Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-04@03:40:45 GMT

همه چیز درباره تنگی نفس + درمان

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۷۴۶۸۷

همه چیز درباره تنگی نفس + درمان

 تنگی نفس زمانی است که شخص به سختی می‌تواند هوای کافی برای تنفس به ریه‌ها بکشد. تنگی نفس می‌تواند خفیف تا شدید باشد. در پزشکی به تنگی نفس، دیسپنیا (dyspenea) گفته می‌شود. تنگی نفس هر چند شایع، اما ناراحت کننده و استرس برانگیز است. خوشبختانه اگر تنگی نفس علامتی از یک بیماری جدی نباشد معمولا می‌توان آن را کنترل کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این مطلب راهکار‌های خانگی برای درمان تنگی نفس به شما توصیه می‌کنیم و می‌گوییم علت آن چیست و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید. اگر مطمئن هستید که دلیل تنگی نفس‌تان، مشکل حاد و بیماری خاصی نیست می‌توانید با راهکار‌های خانگی آن را کنترل کنید.

درمان خانگی تنگی نفس  
۱. تنفس عمیق

نفس عمیق کشیدن یا تنفس شکمی به برطرف شدن تنگی نفس کمک می‌کند:

دراز بکشید و دست‌ها را روی شکم بگذارید.

با بینی دم عمیق بگیرید، شکم را باد کنید و اجازه دهید ریه‌ها از هوا پُر شوند.

نفس‌تان را چند ثانیه نگه دارید.

نفس را به آرامی با دهان بیرون بدهید و ریه‌ها را کاملا خالی کنید.

این تمرین را ۵ تا ۱۰ دقیقه تکرار کنید.

این تمرین را می‌توانید چند بار در روز انجام دهید یا هر زمانی که دچار تنگی نفس می‌شوید. بهترین کاری که می‌توانید بکنید این است که آرام و عمیق نفس بکشید، نه با عجله و سطحی.

۲. تنفس با لب‌های بهم فشرده

تمرین دیگری که کمک‌تان می‌کند تنگی نفس‌تان برطرف شود، نفس کشیدن با لب‌های بهم فشرده است. این تنفس می‌تواند با کاستن از سرعت تنفس‌تان، کمک زیادی به شما بکند. مخصوصا اگر تنگی نفس‌تان به دلیل اضطراب باشد.

روی صندلی بنشینید و شانه‌های‌تان را رها کنید.

لب‌ها را بهم بفشارید و در میان آنها، فاصله‌ی کوچکی باقی بگذارید.

با بینی چند ثانیه دم بگیرید.

با ۴ شماره هوا را از لب‌های بهم فشرده‌تان بیرون بدهید.

ده دقیقه به این مدل دم و بازدم ادامه دهید.

هر زمانی که احساس کردید نفس کم آورده‌اید این تمرین را انجام دهید و در طول روز آن را تکرار کنید تا احساس بهتری داشته باشید.

۳. در یک وضعیت راحت و مطمئن قرار بگیرید

قرار گرفتن در یک جای راحت یا دراز کشیدن کمک می‌کند بدن‌تان را رها کنید و بهتر نفس بکشید. اگر علت تنگی نفس‌تان، اضطراب یا تقلای زیاد است، این راهکار مفید خواهد بود. قرار گرفتن در وضعیت‌های زیر می‌تواند از فشار وارد بر راه‌های هوایی کم کرده و تنفس‌تان را بهتر کند:

نشستن روی یک صندلی یا مبل راحت که از سرتان هم حمایت کند.

تکیه دادن به دیوار جوری که کمرتان تکیه گاه داشته باشد.

ایستادن کنار یک میز و گذاشتن دست‌ها روی میز جوری که از وزن وارد بر پاهای‌تان کم شود.

دراز کشیدن و حمایت از سر و زانو‌ها با بالش.

۴. استفاده از پنکه

تحقیقات نشان می‌دهد استفاده از پنکه دستی برای جریان انداختن هوا مقابل بینی و صورت می‌تواند از احساس تنگی نفس کم کند. نیروی هوا هنگام دم گرفتن باعث می‌شود احساس کنید هوای بیشتری به ریه‌ها می‌کشید. یادتان باشد این راهکار تنها زمانی کمک‌تان می‌کند که احساس تنگی نفس دارید، نه وقتی که تنگی نفس ناشی از یک مشکل دیگر باشد.

۵. استنشاق بخار

استنشاق بخار می‌تواند به شما کمک کند راه‌های بینی‌تان تمیز شود که در نهایت برای تنفس راحت‌تر مفید است. گرما و رطوبت ناشی از بخار می‌تاند ترشحات ریه را رقیق کرده و از این طریق نیز از تنگی نفس بکاهد.

کاسه‌ای را از آب داغ پُر کنید.

چند قطره عصار‌ه‌ی نعنا فلفلی یا اوکالیپتوس به آن اضافه کنید.

صورت را روی کاسه بگیرید و حوله‌ای روی سرتان بیندازید.

نفس‌های عمیق بکشید و بخار را به ریه‌ها وارد کنید.

اگر آب تازه جوشیده است مراقب بخار آن باشید تا صورت‌تان نسوزد.

۶. نوشیدن قهوه

نوشیدن قهوه می‌تواند به تنگی نفس کمک کند، زیرا کافئین موجود در آن از احساس خستگی عضلات در راه‌های هوایی‌تان کم می‌کند. پژوهش‌ها نشان داده کافئین می‌تواند تا حدودی بر عملکرد ریه در افراد مبتلا به آسم کمک کند. اما یادتان باشد نوشیدن قهوه‌ی زیاد می‌تواند ضربان قلب را بالا ببرد. بهتر است مصرف کافئین‌تان را کنترل کنید تا دچار زیاده روی نشوید.

۷. خوردن زنجبیل تازه

خوردن زنجبیل تازه یا افزودن آن به آب جوش به عنوان یک نوشیدنی کمک می‌کند تا از تنگی نفس ناشی از عفونت دستگاه تنفسی کاسته شود. مطالعه‌ای دریافته زنجبیل می‌تواند در مبارزه با ویروس‌های عفونت دستگاه تنفسی مفید باشد.

۸. تغییراتی در سبک زندگی

بسته به علت تنگی نفس، ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می‌تواند به بهبود علائم کمک کند.

اگر چاق هستید و اضافه وزن‌تان باعث تنگی نفس‌تان شده، وزن‌تان را کم کنید.

ورزش کنید تا سطح فیتنس‌تان بهتر شود.

در هوای گرم یا در ارتفاع ورزش و فعالیت نکنید.

سیگار نکشید و در معرض دود دست دوم قرار نگیرید.

از آلرژن‌ها و آلاینده‌ها اجتناب کنید.

اگر دلیل تنگی نفس‌تان بیماری خاصی است، درمان را پیگیری و کامل کنید.

دلایل تنگی نفس

برخی از افراد ممکن است بطور ناگهانی یا برای مدت کوتاهی دچار تنگی نفس شوند، عده‌ای دیگر هم ممکن است مکررا آن را تجربه کنند. تنگی نفسی که به طور مرتب روی می‌دهد علتی دارد یا می‌تواند نتیجه‌ی بیماری جدی‌تری باشد. تنگی نفسی که ناگهان روی می‌دهد ممکن است به این معنی باشد که فرد به درمان اورژانسی نیاز دارد.

تنگی نفسی که گهگاه دچارش می‌شوید می‌تواند به دلایل زیر باشد:

داشتن اضافه وزن یا عدم تناسب اندامسیگار کشیدن

آلرژن‌ها یا آلاینده‌های موجود در هوا

دمای بسیار بالای محیط

تمرین و ورزش سنگین

اضطراب

بیماری‌های مزمن

علت تنگی نفس مرتب و مکرر می‌تواند یک بیماری جدی باشد که بر عملکرد قلب و ریه تاثیر می‌گذارد. قلب و ریه کمک می‌کنند تا اکسیژن در سراسر بدن منتشر شده و دی اکسید کربن دفع شود. به همین دلیل بیماری‌هایی که بر نحوه‌ی عملکرد این اندام‌های حساس تاثیر می‌گذارند می‌توانند بر تنفس فرد نیز اثر بگذارند.

آسم

کم خونی

بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)

عملکرد غیرطبیعی قلب

سرطان ریه

بیماری‌های ریوی مانند سل یا پلوریزی

بیماری‌های حاد

تنگی نفس حاد یا ناگهانی دلایلی می‌تواند داشته باشد که نیازمند اقدام درمانی فوری هستند، شامل:


واکنش شدید آلرژیک

خفگی

نارسایی قلبی

حمله قلبی

گشاد شدن قلب

لخته خون در ریه‌ها

پنومونی (ذات الریه)

مسمومیت یا مونوکسید کربن

وارد شدن جسم خارجی به ریه‌ها

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

بعضی از افراد مرتبا دچار تنگی نفس خفیف می‌شوند و علت آن نیز توسط پزشک تشخیص داده می‌شود. اگر پزشک دلیل تنگینفس‌تان را تشخیص داده، بکار بردن یکی از راهکار‌هایی که در بالا گفته شد ضرری برای‌تان ندارد.

