Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-06@13:08:34 GMT

هوا آلوده شد، سارها رفتند، سوسک‌ها آمدند

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۶۹۶۹۴

هوا آلوده شد، سارها رفتند، سوسک‌ها آمدند

عضو هیئت علمی دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی گفت: آلودگی هوا در سال‌های اخیر باعث افزایش جمعیت برخی گونه‌های مضر و مهاجرت برخی پرنده‌ها شده است، مثلاً دیگر در آسمان تهران پرنده سار مشاهده نمی‌شود.

دکتر حبیب الله فصیحی در گفت و گو با ایسنا، گفت: به هر نوع تغییر فیزیکی یا بیولوژیکی که ترکیب هوا را بهم بزند و تهدید کننده سلامت انسان و حیوانات باشد آلودگی می‌گویند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اثرات آلودگی هوا: از سردرد و تهوع تا بیماری‌های قلبی

فصیحی سرب، آزبست و گوگرد را از موارد آلوده کننده هوا برشمرد و گفت: این مواد زمانی که وارد ریه شده و یا روی سطح پوست قرار می‌گیرد باعث آسیب‌های کوتاه مدت و بلند مدت می‌شود که اثر کوتاه مدت آن می‌تواند باعث سردرد، تهوع و خارش پوستی و بلند مدت آن آسیب‌های ریوی و قلبی-عروقی شود.

وی در ادامه به تغیرانی که آلودگی هوا می‌تواند در محیط زیست ایجاد کند اشاره کرد و گفت: تهران قبل از آن که به شکل کنونی در آید، بیشه زار و علف زارهای فراوانی داشته است و تمام اجزا آن با یک دیگر سازگار بوده‌اند. زمانی که ما در حال ساخت شهر هستم این گونه‌های اصیل و غالب را از بین برده و گونه‌های غیر غالب می‌کاریم، گونه‌های بومی با جایگاه مناسب را از بین برده و اکوسیستم را آسیب پذیر می‌کنم.

آلودگی سوسک‌های قرمز را زیاد کرده است

این استاد دانشگاه خوارزمی ادامه داد: حیوانات نیز به شدت به گیاهان وابسته‌اند، با تغییر گیاهان زندگی آنها را نیز به خطر انداختیم، متاسفانه این حیوانات یا کوچ کردند و یا تلف شدند، چون حجم آلودگی‌ها خارج از توان تحمل این موجودات است.

وی با بیان اینکه جنبه منفی دیگر این آلودگی‌ها جایگزینی گونه‌های غیر مفید با گونه‌های مفید است تصریح کرد: برای مثال سوسک قرمز که امروزه شهر را فرا گرفته است در گذشته وجود نداشته و به نظر می‌رسد ثمره آلودگی‌های شهری است؛ پرنده سار مثالی دیگر در این زمینه است که متاسفانه چند سالی است که به دلیل آلودگی آن را در آسمان شهر نمی‌بینیم.

فصیحی در ادامه نبود برنامه‌ریزی بلند مدت در سطح ملی را یکی از عوامل رسیدن به این نقطه در موضوع آلودگی عنوان کرد و گفت: در طول سال‌های گذشته، بخش زیادی از جمعیت در مناطق خاص متمرکز شده است، غافل از آنکه تمرکز جمعیت زاینده آلودگی است بنابراین راه حل این موضوع تعدیل قطب‌های جمعیتی است.

وی خاطرنشان کرد: البته برنامه‌های میان مدت نیز می‌تواند باعث بهبود این وضعیت شود؛ اصلاح سیستم حمل و نقل عمومی و گسترش آن نیز می‌تواند موثر باشد چون امروزه افراد حتی اگر بتوانند از وسایل نقلیه عمومی برای کارهایشان استفاده کنند خودرو شخصی را ترجیح می‌دهند.

پالایشگاه‌های دودزا در سه کیلومتری پایتخت!

وی وجود پالایشگاه های متعدد در اطراف تهران را از عوامل تأثیرگذار بر آلودگی هوا اعلام کرد و گفت: تعدادی از این پالایشگاه‌ها در فاصله کمتر از سه کیلومتری تهران قرار دارند و با دودکش‌های چندگانه خود، روزانه حجم زیادی آلودگی وارد هوا می‌کنند، این پالایشگاه‌ها در گذشته مطالعه شده و یا نشده در این مکان‌ها قرار گرفته اند ولی حالا ما باید درست تصمیم بگیریم و تاثیر گذار باشیم.

وی تأکید کرد: راه حل بلندمدت این موضوع دور کردن منابع آلوده کننده است ولی مسکن‌های مقطعی نیز وجود دارد که همان گسترش حمل و نقل عمومی است.

فصیحی ایجاد سفر مصنوعی روزانه را حرکتی غلط دانست و گفت: با جانمایی‌هایی که وجود دارد با دست خود سفر مصنوعی ایجاد کرده و باعث ایجاد آلودگی می‌شویم به عنوان نمونه مردم کلانشهر بزرگی مانند تهران چهار ساعت قبل از شروع روز در حال عزیمت به سمت محل کار خود هستند که این غلط است.

