Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@19:16:07 GMT

جهش ژنتیکی زاده محصولات تراریخته است؟

تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۹۷۱۴۱

جهش ژنتیکی زاده محصولات تراریخته است؟

ایسنا/چهارمحال و بختیاری بحث محصولات تراریخته در دنیا با حرف و حدیث‌های زیادی مواجه است و این سوالات مطرح است که آیا در این محصولات، احتمال جهش ژنتیکی و مشکلات دیگر وجود دارد؟ هنوز هم در دنیا با شک و تردید به این محصولات نگاه می‌شود.

شهرام محمدی، عضو هیات علمی گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه شهرکرد در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: اغلب گیاهان با طی کردن یک روند تکامل طبیعی که متناسب با هاضمه بشر است، شکل گرفته و به دست مصرف‌کننده می‌رسند و یک همزیستی طولانی‌مدت با زندگی بشر پیدا کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به وجود دو نوع اصلاح ژنتیک در گیاهان، افزود: یک نوع اصلاح ژنتیک معطوف به روش‌های طبیعی است که در آن زمان اصلاح یا سرعت رشد کوتاه می‌شود که از مواد ژنتیکی موجود در طبیعت که جزء خویشاوندان گیاه زراعی مدنظر هستند، استفاده می‌کنیم. 

محمدی ادامه داد: روش دیگر که تراریخته نام دارد، انتقال ژن به روش غیر طبیعی و از هر منبع نامرتبطی مانند منبع جانوری، میکروارگانیسم، گیاهان غیر خویشاوند استفاده می‌شود. 

عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به شروع کشت محصولات تراریخته از دهه 1990 میلادی در آمریکا، کانادا و چین، گفت: کسانی که موافق کاشت این گیاهان هستند افزایش جمعیت بشر را که دلیلی عامه‌پسند است، مطرح کرده و توجیه آن‌ها تامین غذا با هر روشی از جمله مقاومت در برابر آفات و  تنش‌های زیستی است در حالی که نکته مهم توزیع صحیح غذا است و گیاهان تراریخته هم به توزیع صحیح کمکی نمی‌کنند.

محمدی با تاکید بر ضرورت رعایت امنیت غذایی مردم، بیان کرد: این موضوع شامل کمیت و کیفیت محصول غذایی است، کمی که همان تامین مقدار غذای مورد نیاز است و کیفی همان‌طور که از نام آن مشخص است با سلامت و کیفیت محصول سروکار دارد و قرار نیست که غذای مسموم در اختیار بشر قرار بگیرد و این دو به‌همراه هم دوبال برای امنیت غذایی محسوب می‌شوند. 

این استاد بیوتکنولوژی با بیان اینکه ژن منتقله میان گیاهان از طریق حامل اگروباکتریوم انتقال داده می‌شود، گفت: در زمان تلقیح، این ژنوم به صورت تصادفی در جایی مستقر  و موجب تکثیر می‌شود و خصوصیتی را منتقل می‌کند، اما سوال اساسی اینجاست که چه تضمینی وجود دارد که جهش در گیاه ایجاد نشود و در نهایت جهش ژنتیکی در بدن انسان صورت نگیرد؟ این سوالات باید پاسخ داده شوند.

عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به اینکه هیچ نهادی در سازمان ملل مسئول نظارت بر گیاهان تراریخته نیست، بیان کرد: تنها نهاد خصوصی غیر وابسته به سازمان ملل، نهاد استفاده از کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی و وابسته به بخش خصوصی است.

وی در ادامه گفت:  وقتی محصولی تولید می‌شود، سلامت آن از جنبه‌های مختلف از جمله برای انسان و محیط زیست سنجیده و آن‌گاه وارد بازار می‌شود، اما درباره محصولات تراریخته، مرکز بیوتکنولوژی خاصی جهت ارزیابی وجود ندارد و صحت و سقم مراحل کاشت و تولید گیاه برای مردم شفاف نیست، با اینکه کشت محصولات در کشور ما کم است، اما نحوه تولید همین درصد کم هم برای متخصصین این امر روشن نیست، نحوه  و منبع انتقال ژن و سایر موارد باید برای همگان روشن باشد.

محمدی یادآور شد: از دیدگاه علمی نیز هرگاه در محیط دخالتی توسط انسان صورت بگیرد با ضرر همراه است، مثلا کود، علف‌کش و قارچ‌کش اثرات سوء خود را دارند اما بشر توانسته ضررها را کم و قابل سازش کند.

عضو هیات علمی اصلاح نباتات دانشگاه شهرکرد با اشاره به پذیرش روش‌های نوین تولید گیاهان به روش علمی توسط متخصصان، خاطرنشان کرد: روش‌های تولید باید در یک چارچوب علمی و آکادمیک‌‎ارزیابی‌شده برای سلامت انسان و محیط زیست باشد و اگر ایمنی آن مورد تایید قرار گرفت، مجوز تولید صادر شود.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه نحوه ارزیابی و ورود به بازار محصولات تراریخته باید مشخص شود، گفت: نهاد عام‌المنفعه و دولتی باید همه تولیدکنندگان و واردکنندگان محصولات تراریخته را شناسایی کند و محصولات را با نام تجاری عرضه کند، چرا که گیاهان تراریخته منبع ژنتیکی دارند و این ژن می‌تواند منتقل شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی منطقه چهارمحال و بختیاری تراريخته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۹۷۱۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محصولات خودروسازان شهر بم زیر آب رفت!