اگر کسی برای اولین بار دچار تنگی نفس شود بدون اینکه علت آن را بداند، باید به پزشک مراجعه کند، چون تنها پزشک می‌تواند علت را تشخیص بدهد. در برخی موارد تنگی نفس نیاز به اقدام فوری دارد:

اگر ناگهان دچار تنگی نفس شدیدی شدید

در قفسه سینه احساس درد یا گرفتگی داشتید.



منبع: برترین‌ها

منبع: پارسینه

کلیدواژه: تنگی نفس درمان دلایل تنگی نفس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۷۴۶۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا بدن‌درد می‌گیریم؟

به گزارش صدای ایران از ایسنا، با این حال زمانی که در سرتاسر بدنتان درد احساس می‌کنید، به احتمال زیاد این وضعیت ناشی از عفونت، بیماری یا دارویی است که مصرف کرده‌اید.

در ادامه به نقل از «وب ام دی» به چند مورد از دلایل بدن درد می‌پردازیم:

* مشکل جریان خون

اگر در بازوها، پا‌ها یا هر دو درد دارید، عضلات شما ممکن است خون کافی دریافت نکنند. در ابتدا، ممکن است فقط زمانی که ورزش می‌کنید متوجه آن شوید، اما به مرور زمان ممکن است هنگام نشستن یا راه رفتن آن را احساس کنید. این معمولاً ناشی از وضعیتی به نام تصلب شرایین است و زمانی رخ می‌دهد که در لوله‌هایی که خون را به ماهیچه‌های شما می‌رسانند، انسداد ایجاد می‌شود.

* کم کاری تیروئید

این عارضه زمانی رخ می‌دهد که غده تیروئید شما به اندازه کافی برخی از هورمون‌های کلیدی را تولید نمی‌کند. این وضعیت می‌تواند باعث درد عضلات و مفاصل و همچنین تورم و حساسیت شود. همچنین این وضعیت می‌تواند شما را خسته کند و منجر به مشکلات حافظه، نازک شدن مو، خشکی پوست، کلسترول بالا، کند شدن ضربان قلب و مشکلات دیگر شود. پزشک شما می‌تواند یک آزمایش خون ساده انجام دهد تا متوجه شود آیا کم کاری تیروئید دارید یا خیر. دارو‌ها می‌توانند به جایگزینیِ هورمون‌های از دست رفته کمک کنند.

* آنفلوآنزا یا سایر عفونت‌ها

هنگامی که ویروس آنفلوآنزا وارد بدن می‌شود، تب و احتقان را به همراه می‌آورد و می‌تواند باعث درد ماهیچه‌های شما به خصوص در پشت، پا‌ها و بازو‌ها شود. معمولاً در عرض یک هفته یا بیشتر به خودی خود بهبود می‌یابد، اما اگر بهبود نیافت با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین اگر مشکلات سلامتی دیگری دارید و آنفلوآنزا می‌گیرید یا سرفه‌ای دارید که از بین نمی‌رود، باید این شرایط را نیز بررسی کنید. سایر عفونت‌ها از جمله کووید۱۹ و اچ آی وی نیز می‌توانند باعث درد‌های عضلانی شما شوند.

* دارو‌ها

دارو‌هایی به نام استاتین‌ها برای کنترل کلسترول بالا استفاده می‌شود و حدود ۳۰ درصد از افرادی که این دارو‌ها را مصرف می‌کنند می‌گویند درد عضلانی دارند. اگر این اتفاق برای شما افتاده است، با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است بتوانند داروی متفاوتی به شما بدهند.

لوپوس

این یک نوع بیماری خودایمنی است و باعث می‌شود سیستم ایمنی که به طور معمول به محافظت از بدن کمک می‌کند، به بافت‌ها و اندام‌ها حمله کند. زمانی که لوپوس مفاصل یا ماهیچه‌های شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌تواند آنها را سفت کند و حرکت آنها باعث درد شود. هیچ درمانی وجود ندارد، اما دارو‌ها و ورزش‌های خاص می‌توانند به کنترل علائم کمک کنند. با پزشک خود در مورد اینکه چه چیزی برای شما بهتر است، صحبت کنید.


* روماتیسم مفصلی

این نیز یک بیماری خودایمنی است - عمدتاً مفاصل را تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند منجر به از دست دادن استخوان شود. این شرایط می‌تواند باعث درد و التهاب در سراسر بدن شود و مفاصل شما ممکن است به شکل‌های عجیب و غریب متورم شوند. دارو و فیزیوتراپی می‌تواند به کاهش علائم کمک کند، اما هیچ درمانی وجود ندارد. در برخی موارد ممکن است برای ترمیم مفاصل آسیب دیده به جراحی نیاز داشته باشید.

