Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام ایازی در نشست «بررسی تفاوت دیه زن و مرد از منظر کتاب و سنت» به عقلائی بودن و مخالفت تبعیض دیه زن و مرد با عدالت و کرامت انسانی پرداخت.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام «سیدمحمدعلی ایازی» در نشست بررسی تفاوت دیه زن و مرد از منظر کتاب و سنت گفت: دیه در قرآن کریم در یک آیه یعنی «وَمَا کَانَ لِمُؤْمِنٍ أَنْ یَقْتُلَ مُؤْمِنًا إِلَّا خَطَأً وَمَنْ قَتَلَ مُؤْمِنًا خَطَأً فَتَحْرِیرُ رَقَبَةٍ مُؤْمِنَةٍ وَدِیَةٌ مُسَلَّمَةٌ إِلَى أَهْلِهِ إِلَّا أَنْ یَصَّدَّقُوا فَإِنْ کَانَ مِنْ قَوْمٍ عَدُوٍّ لَکُمْ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَتَحْرِیرُ رَقَبَةٍ مُؤْمِنَةٍ وَإِنْ کَانَ مِنْ قَوْمٍ بَیْنَکُمْ وَبَیْنَهُمْ مِیثَاقٌ فَدِیَةٌ مُسَلَّمَةٌ إِلَى أَهْلِهِ وَتَحْرِیرُ رَقَبَةٍ مُؤْمِنَةٍ فَمَنْ لَمْ یَجِدْ فَصِیَامُ شَهْرَیْنِ مُتَتَابِعَیْنِ تَوْبَةً مِنَ اللَّهِ وَکَانَ اللَّهُ عَلِیمًا حَکِیمًا؛ و هیچ مؤمنى را نسزد که مؤمنى را جز به اشتباه بکشد و هر کس مؤمنى را به اشتباه کشت باید بنده مؤمنى را آزاد و به خانواده او خون‌بها پرداخت کند مگر اینکه آنان گذشت کنند و اگر [مقتول] از گروهى است که دشمنان شمایند و [خود] وى مؤمن است [قاتل] باید بنده مؤمنى را آزاد کند [و پرداخت‏ خون‌بها لازم نیست] و اگر [مقتول] از گروهى است که میان شما و میان آنان پیمانى است باید به خانواده وى خون‌بها پرداخت نماید و بنده مؤمنى را آزاد کند و هر کس [بنده] نیافت باید دو ماه پیاپى به عنوان توبه‏‌اى از جانب خدا روزه بدارد و خدا همواره داناى سنجیده‏ کار است) سوره نساء/آیه ۹۲) بیان شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

قرآن‌پژوه و استادیار دانشکده الهیات و فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی، با اشاره به اینکه قرآن کریم جایگاه مساوی برای زن و مرد قائل است، ادامه داد: عدالت، فرقی بین زن و مرد قائل نمی‌شود. در قرآن کریم نیز عدالت را محدود به جنس خاصی نمی‌کند و در عرف امروز میان عقلا اگر بخواهند تبعیض میان زن و مرد قائل شوند خلاف عدالت و کرامت انسانی تلقی می‌شود.

 

ایازی با بیان اینکه مسئله دیگر استناد به مناط حکم است، گفت: اگر بخواهیم نگاه دیگری به ساختار احکام داشته باشیم، دسته‌ای از احکام تعبدی هستند که راز آن‌ها را بندگان نمی‌دانند و امور پنهان هستند، اما احکام اجتماعی، فلسفه روشن و مبنای عقلایی دارد.

 

وی با تأکید بر اینکه در عصر پیامبر(ص)، قانون متناسب با وضعیت زنان اجرا شده و روایاتی که بیان شده ناظر بر وضعیت تاریخ و همان عصر است، افزود: امروز اگر دیه زن را نصف دیه مرد در نظر داشته باشیم یک نوع وسیله برای سودجویی فراهم می‌آورد؛ لذا این حکم در حال حاضر یک نوع وسیله فرار کردن به زمینه پیشگیری از جرم را ندارد.

