Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایلنا، تعاملات اجتماعی و سیاسی امپراتوری ایران و قبیله‌های عرب در دوره پیش از اسلام یکی از حقایق به اثبات رسیده باستان‎‌شناسی است. بنابراین این پرسش به ذهن می‌رسد که در گذشته علاقه اهالی ادب و هنر ایران به زبان عربی به دلیل استیلای فرهنگ اسلامی بر این سرزمین بوده یا این زبان ویژگی‌هایی داشته که آنها را مجذوب کرده است؟ چرا زبان‌شناسان دنیا همواره عربی را زبانی شگفت‌انگیز و عجیب می‌دانند؟

به همین بهانه با «موسی عربی» رئیس کرسی زبان و ادبیات عرب دانشگاه شیراز گفتگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا در جهان برای آموختن زبان عربی گرایشی  وجود دارد؟

از چند منظر می‌توان به این سوال پاسخ داد اول اینکه آمار سخنگویان به این زبان که نزدیک به نیم میلیارد نفر است جواب روشنی به این سوال است و گروه دیگر زبان‌آموزانی هستند که با انگیزه‌های مختلف حتی در کشورهای غیراسلامی به آموختن زبان عربی گرایش پیدا کرده‌اند در این خصوص می‌توان به کشورهایی مانند آمریکا، چین و کشورهای اروپایی نیز اشاره کرد. گذشته از عوامل سیاسی و اقتصادی که می‌تواند بر گرایش به زبان عربی تاثیرگذار باشد و آمارها نیز به خوبی این مساله را روشن می‌کنند نباید فراموش کنیم که زبان عربی زبان قرآن و اسلام به عنوان یک دین جهانشمول است. 

میزان استقبال برای فراگیری زبان عربی در ایران از گذشته تاکنون چگونه بوده؟

استقبال از زبان عربی در ایران با ورود اسلام رشد چشمگیری داشت این استقبال به گونه‌ای بود که ایرانیان اهل علم و ادب نه تنها این زبان را آموختند بلکه در این خصوص پیشرو و پیشقدم نیز بوده‌اند تا جایی که در برخی از علوم عربی و ادبی صاحبنظر شده‌اند و اهل زبان به آثار آنان استناد می‌کنند. نمونه بارز آن که همه آن را می‌شناسند سیبویه است که دانشمندان عرب زبان در خصوص کتاب او گفته‌اند: اگر کسی بخواهد بعد از الکتاب سیبویه کتابی بنویسد باید شرم کند؛ بدین معنا که کسی نمی‌تواند مانند او اثری بیاورد و شخصیت‌های دیگری مانند عبدالقاهر جرجانی، صاحب بن عباد که منصب وزارت هم داشته است هم از نمونه‌های دیگر ین عرصه هستند.

جالب است بدانید که در همین دوران و در همین فارس ما شاعرانی داریم که به دو زبان فارسی و عربی شعر می‌گویند در این خصوص می‌توان به دکتر سیدفضل الله میرقادری استاد تمام دانشگاه شیراز اشاره کرد یا در دانشگاه اصفهان دکتر خاقانی استاد تمام دانشگاه اصفهان نیز اشعاری به زبان عربی دارد. این شاعران غیر از شاعران اهوازی هستند که زبان مادری‌شان عربی است. 

پس چرا در ایران رغبتی برای فراگیری زبان عربی وجود ندارد؟

ما در عرصه آموزش عربی با چالش‌هایی مواجه هستیم که باعث ایجاد دشواری‌هایی بر سر راه زبان‌آموز شده و می‌تواند باعث بی‌رغبتی بشود آنهم به شکلی فراگیر. اگر بخواهم به مهمترین اسباب این چالش‌ها اشاره کنم یکی روش و شیوه آموزش در مدارس و آموزشگاه‌ها و دیگری نگاه‌های سیاسی و فرهنگی به زبان عربی‌ست که احیانا با تبلیغات مغرضانه صورت می‌گیرد.

