Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید در روزگاران نه چندان دور اگر می خواستید به انواع قالب های شعر کلاسیک اشاره کنید از قالب های غزل، قصیده، رباعی، مثنوی ، دوبیتی و قطعه نام می بردیم اما امروزه این قالب های شعری تغییر کرده اند. تغییراتی را در قالب غزل مشاهده می کنیم امروزه قالب غزل زیرشاخه هایی دارد که از جمله آن ها می توان به غزل کلاسیک، نئوکلاسیک، غزل مدرن و پست مدرن اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

غزل کلاسیک امروز دنباله همان شعرهایی است که در اشعار افرادی مانند حافظ و سعدی دیده می شود و به نوعی می توان گفت به شیوه همان شاعران با همان فرم و اندیشه سروده می شود. یکی از شاعران کلاسیک سرای امروز ما میرجلال الدین کزازی است هر چند بیشتر نام او را در میان شاهنامه پژوهان و پژوهشگران ادبی دیده ایم، مجموعه های شعر او نیز منتشر شده اند.

« برآستان آسمان »نام مجموعه شعر میرجلال الدین کزازی است که در انتشارات گویا منتشر شد. در مقدمه این کتاب توضیحاتی درباره این مجموعه شعر آمده است. میرجلالالدن کزازی درباره این کتاب می گوید این مجموعه هفتمین مجموعه شعرش است و  سروده هایش را در سال 97 دربرمی گیرد.قرار بود این مجموعه شعر هشتمین مجموعه شعرش باشد به دلیل اینکه مجموعه شعر هفتمش با عنوان « در این خم چرخ » تا زمان انتشار این کتاب منتشر نشده بود و این مجموعه را هفتمین مجموعه شعرش می داند.

میرجلال الدین کزازی در مقدمه کتاب « برآستان آسمان » ادعای شاعری ندارد و اظهارمی کند سروده ای را که در وجودش جوشیده بر زبان رانده و منتشر کرده است.او قالب برخی شعرهایش را در این کتاب چهارگانه یا رباعی های به هم پیوسته می داند و از انواع چهارگانه هایی که آورده است، نام می برد.از جمله انواع رباعی هایش می توان به رباعی هایی اشاره کرد که صورت ترانه ای دارند یا رباعی هایی با موضوعاتخوشه تاک یا با موضوعاتی چون در سوگ بهار، بام بغان، بیستون ، پایان جهان ، زروان و زمان زندگانی و شهریور سروده است.

الزام میرجلال الدین کزازی به استفاده از کلمات فارسی و سره نویسی  مسئله ای است که نه تنها در نثر این شاهنامه پژوه بلکه در شعرش هم دیده می شود. نمونه ای از شعرش را در اینجا می آوریم:

کمان کشید کمان چون به سوی کژدم چست

هنوز زنده گزنده است در خم خم زست

چو گل شکفت دل دوستان گل خورشید

جهانفروز دمی گر ز چرخ چارم رست

مگر رهیم به مستی  ز مستی آذر

که هست بیگ در این ماه و نیز بیگم مست

 

خردنامه خرمی روایت های میرجلال الدین کزازی از شاهنامه فردوسی

کتاب دیگری که از میرجلال الدین کزازی در انتشارات گویا منتشر شده کتابی با عنوان « خردنامه خرمی» است .این کتاب جلد اول از درس گفتارهای این شاهنامه پژوه در دانشکده زبان و ادب فارسی  دانشگاه علامه طباطبایی است. او مجموعه آنچه را که برای دانشجویانش در دانشگاه علامه طباطبایی می گوید در قالب کتابی منتشر کرده است در این کتاب عناوینی چون  شاهنامه و چندی و چونی، خرد در شاهنامه، ایران و ناخود آگاهی تباری ایرانی، جان در بند و جمشید فرمند و زادن رستم به چشم می خورد. در این کتاب سوالاتی را که دانشجویان در کلاسش مطرح کرده اند و کزازی به آن ها پاسخ داده هم آمده است این سوالات پس از توضیحات وی درباره هر بخش آمده است.

در بخش در زادن رستم بیت هایی از شاهنامه فردوسی آمده است که میرجلال الدین کزازی آن ها را سر کلاس خوانده است. پس از آن توضیحات این شاهنامه پژوه می آید و به مخاطب کمک می کند تا بداند درباره چه متنی صحبت می شود. در عین حال در کتاب بخش هایی از خود شاهنامه هم خوانده می شود و آن را از حالت کتاب گزارشی درباره یک اثر گرانسنگ ادب فارسی خارج می کند و مخاطب را با فضای کلاس های میرجلال الدین کزازی همراه می کند.

انتهای پیام/ 

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ادبیات معرفی کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۸۲۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهشتی از ۱۶۱ هزار یار مهربان/ اینجا ملک رفاقت و اعتماد است

گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، ونوس بهنود- در دل یک مرکز تجاری جایی که انتظار نمی‌رود، بهشتی از 161 هزار یار مهربان تو را فرامی‌خواند. باغی از کتاب‌ها که می‌توانی رایگان امانت بگیری.

محمد رحیم شربت ملکی زمانی کتابفروشی داشت. اما اتفاقی موجب شد عطوفت انسانی را ارجح دانسته و کتاب را از دنیای داد و ستد پول و زر به دنیای تبادل اندیشه و عشق بکشاند.