این استاد دانشگاه خوارزمی یکی دیگر از راه‌های مقابله با آلودگی را گسترش فضای سبز عنوان کرد و گفت: فعالیت شهرداری‌ها در ایجاد فضای سبز قابل قدردانی است چون سرانه فضای سبز برای هر تهرانی در سال‌های اخیر از نیم متر به ۱۲ رسیده است.

لینک کوتاه: asriran.com/002xaE

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: آلودگی هوا بیماری قلبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۶۹۶۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس

محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان مشترک بین ایران و هفت کشور عربی همسایه با برخی از چالش‌های زیست محیطی مواجه هستند که صید بی‌رویه و غیر مسئولانه از منابع آبزی، تخریب و ایجاد تغییرات فیزیکی مناطق ساحلی، ریزش نفت ناشی از اجرای عملیات اکتشاف و استخراج و حمل‌ونقل نفت از جمله آن‌هاست.

آلودگی‌های با منشاء خشکی در خلیج فارس شامل فاضلاب‌های شهری و روستایی، پساب‌های صنعتی و کشاورزی، آلودگی‌های صنایع مستقر در مناطق ساحلی، عملیات عمرانی و توسعه غیراصولی در سواحل نظیر استحصال و خشک کردن دریا، انباشت پسماندها از جمله زباله‌ها و پلاستیک و میکروپلاستیک در نواحی سواحلی می‌شوند که نیازمند مدیریت اصولی است. در این شرایط رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست‌محیطی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه به نقش دیپلماسی بر کاهش مشکلات زیست‌محیطی خلیج فارس تاکید می‌کند.

چالش‌های زیست محیطی خلیج فارس

 سید علی صالح پور با اشاره به از سرگیری روابط ایران و عربستان اظهارکرد: ما از سال گذشته به بعد با از سرگیری روابط سیاسی ایران و عربستان شاهد ایجاد فضای جدید در منطقه هستیم. این تحول زمینه‌های زیادی را برای ایجاد تعامل و مناسبات جدید بین ایران و کشورهای دیگر ایجاد می‌کند. در سطوح سیاست علیا (high politics) اراده و اهتمام میان رهبران سیاسی برای توسعه و نزدیک شدن روابط وجود دارد. در سطوح سیاست سفلی (low politics) نیز باید از ابزارها و زمینه‌های موجود برای تقویت روابط بهره‌مند شویم.

وی با بیان اینکه یکی از حوزه‌هایی که می‌تواند به تقویت روابط میان ایران و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس کمک کند، محیط زیست است. چالش‌های محیط زیستی خلیج فارس متنوع است.  این پهنه‌ آبی از منظرهای مختلف که بیشتر ناشی از  آثار مخرب تغییرات آب و هوایی است، شرایط حساس و شکننده‌ای دارد. مسایل مربوط به آلودگی‌ها، طوفان‌های گرد و غبار و تنش آبی نیز مطرح است.

رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست‌محیطی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه اضافه کرد: در این شرایط بیش از پیش لزوم جمع شدن کشورهای حاشیه خلیج فارس حول یک محور احساس می‌شود و باید به کمک هم نسبت به رفع این مسایل اقدام کنند. ما پیش از این در نشست‌های مختلف به کشورهای حاشیه خلیج فارس آمادگی خود را در راستای کمک به رفع چالش‌های زیست‌محیطی این پهنه آبی اعلام کرده‌ایم و حتی حاضر هستیم در چارچوب یک ساختار هشت کشوری یعنی شش کشور واقع در جنوب خلیج فارس به علاوه ایران و عراق در این زمینه اقدام کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که چه موضوعی می‌تواند در اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس قرار بگیرد، گفت: مهم‌ترین موضوعی که در چارچوب دیپلماسی زیست‌محیطی در حوزه خلیج فارس می‌تواند مطرح شود، «آلودگی نفتی» است که در سطح خلیج فارس پراکنده است. متاسفانه این پهنه آبی به علت عبور شمار تعداد زیادی نفتکش و نشت قابل توجه نفت از آن‌ها یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان محسوب می‌شود.

صالح پوردر پایان اظهارکرد: محیط دریایی خلیج فارس بسیار حساس است و به‌راحتی سیستم چرخش آب در این منطقه آسیب می‌بیند. فعالیت تاسیسات آب شیرین‌کن و گرمایش آب موجب تخریب مرجان‌ها می‌شود و از مهم‌ترین نکاتی است که در این پهنه آبی قابل توجه است و می‌تواند به عنوان اولویت‌ برای همکاری بین کشورهای حاشیه خلیج فارس مد نظر قرار گیرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • رهاسازی چاه‌های نفت آب و خاک خوزستان را آلوده می‌کند
  • آلودگی آب رودخانه روستای سنقرآباد به لطف گاوداری + فیلم
  • مبارزه با سوسک خرما در ۷۰ هکتار از نخلستان‌ها
  • هوای اصفهان قابل‌قبول / ۴ شهر مجاور آلوده است
  • هوای اصفهان قابل‌قبول و ۴ شهر مجاور آلوده است
  • هشدار دامپزشکی : شیوع بیماری تب کریمه کنگو در فصل گرما
  • تخریب بیش از ۳۰۰ هکتار مزارع آلوده به فاضلاب خام در شیراز
  • ثبت آلودگی هوا در برخی شهرهای خوزستان
  • چگونه به فاسیولا مبتلا می شویم؟
  • حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس