Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

سرویس بین‌الملل- تحلیلگران معتقدند که حملات هوایی آمریکا علیه نیرو‌های مورد حمایت ایران در عراق و سوریه می‌تواند نقطه عطفی مهم در منازعه میان دو طرف باشد.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ شبکه خبری "الجزیره" در گزارشی با گمانه‌زنی در این‌باره که آیا حمله نظامی اخیر امریکا علیه پایگاه‌های کتائب حزب الله از گروه‌های شبه‌نظامی شیعه نزدیک به ایران در عراق می‌تواند به رویارویی گسترده‌تر میان تهران و واشنگتن در خاک عراق منجر شود یا خیر، می‌نویسد: "مهند سلوم" کارشناس مسائل عراق در انستیتو مطالعات امنیت در دوحه قطر می‌گوید که برخلاف سایر گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت ایران همچون حشدالشعبی که روابط قانونی و نظامی با ارتش عراق دارند، کتائب حزب‌الله مستقیما از سوی ایران مورد حمایت قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خشونت‌های اخیر روی داده میان امریکا و آن گروه شبه‌نظامی شیعه در عراق پیامی نهفته در خود دارد و آن جدی‌تر شدن وخامت در روابط میان ایران و متحدان‌اش با امریکا است".

این شبکه خبری در ادامه می‌نویسد: "با توجه به آن‌که واشنگتن و تهران درگیر منازعات مختلف سیاسی و نظامی در منطقه به ویژه در خلیج فارس و یمن هستند، حمله اخیر کتائب حزب‌الله علیه امریکایی‌ها می‌تواند به عنوان تلاش برای پاسخ دادن به فشار‌های سیاسی و اقتصادی وارده از سوی امریکا بر ایران بوده باشد. تنش‌های امریکا و ایران از سال گذشته پس از خروج امریکا از برجام با فرمان ترامپ اوج گرفت.

"باب بائر" افسر سابق اطلاعاتی سیا به "الجزیره" می‌گوید تهران انتظار ندارد که چنین حملاتی باعث عقب‌نشینی امریکا از منطقه شود بلکه ایران تلاش می‌کند امریکا را وادار به عقب‌نشینی از سیاست‌هایی کند که خلاف منافع جمهوری اسلامی ایران هستند. بائر معتقد است با توجه به وضعیت سیاسی و نظامی فعلی در عراق، امریکا در آن نقطه از منطقه آسیب‌پذیر است".

با این وجود، "عباس اصلانی" پژوهشگر ارشد در مرکز مطالعات خاورمیانه در تهران این ایده که باید ایران را مقصر آخرین حمله نظامی علیه پایگاه امریکا در عراق دانست رد می‌کند. او بر این باور است که گروه‌های عراقی مستقل عمل می‌کنند و منتظر رسیدن دستور از سوی ایران نیستند. او می‌گوید: "امریکایی‌ها می‌خواهند ایران را مقصر شکست خود در عراق بدانند به ویژه پس از صرف میلیارد‌ها دلار برای کارزار جنگی‌شان؛ این در حالی است که برخلاف هزینه مالی و نظامی بسیار امریکا در عراق، این ایران است که برنده بازی در عراق شده است. او معتقد است که امریکا مشتاق خراب کردن روابط ایران و عراق است چرا که دو کشور روابط حسنه‌ای با یکدیگر دارند.

شبکه خبری "سی ان ان" نیز در گزارشی با اشاره به تشدید منازعه میان ایران و امریکا در منطقه می‌نویسد: "برای دولت عراق این یک کابوس است: جنگی نیابتی میان امریکا و ایران در عراق؛ کشوری که اخیرا با اعتراضات گسترده مواجه بوده و از نظر سیاسی فلج شده و در معرض تهدید ظهور دوباره تروریسم قرار دارد. این جنگ با حمله هوایی روز یکشنبه امریکا علیه پایگاه‌های کتائب حزب الله به تحقق نزدیک‌تر شده است.

برای دولت عراق رویارویی امریکا و شبه نظامیان طرفدار ایران در عراق منبعی برای بی‌ثباتی در آن کشور است؛ کشوری که اکنون نیز در بحران به سر می‌برد. اعتراضات مردمی از ماه اکتبر در عراق شدت یافته و موجب شده تا جوانان عراقی معترض به فساد و بیکاری به خیابان‌ها بیایند. بی‌ثباتی در عراق باعث ضعف اقتصادی و افول ساختار سیاسی آن کشور شده است. "عادل عبدالمهدی" نخست وزیر عراق استعفا داده اما هنوز هیچ نامزد مورد اجماعی برای جانشینی او معرفی نشده است. "برهام صالح" رییس جمهوری عراق نیز تهدید کرده که برای جلوگیری از خونریزی بیش‌تر استعفا خواهد داد.

