Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بازی و سرگرمی در سال‌های نه چندان دور در جمع کودکان فامیل و دوستان مشترک بود و صدای همهمه و جیغ کودکان آن قدر بلند بود که گاه صدای بزرگان فامیل درمی آمد، اما با ورود میهمان ناخوانده اینترنت و فضای گسترده دیجیتالی، اوضاع تغییر کرده و حال صدای بزرگان از سکوت مداوم کودک بلند شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع با گسترش اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، مفاهیم فضا، زمان و فاصله معنی مرسوم و متداول خود را از دست می‌دهند و جریانات فرهنگی با عبور از مرز‌های جغرافیایی در حال جایگزینی فرهنگ سنتی هستند.

بیشتربخوانید: اجبار کودکان به خودنمایی در فضای مجازی

از این رو یک نوع ناهمسانی در اصول و رفتار‌های فرهنگی در جوامع مختلف پدید آمده، زیرا زمانی که عناصر هویت‌ساز مانند دین، زبان، نژاد، قومیت و فرهنگ جایگاه خود را بعنوان شاخص‌های شناخت یک جامعه از دست بدهند، فرد دچار بحران هویت می‌شود و، چون فرهنگ بیگانه را هم نمی‌شناسد، از ظواهر آن تقلید می‌کند.

اینجاست که جهانی شدن فرهنگی معنی پیدا می‌کند و فرآیند‌های فرهنگی در سطح جهانی رقم می‌خورد تا حدی که برخی عقیده دارند در حقیقت اینترنت فقط یک فناوری نیست، بلکه در نوع خود پدیده‌ای فرهنگی است.

اینترنت، هویت و فرهنگ نسل جدید سه ضلع تاثیرگذار بر هم

این تغییر فرهنگی بیش از همه در رفتار و منش و اعتقادات جوانان و نوجوانان دیده می‌شود، آنجا که لحن گفتگو، واژه‌های بکار برده شده، اصطلاحات بازی و ارتباطی و بسیاری کنش‌های اجتماعی آنان چیزی نیست که نسل گذشته بتواند درک کند.

مسعود صادقی کارشناس ارشد ارتباطات درباره این موضوع می‌گوید: بیشتر کسانی که اینترنت را آسیب‌زننده به فرهنگ می‌دانند، معتقدند که ویژگی در دسترس بودن اینترنت به کاربران اجازه می‌دهد تا هر گونه اطلاعاتی را به هر کس و در هر کجا انتقال دهند و برخی کاربران دیگر نیز کورکورانه آنچه را می‌بینند، تقلید می‌کنند. چیزی که در بین جوانان و نوجوانان بیش از همه خودنمایی می‌کند برای مثال رفتار زندگی لاکچری در اینستاگرام از افراد متمول آغاز می‌شود، مورد مقبولیت عمومی قرار می‌گیرد و کم‌کم اقشار متوسط جامعه آن را پی می‌گیرند و در نتیجه به فرهنگ تبدیل می‌شود.

وی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا با بیان اینکه در حقیقت اینترنت فقط یک فناوری یا ابزار نیست بلکه در نوع خود یک اثر هنری است، یادآور می‌شود: نباید فراموش کنیم که دنیای مجازی صحنه بی‌همتایی است که در آن همه مردم ورای سن، نژاد و موقعیت اجتماعی، می‌توانند از هم یاد بگیرند و به هم یاد بدهند. مردم را به هم نزدیک می‌کند و محلی برای ظهور اشکال جدید بیان هنر و گسترش دانش است. حرکت‌های انسان‌دوستانه جمعی مثل دیوار مهربانی یا پویش‌های مردمی که با هدف حمایت از آسیب‌دیدگان حوادث طبیعی یا بحران‌های اقتصادی و اجتماعی در اینترنت شکل‌می‌گیرند، می‌توانند به راحتی در کمترین زمان فراگیر شوند.

صادقی تاکید می‌کند: با این ضریب نفوذ اینترنت، باید بپذیریم که با پیشرفت آینده ما گره خورده است، پس لازم است با پدیده اینترنت هوشیارانه و هدفمند برخورد کنیم.