در گفتگویی که از وی در فضای مجازی موجود است می‌گوید زمانی که می‌دیدم کسی به کتابخانه مراجعه می‌کند و قدرت خرید ندارد، متأثر می‌شدم. دنبال فکری بودم که بتوانم کتاب را به دست کتاب‌خوان واقعی برسانم.این بود که ماجرای استتثنایی‌ترین کتابخانه ایران زمین شکل گرفت.

آقای ملک مدتی بعد از ماجرای مراجعات افراد به کتابفروشی این مجموعه را تبدیل به کتابخانه‌ای جهت امانت کتاب کرد. برای زنده نگاه داشتن یاد و خاطره پدر و مادرش و ایجاد چرخه‌های دانش افزایی و مطالعه، باغ کتاب ملک در مرکز تجاری ولنجک متولد شد. مالک این مجموعه حتی برای اینکه میزبان خوبی باشد در سال 75 مرکز کارشناسی و در سال 81 مدرک کارشناسی ارشد خود از رشته کتابداری و اطلاع‌رسانی را ضمیمه بینش متعالی خود ساخت.

131 هزار کتاب در گردش

این مجموعه که همنشینی 161 هزار کتاب است در طول زمان با همت مردم توسعه یافته است و امروز گفته می‌شود، نیمی‌از کتاب‌ها اهدایی خود مردم است. در وضعیت فعلی نیز حدود 131 هزار کتاب از تعداد کل کتاب‌ها در سراسر ایران و در شهرها و روستاها در گردش بوده و امانت در دست مردم است.

کتاب‌ها تا چندی پیش حتی به صورت موضوعی نیز قفسه‌بندی نشده بود و مخاطب با ورود به این ملک، با دریایی از کتاب‌ها مواجه می‌شد و باید می‌گشت تا الماسی که به سراغش آمده پیدا کند.  با قفسه‌بندی موضوعی بازدید‌ها بیشتر هم شده است.

موضوعاتی از جمله منطق، فلسفه، ادبیات، ادیان و مذاهب، کودک و نوجوان، زبان‌های خارجی، شعر، ادبیات و رمان و حتی کتاب‌های درسی دیده می‌شود و اینطور نیست که کتاب‌ها کیفیت لازم را نداشته باشد بلکه مردم با شور و اشتیاق بهترین و حتی کمیاب ترین کتاب‌های خود را به این مجموعه اهدا می‌کنند.

ببرید و 6 ماه بعد برگردانید

نه تنها در این کتابخانه فهرست جستجوی کتاب نیست بلکه مقوله‌ای به نام عضویت نیز وجود خارجی ندارد. در باغ بهشت کتاب به روی همه گشوده است و از 10 صبح لغایت9 شب در تمامی ‌روزهای هفته در خدمت علاقه‌مندان است. حتی قفسه‌ای در خارج از کتابفروشی با هزاران کتاب تعبیه شده که در صورت تعطیلی کتابخانه علاقه‌مندان بتوانند از آن جا کتاب خود را تهیه کرده و دست خالی نروند.

این مجموعه بر اساس اعتماد و رفاقت بنا شده و برای امانت کتاب‌ها هیچ مدرکی و حتی نام نویسی وجود ندارد. مراجعان کتاب‌ها را می‌برند و در صورتی که ساکن تهران باشند تا 6 جلد و در صورتی که از شهرستان‌ها آمده باشند تا 8 جلد می‌توانند کتاب با خود ببرند.

اما به گفته فعالان این کتابخانه، مردم اغلب کتاب‌ها را بر گردانده و حتی کتاب هم برای هدیه می‌آورند. شعار باغ کتاب ملک این است که اگر قادر نبودید کتاب را برگردانید حداقل به فرد دیگری برسانید تا او نیز مطالعه کند و گردش مطالعه برقرار بماند.

افرادی که در داخل ایران سکونت دارند می‌توانند کتاب‌های امانی را تا 6 ماه در نزد خود نگه دارند و افرادی که خارج از کشور هستند تا یک سال می‌توانند کتاب‌ها را در اختیار داشته باشند.

می‌توان گفت در وضعیتی که سه هزار و 741 باب  کتابخانه عمومی در کشور فعال است، باغ کتاب ملک به سادگی با ایجاد فضایی از دوستی و نشاط و اعتماد متقابل بیش از کتابخانه‌های عمومی ‌بازدید و مراجعه کننده داشته است و جالب آنکه هیچگاه نیازی به ارائه گزارش از عملکرد خود نداشته و در شبکه‌های اجتماعی محور اصلی را تقدیر از اهداکنندگان  کتاب و چهره‌های اهل قلم و خود مردم قرار داده است.  

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بهترین منابع جمع‌بندی کنکور (تجربی، انسانی و ریاضی)
  • نوشتن کتابی درباره امام قلی‌خان برای بچه‌ها
  • ۴ ویژگی منحصربه‌فرد در کتاب‌های تاریخ شفاهی
  • سهراب سپهری و سیمین دانشور مهمانان امسال نشر فیل در نمایشگاه کتاب
  • ماز مارکت؛ بهترین سایت برای خرید کتاب کمک درسی
  • مجموعه دفتر یادداشت روزانه داستایوفسکی به چاپ سوم رسید
  • بهشتی از ۱۶۱ هزار یار مهربان/ اینجا ملک رفاقت و اعتماد است
  • نقد کتاب مویه های آمو
  • به‌نشر با دست پر به نمایشگاه کتاب تهران می‌ رود / ارائه ۶۰۰ اثر پر فروش و جدید در نمایشگاه کتاب
  • نخستین مسابقه «روایت‌نویسی نمایشگاه کتاب» برگزار می‌شود