با این حال، ایران سرمایه‌گذاری گسترده‌ای برای تعمیق نفوذ خود از عراق تا سوریه و لبنان انجام داده و حاضر نیست از دستاورد‌های استراتژیک خود چشم‌پوشی کند؛ حتی اگر تحریم‌های امریکا تحقق این پروژه را برای ایران دشوارتر ساخته باشد. ادامه جنگ نیابتی میان ایران و امریکا در خاک عراق مبارزه علیه تروریسم را نیز برای امریکا دشوارتر خواهد کرد به خصوص برای پنج هزار نیروی امریکایی باقی مانده در عراق.

منبع: آفتاب

کلیدواژه: عراق آمریکا خاورمیانه حشد الشعبی جنگ برجام تحریم روابط ایران و آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۱۳۳۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اینجا تهران است بە وقت اقلیم کردستان / اهمیت سفر بارزانی بە ایران

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل، حلیمە ملایی: در ده سال گذشتە این چهارمین سفر نچیروان بارزانی بە عنوان یک مقام ارشد منطقە کردستان عراق، بە ایران است؛ دیداری بسیار مهم در شرایطی حساس. این سفر کە بیشتر با هدف بهبود روابط میان اقلیم کردستان و ایران به ویژه پس از فرازونشیب های سیاسی و امنیتی سال گذشتە میان تهران و اربیل، انجام می‌شود از لحاظ دیپلماتیک برای اقلیم کردستان و ایران بسیار حائز اهمیت است.

نچیروان بارزانی چهرە دیپلماتیک و میانەرو کرد عراق کە در میان همە جریانات سیاسی عراق، منطقە و جهان؛ مقبولیت خاصی دارد، بعد از سە سال از آخرین سفر خود، بە عنوان رئیس اقلیم کردستان با پیام آشکار، تمایل اربیل بە گسترش و تقویت روابط همە جانبە با ایران، بە تهران آمدە است.

بعد از اینکە روابط عمیق تهران و اربیل به‌دنبال حوادث سال گذشتە و در پی حملە موشکی ایران بە مقر مخفی موساد در اربیل با تنش مواجه شد، این سفر گویای این نکتە مهم است کە ایران و عراق و منطقە اقلیم کردستان؛ همسایە، دوست و شرکای استراتژیک هستند و پیمان عمیق آنها گسستنی نیست.

سفر رئیس اقلیم کردستان و هئیت سیاسی _ امنیتی همراه وی بە ایران از چند جنبە، مورد توجە است کە در این نوشتار کوتاه بە آن اشارە می‌شود.

بررسی روند اجرای توافقنامە امنیتی ایران و عراق

ارائە گزارش کامل از روند اجرایی شدن توافقنامە امنیتی میان ایران و عراق و تلاش‌های اربیل برای اجرای بندهای این توافق کە منجر بە عقب نشینی گروهک‌های معاند کرد از مرزهای مشترک ایران و اقلیم کردستان و خلع سلاح آنها شدەاست در جریان سفر بارزانی بە تهران و دیدارهای وی با مقامات عالی رتبە ایران یکی از محورهای مهم است.

اطمینان خاطر بارزانی بە ایران

اگرچە اقلیم کردستان هیچ گاه ارتباط عادی و رسمی با سرویس‌های امنیتی ضد ایران ندارد، اما گاهاً جمهوری اسلامی بە مقامات اقلیم کردستان در رابطە با حضور مخفیانە سرویس‌های امنیتی کشورهای متخاصم در نزدیکی مرزهای ایران و تلاش آنها برای ضربە زدن بە امنیت کشور انتقادهای مطرح کردە است؛ در واکنش بە این مباحث امنیتی میان ایران و اربیل، مقامات اقلیم کردستان همیشە اعلام کردەاند؛ بە هیچ عنوان اجازە نخواهند داد شمال عراق تهدیدی برای جمهوری اسلامی ایران باشد.