 

اختلاف دیه زن و مرد، خلاف مصلحت نظام است

ایازی با یادآوری اینکه دیه عاقله متناسب با فرهنگ آن قبایل و تابع آن شرایط بوده، اما امروز مسائل دیگری اقتضا می‌کند و عقلا، مبنا و روش‌های دیگری دارند، گفت: امروز اگر بگوییم که دیه زن و مرد مساوی نیست، خلاف مصلحت نظام و برخلاف رفع اضطرار است.

 

وی با تأکید بر اینکه که بنای عقلا ذاتاً اعتبار دارد، افزود: عقلا در گذشته برده‌داری را تأیید می‌کردند، اما بعدها عقلای دیگر و در دوران دیگر این روش را تغییر دادند.

 

عدم تساوی دیه امری عقلائی است

حجت‌الاسلام والمسلمین «سیدابوالفضل موسویان»، با یادآوری این نکته که «مسئله دیه» در یک آیه بیان شده است، در نقد مطالب حجت‌الاسلام ایازی با بیان اینکه ما میان دو ظن قرار داریم گفت: آیا اساساً می‌توان با روایات آیات را تخصیص زد؟ فقها در این مسئله زیاد بحث کردند و گفتند ظواهر قرآن ظنی است و از یک طرف روایاتی داریم که از جهت صدور ظنی هستند.

 

استادیار دپارتمان الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مفید ادامه داد: در اینجا این سؤال مطرح است که آیا باید از روایات دست برداریم و به ظاهر قرآن تمسک جوییم یا قرآن را با آن روایات تخصیص بزنیم؛ در نهایت، فقها همه اتفاق نظر داشتند که اگر روایات معتبر وجود داشته باشد از ظاهر قرآن دست بر‌می‌داریم.

 

وی افزود: آیاتی که در قرآن در خصوص دیه و حقوق زن و مرد بیان شده، حکم را به صراحت بیان نمی‌کند؛ آیات در جهت تعیین مقدار دیه زن و مرد نیست بنابراین این امر را باید از روایات به دست آوریم.

 

موسویان گفت: در زمان پیامبر دیه از ده شتر تا صد شتر بوده و پیامبر ۱۰۰ شتر را به عنوان مبنا قرار دادند و امام علی(ع) نیز پس از پیامبر این حکم را تغییر ندادند و فقط با توجه به تغییر شرایط زندگی مردم و ظهور شهرنشینی، مصادیق آن را عوض کردند به این معنا که گاو و گوسفند را جایگزین شتر کردند.

 

وی ادامه داد: شیعه و سنی در این مسئله اتفاق نظر داشتند که دیه زن، نصف دیه مرد است؛ لذا اگر به روایاتی که در آن دوره بوده هر چند آن روایات را ضعیف تلقی کنیم، باز هم اصل موضوع را رد نخواهد کرد و سیره مسلمین را از بین نمی‌برد.

 

استادیار دپارتمان الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مفید با بیان این پرسش که آیا دیه، خون بهاست یا جبران خسارت؟ اظهار کرد: کسی که از روی خطا کسی را کشته، جبران خسارت می‌کند؛ لذا در این فرض، دیه، خون‌بها نیست و دلیل اینکه دیه زن نصف مرد است، آیا بر این اساس بوده که زن را نصف مرد حساب می‌کردند یا اینکه از نظر مادی محاسبه می‌کردند به این معنا که مرد نان‌آور منزل بوده اما زن نه و اگر دلیل دوم را در نظر بگیریم، حکم دیه عقلانی است.

 

وی افزود: اگر مقصود این است که زنان امروزه نان‌آور خانه هستند پس دیه آنان نیز باید کامل باشد، لازمه آن چند مورد است اینکه در ابتدا باید در فقه ما نیز این مورد را بررسی کنیم که آیا از نظر شرعی و قانونی این تکلیف از دوش مردان برداشته شده یا خیر؟ پس صرف اینکه بگوییم امروز بانوان در اقتصاد خانه نقش دارند درست نیست و باید به همان میزان تکلیف را از دوش مردان برداریم و تأمین مخارج زندگی به طور مساوی بین زوجین تقسیم شود.

