Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-05-02@22:47:25 GMT

فقه، عامل اختلاف یا تقریب؟!

تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۸۴۰۴۶

فقه، عامل اختلاف یا تقریب؟!

حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب:

آیت الله واعظ زاده خراسانی اولین دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در رابطه با آیت الله بروجردی و نقش وی در تقریب مذاهب تاکید می داشت:

استاد ما، مسائل مهم اختلافی را ردیابی می کرد، و تاریخچه ی آن را دنبال می فرمود، ریشه ی اختلاف را به طور معقول و دور از احساس مذهبی، یاد می کرد، نقطه‌ى اتفاق مسلمانان و نقطه ی اختلاف را بیان می کرد، نقطه نظر اهل سنت و دلیل آنها و نیز نقطه نظر اهل بیت را و انعکاس آن اختلاف را در فقه، ذکر می کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



مثلا در قبله می فرمود: به اجماع مسلمین و به ضرورت اسلام کعبه قبله است. سپس این که آیا عین کعبه یا جهت آن قبله است و حدود و وسعت جهت را مورد بحث قرار می داد. وی در فقه نکات ذیل را رعایت می کرد:

به مسائل مورد اختلاف بین شیعه و اهل سنت بدبینانه برخورد نمی کرد، بلکه تلاش می کرد علت اصلی را بیابد و آن را بیان کند، مثلا در وجوب ادای نماز در اول وقت، که غالبا اهل سنت ملتزم به آن هستند و تأخیر نماز را از اول وقت، بدون عذر جایز نمی دانند (و این یکی از دو قول علمای شیعه است)[1] بر عکس شیعه که غالبا آن راجایز می دانند می فرمود: فتوای اهل سنت از این جا نشأت گرفته که پیامبر اکرم(ص) امام جماعت بود، و امام جماعت باید در وقت معین حضور یابد، و پیغمبر اول وقت را انتخاب کرده بود، و صحابه و تابعین همان عمل پیغمبر را ملاک عمل خود قرار داده بودند که بعدا در مذاهب اهل سنت منعکس گردید، در حالی که رسول اکرم گاهی در حال اختیار، اول وقت را رعایت نمی کرد، و ائمه ی اهل بیت هم بدان تصریح کرده اند. و همین امر ملاک فتوای معروف شیعه قرار گرفته است. استاد، با این توجیه، این پندار را که اهل سنت عمداً احکام را تغییر داده اند نادرست می دانست و رد می کرد.

پیوند فقه با تقریب مذاهب اسلامی:

می دانیم که آیت الله بروجردی به مساله وحدت اسلامی و تقریب مذاهب بسیار اهمیت می داد و با دار التقریب قاهره همکاری داشت. با مؤسسین آن از جمله شیخ عبدالمجید سلیم و شیخ محمود شلتوت مکاتبه می کرد و با دبیر کل آن مؤسسه، آقای شیخ محمدتقی قمی رابطه مستقیم داشت، و از لحاظ مالی و فکری به آنان کمک می کرد من و دیگران شرح این جریان ها را در مجله‌ی حوزه شماره ی مخصوص به آیت الله بروجردی نوشته ایم.

سلیقه وی با مؤسسین و اعضای دارالتقریب موافق بود که فقه، علت عمده اختلاف مذاهب است، در عین حال، فقه می تواند از عوامل تقریب به شمار آید. وی بر این عقیده بود که اهل سنت فقهی دارند متخذ از کتاب و سنت ثابت نزد خودشان، ما نیز فقهی داریم براساس کتاب و روایات اهل بیت و باید این دو رشته ی فقه را با بی طرفی مورد توجه قرار داده، آن دو را با هم تطبیق داد و زمینه ی اختلاف و وفاق را حتی الامکان، پیدا کرد.

در این زمینه، ایشان در مسأله‌ی امامت به جنبه ی خلافت توجه نداشت، بلکه می فرمود این مسأله امروز مورد حاجت مسلمان ها نیست، زیرا خلافتی وجود ندارد که ما بر سر آن با هم دعوا کنیم. در گذشته هم لازم نیست بدانیم خلیفه که بوده است. آنچه موردنیاز امروز است در امامت، بعد علمی آن است که ما ثابت کنیم احکام را باید از ائمه گرفت، او در این باب، حدیث معروف و متواتر ثقلین را اساس کار خود قرار می داد و می فرمود: «اگر ما شیعیان، تنها به همین جهت که امروز مورد نیاز مسلمین است اکتفا نماییم و مطلب خود را به طور معقول برای اهل سنت بیان کنیم به نتیجه می رسیم و می توانیم آنان را تا حدی قانع کنیم» به همین منظور با اشاره وی، طرق حدیث الثقلین توسط یکی از علمای قم، مرحوم محدث متتبع شیخ قوام الدین وشنوی، جمع آوری شد و دارالتقریب آن را چاپ کرد. ما نیز در مجمع جهانی تقریب، همان رساله را با توضیحاتی به قلم این جانب، مجددا چاپ و منتشر کردیم.