درخصوص روش آموزش ما نیاز به یک تحول اساسی در بکارگیری معلمان و مدرسان خبره و علاقمند به این حوزه داریم و از سوی دیگر به تولید محتوای کتبی که باعث انگیزه بیشتری در زبان آموزش شود. چالش دیگر نوع رویکردی است که به زبان عربی وجود دارد. به طور کلی می‌توان گفت دو نگاه به زبان عربی در کشور ما وجود دارد یک رویکرد بر اساس اینکه زبان عربی زبان اسلام است که این نگاه غالب است و از ابتدای ورود اسلام به ایران همین رویکرد باعث شده تا آثار زیادی به این زبان خلق شود و استقبال گسترده‌ای از آن شود. نگاه دیگر نگاه نژادی و قومی است که این زبان را خاص یک قوم می‌داند و بر این اساس نزاعات عرب و عجم که در سده‌های گذشته بی‌سابقه نبوده است و شکل‌گیری جریاناتی چون نهضت شعوبیه را در پی داشته، هرباره شعله‌ور می‌شود.

در برخی از گفتمان‌های فرهنگی که ریشه در ناسیونالیسم دارد این گونه پنداشته می‌شود که تنها واژگان دخیل زبان‌های هند واروپایی مثل فارسی بوده است که به زبان‌های سامی از جمله عربی راه یافته است. این در حالی است که اگر بررسی‌های دقیق زبان‌شناسان را در این بحث اعمال کنیم این نتیجه به دست می‌آید که حتی پیش از اسلام به خصوص در دوران ساسانی بسیاری از واژگان قبایل عرب به ساختار زبان‌های رایج در نجد ایران راه یافته بودند.

هرچند گسترش زبان عربی به طور فزاینده مربوط به دوران بعد از ورود اسلام به ایران است اما روابط پادشاهان ایرانی با جزیره‌العرب قبل از اسلام و روابط فرهنگی وادبی قبل از اسلام نیز وجود دارد. به عنوان مثال کمبوجیه هنگام حمله به مصر از عرب‌های جزیره‌العرب کمک گرفت و همچنین ایرانیان در رویارویی با لشکریان روم از دربار حیره به عنوان سدی در مقابل این گروه کمک می‌گرفتند.

موسیقی عربی چه نسبتی با کلام زبان عربی دارد؟

آواشناسان معاصر برای آوا که جایگاه اساسی در موسیقی دارد، نقشی کلیدی در تعریف زبان قائل هستند و بر این نظر هستند که زبان پدیدهای است که از اجتماع صوت‌ها به وجود می‌آید، یعنی صداها، سازنده زبان هستند نه حروف زیرا زبانی را نمی‌شناسیم که از آواها ساخته نشده باشد، مگر زبان‌های معدودی هستند که برای ثبت آواهای آنها دستگاه نوشتاری ویژه‌ای پدید آمده است.

در زبان عربی، آواها با توجه مخرج و صفات خصائص منحصر به فردی که دارد باعث شده نسبت به سایر زبان‌ها موسیقی منحصر به فرد خود را داشته باشد. عقاد در این خصوص می‌گوید: دستگاه صوتی انسان وسیله‌ای موسیقیایی کامل است که هیچ قومی مانند قوم عرب به بهترین شکل آن را مورد استفاده قرار نداده است و این بدان خاطر است که عرب‌ها از تمامی مخارج صوتی در تقسیم‌بندی حروف بهره جسته‌اند و اینگونه نیست که برخی از این مخارج را مهمل بگذارند و برخی دیگر را مانند سخنگویان به زبان‌های دیگر مانند آلمانی، سامی و طورانی با سبکی یا سنگینی بیشتر مورد استفاده قرار دهند.

علاوه بر موسیقی حروف، در شعر موسیقی قافیه در شعر عربی را می‌بینیم که از عناصر اصلی آن به کار می‌رود و می‌توان گفت که این مساله بیشتر خاص زبان عربی است شفیعی کدکنی این مساله را تایید می‌کند و با استناد به قول بستانی می‌گوید: «قافیه اساس شعر عربی و یکی از عناصر اصلی آن به شمار می‌رود.» بستانی در این خصوص می‌گوید: «در زبان عربی، شعر بدون قافیه تناسب ندارد زیرا زبانی است قالبی و آهنگین. لازم است که قیاس و آهنگ در آن رعایت شود و قافیه‌ای که در آن وجود دارد نظیرش را در دیگر زبان‌ها نمی‌توان یافت بنابراین شایسته نیست که بدون چنین زینتی ظاهر شود.»

