Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی گفت که این مرکز چند طرح برای ایجاد سامانه بایگانی نمایش‌نامه‌ها آماده کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، بیش از یک قرن از ورود تئاتر مدرن و رواج نمایشنامه‌نویسی در ایران می‌گذرد. در این یک قرن، بسیاری از نمایشنامه‌های شاخص که در مقاطع گوناگون اجرا شده و ماندگار شده‌اند، به‌صورت مکتوب در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال بخش عمده‌ای از نمایش‌های اجرا‌شده و یا نمایشنامه‌هایی که به هر دلیلی روی صحنه نرفتند، هیچگاه رنگ انتشار ندیده‌اند.

این خلاء نه‌تنها درباره دهه‌های دورتر، که حتی درباره نمایشنامه‌هایی که در چهاردهه اخیر به نگارش در آمده یا روی صحنه رفته‌اند نیز صدق می‌کند.برای مثال اگر پژوهشگر یا فرد علاقه‌مندی به دنبال نمایشنامه‌ای است که بیست سال پیش روی صحنه رفته و چاپ هم نشده، به سختی می‌تواند به هدف خود برسد، حتی اگر آن نمایش در یکی از سالن‌های پایتخت و با یک گروه حرفه‌ای و معروف هم روی صحنه رفته باشد. این موضوع بیش از هرچیز به فقدان یک سامانه منظم و جامع بایگانی برای نمایشنامه‌ها باز می‌گردد.

در همین ارتباط، نظر هنرمندان، نمایشنامه‌نویسان و کارشناسان حوزه تئاتر را جویا شده‌ایم.

پیش از این با اردشیر صالح‌پور پژوهشگر،کارگردان و مدرس تئاتر گفتگو کردیم و نظر ایوب آقاخانی، نمایشنامه‌نویس، کارگردان تئاتر و مدرس ادبیات نمایشی را نیز در این زمینه جویا شدیم. در این قسمت نیز گفتگوی کوتاهی با مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته‌ایم.

شهرام کرمی که عازم سفر بود در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا بررسی این موضوع به صورت مشروح را به فرصتی بهتر موکول کرد و گفت: متأسفانه یکی از مشکلات ما فقدان موزه و محلی برای نگهداری و بایگانی اشیاء، اسناد، متون نمایشی و لوازم تئاترهایی است که در گذشته روی صحنه رفته‌اند.از سوی دیگر منابع مکتوب تئاتری ما به ویژه آن دسته از آثاری که خصلتی غیررسمی‌تر داشته‌اند نیز در معرض خطر است.

وی اظهار کرد: یک‌سری از متون نمایشی چه اجرا شوند و چه به مرحله اجرا نرسند، چاپ می‌شوند و یک‌سری آثار هم به هر دلیلی امکان چاپ ندارند یا این که سال‌ها پیش چاپ شده‌اند و اکنون دیگر دسترسی به آنها سخت شده است؛ بعضی از آنها حتی بخشی از آثار تاریخی به حساب می‌آیند؛ مثلاً من اخیراً به صورت اتفاقی نسخه چاپ سنگی نمایش‌نامه طبیب اجباری «مولیر» را که از اولین نمایش‌نامه‌های ترجمه‌شده به زبان فارسی است پیدا کردم؛ با خودم فکر کردم که چقدر خوب است ما مرکزی برای نگهداری این گونه آثار داشته باشیم.

مدیرکل هنرهای نمایشی افزود: سال‌ها پیش طرح موزه تئاتر ایران در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد.با انعقاد یک تفاهم‌نامه مقرر شد شهرداری تهران تئاتر نصر را به موزه تبدیل کند. متأسفانه کار ساخت و ساز آنجا هنوز به نتیجه نرسیده است.امیدوارم این کار به سرانجام برسد و ما مثل موزه سینما یک موزه تئاتر هم داشته باشیم.

کرمی با اشاره به این مرکز هنرهای نمایشی می‌تواند متولی ایجاد سامانه‌ای برای بایگانی نمایشنامه‌های گذشته باشد عنوان کرد: ضرورت این موضوع واقعاً احساس می‌شود.چند طرح برای ایجاد سامانه بایگانی نمایش‌نامه‌ها ارائه کرده‌ایم.در حال بررسی هستیم تا ببینیم بهترین راه برای این کار چیست.می‌خواستیم در یکی از زیرمجموعه‌های سایت ایران تئاتر این کار را بکنیم اما هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم.

وی بیان کرد:اداره برنامه‌های تئاتر این پشنهاد را داده است و اگر از جهت فنی به جمع‌بندی برسیم، این کار را انجام خواهیم داد و بعد از آن باید برای فراخوان جمع‌آوری آثار برنامه‌ریزی کنیم.

 انتهای پیام/4104/

منبع: آنا

کلیدواژه: تئاتر موزه سینما شهرام کرمی نمایشنامه نویسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۷۹۸۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سالن‌های تئاتر ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت اجرا ندارند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط اداره‌کل هنرهای نمایشی و بنا بر اعلام شورای نظارت و اررشیابی، به دلیل همزمانی با شب شهادت امام جعفر صادق (ع)، همه نمایش‌های در حال اجرا (به جز نمایش‌های متناسب و مرتبط) بعد از اذان مغرب روز جمعه ۱۴ اردیبهشت‌ تا پایان روز شنبه ۱۵ اردیبهشت‌ماه به صحنه نخواهند رفت.

ادامه اجرای نمایش‌ها از روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت‌ از سر گرفته خواهد شد.

کد خبر 6092007 فریبرز دارایی

دیگر خبرها

  • نمایش ۵۹ شیء تاریخی به زودی در موزه‌های استان همدان
  • پوستر جدید «نقش هیتلر در آلبوم خانوادگی» منتشر شد
  • تئاتر ۲ روز تعطیل می‌شود
  • حضور فرهاد ناظرزاده‌کرمانی در اجرای نمایش «نظامِ ابن عربی»
  • تقدیم اجرای «نظامِ ابن عربی» به فرهاد ناظرزاده‌کرمانی
  • سالن های نمایشی در ۱۵ و ۱۶ اردیبهشت ماه اجرا نخواهند داشت 
  • سالن‌های نمایشی ۲ روز تعطیل می‌شود
  • سالن‌های نمایشی ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت‌ماه اجرا نخواهند داشت
  • سالن‌های تئاتر ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت اجرا ندارند
  • حسام منظور به سراغ دراکولای برام استوکر می‌رود