Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین- پرنیان سلطانی: پیشینیان ما از هزاران سال پیش در طولانی‌ترین شب سال دور هم جمع می‌شدند و با باورهای مختلفی که از رصد کردن آسمان و ستاره‌ها شکل گرفته بود، یلدا را جشن می‌گرفتند. بعضی‌ها اعتقاد داشتند که در غیبت طولانی خورشید باید دور هم جمع شد تا به این ترتیب بتوان سردی شب تاریک و بلند سال را تاب آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اعتقاد بعضی‌ها بر این بود که فردای این شب طولانی، نور بر تاریکی پیروز می‌شود و این پیروزی را باید جشن گرفت. عده‌ای هم معتقد بودند که شب یلدا نحس است؛ چون این شب آخر برج قوس و اول برج جدی قرار دارد و ستاره‌شناسان کهن این لحظه را نحس می‌دانستند. برای همین دور هم جمع می‌شدند و شب یلدا را به جشن و شادی می‌گذراندند تا اصطلاحا نحسی را به در کنند اما اینکه واقعا چقدر دیدگاه پیشینیان ما درباره طولانی‌ترین شب سال درست بوده، سؤالی است که جواب آن را فقط یک منجم و ستاره‌شناس می‌داند. کسی که اطلاعات کامل و جامعی درباره علم ستاره‌شناسی داشته باشد و بداند در این شب طولانی وضعیت خورشید و زمین به چه صورت است. به همین دلیل سراغی از استاد «احمد دالکی» پدر نجوم آماتوری (غیر تخصصی) ایران گرفتیم؛ کسی که اگر بگوییم شاخص‌ترین چهره ستاره‌شناسی ایران در ۳دهه اخیر است، بیراه نگفته‌ایم. دالکی که بنیانگذار مرکز علوم و ستاره‌شناسی تهران است و تاکنون بیش از ۲۰کتاب درباره علم نجوم نوشته، در این گفت‌وگو شب یلدا را از زبان نجوم حکایت می‌کند که در ادامه خواهید خواند.

همشهری TV | آیین کرسی‌نشینی درشب یلدا بازی‌های دسته‌جمعی پرطرفدار؛ ویژه شب یلدا اینفوگرافی | شب یلدا در چهارگوشه ایران   استاد! برای شروع، یلدا را برایمان تعریف می‌کنید؟

یلدا یک واژه سُریانی است که یکی از زبان‌های سامی به‌حساب می‌آید؛ زبانی که با آن انجیل را نگارش کرده‌اند. درباره زبان سامی گفته می‌شود که سامی منسوب به سام، پسر حضرت نوح(ع) است که پدر اقوام سامی بوده؛ اقوامی که السنه و زبان‌های آنها یک ریشه داشته و شامل حال اعراب و یهود می‌شود. اما درباره خود واژه یلدا باید گفت که یلدا علاوه بر اینکه به‌معنای بلندترین شب سال است، در لغت به معنی ولادت هم به‌کار برده شده و گاهی به ولادت حضرت عیسی مسیح(ع) منسوب می‌شود که در همین محدوده زمانی اتفاق می‌افتد. معانی سیاه، تاریک، بلند و عمیق هم برای آن درنظر گرفته‌اند. ضمن اینکه عده‌ای هم می‌گویند که یلدا نام یکی از اصحاب و ملازمان حضرت عیسی‌مسیح(ع) بوده. اما به‌طور کلی آنطور که سال‌ها در فرهنگ ما شناخته شده، یلدا به طولانی‌ترین شب سال گفته می‌شود؛ به شبی که درازتر و طولانی‌تر از آن در ظرف یک سال وجود ندارد. یلدا شب اول زمستان است که به‌اصطلاح تقویم‌نویسان و ستاره‌شناسان، نقطه انقلاب شتوی یا انقلاب زمستانی است.

  قبل از اینکه به بررسی شکل‌گیری طولانی‌ترین شب سال از نگاه نجوم بپردازیم، می‌گویید شب‌یلدا دقیقا چند ساعت است؟

امسال طولانی‌ترین شب سال که شنبه شب از راه می‌رسد، ۱۴ساعت و ۱۵دقیقه است. روز متصل به آن، یعنی یک روز قبل یا یک روز بعدش هم ۹ساعت ۴۵دقیقه است که جمعا ۲۴ساعت شبانه‌روز می‌شود. به این ترتیب این شب بلند ۴ساعت و ۳۰دقیقه از روز منتهی به‌خودش طولانی‌تر است.

