Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@12:50:51 GMT

نخستین سلفی‌های ایران متعلق به کیست؟

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۱۲۰۳۱

نخستین سلفی‌های ایران متعلق به کیست؟

عکاسی در دوران ناصرالدین شاه به شکوفایی قابل توجهی رسید؛ چراکه خود او نیز به این هنر علاقه داشت و کارهای خوبی هم در عکاسی به ثبت رساند. ناصرالدین شاه در عکاسی، تصاویری از همسران خود، محیط اطراف، کاخ، غلامان و ... را به ثبت رسانده؛ او همچنین نخستین سلفی‌های ایران را به ثبت رسانده است. ناصرالدین شاه گاه این سلفی‌ها را به همراه همسران خود و گاه به صورت انفرادی با تنظیم دوربین در مقابل آینه به ثبت رسانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، نمایشگاه «فوتوغرافخانه» ۲۵ آذر ماه همزمان با یکصد و هفتاد و هفتمین سالروز تولد عکاسی در ایران برپا شد. این نمایشگاه مجموعه‌ای شامل بیش از ۱۲۰ عکس است که سیری تصویری از آغاز عکاسی در ایران را به روایت ناصرالدین شاه قاجار و «خودتصویر»هایش که نخستین سلفی‌های ایرانی نیز محسوب می‌شوند را نشان می‌دهد.

این آثار دربرگیرنده عکس‌هایی از نخستین روایتگران تصویری زندگی مردم ایران از جمله هولتسر، عبدالله قاجار، آنتوان سوریوگین و ... است.

این ‌مجموعه با همکاری کاخ موزه گلستان، سازمان اسناد و کتابخانه ملی، موزه ملی ملک و مجموعه‌های شخصی محسن احتشامی فراهم شده و به معرض تماشا گذاشته شده است.

در ادامه گزارش خبرنگار ایسنا از این نمایشگاه را می‌خوانید:

در این نمایشگاه ۱۲۰ قطعه عکس در چهار یا پنج تالار از فرهنگستان هنر به نمایش گذاشته شده است. چهره‌های مختلفی در قاب‌های مختلف ثبت شده‌اند؛ چهره‌هایی که دارای شاخصه‌های تصویری تقریبا مشابهی هم هستند. حالات چهره، نحوه لباس پوشیدن و یا ژست گرفتن سوژه‌ها تفاوت چندانی را به ذهن متبادر نمی‌کند.

در نمایشگاه «فوتوغرافخانه» تصاویر از افراد مختلفی به نمایش گذاشته شده‌اند. گاه پرتره‌هایی را می‌بینیم و گاه عکس‌های دسته جمعی. تصاویر بیشتر متعلق به اهالی کاخ‌های سلطنتی، افراد نظامی و یا افراد خارجی است. در بین عکس‌ها بارها چهره‌ ناصرالدین شاه را در حالت‌های مختلف مشاهده می‌کنیم. از طرفی، عکاسِ تعداد زیادی از این عکس‌ها خود ناصرالدین شاه است. به‌خصوص تصاویری که از اهل و عیالش می‌بینیم. او گاهی حتی دست به ثبت خویش‌اندازهایی زده و با زنان حرم‌سرا مقابل آینه ایستاده و تصاویری را به ثبت رسانده است.

عکاس: ناصرالدین شاه
سال‌های حدود ۱۳۰۲ الی ۱۳۰۸
روی عکس نوشته شده: در سکوی اطاق فخرالدوله چرکسی
کودک کنار دیوار سمت چپ: بچه شمس‌الدوله

گفته می‌شود که در زمان حکمرانی ناصرالدین‌شاه قاجار به دلیل علاقه‌اش به عکاسی، این هنر از حمایت او برخوردار شد. در سال‌های سلطنت ناصرالدین‌شاه عکاسان ایرانی و خارجی در سراسر ایران به ثبت زندگی اجتماعی و سیاسی در کشور پرداختند.

در بین تصاویر، عکس‌هایی از مظفرالدین شاه، احمد شاه، کمال الملک (نقاش)، سید حسن تقی‌زاده (از رهبران انقلاب مشروطه) و چهره‌های سرشناس دوره ناصری را می‌بینیم.

کمال الملک، شیخ ابراهیم، سید حسن تقی‌زاده، ابوالحسن فروغی، کیخسرو عزالملک، دبیرالملک و دیگران

پس از گذر از تصاویر دسته جمعی نظامی‌ها و یا افرادی مشغول به کار در کاخ‌، به پرتره‌های می‌رسیم. اولین اثری که نظرمان را جلب توجه می‌کند، تصویر کودکی است که به سمت چپ خود نگاه می‌کند. تصویر متعلق به دوران کودکی احمد شاه است که توسط عبدالله قاجار به ثبت رسیده است.

در ادامه پرتره‌هایی از ناصرالدین شاه را می‌بینیم. در دو عکس؛ یک بار متمایل به سمت چپ در قابی به رنگ قرمز قهوه‌ای و در عکسی دیگر متمایل به سمت راست در تصویری سیاه سفید. عکاس این تصاویر ناشناس است.

عکسی که در بین تصاویر نظامی‌ها، غلامان کاخ‌ها و یا توپ‌خانه‌ها نظرمان را به خود جلب می‌کند، تصویری از یک گروه موسیقی آن دوران است.

در ادامه عکسی را می‌بینیم که روی آن عباراتی نوشته شده است. کودکی با لباس سلطنتی جلوی پنج مرد که پشت او ایستاده‌اند روی یک صندلی نشسته است.

احمد شاه با خط خود روی این عکس نوشته است: «این عکس در ۹ سالگی افتاده است. در سنه ۱۲۷۸ ولیعهد شدم و در سنه ۱۲۷۷ تبریز آمدم. دستخط مبارک است. در سنه ۱۳۱۳ در عکاسخانه مبارکه به توسط میرزا احمد خان عکاسباشی عمل جدید صنع ضیا به طبع گردید.

افراد حاضر در این عکس به ترتیب از سمت راست: روح اله میرزای پیشخدمت باشی، میرزا عبدالوهاب خان نایب الوزاره، یحیی خان اجودان حضور مبارک، رضا قلیخان لله باشی و یداله میرزای صندوقدار هستند.

کمی بعد به تصاویر ناصرالدین شاه و زنان حرمسرای او می‌رسیم. تقریبا بیشتر عکاس‌ها حاوی توضیحاتی از جانب عکاس هستند که خود ناصرالدین شاه است. یکی از عکس‌ها مقابل آینه‌ای در تالار آینه به ثبت رسیده است.

ناصرالدین شاه روی این عکس نوشته است: «توی تالار آینه عکس توی آینه انداخته شده که من هم پیدا هستم.»

در ادامه تصاویر مختلفی از زنان دربار در مکان‌های مختلف به چشم می‌خورد. اغلب این زنان دارای ویژگی‌های چهره‌ای مشابهی هستند. ابروهایی به هم پیوسته و گاه دارای سبیل.

روی دومین عکسی که ناصرالدین شاه از خودش در یک آینه به ثبت رسانده است نوشته شده: «صورت خودم در آینه».

نمایشگاه «فوتوغرافخانه» با تصاویری از انقلاب مشروطه به پایان می‌رسد که در ادامه یکی از این عکس‌ها را مشاهده می‌کنید:

علاقه‌مندان می‌توانند تا دهم دی هر روز از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۸ بجز روزهای تعطیل برای بازدید از این نمایشگاه به فرهنگستان هنر مراجعه کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ناصرالدين شاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۱۲۰۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟

مرکز آمار در آخرین گزارش خود اقدام به انتشار نرخ بیکاری زمستان ۱۴۰۲ کرده است. شواهد آماری حاکی از آن است که در زمستان ۱۴۰۲ از مجموع ۲۶ میلیون و ۴۶۲ هزار و ۵۴۰ فرد ۱۵ ساله و بیشتری که تمایل به کار داشته و با این هدف به جست‌وجوی شغل پرداخته‌اند، ۲ میلیون و ۲۶۸ هزار و ۹۵۴ نفر بیکار مانده‌اند.

روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: بر این اساس نرخ بیکاری در زمستان سال گذشته به ۸.۶درصد رسیده است. این رقم در مقایسه با زمستان ۱۴۰۱ کاهش ۱.۱ واحد درصدی را تجربه کرده است. اما نکته مهم‌تر، روند رو به کاهش بیکاری «جوانان» است. البته تعریف «جوانان» در گزارش مرکز آمار، جمعیت ۱۵ تا ۲۴ سال جویای کار است.

مرکز آمار نسبت میان این دسته از جمعیت به کل جمعیت فعال را «جمعیت جوان» محسوب می‌کند. همان‌طور که در نمودار پیوست این گزارش دیده می‌شود نرخ بیکاری جوانان از سال ۹۵ تا سال گذشته روندی رو به کاهش داشته است، به ‌طوری که از ۲۸.۱درصد در زمستان ۱۳۹۵ به ۲۲.۵درصد در زمستان ۱۴۰۲ رسیده است. البته برخی تحلیلگران بازار کار، افت نرخ بیکاری جوانان را به دلیل بیشتر شدن جمعیت غیرفعال در بازار کار عنوان می‌کنند، ضمن اینکه در نمودار پیوست نیز مشخص است که نرخ بیکاری جوانان در زمستان سال گذشته دوباره رو به افزایش گذاشته، اما باید توجه داشت که بازار کار در ایران عمدتا یک «بازار فصلی» محسوب می‌شود و برای مقایسه بهتر، عموما آمارهای بیکاری با آمار فصل مشابه مقایسه می‌شود. فصلی بودن بازار کار به این معناست که شاخص‌های آن تحت‌تاثیر تغییرات فصلی قرار می‌گیرد، زیرا رونق و افول بسیاری از مشاغل وابسته به فصل‌های سال است. به ‌طور مثال در فصل تابستان که رونق برداشت محصولات کشاورزی و باغداری است، معمولا نرخ بیکاری در بخش کشاورزی کاهش پیدا می‌کند. از آن سو در فصل زمستان که عمده فعالیت‌های بخش خدمات با رکود مواجه شود، نرخ بیکاری نیز در این بخش بالاتر می‌رود، بنابراین ابتدا باید پذیرفت که اشتغال در ایران یک موضوع «فصلی» است و بعد از آن به بررسی تحولات آن پرداخت. اما فارغ از اینکه در زمستان سال گذشته، ‌نرخ بیکاری جوانان ۱۴ تا ۲۴ ساله رو به افزایش گذاشته، اما بررسی روند سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که نرخ بیکاری جوانان در این مدت از ۲۸.۱درصد به ۲۲.۵درصد رسیده و طی یک بازه ۷ ساله، ۵.۶ واحد درصد افت کرده است. بنابراین می‌توان گفت بیکاری این قشر در سال‌های اخیر کاهش یافته است.

روندها رو به کاهش است

افت نرخ بیکاری در جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال را از طرفی می‌توان به علت نیاز بازار کار به نیروی جوان و حرکت مشاغل به سمت فضای نو و تناسب بیشتر آنها با مهارت‌های به‌روزتر دانست. از طرف دیگر اما این موضوع را نیز باید درنظر گرفت که کاهش نرخ بیکاری لزوما به معنای اشتغال بیشتر نیست، زیرا نرخ بیکاری به معنای تعداد جمعیت بیکار در جمعیت فعال در بازار کار است و منظور از جمعیت فعال در بازار کار افرادی است که شاغل یا در جست‌وجوی شغل هستند، بنابراین می‌توان گفت فردی که از شمار بیکاران خارج شده یا شاغل شده ‌یا به ‌طور کلی از بازار کار خارج شده است.

خروج از بازار کار در سن جوانی نیز دلایل متفاوتی می‌تواند داشته باشد؛ تمایل به مهاجرت، دستمزدهای پایین و شرایط کاری نامناسب و علاقه به ادامه تحصیل را می‌توان از دلایل این امر ذکر کرد.

تک‌رقمی شدن نرخ بیکاری در ۲۱ استان

نرخ بیکاری یکی از شاخص‌های مهم بازار کار است که نشان می‌دهد از مجموع افراد ۱۵ ساله و بیشتری که تمایل به کار کردن داشته و در این راستا اقدام به جست‌وجوی شغلی کرده‌اند، چه تعداد موفق به یافتن کار نشده و ناکام مانده‌اند. در زمستان ۱۴۰۲، نرخ بیکاری در ۱۵ استان کشور بیشتر از میانگین کل کشور بوده است.