جلوگیری از دسترسی فرزندان به اینترنت راهکار نیست

در دنیای امروز، تاثیرات فرهنگی و هویتی اینترنت بیش از همه جوانان و نوجوانان را فراگرفته است، زیرا شبکه‌های اجتماعی توانسته‌اند مفاهیمی همچون دوست، گفتگو، خانواده و ... را با مفهوم و تعریفی جدید و فریبنده جانمایی کنند و تعامل‌ها و دوستی‌هایی را رقم بزنند که هویت، اعتماد به نفس و فرهنگی جدید را پیش روی آنان قرار دهد که گاه از نگاه کارشناسان ارتباطی و روانشناسی عوارضی را همچون خودبزرگ بینی، پرخاشگری و جذب گروه‌های خاص شدن به دنبال دارد؛ موضوعی که دغدغه امروز و فردای والدین به شمار می‌رود.

صادقی، در این مورد می‌گوید: کودکی که به این عوارض اینترنت دچار می‌شود در جهان واقعی یا آفلاین هم نسبت به این پدیده آسیب‌پذیر است. پس باید کودک را در مقابل این گزند‌ها مقاوم کرد نه اینکه آنان را از این فضا رهاند.

این کارشناس ارشد ارتباطات بر مواجهه هوشیارانه و هدفمند والدین با فرهنگ‌های نوپدید فضای اینترنت و تاثیر آن بر فرزندان تاکید و خاطرنشان می‌کند: جلوگیری از دسترسی کودک به اینترنت و دستگاه‌های ارتباطی، پاک کردن صورت مساله است، رویکردی که نه مطلوب است و نه شدنی؛ لازم است پدران و مادران ضمن شناخت جهان نوپدید، درک و دانش خود را از این پدیده افزایش دهند و متناسب با شرایط جدید راهکار‌های نوین را بکار بندند.

وی می‌افزاید: والدین باید شاخص‌های فرهنگی خود را بازشناسی و مولفه‌های ارزشمند فرهنگ ایرانی را در جهان نو باز تعریف کنند و مفاهیم سطحی یا تاریخ گذشته را به‌دور از تعصب کنار بگذارند.

صادقی درباره راهکار‌های بهره‌گیری مناسب نوجوانان و جوانان از اینترنت و دستگاه‌های ارتباطی یادآور می‌شود: در این زمینه لازم است پدران و مادران یک اصول رفتاری سنجیده‌ای داشته باشند.

وی خاطرنشان می‌کند: امکان استفاده از اینترنت اگر در کنار والدین و در محدوده‌های عمومی خانه باشد، گزند‌ها به کمترین میزان می‌رسد. اتاق خواب جای اینترنت نیست. ضمن اینکه امروزه ابزار‌های کنترلی مثل نرم افزار کنترل توسط والدین (پرنتال کنترل)، تبلت کودک و نوجوان، امکان نظارت و مدیریت رفتار کودک را به پدران و مادر‌ها می‌دهند.

ابوالفضل محمودی کارشناس فضای مجازی نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا با تاکید بر اینکه فضای دیجیتال امروزی، روزانه ۳۴ گیگابایت اطلاعات به مغز ما می‌رساند، تصریح می‌کند: در این شرایط لازم است به فرزندان خود بیاموزیم که چگونه تمرکز خود را مدیریت کنند.

این کارشناس فضای مجازی در ادامه این گفتگو، به وظایف اولیای خانه و مدرسه در ایجاد انگیزه حفظ تمرکز در کودکان و نوجوانان اشاره کرده و می‌افزاید: باید عوامل حواس پرتی را به کمترین میزان ممکن رساند و کودک را ترغیب کرد که در هنگام انجام تکلیف یا انجام وظایف خود، آفلاین باشد. در خانه مکان‌های بدون موبایل و تبلت ایجاد کنید مانند اتاق خواب یا میز غذاخوری. در واقع با استفاده از برنامه‌هایی مثل مدیریت تبلت، برنامه‌ها و تکالیف آموزشی را بطور منظم و مدیریت شده برای کودک تعیین کنید تا بتواند از هر برنامه، تنها در زمان تعیین شده استفاده کند. با همین ابزار‌های کنترل‌گر، وب‌سایت‌ها و هشدار‌های غیر ضروری را از کار بیاندازید.