  چرا می‌گویید امسال؟ مگر طول شب‌یلدا هر سال فرق می‌کند؟

یک مقدار جزئی فرق می‌کند؛ چون طلوع و غروب خورشید هر روز و هر سال کمی با هم تفاوت دارد، برای همین زمان طولانی‌ترین شب سال هم هر سال مقدار خیلی کمی متفاوت است.

  این شب طولانی با شب‌های قبل و بعد خودش چقدر تفاوت دارد؟

در حد چند ثانیه و اعشار دقیقه با شب قبل و بعدش فرق دارد. برای همین کسی فکر نکند شب یلدا قرار است چقدر طولانی‌تر از شب‌های دیگر باشد! واقعیت این است که این شب چند ثانیه یا حتی چند دهم‌ثانیه با شب قبل و بعدش فرق دارد. اما اگر بخواهیم این شب را با شب ۶‌ماه دیگر بسنجیم، یعنی زمانی که به طولانی‌ترین روز و کوتاه‌ترین شب می‌رسیم، ۴ساعت و ۳۰دقیقه بیشتر از شب اول تابستان است.

  حالا اگر موافق باشید به همان بررسی شب‌یلدا از نگاه نجوم بپردازیم. در آسمان چه اتفاقی می‌افتد که ما در زمین شاهد طولانی‌ترین شب سال هستیم؟

ما در آسمان ۲دایره معروف داریم که اگر چه آنها را با چشم نمی‌بینیم، اما برای ستاره‌شناسان و تقویم‌نویسان کاملا مشخص و محرز هستند. یکی از این دایره‌ها «دایره البروج» است که شامل ۱۲صورت فلکی یا همان ۱۲برج سال به نام‌های حَمَل و ثور و جوزا و سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جَدی، دلو و حوت می‌شود و ظاهرا خورشید ظرف یک سال از این ۱۲برج عبور کرده و حدودا هرماه در یکی از این برج‌ها قرار می‌گیرد. دایره دیگری هم داریم که به آن «استوای سماوی» می‌گویند که تقریبا انعکاس استوای زمین در فضاست. این دایره‌ها ۲بار در سال در آسمان با یکدیگر تقاطع می‌کنند که یکی از تقاطع‌ها اعتدال بهاری و دیگری اعتدال پاییزی را می‌سازد. در این ۲حالت طول روز و شب تقریبا با هم برابر است. اگر بخواهیم به‌ترتیب از آغاز سال شروع کنیم، باید بگوییم وقتی خورشید ظاهرا در حدود تقاطعی قرار می‌گیرد که دایره استوای آسمانی به دایره البروج برخورد می‌کند، نخستین روز فروردین است که در آن شب و روز با هم مساوی است و در اصطلاح ستاره‌شناسان به آن اعتدال بهاری گفته می‌شود. موقعیت این دو دایره رفته‌رفته نسبت به هم تغییر می‌کند و به‌تدریج طول روز زیادشده و از طول شب کم می‌شود. ۳‌ماه طول می‌کشد تا به نقطه دیگری می‌رسیم که به آن انقلاب تابستانی گفته می‌شود و آن روز اول تیرماه است. در این روز ما شاهد بلندترین روز و کوتاه‌ترین شب سال هستیم. بعد دوباره موقعیت این دو دایره نسبت به هم تغییر می‌کند و از آن روز به بعد طول شب و روز برعکس می‌شود؛ یعنی رفته‌رفته طول روز کم شده و طول شب زیاد می‌شود تا به اول مهر و نقطه اعتدال پاییزی می‌رسیم که دوباره شب و روز تقریبا با هم برابر می‌شوند. بعد از ابتدای مهر به‌تدریج طول روز کم شده و طول شب زیاد می‌شود که با رسیدن به اول دی‌ماه به انقلاب زمستانی می‌رسیم؛ یعنی بلندترین شب سال که از آن با عنوان یلدا نام می‌بریم، از راه می‌رسد. این زمان دقیقا موقعی است که به‌اصطلاح ستاره‌شناسان خورشید به پایین‌ترین نقطه در آسمان می‌رسد و برای همین روز کوتاه‌تر می‌شود. بعد هم که دوباره برای رسیدن به نقطه اعتدال بهاری از طول شب کم شده و به طول روز اضافه می‌شود و این چرخه مدام ادامه دارد.