تین نیوز

در پی بارندگی های اخیر در استان کرمان، مشکلاتی برای محصولات خودروسازان شهر بم پیش آمد و تعدادی از این محصولات در آب فرو رفت و همچنین آب بسیاری وارد کارخانه های آن ها شد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، هفته گذشته، بارندگی های شدیدی در استان کرمان رخ داد؛ این بارندگی های شدید با هشدار سطح نارنجی هواشناسی در استان کرمان از حدود ١٠-١٢ روز گذشته آغاز شده بود و استاندار کرمان نیز در این رابطه اظهار کرده بود که بیش از ۶۰ میلی متر (دو برابر میانگین بارندگی نسبت به سال گذشته) بارش باران در این استان رخ داده است.

این بارندگی های شدید در شهر بم، کارخانه های خودروسازی مستقر در این استان و به ویژه گروه صنعتی مدیران خودرو را دچار مشکلاتی کرد.

طی روزهای اخیر ویدئوها و تصاویری از سالن مونتاژ برند فونیکس و پارکینگ محصولات مدیران خودرو منتشر شد که نشان می دهد که سیل در کارخانه مدیران خودرو، به بخش سالن مونتاژ خودروهای برند فونیکس آسیب زده و همچنین پارکینگ محصولات MVM  نیز در آب فرو رفته اند. 

آسیب وارده به این مجموعه صنعتی در استان کرمان (شهرستان بم) مشتریان این گروه خودروسازی را از بابت تأخیر در تحویل خودروها و آسیب های احتمالی وارده به محصولاتی که در آب فرو رفته یا آب وارد کارخانه شده است، نگران کرده است.

این موضوع به صورت اختصاصی و ویژه از گروه صنعتی مدیران خودرو مورد پیگیری قرار داده شد. 

شرح ماوقع آنچه که اتفاق افتاده و میزان آسیب سیل به این گروه خودروسازی وارد شده و در اختیار ایسنا قرار گرفت به شرح زیر است:

بارندگی ها و سرازیر شدن سیل در بخش های مختلف استان کرمان و شهرستان بم، منجر به اختلال در زندگی مردم و گرفتگی معابر شهری شده است؛ بخشی از این سیل نیز به یکی از بخش های تولیدی کارخانه مدیران خودرو وارد شده به قسمت هایی از این کارخانه آسیب وارد کرده است.

کدام خودروها توسط سیل در کارخانه آسیب دیده اند؟

تصویر منتشر شده از بم مربوط به محوطه خط تولید خودرو X۲۲ پرو دستی است. همانطور که در تصاویر هم مشخص بود، تنها بدنه خودروها در محوطه یکی از خطوط تولید ام وی ام قرار داشت.

در پی این موضوع، تیم کارخانه مدیران خودرو از همان ساعات اولیه پس از وقوع سیل، آب و گِل را از محوطه خارج کرده و بدنه خودروهای X۲۲ پرو که در محوطه قرار داشته است را به مکانی دیگر منتقل کرده اند.

در خصوص آسیب های کیفی احتمالی به محصولات و استفاده از بدنه خودروهایی که در سیل حضور داشته اند، برای تولید محصولات جدید، این گروه صنعتی، ضمن تاکید براینکه  کیفیت محصولات عرضه شده به بازار خط قرمز واحد کنترل کیفیت ام وی ام است؛  اطمینان خاطر داده که  در صورت وجود مشکل در هر کدام از بدنه ها، آن مورد از خط تولید خارج خواهد شد.  البته بدیهی است تعدادی از این قطعات آسیب جدی ندیده و پس از بررسی مجدد واحد کنترل کیفیت، وارد خط تولید می شوند.

گروه صنعتی مدیران خودرو در رابطه با بررسی بدنه خودروهای آسیب دیده در سیل توسط واحد کنترل کیفیت این شرکت، اعلام کرده که تمامی استانداردهای رعایت شده برای تولید خودروهای جدید در خصوص بدنه خودروهایی که در حادثه سیل قرار داشتند، رعایت خواهد شد؛  اگر این بدنه ها از نظر استحکام، ساختار یا رنگ دچار مشکل شده باشند، قطعا از خط تولید خارج می شوند.

مدیران خودرو در رابطه با احتمال تاخیر در تحویل خودروهای فروخته شده نیز به خریداران اطمینان می دهد که مشکل حادی در خط تولید برند ام وی ام رخ نداده و پس از گذشت ۲۴ ساعت، تمامی شرایط به حالت عادی بازگشته است؛ فلذا تمام تلاش شرکت بر این است که تاخیری در تحویل خودروی مشتریان ایجاد نشود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • سطح گلخانه‌های کردستان به ۶۰ هکتار افزایش یافت
  • استقبال هیأت تانزانیایی از محصولات فناورانه دانش‌بنیان ایرانی
  • تلاشگران ذوب آهن اصفهان مغز متفکر برای جهش تولید هستند
  • محصولات خودروسازان شهر بم زیر آب رفت!
  • ارائه ۵ محصول زنجیره ارزش راهبردی استان کرمان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴
  • همکاری اتاق‌های بازرگانی و پارک علم و فناوری بین‌المللی
  • توسعه صادرات گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش
  • استقرار اتاق‌های بازرگانی فناوری در پارک فناوری بین‌المللی ایران
  • فارس رتبه اول کشور در کشت گیاهان دارویی
  • عملکرد فرمانداران و روسای اداره های جهاد کشاورزی فارس