در این سفر، همکارهای امنیتی _ نظامی و سیاسی نیز در کنار چشم اندازهای اقتصادی و بازرگانی میان اقلیم کردستان و ایران بررسی و مورد تاکید قرار خواهد گرفت.

مراودات مهم اقتصادی ایران و شمال عراق

ایران و اقلیم کردستان ۲۳۰ کیلومتر مرز مشترک فقط از جانب استان کردستان دارند. بەجز کرمانشاه و آذربایجان غربی. حجم بالای تجارت و تعاملات اقتصادی با عراق و اقلیم به ویژه از مرز باشماق سبب شدە است، دو طرف بە مراودات اقتصادی و تجاری اهمیت ویژە بدهند. کنسول ایران در سلیمانیە گفتە است حجم مبادلات تجاری ایران و اقلیم کردستان پیش از بروز تنش‌های سال‌گذشته، به حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسیدە بود کە دو طرف سعی بر آن داردند این حجم مبادلات، کە نقش بسزایی در دور زدن تحریم‌های ایران ایفا می‌کند، سال آیندە رشد چشمگیری داشتە باشد.

مبادلات و تعاملات فرهنگی و اجتماعی

توسعه روابط همه جانبه فرهنگی، اجتماعی و تقویت دیپلماسی مرزی یکی دیگر از محورهای است کە در روابط حسنە ایران و اقلیم کردستان بسیار مهم است و طرفین بر تقویت این تاکید دارند. مناسبات و تعاملات فرهنگی میان جمهوری اسلامی ایران و حکومت اقلیم کردستان عراق همیشە زمینە ساز دیگر سطوح بودە است. روابطی کە هیج گاه خوشایند دشمنان دو ملت ایران و عراق نبودە و تلاش‌های دشمنان از جملە آمریکا و اسرائیل این است با استفادە از فضاسازی‌های رسانە ای بە روابط ایران و عراق و تهران و اربیل ضربە بزنند. استرتژی پلیدی کە هوشیاری مقامات جمهوری اسلامی و تلاش مسئولین عراق و اقلیم در سنوات گذشتە آن را خنثی کردە است.

حمایت تهران از اربیل

علیرغم اینکە جمهوری اسلامی ایران در کل منطقە و در کشور عراق هم جایگاه ویژەای دارد هرگز در مسائل داخلی آنها دخالت نکردە است. اما همانطور کە در بزنگاه‌های تاریخی ایران اسلامی بە یاری دوستان خود در عراق و کشورهای دیگر می‌شتابد؛ در جنگ با صدام دیکتاتور عراق و تلاش برای استقرار اقلیم کردستان بە کردهای این کشور کمک‌های شایانی کرد و در جنگ با داعش نیز بارها این مسئلە تکرار شد.

در بحران‌های سیاسی نیز اقلیم کردستان هرگاه از ایران طلب یاری داشتە است، تهران بدون هیچ اغماضی در حل بحران‌ها و تنشهای پیش آمدە میان احزاب کرد و جریانات سیاسی شیعە و سنی عراق بە حمایت از اربیل برخواستە است. موضوعی کە شاید در شرایط بسیار پرتنش کنونی اقلیم کردستان و اختلافات میان اربیل و بغداد بر سر مسئلە صادرات نفت، تعویق انتخابات پارلمان کردستان و تعلیق سهم بودجە اقلیم از سوی بغداد، رنگ دیگری بە سفر آقای بارزانی بدهد.

کد خبر 6098192

دیگر خبرها

  • حمله پهپادی مقاومت عراق به هدفی نظامی، اینبار در جولان اشغالی
  • هشدار روسیه به آمریکا درباره «نتایج رویارویی دو قدرت اتمی»
  • اینجا تهران است بە وقت اقلیم کردستان / اهمیت سفر بارزانی بە ایران
  • عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • حمله دیگری از مقاومت اسلامی عراق به یک مرکز نظامی صهیونیست‌ها در اراضی اشغالی
  • موشک‌های ایرانی کشورهای عربی را بر سر عقل آورد؟ / اخراج محترمانه ارتش امریکا از خاک امارات +فیلم و تصاویر
  • ناگفته هایی از عملیات حماس و عملیات وعده صادق: در حمله سپاه به اسرائیل، ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند /اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد
  • سردار رشید: در حمله سپاه به اسرائیل، ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند /اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد
  • روزنامه‌آمریکایی: ابوظبی اجازه استفاده از خاک امارات برای حمله به عراق و یمن را نداد
  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق