Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش خبرنگار ایلنا، ۲۷ مهر امسال ایلنا گزارشی با عنوان «ترساندن کارگران با چک و سفته» منتشر کرد. موضوع گزارش درباره یک معضل حاد در بازار کار ایران بود؛ اینکه برخی از کارگران مجبور می‌شود برای به دست آوردن یک فرصت شغلی وثیقه‌هایی مثل چک و سفته در اختیار کارفرمایان قرار دهند. سپردن این وثیقه‌ها منجر می‌شود آنها در برابر تضییع حقوق خود مانند دریافتی کمتر از حداقل حقوق یا نپرداختن حق بیمه سکوت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مواردی حتی برخی از کارفرمایان پا را از این فراتر گذاشته چک یا سفته کارگر را به اجرا می‌گذارند و بدون اینکه بگویند این چک و سفته به عنوان ضمانت کار دریافت شده، عنوان می‌کنند که کارگر به آنها بدهکار است و برای ضمانت قرضش چک یا سفته گذاشته است. آن زمان هادی ابوی (دبیرکل کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران) گفت: درخواست ما این است که مشکل چک و سفته‌هایی که در ازای ضمانت کار گرفته می‌شود رفع شود، یعنی اینکه قوه قضائیه این مجوز را به شورا‌های حل اختلاف بدهد که ضمن بررسی شکایت کارگران اگر چک و سفته دریافت شده، آن را بررسی کنند. در واقع روال درست این است که در همان شورای حل اختلاف چک و سفته بررسی شده و اگر اطمینان پیدا شد که این چک و سفته برای ضمانت کار گرفته شده، همان‌جا آن را باطل کنند.

حدود سه ماه بعد از انتشار این گزارش همچنان کارگران در تماس با ایلنا عنوان می‌کنند که رویه غیرقانونی گرفتن چک و سفته از کارگران ادامه دارد و این اتفاق شدت هم گرفته است. یکی از این کارگران می‌گوید: به دنبال اتفاقی که چندی پیش در محل کار ما رخ داد، کارفرما سختگیری‌های تازه‌ای را اعمال کرده است. ما در یک کارگاه کوچک تولید ظروف پلاستیکی کار می‌کنیم. تعداد کارگران کارگاه ۱۲ نفر بود، اما به دلیل افزایش هزینه‌های تولید و کاهش میزان فروش اخیرا عذر دو نفر از کارگران را خواستند. آنها هم شکایت کرده و مقداری جریمه از کارفرما دریافت کردند. به همین علت کارفرما از ما ضمانت خواسته و می‌گوید باید سفته ۱۵ میلیون تومانی امضا کنیم. وقتی از او می‌پرسیم دلیل این خواسته چیست، عنوان می‌کند که ضمانت کار شما در اینجا سفته ۱۵ میلیون تومانی است. البته ما می‌دانیم که قرار است این سفته را بگیرند تا اگر زمانی ما را اخراج کردند، شکایت نکنیم یا اگر شکایت کردیم، کارفرما هم برای جبران خسارتش سفته را به اجرا بگذارد.

گرفتن چک و سفته از کارگر غیرقانونی است

کاظم فرج‌اللهی (فعال کارگری) با بیان اینکه گرفتن چک و سفته از کارگران به عنوان ضمانت استخدام کاملا غیرقانونی است، عنوان می‌کند: تنها قانون در مواردی مثل اینکه کارگر اموالی با قیمت بالا در اختیار دارد یا مثلا انباردار است ضمانت‌هایی را پیش‌بینی کرده است.

او ادامه می‌دهد: نابسامانی بازار کار باعث می‌شود کارگران در مواردی تن به خواسته‌هایی بدهند که در نهایت به ضرر آنها تمام می‌شود. کارفرمایان از کارگران چک و سفته می‌گیرند تا به تعبیر خودشان آنها را گوش به فرمان و سر به زیر کنند.

به گفته این فعال کارگری؛ در بسیاری مواردی حقوق حداقلی کارگران مانند پرداخت حداقل حقوق، بیمه یا اضافه کار رعایت نمی‌شود.

او می‌گوید: برخی کارفرمایان برای پیشگیری از شکایت ضمانت‌هایی را از کارگران می‌گیرند تا آنها چه برای به دست آوردن این حقوق و چه در هنگام تعدیل نیرو شکایت نکنند. نرخ بالای بیکاری باعث می‌شود درنهایت وقتی بحث بیکاری مطرح می‌شود، کارگران مجبور به تن دادن به این خواسته غیرقانونی می‌شوند.

فرج‌اللهی با بیان اینکه کارگران تا جای ممکن باید از دادن چک و سفته به کارفرما اجتناب کنند، بیان می‌کند: در صورتی که چاره‌ای جز این کار نمی‌بینند از چک یا سفته سپرده شده؛ کپی بگیرند یا شماره و تاریخ آن را یادداشت کنند و به نحوی مدرکی برای این تهیه کنند که چک و سفته مذکور در رابطه با موضوع کارگری و کارفرمایی اخذ شده و ربطی به مواردی چون قرض یا خرید ندارد. به این صورت کار آنها در هنگامی که کار به شکایت می‌کشد راحت‌تر است و می‌توان چک و سفته کارفرمایان را باطل کرد.

کارگران در زمینه‌های مختلف مشکلاتی دارند. بخشی از این مشکلات مربوط به موارد حقوقی است. کارگران در بسیاری موارد اطلاعات کافی حقوقی ندارند و همین باعث می‌شود تعهداتی بدهند که برایشان مشکل‌ساز می‌شود. درحالی‌که باید وزارت کار به عنوان متولی بازار کار نظارت‌های خود را افزایش داده و با کارفرمایان متخلف برخورد کند، لازم است کارگران نیز مشاوره‌های حقوقی مورد نیاز را بگیرند. وجود سامانه‌ای برای پاسخگویی به سوالات حقوقی کارگران می‌تواند بخشی از مشکلات را رفع کند.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: حقوق کارگران تخلف کارفرمایان بیمه کارگران تضییع حقوق کارگران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۶۸۶۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای بیش از ۲ هزار طرح اشتغالزایی بنیاد برکت در خراسان جنوبی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، موسوی مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام (ره) خراسان جنوبی گفت: در سال ۱۴۰۲ بیش از ۲۱۴۳ طرح اشتغالزایی اجتماع محور خرد و کلان با اعتباری بالغ بر ۲۳۱ میلیارد تومان در ۲۱۰ روستا و ۱۱ شهرستان استان به همت بنیاد برکت  به بهره برداری رسیده است
موسوی گفت: بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام(ره) با بیش از ۲۶ تسهیلگر و مجری در ۱۱ شهرستان استان با اشتغال زایی خرد و کلان در مناطق هدف و روستایی رشته‌های شغلی کشت گیاهان دارویی، بذر نهال، طیور، نیروگاه خورشیدی، تولیدی پوشاک، خدمات فنی، بازرگانی و عمومی، گردشگری، کشاورزی و دامپروری، دام سبک و سنگین، آبیاری و زه کشی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، صنایع دستی، فناوری نوین، گلخانه، ماشین آلات، زنبور عسل را در دستور کار خود قرار داده است.

دیگر خبرها

  • تلاش و جدیت برای کاهش نرخ بیکاری
  • پشتیبانی ۲۱ میلیارد تومانی از طرح دیمزارها در سال ۱۴۰۳
  • اتوبوس‌هایی که به فرمان خانم‌ها حرکت می‌کنند
  • جزئیات برگزاری حراج جدید شمش طلا | مبلغ وجه ضمانت به‌ازای هر قطعه شمش طلا چقدر است؟
  • فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟
  • آیا لغو فرمان رشد در ایتالیا باعث سقوط فوتبال این کشور می‌شود؟ (زیرنویس فارسی)
  • نقش کارگران در تحقق شعار سال انکار ناپذیر است
  • اجرای بیش از ۲ هزار طرح اشتغالزایی بنیاد برکت در خراسان جنوبی
  • موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است
  • طرح پیشنهادی آمریکا و ۱۷ کشور دیگر به حماس | قطر و مصر هم ضمانت کردند؛ پایان جنگ نزدیک است؟