رصد خوشه پروین و زهره در آسمان شب یلدا   بشر از چه زمانی متوجه این دو دایره در آسمان شد؟ یعنی در واقع می‌خواهیم بدانیم از چه زمانی متوجه شدیم که یکی از شب‌های سال از همه بلندتر است؟

تاریخی برایش نوشته نشده؛ یعنی نمی‌توان گفت بشر دقیقا از چه سالی متوجه این دو دایره در آسمان شد و به تغییر موقعیت این دایره‌ها نسبت به هم و اتفاقاتی که در پی آن رخ می‌دهد، آگاهی پیدا کرد اما آنچه مسلم است اینکه ستاره‌شناسان از دیرباز نسبت به‌صورت‌های فلکی شناخت داشتند و حتی با شباهت‌هایی که بین این صورفلکی با اجسام زمینی پیدا می‌کردند، برایشان اسم هم انتخاب کرده بودند؛ مثلا یکی از این برج‌ها به شکل شیر بوده، برای همین نامش را اسد گذاشتند. یا یکی به شکل ترازو بوده، اسمش را میزان گذاشتند. در فرهنگ‌های بسیار قدیمی مانند فرهنگ چین و هندوستان یا ۱۸۰درجه آن سوی کره‌زمین، در فرهنگ آستیک‌ها و مایاها هم این دایره‌ها دیده می‌شوند و این نشان می‌دهد بشر از قرن‌ها پیش نسبت به‌وجود دایره‌البروج و دایره استوای سماوی آگاهی داشته است. این علم و آگاهی را می‌توان در اشعار شعرا و آثار به جا مانده از عرفا در زمان‌های دور هم دید؛ مثلا حافظ شعری دارد که در آن می‌گوید: «گفتمش سلسله زلف بتان از پی چیست / گفت حافظ گله‌ای از شب یلدا می‌کرد». بنابراین اگر چه نمی‌توان تاریخ دقیقی از علم بشر نسبت به شب یلدا ارائه داد، اما با استناد به متون قدیمی و فرهنگ‌های کهن می‌توان گفت بشر از قرن‌ها پیش به این موضوع آگاهی داشته و برای شب یلدا مراسمی را درنظر می‌گرفته.

  اتفاقا یکی از سؤالات من هم درخصوص همین جشن است. به ما اینطور گفته شده که ما در این شب پیروزی نور بر تاریکی را جشن می‌گیریم. به‌نظر شما اینطور است؟

من این حرف‌ها را خیلی باور ندارم. به‌نظرم انسان همواره به‌دنبال بهانه‌ای برای جشن گرفتن و شادی کردن بوده، برای همین شبی مثل بلندترین شب سال را بهانه کرده تا در آن مراسم شادی برگزار کند که اتفاقا این موضوع به‌نظر من خیلی هم خوب است. چون اگر چنین مراسمی نبود و مردم چنین شبی را جشن نمی‌گرفتند، شاید همین حالا هم خیلی‌ها نمی‌دانستند که چطور طولانی‌ترین شب سال از راه می‌رسد و چه می‌شود که روز کوتاه می‌شود. این مراسم و جشن‌ها باعث می‌شود آگاهی انسان بالاتر برود و به‌نظر من این خیلی مهم‌تر از این است که بخواهیم به حاشیه‌ها بپردازیم و به‌دنبال این باشیم که ما اساسا چرا این شب را جشن می‌گیریم!

  خب ما فقط انقلاب زمستانی را جشن می‌گیریم؛ یعنی بلندترین شب سال را. شاید برای همین این باور به‌وجود آمده که باید پیروزی نور بر تاریکی را جشن گرفت. درباره انقلاب تابستانی چیزی می‌دانید؟ اینکه ما برای بلندترین روز سال هم برنامه‌ای داشتیم یا خیر؟

من جایی نه خوانده و نه شنیده‌ام که در گذشته برای انقلاب تابستانی جشنی برگزار می‌شده. به‌نظر می‌رسد پیشینیان ما فقط طولانی‌ترین شب سال را جشن می‌گرفته‌اند.

  موضوع دیگری که درباره شب‌یلدا مطرح است، این است که از نظر ستاره‌شناسان پیشین شب‌یلدا نحس بوده و مردم به‌خاطر در امان ماندن از این نحسی دور هم جمع می‌شدند. علم نجوم که این موضوع را تأیید نمی‌کند؟ درست است؟

اصلا و ابدا. هیچ‌وقت زمان نحس یا سعد نبوده. این نسبت‌هایی است که ما انسان‌ها به آن داده‌ایم. مثلا در یک زمانی وقایعی برایمان اتفاق افتاده که خوب نبوده، برای همین گفتیم این زمان نحس است یا برعکس در یک موقعیتی اتفاق خوشایندی برایمان رخ داده که گفتیم این زمان سعد است! درواقع اینها تعبیراتی است که انسان‌ها به‌خاطر ناآگاهی‌شان نسبت به موضوعات به‌کار می‌بردند. قبلا هم که اطلاعی از چرایی خورشیدگرفتگی و ماه‌گرفتگی نداشتند، می‌گفتند اژدهایی در آسمان است که جلوی‌ماه یا خورشید را می‌گیرد! به هر حال هر چه به عقب برگردیم و به ابتدای علوم برسیم، شاهد این حرف‌ها و خرافات هستیم. چون مردم نسبت به اتفاقات پیرامون‌شان بی‌اطلاع بودند.

  به‌عنوان پدر علم نجوم آماتور ایران برایمان از شب و شگفتی‌هایش می‌گویید؟ اینکه هیجان‌انگیزترین و شگفت‌انگیزترین موضوعات آسمان کدام‌ها هستند؟

آسمان، به‌ویژه آسمان شب بسیار زیباست و برای درک بهتر این زیبایی‌ها، انسان باید اطلاعاتی درباره نجوم داشته باشد؛ مثلا ستاره را بشناسد، تعریف سیاره را بداند و ... آن‌وقت است که آسمان برایش پر از شگفتی خواهد شد. به‌عنوان مثال ستاره کره‌ای گازی است که از خودش نور و حرارت دارد و سیاره کره‌ای است که به دور ستاره می‌چرخد. حالا با این تعاریف خورشید ما ستاره است. یعنی اگر به جای ۱۵۰میلیون کیلومتری که حالا با ما فاصله دارد، فاصله‌اش بیشتر بود، امروز ما آن را به شکل یکی از همین ستاره‌هایی می‌دیدیم که در آسمان دیده می‌شوند. اما این ستاره در این فاصله قرار گرفته و در هر ثانیه با تبدیل هیدروژن به هلیوم، ۴.۲میلیون تن سوخت مصرف می‌کند که با این کار حیات را روی زمین نگه می‌دارد. اگر خورشید نبود یا این کار را انجام نمی‌داد، امروز نه ما، نه جانداران دیگر و نه گیاهان، هیچ‌کدام وجود نداشتیم. این در حالی است که آسمان در گذشته راهنمای انسان‌ها بوده؛ افرادی که در بیابان‌ها یا روی دریا سفر می‌کردند یا آنها که به مناطق دوردست و ناشناخته می‌رفتند، با آسمان راهشان را پیدا می‌کردند. همین حالا هم با وجود این همه پیشرفت تکنولوژی، قطب‌نماها و ماهواره‌ها، باز هم اگر کسی بتواند ستاره قطبی را در آسمان پیدا کند و از طریق آن شمال و جنوب و شرق و غرب را بیابد، در شرایط خاص که دسترسی به تکنولوژی‌ ندارد، می‌تواند راهش را پیدا کند. برای همین انسان‌ها از گذشته با سیر کردن در آسمان هم از لذتی سرشار بهره‌مند می‌شدند و هم با مشاهده این دنیای شگفت‌انگیز به  خالقی توانا پی می‌بردند.

در باره احمد دالکی

 ستاره‌شناس، مدرس دانشگاه، نویسنده
  متولد: ۱۳۱۵در شیراز
  تحصیلات: دارای ۴مدرک مهندسی در مهندسی کشاورزی و جنگل، مهندسی نقشه‌برداری هوایی و سنجش از راه دور با ماهواره از اروپا و آمریکا
  افتخارات: راه‌اندازی رصدخانه پارک زعفرانیه، پایه‌گذاری مرکز علوم و ستاره‌شناسی تهران، مدیریت آسمان‌نمای تهران و کمک به ساخت و راه‌اندازی آن، ساخت برنامه‌هایی با موضوع نجوم در ۳دهه گذشته برای تلویزیون و رادیو، نگارش ۲۶عنوان کتاب و کمک به راه‌اندازی چندین مرکز علمی و رصدخانه در نقاط مختلف کشور

کد خبر 471554 برچسب‌ها شب یلدا

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: شب یلدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۸۶۴۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونالدو رکوردها را در عربستان رنده می‌کند!

به گزارش "ورزش سه، در یکی از دیدارهای هفته سی ام رقابت های لیگ حرفه ای عربستان، تیم فوتبال النصر در استادیوم الاول پارک میزبان الخلیج بود که این مسابقه با درخشش فوق ستاره پرتغالی آغاز شد و رونالدو در همان ۱۲ دقیقه ابتدایی مسابقه دو مرتبه دروازه حریف را باز کرد.

در دقیقه پنجم بازی و روی اشتباه سنگربان الخلیج، این کریستیانو رونالدو بود که توانست توپ را به کنترل خود در بیاورد و در شرایطی که در ادامه نیز تعادل خود را از دست داده بود، اما موفق شد با یک ضربه دقیق به گوشه دروازه، حساب کار را یک بر صفر کند تا تیم میزبان خیلی زود از حریف پیش بیفتد.

با وجود اینکه استقبال خوبی از این مسابقه به عمل نیامده و سکوهای خالی زیادی در استادیوم الاول پارک دیده می‌شود، اما تماشاگران حاضر در ورزشگاه از گل ستاره محبوب خود به وجد آمده و همراه با کریستیانو فریاد شادی معروف او را سر زدند.

گلی که کریستیانو وارد دروازه الخلیج کرد، سی‌ امین گل فوق ستاره در این فصل از رقابت‌های لیگ حرفه‌ای عربستان بود تا او به یکه تازی و نمایش درخشان خود ادامه دهد. گلی که موجب شد تا رونالدو در لیگ عربستان به یک رکورد جالب دست یابد.

پیش از این، تنها یک بازیکن توانسته بود بیش از ۳۰ گل را در یک فصل از رقابت‌های لیگ حرفه‌ای عربستان به ثمر برساند. عبدالرزاق حمدالله در فصل ۲۰۱۸ - ۲۰۱۹ توانست برای تیم فوتبال النصر ۳۴ مرتبه گل زنی کند.‌ حالا رونالدو جدیدترین بازیکنی است که در یک فصل از رقابت‌های لیگ عربستان از ۳۰ گل فراتر رفته است.

البته این پایان کار نبود چرا که فقط هفت دقیقه بعد و در دقیقه دوازدهم مسابقه بود که روی ارسال تماشایی مارسلو بروزوویچ، یک موقعیت ایده‌آل در دهانه دروازه به دست آمد که رونالدو با یک پرواز دیدنی و تماشایی، موفق شد با یک ضربه سر، توپ را به کنج دروازه الخلیج فرستاده و حساب کار را دو بر صفر کند.

با این گل فوق ستاره پرتغالی علاوه بر اینکه شمار گل‌هایش را در این فصل به عدد ۳۱ رساند، موفق شد به رکورد ۷۲۴ گل بدون احتساب ضربات پنالتی در تمام طول دوران حرفه‌ای خود برسد. حالا رونالدو در ادامه فصل این فرصت را دارد تا از رکورد 34 گل عبدالرزاق حمدالله عبور کرده و بیشترین گل را در یک فصل از لیگ عربستان به ثمر برساند.

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی وضع آب و هوای استان‌های کشور در ۲۴ ساعت آینده؛ امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت
  • پیش‌بینی آب و هوای اصفهان در ۲۴ ساعت آینده؛ امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت
  • وضعیت عجیب ستاره بارسا: ژاوی با او صحبت هم نمی‌کند!
  • پیش‌بینی وضع آب و هوای استان‌های کشور در ۲۴ ساعت آینده؛ امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت
  • پیش‌بینی آب و هوای اصفهان در ۲۴ ساعت آینده؛ امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت
  • رونالدو رکوردها را در عربستان رنده می‌کند!
  • آیین سوگواری شهادت ششمین ستاره تابناک آسمان امامت و ولایت امام جعفر صادق (ع) در خراسان رضوی
  • پیش‌بینی آب و هوای اصفهان در ۲۴ ساعت آینده؛ امروز جمعه ۱۵ اردیبهشت
  • اتفاق خوشحال کننده برای ستاره پرسپولیسی در امارات
  • آسمان تهران تا کی بارانی است؟