 

ایازی: تفاوت دیه زن و مرد خلاف عدالت و کرامت است/ موسویان: اگر دیه مساوی باشد وظیفه نان‌آوری هم تقسیم شود

موسویان با بیان اینکه قانون برای عموم جامعه تعیین می‌شود نه برای موارد خاص، گفت: آیا در عموم جامعه ما امروزه این گونه است که تمام بانوان در تأمین زندگی دخالت دارند و این امر از نظر حقوقی و فقهی وظیفه آنان است؟

 

بنابر گزارش  ایکنا، وی ادامه داد: در گذشته قوام زندگی به مرد بوده و از این جهت دیه مرد دوبرابر تعریف شده و اگر چنان‌چه این چرخه تغییر کرده و امروز تعبیر می‌شود که زنان ادراه امور اقتصادی را عهده‌دار هستند، پس باید فقه و قوانین را تغییر داد.

 

تنصیف دیه حکم اضطراری است

حجت‌الاسلام حسین جعفری‌فرانی، استادیار دپارتمان حقوق دانشگاه مفید و به عنوان ناقد دوم با اشاره به اینکه در برخی قسمت‌ها در مقاله ارائه ترجمه صحیحی اتفاق نیفتاده است گفت: در این مقاله گفته شده که روایات حکایت از این دارد که این حکم یک مسئله عقلائی بوده و یک مسئله شرعی و تعبدی نیست، درست است که اصناف دیه تابع شرایط و زمان بوده، اما از این روایات چنین چیزی استنباط نمی‌شود که میزان دیه نیز تابع شرایط است.

 

وی افزود: در سراسر روایات دیده نمی‌شود که میزان دیه در طول دوران‌های مختلف تغییر کرده‌ باشد همچنین روایات مرتبط، فقط روایاتی که در این مقاله بیان شده نیست.

 

وی گفت: روایت متعددی در باب قصاص داریم که ائمه معصوم(ع) در این روایت مکرر بیان می‌کنند که باید نصف دیه پرداخت شود، با آن روایت چه می‌توان کرد؟ این روایت را به استناد اینکه صنف(نوع) دیه را تغییر داده نمی‌توانیم میزان دیه را تغییر دهیم مگر اینکه بگوییم فضای اجتماعی و فرهنگی آن زمان به گونه‌ای بوده که مردان امور اقتصادی خانواده را برعهده داشتند؛ لذا فقدان مرد می‌تواند خسارت‌بار باشد پس باید جبران شود.

 

حجت‌الاسلام حسین جعفری‌فرانی با اشاره به اینکه زن و مرد به لحاظ ارزشی برابر هستند، افزود: اینکه تنصیف دیه امکان تغییر دارد و یا بر اساس برخی از ملاک‌ها باید در جامعه تغییر کند، غیرقابل انکار است، اما اختلاف اصلی بر سر نحوه استنباط این امر است.

 

وی با بیان اینکه جمعیت زنان ۳۶ میلیون و۶۰۰ هزار است و جمعیت مردان ۳۶ میلیون و ۸۰۰ هزار است و اختلاف در ۲۰۰ هزار نفر است، گفت: این نشان می‌دهد که با مطالبه‌گری عمده‌ای از زنان در جامعه مواجه هستیم؛ لذا باید بدانیم که این حکم باید تغییر داده شود.

 

حکم تنصیف دیه، حکم حکومتی است

ایازی در مقام پاسخ به انتقادات وارد شده به مقاله خویش گفت: اینکه می‌گویند این آیه در مقام بیان نیست، باید گفت چرا در مقام بیان نیست؟ یک امر تأسیسی نبوده بلکه امر امضایی بوده است.