بنابراین، ایشان از طرفی اهتمام داشت که علمای شیعه روایات و مبانی فقهی اهل سنت را بدانند، و از طرف دیگر، اهل سنت نیز به روایات اهل بیت و فقه شیعه، نظر داشته باشند. وی در این دو امر موفق گردید و بسیاری از اعضای دار التقریب را با فقه شیعه آشنا کرد، تا جایی که آنان در پاره ای از مسائل مطابق فقه شیعه فتوا دادند. علاوه بر این، وزارت اوقاف مصر، کتاب «المختصر النافع» تألیف محقق حلی (م 676 ه) را با هزینه ی خود و با مقدمه ی وزیر اوقاف وقت شیخ احمد حسن الباقوری چاپ کرد. این دانشمند، سفری به ایران آمده و با آیت الله بروجردی دیدار کرده بود، شخصیت ایشان بر او اثر گذارده بود، من در قاهره او را ملاقات کردم و او از شخصیت والای آیت الله بروجردی و اثری که بر وی گذارده بود، سخن می گفت. مقدمه ی آقای احمد حسن الباقوری بر کتاب «مختصر النافع» در باب تقریب فقهی خواندنی است.

و سرانجام، مرحوم شیخ محمود شلتوت شیخ جامع ازهر، فتوای معروف خود را در جواز عمل به فقه شیعه صادر کرد. من عقیده دارم تدابیر و کوشش های مرحوم استاد آیت الله بروجردی در صدور این فتوا نقش داشته است. آیت الله، از شیخ محمد عبده در تألیف شرح نهج البلاغه تقدیر می کرد.

آیت الله حاج آقا علی صافی یکی از شاگردان و ملازمان آیت الله بروجردی می فرمود: حتی پیشنهاد استفتا از شیخ شلتوت، در قم ارائه گردید.

آیت الله، در این روش، با مرحوم سید شرف الدین عاملی هم فکر بود و به کتاب های او از جمله کتاب: الفصول المهمة فی تألیف الامة نظر داشت. بارها دیدم این کتاب در روی کرسی پیش روی او باز است گویا هر وقت فرصت می یافت، آن کتاب را که در زمینه ی تقریب و وحدت اسلامی تألیف گردیده مطالعه می فرمود.


[1] شیخ طوسی، در برخی از کتب فقهی خود در وقت صلاة ظهر و عصر، همین قول را اختیار فرموده است.

انتهای پیام/

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۸۴۰۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میان دولت و مجلس تنش وجود ندارد

به گزارش خبرنگار مهر، «سیدمحمد حسینی» معاون رییس‌جمهور در امور مجلس، امروز در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به تعامل میان دولت و مجلس اظهار کرد: گاهی وقت‌ها اختلاف نظر کارشناسی میان دولت و مجلس وجود دارد که طبیعی است و با اقدامات و کارهایی که دولت طی این ۳ سال انجام داده، ان‌شاء الله مشکلی پیش نخواهد آمد؛ لذا تنشی میان دولت و مجلس وجود ندارد.

وی با اشاره به برخی اختلاف نظرها میان دولت و مجلس بر سر بودجه ۱۴۰۳ گفت: اختلاف نظرهایی وجود داشت اما در نهایت هر چه توسط مجلس تصویب شود و شورای نگهبان هم آن را تایید کند، دولت عملی خواهد کرد و کسی قطعاً کوتاهی نمی‌کند.

در حال تکمیل...

کد خبر 6094073

دیگر خبرها

  • حب به اهل بیت موجب تقریب است
  • ایران اسلامی؛ الگوی تقریب مذاهب در جهان/علما وحدت را در بین مردم اشاعه دادند
  • همایش شهدا و تقریب برگزار می شود/ شهدای تقریب از افتخارات ما هستند
  • فعالیت ۳۵ دفتر تقریب مذاهب در دفاتر تلفیقی دانشگاه آزاد
  • اولویت امروز جهان اسلام غزه است/ بقاء انقلاب و استحکام آن مرهون وحدت و تقریب است
  • کاشت بیش از ۳ هزار درختچه در بلوار آیت الله خامنه‌ای قزوین
  • دیدار مؤسس جمعیت آموزش و فرهنگ مقدونیه با دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
  • میان دولت و مجلس تنش وجود ندارد
  • طراحی سامانه «آی محسن» برای کمک به محرومین جهان اسلام
  • شهریاری: ظرفیت جهان اسلام را برای کمک به غزه استفاده بگیریم