محمودی به والدین توصیه می‌کند: بگذارید فرزندتان ببیند که در هنگام انجام کار یا زمانی را که با خانواده سپری می‌کنید، گوشی خود را کنار می‌گذارید یا در هنگام رانندگی از گوشی استفاده نمی‌کنید. کودک به عمل شما بیشتر توجه می‌کند تا نصیحت‌های شما!

منبع ایرنا

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: تربیت فرزندان کودکان در فضای مجازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۹۰۵۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ

دهمین کنفرانس بین المللی وب پژوهی با حضور مهدی باصولی، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ از روز گذشته در دانشگاه علم و فرهنگ آغاز به کار کرد و تا امروز، ۶ اردیبهشت ماه ادامه دارد.

به گزارش ایسنا، محمدجواد شایگان فرد، دانشیار دانشگاه علم و فرهنگ و دبیرکنفرانس بین المللی وب پژوهی با اشاره به اهمیت برگزاری این رویداد بین‌المللی، به شرح گزارش مختصری از دوره‌های قبل پرداخت.

وی در خصوص انتخاب محورهای این کنفرانس خاطرنشان کرد: کمیته علمی کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی ۱۵ محور اصلی را برای کنفرانس انتخاب کرد که از جمله آنها می‌توان به یادگیری ماشین، یادگیری عمیق در وب، وب‌کاوی، وب معنایی و تحلیل وب، اینترنت اشیا، بازیابی اطلاعات، شبکه‌های اجتماعی، سکوهای ابری، انبوه و توزیع شده، بلاک‌چین و رمزارز، تعامل انسان و رایانه، کیفیت وب، سکوها و ابزارهای نرم‌افزاری وب، کسب‌وکار و بازاریابی الکترونیکی، امنیت وب، تحلیل رفتار و شخصی‌سازی، پردازش تصویر در وب، رسانه و ارتباط‌شناسی وب، وب و جامعه اشاره کرد.

دبیر کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی در ادامه افزود: ما در این کنفرانس به‌ تمامی موضوعاتی که مربوط به حوزه وب می‌شد نیز توجه کردیم و صرفاً به دنبال ابعاد فناوری آن نبوده و نویسندگان حوزه علوم‌انسانی و… را نیز تشویق کردیم تا در این حوزه ورود کنند.تعداد ۱۴۲ مقاله پذیرش شده است که ۴۵ مورد شفاهی است، البته نکته حائز اهمیت این است که هر مقاله دو داور داشته و بعد اعلام نتایج شده است.

وی عنوان کرد: مقالات و پژوهش‌هایی متعددی به زبان‌هایی فارسی و انگلیسی به دبیرخانه کنفرانس ارسال شده است که آثار پذیرفته شده در پایگاه‌هایی معتبر علمی داخلی نظیر SID و ISC و خارجی نظیر IEEE Xplore نمایه شده است. گفتنی است امسال حدود ۷۵ درصد مقالات به زبان انگلیسی بوده است و این نشان از تمایل پژوهشگران به تعاملات بین‌المللی است.

*مسئله اجتماعی، راه حل اجتماعی دارد

همچنین در ادامه این کنفرانس آرش حیدری عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ به عنوان سخنران ویژه درباره شکاف دیجیتال(گفتاری درباره نسبت فضای مجازی و فضای اجتماعی) نکاتی را مطرح کرد.
حیدری گفت: «مسئله اجتماعی، راه حل اجتماعی دارد» این گزارۀ کلیدی محوریتی اساسی در فهم علوم اجتماعی دارد. فقدان مواجهه با این گزاره موجب می‌شود که برای حل مسائل اجتماعی مسیرهایی غیر اجتماعی پیموده شود و این مسیر ضرورتاً با شکست مواجه خواهد شد.

وی افزود:  فهم امر اجتماعی همواره نسبتی با مفهوم فضا دارد. فضای اجتماعی در حدفاصل کنش‌ها، تعامل‌ها و روابط میان افراد شکل می‌بندد و چیزی را خلق می‌کند که «حوزه عمومی» نامیده می‌شود. حوزه عمومی عرصه تعاملات نمادین و معنادار انسان‌ها است و مجموعه وسیعی از الگوهای تعاملی را در بر می‌گیرد.

عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ در ادامه تشریح کرد: این شبکه تودرتو که حاصل کنش و واکنش میان انسان‌هاست ساختاری نظام‌مند به خود می‌گیرد و به سیستمی سیال بدل می‌شود. این سیستمِ سیال واجد کلیتی می‌شود که چیزی بیش از تک تک اجزای آن است. این تبیین بدان معناست که «جامعه جمع جبری تک تک افراد نیست» بلکه نظامی است که در نتیجۀ تعاملات جزئی واجد یک کلیت می‌شود و امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و… را در بر می‌گیرد. از این حیث جامعه یک کلیت است، یک فضای خلق شده است که بخش‌ها، اجزا و خرده‌نظام‌هایی دارد.
حیدری عنوان کرد:  با این مقدمه، فضای مجازی را باید زیرمجموعه فضای اجتماعی دانست. خطای رایج در فهم رابطه میان فضای اجتماعی و فضای مجازی آنجاست که گاه این دو را اینهمان فرض می‌کنند و فهم امر اجتماعی و فضای اجتماعی را به فهم فضای مجازی تقلیل می‌دهند. درست در این نقطه است که مفهوم شکاف دیجیتال موضوعیت می‌یابد.

وی همچنین عنوان کرد: جنس و نوع و کیفیت دسترسیِ کاربران به فضای مجازی تابع شرایط اجتماعی آنهاست. نابرابری‌ها، تضادها و تعاملات اجتماعی در فضای مجازی بازتولید می‌شوند. به عبارت دقیق‌تر شکاف‌هایی که در قلمرو اجتماعی در سطوح مختلف (سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی) تولید می‌شوند در قلمرو مجازی تکرار و تثبیت می‌شوند. درست در همین نقطه است که درباره فهمِ نسبت فضای اجتماعی و فضای مجازی نیاز به بازاندیشی اساسی وجود دارد.

عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ خاطرنشان کرد: فروکاست فهم فرایندهای اجتماعی، مسائل اجتماعی، و فضای اجتماعی به فضای مجازی به معنای نادیده گرفتن منطق درونیِ امر اجتماعی است. فضای مجازی مبتنی بر بازنمایی است، اینکه چه کسی در چه جایگاهی توان بازنمایی بیشتری دارد بیش از آنکه به فضای مجازی مرتبط باشد به فرصت‌ها و امکاناتی وابسته است که در فضای اجتماعی کسب شده است. بنابراین بازنمایی فضای مجازی همواره واجد شکافی بنیادینی است با آنچه در فضای اجتماعی در حال رخ دادن است. بنابراین این مبحث برای مفهوم‌پردازیِ نسبت میان این دو فضا و توضیح چگونگی بازتولید روابط نابرابر اجتماعی در فضای مجازی است.

روز اول این مراسم با حضور اساتید و مهمانانی از مرکز تحقیقات مخابرات، وزارت علوم،تحقیقات وفناوری، ایرانداک، جهاددانشگاهی، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و علامه طباطبایی و….حضور داشتند و در این کنفرانس جایزه پرفسور کامبیز بدیع اهدا خواهد شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نگاهی به آسیب‌های نوپدید فضای مجازی
  • شناخت زودهنگام اختلالات رشد، موثر بر عملکرد فردی و اجتماعی کودک در آینده
  • دستگیری یک نوجوان ۱۶ ساله در پی تهدید تروریستی در المپیک
  • ۳۵ هزار واحد مسکونی به مددجویان بهزیستی واگذار شد
  • مسجد مهمترین پایگاه انقلاب و مردم/ مسلمانان از انتقام سخت فرزندان امام به وجد آمده‌اند
  • قوی کردن‌زیر ساخت‌های فرهنگی
  • سینمای سیار کودک و کارگاه آموزش رایانه در خاش افتتاح شد
  • سنجش بینایی بیش از ۱۶۲ هزار کودک سال گذشته در آذربایجان‌غربی
  • برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ
  • سنجش بینایی بیش از ۱۶۲ هزار کودک در آذربایجان‌غربی