 

وی گفت: حرف اصلی این است که این حکم، یک حکم حکومتی بوده و زمانی که ما در روایات می‌بینیم که پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) تغییر دادند دلیل محکم، برای این تغییر است.

 

استادیار دانشکده الهیات و فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی گفت: اگر مسئله نان‌آوری را مطرح می‌کنید، پس چرا بحث جنسیت را در نظر می‌گیریم؟ مناسبات امروز زنان برخلاف ۵۰ سال پیش است؛ لذا نمی‌توان جنسیت را در این موضوع دخالت داد؛ مسئله نفقه نیز مانند حکم دیه، حکم حکومتی بوده است.

 

وی با تأکید بر اینکه نقش زنان امروز کمتر از مردان نیست حتی بیشتر هم است، گفت: اگر در گذشته آن امر را عقلایی در نظر گرفتند، پس چرا امروزه این امر را عقلایی نمی‌دانند.

 

پایان پیام/35

منبع: شبستان

کلیدواژه: مسجد مسجد کانون های فرهنگی هنری مساجد شب یلدا انتخابات خطبه های نماز جمعه نماز جمعه طرح ملی فهما انتخابات مجلس خطبه نماز جمعه حجت الاسلام ایازی دیه زن و مرد مصلحت نظام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۸۷۱۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهمیه ارز حج ۱۴۰۳؛ تفاوت ۱۰ میلیونی یورو دولتی و آزاد

فرارو- سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳ تفاوتی با پارسال ندارد و میزان یورویی که به زائران خانه خدا اختصاص پیدا می‌کند، معادل ارز تعلق‌گرفته به مسافران ترکیه و بقیه کشور‌های خارجی است. سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳ دقیقا معادل ۵۰۰ یورو دولتی یا ارز معادل آن که ریال عربستان باشد، تعیین شده است. به‌این ترتیب خرید سهمیه ارز مسافران حج به خاطر تفاوت فعلی نرخ ارز آزاد و دولتی، تقریبا ۱۰ میلیون به نفع حجاج تمام می‌شود و احتمالا مثل سال گذشته سهمیه ارز حجاج پای پرواز به دست آن‌ها می‌رسد.

سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳ چقدر است؟

سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳ مثل زائرانی که پارسال راهی عربستان شدند معادل ۵۰۰ یورو دولتی تعیین شده است که با نرخ مرکز مبادله ارز و طلا ایران فروخته می‌شود. آنطور که ایمان شمسایی به‌عنوان عاون توسعه مدیریت و منابع سازمان حج در نشست خبری اخیرش مطرح کرده، با موافقت بانک مرکزی هر یک از زائران حج ۱۴۰۳ می‌توانند مبلغ ۵۰۰ یورو به نرخی که این بانک اعلام خواهد کرد، از شعب بانکی دریافت کنند.

سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳ فقط مختص زائران بالای ۱۸ سال نیست و دقیقا مثبل سال گذشته به هر کد ملی که در مراسم حجم امسال شرکت داشته باشد، سهمیه ارز حج تعلق می‌گیرد.

سهمیه ارز مسافران حج بیشتر از بقیه است؟

سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳ با سهمیه ارز مسافرتی متقاضیانی که ترکیه، ارمنستان و ... را برای مسافرت انتخاب می‌کنند، فرقی ندارد.

سهمیه ارز مسافرتی که همزمان با اولین روز‌های سال جدید مورد انتقاد برخی از کارشناسان بازار قرار گرفت، با اتمام تعطیلات نوروزی، از هزار به ۵۰۰ یورو تقلیل پیدا کرد. حالا حجاجی که امسال به خانه خدا مشرف می‌شوند، از سهمیه یکسانی با بقیه مسافران کشور‌های خارجی برخوردار خواهند بود. با این تفاوت که طبق اعلام معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان حج، سهمیه ارز مسافران حج در سهمیه سالانه افرادی که به خارج از کشور سفر می‌کنند، محاسبه نمی‌شود و اصطلاحا سهمیه ارز دولتی این افراد محفوظ باقی می‌ماند.