گفتگو: سعید دهقانی

منبع: ایلنا

کلیدواژه: استاد دانشگاه دانشجو دین شعر موسیقی آموزش زبان عربی موسیقی عربی شفیعی کدکنی ناسیونالیسم زبان عربی موسی عربی سیبویه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۳۷۳۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ویژگی‌ بهترین ردیاب‌های خودروی ایرانی که باید بدانید

در ایران شرکت های معروفی هستند که به عنوان تولیدکنندگان GPS و ردیاب‌های خودرویی معروف؛ شناخته شده اند. با وجود تنوع گسترده‌ی دستگاه‌های ردیاب در بازار، یافتن گزینه‌ای مناسب که نیازها و انتظارات شما را به‌طور کامل برآورده کند، می‌تواند چالش برانگیز باشد.

به گزارش ایسنا به نقل از تراگِل، با مطالعه‌ی این خبر، اطلاعات لازم درباره ویژگی‌های ضروری ردیاب خودرو، مدل‌های مختلف آن و انتخاب مناسبترین جی پی اس ردیاب برای خودروتان را به دست خواهید آورد.

۷ کاربرد جی پی اس ماشین

در ابتدا به برخی از مهم‌ترین مزایا و کاربردهای استفاده از ردیاب خودرو در ایران اشاره می‌کنیم:

باز پس‌گیری خودرو

در صورتی که از مکان خودرو خود اطلاع ندارید، gps به شما کمک می‌کند تا به‌سرعت و به‌راحتی آن را پیدا کنید. ردیاب‌ها می‌توانند موقعیت دقیق خودرو را به شما نشان دهند و حتی امکان خاموش کردن موتور خودرو را نیز از راه دور فراهم کنند.

کنترل خودرو

ردیاب به شما امکان می‌دهد تا در هر زمان و مکانی از موقعیت دقیق خودروی خود آگاه باشید. این امر می‌تواند برای افرادی که خودروی خود را دست افراد دیگری یا فرزندان خود می‌سپرند، بسیار مفید باشد.

تاریخچه سفر

ردیاب‌ها می‌توانند تاریخچه سفر خودرو، از جمله مسیرهای پیموده شده، سرعت رانندگی، و توقف‌ها را نیز به شما نشان دهند. این اطلاعات می‌تواند برای مدیریت ناوگان خودرو، کنترل مصرف سوخت و ردیابی عادات رانندگی راننده مفید باشد.

هشدار SOS

بسیاری از gps‌ها به دکمه SOS مجهز هستند که در مواقع اضطراری می‌توانید از آن استفاده کنید. با فشار دادن این دکمه، به‌طور خودکار به یک مرکز امداد یا به شماره‌های از پیش تعیین شده توسط شما اطلاع رسانی می‌شود.

قابلیت سوییچ مخفی

برخی از ردیاب‌ها مجهز به قابلیت سوییچ مخفی هستند که به شما امکان می‌دهند تا از راه دور برق خودرو را قطع کنید تا روشن نشود. این قابلیت می‌تواند در مواقعی که از خودروی خود اطلاعی ندارید، بسیار مفید باشد.

پیدا کردن خودرو در پارکینگ های شلوغ

با استفاده از قابلیت ردیابی در جی پی اس‌ها، می‌توانید به‌راحتی خودروی خود را در پارکینگ‌ها و خیابان‌های شلوغ پیدا کنید و در وقت خود صرفه‌جویی نمایید.

جمع‌آوری اطلاعات رانندگی

برخی از ردیاب‌ها می توانند اطلاعاتی مانند مسافت پیموده شده، مصرف سوخت و عادات رانندگی را جمع‌آوری کنند که می‌تواند برای بهبود رانندگی و صرفه‌جویی در هزینه‌های مصرف سوخت و... مفید باشد.

