Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-09@00:25:49 GMT

ماجرای نامه دولت دهم درباره FATF چی بود؟

تاریخ انتشار: ۶ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۵۹۹۵۶

ماجرای نامه دولت دهم درباره FATF چی بود؟

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از شگردهای «آشنا»یی که دولت تدبیر و امید از آغاز فعالیتش برای سلب مسئولیت خود در اداره امور اقتصادی کشور به کار برده، کلیدواژه «دولتِ قبل» بوده است؛ این روزها دولت، حامیان برنامه اقدام FATF و رسانه‌های حامی دولت می‌خواهند با استفاده از همین شگردِ تکراریِ «دولتِ قبل» تصویبِ لوایح پیوستن ایران به کنواسیون‌های پالرمو و CFT را از مجمع تشخیص مصلحت نظام بگیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عنوان نمونه میرزایی نیکو، عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در مصاحبه‌ای گفته است: «در دوران قبل افرادی همچون جلیلی و احمدی‌نژاد و دیگران در حوزه FATF کار می‌کردند و آن را در مصوبات خود داشتند و تلاش می‌کردند مصوب شود، حالا برای چه دارند مخالف می‌کنند؟ قابل فهم نیست و باید رسماً پاسخ دهند» .

همین‌طور مطهرنیا، تحلیلگر مسائل بین‌الملل مدعی شده است: «در دولت محمود احمدی‌نژاد بحث پیوستن به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) به صورت محرمانه و بی‌سروصدا پیگیری شده بود». روزنامه دولت نیز در همین راستا مصاحبه‌ای را با یک شخصیت غیرواقعی که نام آن را علی تقوی گذاشته انجام داده و مدعی شده است وی عضو تیم مذاکره کننده ایران با گروه ویژه اقدام مالی و کارشناس حقوقی و مبارزه با پولشویی وزارت اقتصاد است که در جلسات بررسی پرونده FATF در مجمع تشخیص نیز شرکت می‌کند. این فرد جعلی در پاسخ به پرسش خبرنگار مبنی بر اینکه « شما در بررسی پرونده‌ها و مراحل پیوستن ایران به FATF، نامه آقای سعید جلیلی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی را دیده اید؟» مدعی می‌شود: «این نامه را دیده‌ام که در آن با صراحت آمده که برای حل مسأله FATF، باید هیأت یا گروهی تشکیل شود، مواردی که FATF خواسته پذیرفته شود».

اما واقعیت ماجرا و اقدامات دولت قبل در همکاری با FATF چه بوده است؟

همکاری دولت قبل با FATF از جنس قانون‌گذاریِ داخلی

پیرامون همکاری ایران با FATF در دولت قبل دو نامه وجود دارد که نامه نخست، نامه‌ای است که سیدشمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد دولت احمدی‌نژاد در ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۰ خطاب به لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نوشته و با اشاره به «لایحه داخلی قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» که از سوی دولت به مجلس فرستاده شده بود، خواستار تسریع در رسیدگی و تصویب آن شده است.



این لایحه که هم‌اکنون به عنوان قانون داخلیِ مبارزه با تأمین مالی تروریسم شناخته می‌شود، یک قانون داخلی بوده و ارتباطی با همکاری‌های بین‌المللی و اشتراک‌گذاری اطلاعات با سایر کشورها ندارد، به این معنا که نوعِ همکاری با FATF همکاری ِداخلی بوده است تا ابتکار عمل در دست حاکمیت ایران باقی بماند.

دیپلماسی فعالانه در نامه به رئیس وقت FATF

اما نامه دوم نامه‌ای است که سید شمس‌الدین‌حسینی در تاریخ ۲ اکتبر ۲۰۱۲ (۱۱ مهر ۱۳۹۱) به رئیس وقت FATF نوشته است و در آن از اقداماتِ قابل توجه ایران در ایجاد زیرساخت‌ها و قوانین مربوط به مبارزه با تأمین مالی تروریسم در داخل کشور سخن گفته و خواستار گفتگو درباره رژیم‌های مبارزه با تأمین مالی تروریسم و پولشویی در سایر کشورها شده است.
 

این نامه نیز ارتباطی با همکاری‌های بین‌المللی در به اشتراک‌گذاری اطلاعات هویت ذینفع واقعی تراکنش‌ها ندارد بلکه تنها گزارشی از عملکرد دولت در ایجاد زیرساخت‌های مبارزه با تأمین مالی تروریسم در داخل کشور است. همچنین ادبیات دیپلماسی در این نامه «فعالانه» است، چرا که در آن اشاره شده است که ایران اقدامات لازم را در ایجاد سازوکارهای مقابله با تأمین مالی تروریسم انجام داده است، در حالیکه بسیاری از کشورهای دیگر در این زمینه اشکالات جدی دارند و لازم است FATF به بررسی دقیق‌تر وضعیت کشورهای مدعی در زمینه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم بپردازد.

اما نکته جالب در این نامه، استفاده از عبارت CFT است که حامیان FATF با دیدن آن ذوق زده شده و خیال کرده‌اند منظور از CFT در این نامه، پیوستن به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تأمین مالی تروریسم است! این در حالی است که منظور از CFT در این نامه، «قانون داخلی مبارزه با تأمین مالی تروریسم» است و هیچ ارتباطی با کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تأمین مالی تروریسم ندارد. چرا که در ادبیات استانداردهای FATF منظور از CFT زیرساخت و قانون داخلی مبارزه با تأمین مالی تروریسم است و از کنوانسیون بین المللی مبارزه با تأمین مالی تروریسم تحت عنوان «TF» نام برده می‌شود. این اقدام ناشیانه رسانه‌های حامی FATF عمق بی‌اطلاعی آنان را از موضوع و یا غرض‌ورزی آنان و تعمد بر تحریف واقعیت را نشان می‌دهد.

دلیل مخالفت منتقدان با پیوستن ایران به کنوانسیون‌های پالرمو و TF

در هر حال باید توجه داشت که مخالفت منتقدان برنامه اقدام FATF به دلیلِ مخالفتِ با مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم نیست، بلکه به دلیل خطراتی است که پیوستن ایران به دو کنوانسیون بین‌المللی پالرمو و TF ( یا همان CFT) در شرایط تحریمی، متوجه ایران می‌کند؛ زیرا بیانیه اخیر FATF اثبات کرد که این دو کنوانسیون، جوهره اصلی برنامه اقدامی است که FATF برای ایران در نظر گرفته بود. در واقع از ۴۱ اقدامی که به ایران توصیه شده بود، تنها دو اقدام نقش کانونی دارد؛ این در حالی است که این دو اقدام در بحث مربوط به تأمین مالی تروریسم و پولشویی، مسائل اساسی نیستند زیرا توجه این دو کنوانسیون بر همکاری بین المللی است، چراکه بر اساس این دو کنوانسیون، کشورهای عضو متعهد می‌شوند اطلاعات مالی تراکنش‌های داخلی خود را در صورتِ درخواست دیگر اعضا، به اشتراک گذارند. در شرایطی که ایران تحت تحریم‌های گسترده آمریکا قرار دارد و مجبور است از طرق غیر رسمی، مبادلاتِ مالی خود را انجام دهد، پیوستن به این کنوانسیون‌ها عملاً سبب افشای راه‌های دور زدن تحریم شده و وضعیت اقتصادی کشور را بغرنج‌تر خواهد کرد.

دیپلماسی فعالانه، راه‌حل مسأله ایران با FATF

بر خلاف فضاسازی‌های رسانه‌ای حامیان FATF، عملکرد دولت قبل در مواجهه با FATF فعالانه بوده است. این در حالی است که در دولت یازدهم و دوازدهم، همواره شاهد انفعال دستگاه دیپلماسی کشور در برخورد با FATF بوده‌ایم؛ چه در پذیرش برنامه اقدام و چه در اجرای خواسته‌های FATF و چه در مذاکرات با اعضای تأثیرگذار FATF. به همین دلیل است که پس از سه سال همکاری ایران با FATF و اجرای بیش از ۹۰ درصد از خواسته‌های آنان، FATF در بیانیه اخیر خود ایران را تهدید به بازگرداندن همه اقدامات مقابله‌ای کرده است! این در حالی است که ایران در این مدت می‌توانست با در پیش گرفتن یک دیپلماسی فعال با برخی از اعضای غیر همسو با غرب در FATF، مانع اعمال محدودیت‌های جدید علیه کشور شود.

با این حال دولت می‌تواند در فرصت باقی‌مانده با اتخاذ یک رویکرد فعالانه در تعامل با FATF، مذاکرات جدیدی را با محوریت تعدیل برنامه اقدام ایران در شرایط تحریمی آغاز کرده و در این مسیر از ظرفیت دیپلماسی با کشورهای چین و روسیه استفاده کند.
 

کد خبر 4808375

منبع: مهر

کلیدواژه: کنوانسیون پالرمو مجمع تشخیص مصلحت نظام سعید جلیلی پولشویی وزارت امور اقتصادی و دارایی شورای عالی امنیت ملی قیمت دلار بانک مرکزی ایران لایحه بودجه سال 99 کل کشور مالیات وزارت جهاد کشاورزی محمد اسلامی قیمت یورو وزارت صنعت معدن و تجارت قیمت سکه بهار آزادی طرح ملی مسکن وزارت راه و شهرسازی عباس کشاورز کسری بودجه قیمت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۵۹۹۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاج: دولت به دنبال "ورزش قوی برای ایران قوی" است/ حضور بانوان در ورزشگاه‌ها ضابطه‌مند می‌شود

مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال صبح سه‌شنبه در حاشیه آیین تجلیل از قهرمانان و مدال‌آوران سال ۱۴۰۲ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: امروز جلسه بسیار خوبی برای مدال آوران بود و دارند اجرایی می‌کنند ورزش قوی برای ایران قوی که دستور مقام معظم رهبری است.

به گزارش صدای ایران از ایسنا،او ادامه داد: فوتبال الان حال خوبی دارد. جای تیم ملی ما هم در این‌جا خالی است یعنی در واقع اگر بازی با قطر را از دست نداده بودیم امروز تیم ملی بزرگسالان ما هم به عنوان قهرمان بود. فوتبال ساحلی ما قهرمان آسیا شد. فوتسال قهرمان شد.

همچنین فوتبال ساحلی ما سوم جهان شد. بانوان که ما همیشه مورد انتقاد بودیم که به این رشته رسیدگی نمی‌کنیم، اما الان ما هشتم دنیا هستیم که این اعتبار بسیار مهمی است. درست است که به آنها مدال ندادند، چون فقط به قهرمان مدال می‌دهند، اما شما می‌دانید هشتم دنیا در رنکینگ فیفا با سرمایه‌گذاری ژاپنی‌ها، عربستان و قطر اعتبار خوبی خواهد بود.

تاج افزود: بهترین نتیجه تاریخی بازی‌های گروهی جهان که سومی فوتبال بود را کسب کردیم. این نتایج را مدیون وزیر محترم ورزش هستیم که خیلی جدی دنبال این بود که فوتبال ساحلی به جمع مدال‌آوران بیاید.

رئیس فدراسیون فوتبال درباره این که قرار است نظارت بیش‌تری روی لیگ صورت بگیرد و وزیر ورزش در این باره نامه زده است، بیان کرد: البته جواب نامه وزیر را دادم. ایشان یک نامه‌ای به ما زدند و نگران بودند از وضعیت باشگاه‌ها و حرکتی که باید در باشگاه‌ها از نظر فرهنگی صورت بگیرد که اتفاق نیافتاده است. بنده در جواب گفتم یک سری اقدامات را بعد از نامه ایشان انجام خواهیم داد. جلسه در همین دو سه روز گذاشتیم. هم با خلیج فارس و هم با بانک شهر جلسه گذاشتیم.

امروز هم دوباره جلسه دیگری خواهیم داشت. به همه هم اعلام کردیم اگر کسی نمی‌تواند کرامت بانوان را حفظ کند و آنها راحت به ورزشگاه بروند و مشکلی پیش نیاید ممکن است ما ورود را منع کنیم و این را بدانید لیگ آینده را با ۴ مشخصه برگزار خواهیم کرد. یک حتما باید بلیت الکترونیکی باشد دوم هرکسی باید روی صندلی خودش بنشیند و خوشبختانه ثبت احوال این همکاری را با ما دارد. سوم ما باید در مجموعه کانون هواداران را در هر باشگاهی داشته باشیم.

بحث‌های دیگری هم در حوزه فوتبال وجود دارد که باید با وزیر جلسه بگذاریم، چون اخیرا کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرده هر باشگاهی باید فقط فوتبال داشته باشد و اگر بخواهد رشته دیگری داشته باشد باید به مجموعه دیگری برای تاسیس رشته جدید برود. این یک مشکل جدی را برای باشگاه‌های ما ایجاد می‌کند.

رییس فدراسیون فوتبال درباره منع حضور بانوان در ورزشگاه‌ها توضیح داد: خیر چنین چیزی نیست و منع نخواهد شد. چیزی نیست که بشود منع شود ولی ضابطه‌مند می‌شود و باشگاه‌ها باید مسئولیت بپذیرند و بانوان خود را به ورزشگاه بیاورند، بنشانند و به خوبی و خوشی آنها را بدرقه کنند. این که خودشان همین‌طوری بیایند و بروند، نمی‌شود و به هر قیمتی ورود بانوان عملی نیست.

او درباره VAR گفت: ما این دستگاه‌ها را آوردیم و نزدیک دو ماه است که در گمرک است. ورزشگاه‌ها برای ما نیست؛ چه استادیوم آزادی و چه نقش جهان برای شرکت توسعه و تجهیز است.

تاج درباره حواشی حضور بانوان در ورزشگاه‌ها از جمله حاشیه‌سازی هوادار سپاهان بیان کرد: ما او را ۱۰ سال محروم کردیم. این جرایمی که ما می‌دهیم، استثنا است و بسیار جدی است. در خصوص آقایان هم باید هر کسی رعایت شئونات را انجام دهد. از سال بعد این قضیه با کد ملی صورت می‌گیرد و هر کسی خطایی انجام دهد، ما به صورت دقیق متوجه می‌شویم. LOC کنفدراسیون آسیا باید اجرا شود یعنی فرمانده میدان ناظر بازی می‌شود و آقای وزیر هم تایید کرده است و همه کاره میدان LOC خواهد بود.

وی اضافه کرد: ارکان قضایی باید جرائم را ببرند. با تصویب هیات رییسه، این جرایم قطعی و قانونی است و من امروز قبل از حضورم در این مراسم، نامه را به کمیته انضباطی ابلاغ کردم و آنها مسئول تصویب و اجرای آن خواهند بود.


دیگر خبرها

  • باقری:همکاری تهران و دوشنبه برای مقابله با تروریسم ضروری است
  • طلب ۱۰۰ میلیارددلاری صندوق توسعه ملی از دولت‌ها
  • معاون رئیسی : دارایی بلوکه شده در عراق نداریم / برخی مراودات مالی وجود دارد که همیشه با گفت‌وگو حل شده
  • درخواست قانونگذاران آمریکا برای پاسخگویی درباره رابرت مالی
  • تاج: دولت به دنبال "ورزش قوی برای ایران قوی" است/ حضور بانوان در ورزشگاه‌ها ضابطه‌مند می‌شود
  • رئیسی قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها را برای اجرا ابلاغ کرد
  • رئیسی «قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها» را ابلاغ کرد
  • قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها توسط رئیس جمهور ابلاغ شد
  • ماجرای مخفیانه زنان یک روستا که سوژه شد
  • مدل جدید اعتبار سنجی بانک ها برای دریافت وام ؛ خلافی خودرو هم تاثیرگذار شد؟