سهمیه ارز حج جزو سهمیه سالانه مسافران محسوب نمی‌شود و بدون محدودیت سنی به هر زائری که راهی خانه خدا می‌شود تعلق می‌گیرد

یورو دولتی چقدر به‌نفع حجاج است؟

سهمیه ارز مسافران حج سال گذشته با نرخ بازار متشکل ارزی محاسبه می‌شد و حالا با کنار گذاشتن این بازار، نرخ مرکز مبادله ارز و طلا ایران ملاک قرار می‌گیرد.

سهمیه ارز مسافران حج همانطور که از اسمش پیداست، از محل یورو دولتی اختصاص پیدا می‌کند و طبیعتا نسبت به خرید یورو از بازار آزاد هزینه کمتری برای حجاج خواهد داشت.

قیمت یورو دولتی که هر روز از سوی مرکز مبادله ارز و طلا ایران آپدیت می‌شود، امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت به حدود ۴۷ هزار و ۳۴۵ تومان رسید. آنطرف در بازار آزاد ارز قیمت یورو از سوی فروشنده‌ها حول‌وحوش ۶۶ هزار تومان اعلام می‌شد. به‌این ترتیب قیمت یورو دولتی چیزی حدود ۱۰ میلیون تومان به‌نفع حجاج خواهد بود؟ چطوری؟

خرید سهمیه ارز مسافرتی با احتساب سقف ۵۰۰ یورویی، چیزی نزدیک ۲۳ میلیون و ۶۷۲ هزار تمام می‌شود در حالی که خرید همین میزان یورو از بازار آزاد و ارقام مورد علاقه دلال‌ها دقیقا ۳۳ میلیون تومان آب می‌خورد.

قیمت یورو آزاد همزمان با تعیین‌تکلیف سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳، کمی بیش از در مرز ۶۶ هزار تومان قرار داشت و و ضرب این عدد در ۵۰۰، ما را با رقمی نزدیک ۳۳ میلیون روبرو می‌کند.

سهمیه ارز مسافران حج کجا تحویل داده می‌شود؟

شرایط دریافت سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳ به شکل رسمی مشخص نشده و آنطور که معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان حج در نشست خبری مطرح کرده، سهمیه ارز مسافران حج ۱۴۰۳ از شعب بانک‌های کشور پرداخت می‌شود.

سهمیه ارز مسافران حج با این حال به خاطر سخت‌گیری‌های بانک مرکزی، سال گذشته پای پرواز و بعد طی کردن همه مراحل اداری و مرسوم، به زائران خانه خدا تحویل داده شد و بعید نیست همین روند در سال جدید ادامه داشته باشد.

سهمیه ارز حج ۱۴۰۳ البته درحالی معادل ۵۰۰ یورو دولتی تعیین شده که با درخواست حاجی‌ها امکان عرضه ارز معادل یعنی ریال عربستان هم پیش‌بینی شده است.

دیگر خبرها

  • تفاوت عجیب قیمت خودرو در ایران و امارات
  • مهدی نصیری، جزئیات زندگی خصوصی محسن مخملباف و مادرش را منتشر کرد که خلاف اخلاق بود /او به سیدمحمد خاتمی توهین و بی ادبی می کرد
  • سهمیه ارز حج ۱۴۰۳؛ تفاوت ۱۰ میلیونی یورو دولتی و آزاد
  • تقسیم امتیازات شمالی‌ها و جنوبی‌ها در غدیر
  • افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی خلاف قانون است
  • باشگاه آلومینیوم: مذاکره با بازیکنان خلاف اصول حرفه ای است
  • کیم مین جائه تفاوت بزرگ بایرن و رئال بود
  • افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده خلاف قانون است
  • افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی برای دریافت مالیات خلاف قانون است
  • آخرین وضعیت پرونده باغ ازگل / موضع قوه‌قضاییه درباره محتواهای خلاف قانون پلتفرم‌های داخلی