Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- اسلامی گفت: سوخت سنگین مصرفی ناوگان ملی دریایی حدوداً یک و نیم میلیون تن در سال برآورد می‌شود و می‌بایست از سطح گوگرد سه و نیم درصد به نیم درصد کاهش پیدا کند. تاریخ انتشار: 06:30 - 07 دی 1398 - کد خبر: ۵۸۰۲۵۰ جلیل اسلامی معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان در خصوص استفاده از سوخت کم سولفور با اشاره به اجرای الزامات ناشی از اصلاح کنوانسیون جلوگیری از آلودگی دریایی در رابطه با سوخت کم سولفور توسط کشتی‌ها از ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی (دی ماه ۱۳۹۸)، اظهار کرد: در این راستا، با حمایت دولت و دفتر مجمع تشخیص مصلحت نظام، به روز رسانی و در صورت نیاز بازسازی پالایشگا‌های کشور برای تولید سوخت کم سولفور و حمایت از بخش خصوصی برای ورود به عرصه تأمین و یا تولید سوخت مورد نظر کشتی‌ها، در دستور کار جدی وزارت نفت قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: با توجه به نزدیک شدن اجرای طرح استفاده کشتیرانی‌ها اعم از تجاری، مسافری و شیلاتی باید از سوخت کم سولفور، پیگیری‌ها و بحث‌های متعددی در این باره صورت گرفت تا این سوخت در داخل کشور تولید شود که در این راستا مذاکراتی با وزارت نفت داشته ایم و رسما اعلام شد که امکان تامین سوخت کم سولفور در داخل کشور وجود دارد.
معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی تصریح کرد:طبق الزامات ناشی از اصلاح کنوانسیون جلوگیری از آلودگی دریایی در رابطه با سوخت کم سولفور توسط کشتی‌ها و در جهت کاهش آلودگی جوی ناشی از فعالیت کشتی ها، سوخت سنگین مصرفی ناوگان ملی دریایی که حدوداً یک و نیم میلیون تن در سال برآورد می‌شود، می‌بایست از سطح گوگرد سه و نیم درصد به نیم درصد کاهش پیدا کند.
اسلامی اظهار کرد:مقدمات ارائه سوخت کم سولفور برای کشتی‌های ایرانی توسط سازمان کشتیرانی در حال فراهم شدن است و سوخت رسانی تا حدودی از طریق گازوئیل نیز به عنوان سوخت سبک قابل تامین است.
وی تاکید کرد: همه ذی نفعان و دستگاه‌های متولی به ضرورت استفاده شناور‌های ایرانی از سوخت کم‌سولفور آگاهی دارند و می‌دانند این مسئله یک اجبار و ضرورت بین‌المللی و چه تبعاتی می‌تواند برای ما داشته باشد درغیر صورت ممکن است تبعات سنگین و مشکلات متعددی در بنادر و آب‌های کشور دیگر برای شناور‌های ایرانی که از سوختی با استاندارد‌هایی به غیر از استاندارد‌های مطرح شده استفاده می‌کنند، به وجود بیاید.
معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی گفت: تمامی نگرانی‌های استفاده از سوخت کم سولفور برای کشتیرانی‌ها اعم از تجاری، مسافری و شیلاتی برطرف شده است. بیشتر بخوانید: ساخت ۷۶۸ قطعه مرتبط با تجهیزات بندری و دریایی
انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: سازمان بنادر و دریانوردی وزارت راه و شهرسازی اخبار اقتصادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۶۸۴۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیر دریادار ایرانی: کشتی‌های ایرانی را اسکورت می‌کنیم

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: ما در مناطقی که دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی در آن‌جا حضور دارند، کشتی‌های‌مان را اسکورت می‌کنیم و دریانوردان و تجار عزیزمان در امنیت کامل در حال تامین نیازهای اقتصادی کشور هستند. - اخبار سیاسی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از  روابط عمومی ارتش، امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در حاشیه جشنواره فرهنگی هنری روز ملی خلیج فارس که امروز (دوشنبه) برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: خلیج ‌فارس نماد اقتدار کشور ماست.

وی خاطرنشان کرد: نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در کمتر 67 روز پس از آغاز دفاع مقدس موفق شد که استیلای دریایی خود را در خلیج‌فارس تثبیت کرده و شاهرگ‌های اقتصادی دشمن بعثی در این منطقه را قطع کند.

دریادار ایرانی اضافه کرد: با این دستاورد نیروی دریایی ارتش، اقتصاد جنگ به خوبی مدیریت شد و بنادر اصلی ما همچون بندر امام، بندر بوشهر و ترمینال نفتی خارک در امنیت کاملی که توسط نیروی دریایی تامین شده بود، فعالیت کردند و در نهایت منجر به پیروزی های شیرینی شد که نیروهای مسلح به مردم هدیه دادند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی با اشاره به پیروزی‌های متعدد نیروهای مسلح کشورمان ادامه داد: از زمان دفاع مقدس تاکنون نیروهای مسلح کشورمان همواره درحال پیروزی و طی کردن پله‌های اقتدار بوده‌اند؛ جدیدترین این پیروزی‌ها عملیات «وعده صادق» بود.

وی در رابطه‌ با برنامه‌های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای تامین امنیت خلیج‌ فارس و اسکورت نفتکش‌های ایرانی اظهار کرد: خلیج‌ فارس امروز امن‌ترین نقطه دریایی در سطح جهان محسوب می‌شود و ما عمدتا اسکورت کشتی‌هایمان در مناطقی مثل خلیج عدن و اقیانوس اطلس انجام می‌دهیم.

امیر دریادار ایرانی در پایان تاکید کرد: ما در مناطقی که دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در آن‌جا حضور دارند، کشتی‌های‌مان را اسکورت می‌کنیم و دریانوردان و تجار عزیزمان در امنیت کامل در حال تامین نیازهای اقتصادی کشور هستند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خروج ناوهای اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید
  • جنگ دریایی بی‌سابقه میان ارتش یمن و آمریکا و انگلیس در ۴۸ ساعت گذشته
  • نخستین مرکز مانیتورینگ مراکز معاینه فنی شهر اصفهان راه‌اندازی می‌شود
  • خروج ناو‌های اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید
  • جنگ دریایی بی‌سابقه میان یمن و آمریکا و انگلیس | در ۴۸ساعت گذشته در دریای سرخ چه گذشت؟
  • عملیات اروپا در دریای سرخ نتوانست عملیات دریایی یمن را مهار کند
  • بیانیه مهم ارتش یمن درباره حمله امروز به یک کشتی تا دقایق دیگر
  • امیر دریادار ایرانی: کشتی‌های ایرانی را اسکورت می‌کنیم
  • حمله به یک کشتی در بندر «المخا» یمن
  • حمله به یک کشتی در سواحل یمن