استان «کرمانشاه» با ثبت نرخ بیکاری ۱۷.۴درصدی، بیشترین سطح این رقم را در بازه زمانی بررسی شده داشته است. این رقم نشان می‌دهد که در استان کرمانشاه از هر ۱۰ فرد جویای کار تقریبا دو نفر موفق به پیدا کردن یک کار شده‌اند. در این فهرست پس از کرمانشاه، استان‌های «کردستان»، «اردبیل»، «لرستان»، «خوزستان»، «سیستان و بلوچستان»، «گلستان»، «خراسان شمالی»، «هرمزگان» و «کرمان» با نرخ بیکاری بیشتر از ۱۰درصد قرار گرفته‌اند. در باقی استان‌های کشور این رقم کمتر از ۱۰درصد گزارش شده است. «خراسان جنوبی» با کسب نرخ بیکاری ۵درصدی و «قزوین» با قرارگیری بر پله ۴.۷درصدی کمترین نرخ بیکاری را در آخرین فصل از سال گذشته تجربه کرده‌اند.

نرخ بیکاری ۲۰ استان پایین آمد

مقایسه تغییرات نرخ بیکاری ۳۱ استان کشور در زمستان سال گذشته با زمستان سال ۱۴۰۱ حاکی از همسو شدن روند تغییرات نرخ بیکاری در ۲۰ استان کشور با تغییر نرخ بیکاری کل کشور است. به بیان دقیق‌تر در زمستان سال گذشته نرخ بیکاری ۲۰ استان کشور در مقایسه با زمستان ۱۴۰۱ کمتر شده است. همچنین این نرخ در استان اصفهان بدون تغییر مانده است. استان خراسان شمالی با ثبت افزایش
۳ واحد درصدی بیشترین افزایش و استان کردستان با سقوط ۶.۲ واحد درصدی بیشترین کاهش را نسبت به دیگر استان‌ها به ثبت رسانده‌اند.

نرخ بیکاری ۱۴۰۲ در نقطه ۸.۱درصد ایستاد

البته برای تجزیه و تحلیل بهتر از وضعیت بازار کار در سال ۱۴۰۲ باید منتظر گزارش‌های مفصل مرکز آمار بود، اما به نظر می‌رسد که در سال گذشته، بازار کار نسبت به سال‌های پیشین خود روند مناسب‌تری را طی کرده است. وب‌سایت اکوایران از شاخص‌های عمده بازار کار در این سال برآورد کرده که نرخ مشارکت به ۴۱.۳درصد رسیده است. به بیان دیگر ۴۱.۳درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال کشور در تلاش برای یافتن شغل هستند که یا به نتیجه رسیده و شاغل شده‌اند یا اینکه هنوز شغل مدنظر خود را پیدا نکرده و بیکارند. ازسوی دیگر ۵۸.۷درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال کشور از یافتن شغل ناامید شده‌اند و در جمعیت غیرفعال قرار گرفته‌اند. جمعیت فعال از افرادی تشکیل شده که به دنبال کار هستند، حال ممکن است در این جمعیت برخی شاغل و برخی بیکار باشند. درنتیجه می‌توان گفت جمعیت فعال از دو دسته جمعیت شاغل و بیکار تشکیل شده است. نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال، نرخ بیکاری را ساخته و نسبت جمعیت شاغل به جمعیت فعال نرخ اشتغال در کشور را می‌سازد.

دیگر خبرها

  • ببینید | سلفی هنگام سقوط وحشتناک با پاراموتور!
  • کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران؛ یک خانه و کوچه‌اش پیدا شد!
  • ماشین دودی ؛ نخستین لکوموتیو ایران
  • جزییات کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران اعلام شد
  • کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در شرق ایران
  • موعود شمخانی کیست؟
  • پیامبر منطقه محروم بشاگرد کیست؟! + فیلم
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است
  • گرده افشانی ۲ هزار و ۴۵۰ هکتار از نخلستان های خفر