* درماتومیوزیت

این بیماری خودایمنی عضلات و مفاصل را دردناک می‌کند و باعث ایجاد بثورات دردناک، خارش دار، قرمز یا بنفش روی پلک‌های شما می‌شود. همچنین روی بند انگشتان، آرنج‌ها، زانو‌ها و انگشتان پا لکه‌هایی ایجاد می‌کند، می‌تواند پوست شما را خشک کند، مو‌های شما را نازک کند و باعث تورم و تحریک پوست اطراف ناخن‌های دست شود. ممکن است بر اثر عفونت، دارو‌ها یا سرطان ایجاد شود. هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما پزشک می‌تواند به شما در مدیریت علائم با دارو‌ها و فیزیوتراپی کمک کند.

فیبرومیالژیا

این وضعیت می‌تواند باعث درد در مفاصل و ماهیچه‌ها و همچنین مشکلاتی در خواب، خلق و خو و حافظه شود. دانشمندان فکر می‌کنند زمانی اتفاق می‌افتد که مغز سیگنال‌های درد معمولی و خفیف را دریافت و به اشتباه آنها را تشدید کند. ممکن است بر اثر بیماری، جراحی یا استرس شدید روانی ایجاد شود. دارو می‌تواند علائم را کاهش دهد و ورزش و تکنیک‌های آرام سازی مانند یوگا نیز ممکن است سودمند باشد.

* آرتریت پسوریاتیک

این وضعیت ترکیبی از التهاب مفصل و یک اختلال پوستی است. مفاصل دست ها، انگشتان، پاها، زانو‌ها و جا‌های دیگر ممکن است احساس سفتی داشته باشند. درد ممکن است فقط در یک طرف بدن ظاهر شود یا در هر دو طرف متقارن باشد. آرتریت پسوریاتیک ممکن است دامنه حرکتی شما را محدود کند و صبح‌ها شما را خسته کند.

* پلی میوزیت

این عارضه زمانی اتفاق می‌افتد که چیزی – احتمالاً یک ویروس یا مشکلی در سیستم ایمنی شما – باعث التهاب ماهیچه‌های سراسر بدن به ویژه در شکم، شانه‌ها، بالای بازو‌ها و قلب شود. با گذشت زمان، ماهیچه‌های شما شروع به شکستن می‌کنند و ممکن است قورت دادن یا نفس کشیدن سخت باشد. پزشک ممکن است دارو‌هایی را برای کاهش التهاب یا آرام کردن سیستم ایمنی بدن و فیزیوتراپی را برای کمک به بازیابی قدرت عضلانی پیشنهاد کند.

* سندرم خستگی مزمن

علامت اصلی این وضعیت خستگی شدید است که با هیچ چیز دیگری قابل توضیح نیست. ممکن است با ورزش یا فشار روانی بدتر شود، اما استراحت آن را بهتر نمی‌کند. همچنین ممکن است درد عضلانی، مشکلات حافظه، گلودرد، درد مفاصل و سردرد داشته باشید و نتوانید خوب بخوابید. هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما دارو و فیزیوتراپی می‌تواند به مدیریت علائم شما کمک کند.

* تب منقوط کوه‌های راکی

باکتری به نام R. rickettsii باعث آن می‌شود و نیش کنه معمولاً نحوه ابتلا به آن است. بیشتر علائم آنفلوآنزا مانند تب، لرز، سردرد، حالت تهوع، بی خوابی و درد‌های عضلانی را دارد. بثوراتی که خارش ندارند پس از چند روز می‌توانند روی مچ دست و مچ پا ظاهر شوند و سپس پخش شوند. آنتی بیوتیک‌ها آن را درمان می‌کنند و هر چه زودتر آنها را مصرف کنید بهتر است. اگر درمان نشود، می‌تواند منجر به التهاب در ریه‌ها، قلب و مغز و سپس نارسایی کلیه شود.

* بیماری لایم

باکتری‌های ناشی از نیش کنه نیز باعث این بیماری می‌شوند. این بیماری می‌تواند باعث تب، لرز، خستگی، بدن درد و سردرد شود. لایم همچنین می‌تواند منجر به ایجاد بثورات نیز شود. بیماری لایم با آنتی بیوتیک درمان می‌شود، اما برخی از افراد پس از اتمام دارو همچنان درد و خستگی دارند.

* اسپوندیلیت آنکیلوزان

این یک نوع آرتریت مزمن است که ستون فقرات و گاهی اوقات سینه، زانو و ... را نیز ملتهب می‌کند. این بیماری باعث درد و سفتی عضلات به خصوص در صبح می‌شود. موارد جدی می‌تواند منجر به از دست دادن حرکت در پشت و کمر شود، زیرا استخوان‌های ستون فقرات در کنار هم رشد می‌کنند. همچنین ممکن است بر گردن تأثیر بگذارد. در صورت مشاهده علایم با پزشک خود صحبت کنید، زیرا درمان اولیه می‌تواند به مدیریت این بیماری کمک کند.

* پلیمیالژیا روماتیکا

این عارضه به سرعت باعث درد و سفتی در شانه‌ها، گردن، بازو‌ها یا ران‌ها می‌شود که می‌تواند در صبح بدتر شود. همچنین ممکن است تب، خستگی، کاهش وزن، افسردگی و بی اشتهایی داشته باشید. پزشکان فکر می‌کنند ژن‌های خاصی می‌توانند احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش دهند. چیزی در محیط، مانند ویروس نیز ممکن است نقش داشته باشد. استروئید‌ها می‌توانند درد و التهاب را کاهش دهند و علائم شما ممکن است از بین بروند، اما این وضعیت می‌تواند عود کند.

علاوه بر مواردی که در بالا عنوان شد، دکتر «پراساد کاسبکار»، یک متخصص در این باره می‌گوید: انواع خاصی از بدن درد می‌تواند با سرطان مرتبط باشد و باید بسیار آگاه بود که این نوع از درد‌ها ممکن است جدی‌تر باشد. به طور کلی، بدن‌درد مرتبط با سرطان دارای دو یا سه ویژگی است.

دکتر کاسبکار انواع درد‌های بدن که می‌تواند نشان دهنده رشد سلول‌های سرطانی باشد را اینگونه فهرست می‌کند:

دردی که با قطع دارو عود می‌کند

چنین دردی معمولاً طولانی مدت است و فقط با دارو‌ها یا درمان‌های خاص برای درد تسکین می‌یابد. با قطع دارو ممکن است درد عود کند.

*دردی که با علایم نگران‌کننده همراه است

درد ممکن است با علایم خاص دیگری مانند کاهش وزن، کاهش اشتها، سرفه، خلط خونی، خون در ادرار و بسیاری از علایم دیگر همراه باشد.

 درد در قسمت‌های خاصی از بدن بدون بیماری زمینه‌ای

ویژگی کلیدی سوم و بسیار مهم این است که این گونه از بدن‌درد‌های مرتبط با سرطان معمولاً به طور خاص در نواحی مانند کمر یا بالای شکم نزدیک کبد یا در قسمت‌های خاصی از بدن مانند استخوان قرار دارند. همچنین هیچ عامل مستعد کننده یا سابقه‌ای از تروما یا بیماری وجود ندارد. این نوع بدن درد‌ها در صورت مداوم بودن باید به طور کامل بررسی شوند.

دکتر کاسبکار می‌گوید: اگر درد مداوم در کل بدن یا به‌طور خاص در ناحیه‌ای از بدن‌تان احساس می‌کنید، باید به جای مصرف دارو‌های مُسکن برای برطرف کردن موقتی آن، با مراجعه به پزشک متخصص، علت اصلی درد را شناسایی و روند درمان را آغاز کنید.

مطالعات نشان می‌دهد که سلامت عاطفی فرد می‌تواند بر تجربه درد تأثیر بگذارد. درک علت درد و یادگیری روش‌های موثر برای مقابله با آن می‌تواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد.

استراتژی‌های کلیدی مدیریت درد عبارتند از:

- دارو‌های ضد درد

- درمان‌های فیزیکی (مانند ماساژ، آب درمانی و ورزش)

- درمان‌های روان‌شناختی (مانند درمان شناختی رفتاری، تکنیک‌های آرام‌سازی و مدیتیشن)

- تکنیک‌های ذهن و بدن (مانند طب سوزنی)


دیگر خبرها

  • اختصاص ۱۰ همت برای کادر درمان در بودجه ۱۴۰۳
  • اختصاص ۱۰ هزار میلیارد تومان برای پرداخت به کادر درمان
  • چرا بدن درد می‌گیریم؟
  • چرا بدن‌درد می‌گیریم؟
  • برقراری فوق العاده خاص در احکام کارگزینی کادر درمان
  • درمان رایگان کودکان بیمه شده زیر هفت سال
  • کشف داروی جدید برای درمان بیماری MS (فیلم)
  • اگر معده درد یا رفلاکس معده دارید، این مطلب را بخوانید
  • درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان مفید
  • (تصاویر) درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال