گردشگری با چاشنی خلاقیت و نوآوری همراه شود تاثیر بیشتر و اثر گذاری دو چندانی خواهد داشت و باید در این بخش از همه ظرفیت‌ها بویژه ظرفیت نخبگانی، دانشجویی و دانش‌آموزان بهره کافی را برد.

وی تاکید کرد: گردشگری سیستان و بلوچستان با مشارکت مردم و همه گروه‌های مردمی در تحول و تغییر چهره استان بسیار موثر است و با ایجاد و فعال‌سازی تعاونی‌های تخصصی می‌توان مشارکت مردم را در این حوزه‌ها بیشتر کرد و از قدرت مردمی که قدرت بسیار ارزشمندی است به بهترین نحو استفاده کرد.

کرمی افزود: ارتباط با سایر کشور‌های همسایه از جمله پاکستان، افغانستان و عمان باید جزو اولویت‌های اداره کل میراث فرهنگی در سیستان و بلوچستان باشد و با برگزاری نمایشگاه‌های مشترک صنایع‌دستی و گردشگری و تبادل فرهنگ‌ها برای تحکیم و تقویت این ارتباطات گام برداریم.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • ضرورت تقویت زیرساخت های سلامت در کشور
  • خود را مکلف به دفاع از حقوق عامه کسانی می‌دانیم که زبان شکایت ندارند
  • ضرورت استفاده از ظرفیت خیرین برای تکمیل زائرسرا در مشهد
  • آیت‌الله مرتضوی: «حفظ نظام» به معنای نظام عام اجتماعی است؛ نه نظام سیاسی
  • ضرورت توجه به کارگران نخبه و نخبگی در جامعه کارگری
  • ضرورت برگزاری جشنواره فیلم اقوام ایرانی با قدرت و کیفیت
  • ضرورت توجه ویژه به کارگاه‌های فنی و حرفه‌ای در کردستان
  • زنده‌ نگهداشتن خاطرات دفاع مقدس یک ضرورت است
  • ضرورت توجه به جریان رسانه‌ای در مناطق مختلف اردبیل
  • تاکید استاندار بر ضرورت ایجاد تعاونی‌های گردشگری در سیستان و بلوچستان