پرفروش ترین ردیاب خودرو در ایران

ردیاب شنود دار، ردیاب دوربین دار، ردیاب کوچک و مخفی، ردیاب دیاگ و ردیاب رله در حال حاضر از پرفروش ترین جی پی اس های موجود در بازار داخل کشور هستند. در ادامه به معرفی انواع gps خودرو موجود در ایران می‌پردازیم که علاوه بر ویژگی‌های ضروری ردیاب امکانات بیشتری در اختیار رانندگان قرار می‌دهند:

ردیاب شنوددار: ردیابی که دارای قابلیت شنود است و به شما امکان شنود صدای داخل خودرو را می‌دهد. مزایا: ضبط صدای سارقان در داخل خودرو. ردیاب دوربین دار: این جی پی اس به شما امکان تصویر بردارری جاده و داخل کابین را می‌دهد. مزایا: تشخیص تصادفات ساختگی و ضبط تصاویر داخل جاده و داخل کابین به منظور تامین امنیت خودرو. ردیاب دیاگ: این gps به شما امکان تشخیص عیوب و مشکلات خودرو قبل از رخ دادن اتفاقات ناگوار و هزینه‌های سنگین را می‌دهد. مزایا: کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری خودرو ردیاب رله: شما با استفاده از ردیابی که این قابلیت را داشته باشد به‌راحتی می‌توانید خودروی خود را از راه دور خاموش کنید. مزایا: کشف خودروی سرقتی در سریع‌ترین زمان ممکن

نکات مهم در هنگام خرید ردیاب جی پی اس

بودجه: قیمت جی پی اس های خودرو می‌تواند به‌طور قابل توجهی متفاوت باشد. قبل از خرید، محدوده‌ی بودجه‌ی خود را تعیین کنید و به‌دنبال دستگاهی باشید که ضمن ارائه‌ی ویژگی‌های مورد نیاز شما، در محدوده‌ی بودجه‌تان نیز باشد.

برند: انتخاب برند معتبر و شناخته شده در زمینه‌ی تولید جی پی اس، می‌تواند ضمانتی برای کیفیت و خدمات پس از فروش باشد. نیاز سنجی: علاوه بر امکانات ضروری که هر ردیاب باید داشته باشد، سایر امکانات جی پی اس‌ها را نیز بررسی کنید و بر اساس نیاز خود gps مورد نیاز خود را انتخاب کنید. بررسی نظرات کاربران: مطالعه‌ی نظرات و تجربیات سایر کاربران در مورد جی پی اس های مختلف می تواند به شما در انتخاب آگاهانه‌تر کمک کند.

انتخاب بهترین جی پی اس ماشین

در مجموع، استفاده از ردیاب خودرو در ایران می‌تواند مزایای متعددی برای مالکان خودرو داشته باشد. این دستگاه ها نه‌تنها به افزایش امنیت خودرو کمک می‌کنند، بلکه می‌توانند به شما در نظارت بر خودرو، یافتن آن در صورت عدم اطلاع از مکان خودرو، و حتی صرفه‌جویی در هزینه‌ها نیز یاری برسانند.

در انتخاب بین انواع رهیاب پس از در نظر گرفتن نکاتی که بیان شد شما می‌توانید با خیال راحت از خودروی خود استفاده کنید و دیگر نگران امنیت آن نباشید.

انتهای رپرتاژ آگهی

دیگر خبرها

  • ویژگی‌ بهترین ردیاب‌های خودروی ایرانی که باید بدانید
  • دلایل «پاریس» برای انتخاب اسلام + فیلم
  • یک درگذشت، خبرهایی از حج و پخش ۳ سریال جدید از تلویزیون
  • رونمایی از آهنگ خلیج‌فارس به ۲ زبان فارسی و عربی در اراک
  • اسیر فلسطینی صهیونیست‌ها برنده بوکر عربی ۲۰۲۴ شد
  • علل موفقیت در فتح خرمشهر از زبان سرهنگ عراقی + ویدیو
  • دلایل حذف یک سریال از پلتفرم‌های ایرانی
  • کتاب «نامداران موسیقی در سنندج» رونمایی شد
  • دلایل حذف یک سریال از پلتفرم‌ها ایرانی
  • اجرای مسلمان شدن ژوزه مورایس چه بود؟