Web Analytics Made Easy - Statcounter

«جعفر حق‌پناه» عصر سه‌شنبه در نشست تخصصی "صد سالگی روابط ایران و افغانستان در پرتو تحولات منطقه‌ای" در دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران، گفت: افغانستان هیچ‌گاه مستعمره نبوده و فقط باید از نظر روابط خارجی شناسایی می‌شد. در دولت شاه امان‌الله این کار انجام شد که مناسبات دو کشور هم تحت تاثیر قرار گرفت. در سال ۱۹۲۰، شاهد تبادل سفرا میان دو کشور هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نخستین معاهدات همکاری افغانستان با همسایگان هم با ایران امضا می‌شود.

وی ادامه داد: در آن مقطع قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در روابط دو کشور نقش نداشتند و ما شاهد سیر روابط تهران و کابل هستیم. نخستین سفیر از کشورهای منطقه‌ای از ایران بود اما رقابت‌های بین‌المللی موجب ایجاد اثرگذاری در روابط دو کشور شد.

این استاد دانشگاه یادآور شد: به روایتی اولین مسابقه تیم ملی فوتبال ایران با افغانستان به خاطر جشن استقلال افغانستان بوده است که با مساوی به پایان رسید.  در دهه چهل موسیقی افغانستان چنان با ایران پیوند دارد که اکثر موسیقی‌دانان افغان به ایران می‌آیند. مناسبات دو کشور چنان به هم پیوسته که تفاوتی را نمی‌بینیم. روند و فرمول توسعه و مدرن‌سازی در هر دو کشور بسیار نزدیک و شبیه به هم است.

حق‌پناه سیطره نظام بین‌المللی در منطقه را موجب تحت تاثیر قرار گرفتن روابط دو کشور دانست و تصریح کرد: پیمان سعدآباد با حضور ایران، افغانستان، ترکیه و انگلیس برای مقابله با شوروی به همین شکل است اما پس از جنگ سرد، وضعیت متفاوت است. شاید به نظر می‌آید همه مولفه‌ها می‌خواهند دست به دست هم بدهند که روابط دو کشور در بستر عادی قرار نگیرد ولی من این مساله را قبول ندارم. فردی سفیر افغانستان شده که چهره علمی، فرهنگی و در جایگاه معتبر است و سفیر جدید ایران هم فرد آکادمیکی است و نخستین حضورش در کابل در دانشگاه‌ها بوده است.

وی افزود: برخی چالش‌های امنیتی مشترک می‌تواند مبنای همکاری باشد. بحث‌های محیط زیستی، امنیتی و تروریستی را داریم که برای هر دو کشور تهدید یکسانی است. هم‌اکنون این شانس را داریم که عنصر منطقه‌ای تسهیل‌گر روابط منطقه‌ای است.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با اشاره به نقش بندر چابهار در توسعه روابط ایران و افغانستان خاطرنشان کرد: با وجود فشارها و تحریم‌های آمریکا، تنها معافیت از تحریم‌ها در مورد چابهار بود که امیدوار کننده است.  امیدوارم راه‌آهن مشهد و هرات سال آینده نهایی شود که قرار است به شمال و ازبکستان وصل شود که به رهایی افغانستان از حصار خشکی کمک کند.

حق‌پناه با بیان اینکه چالش دو کشور آن است که با وجود همسایگی، پیوندهای زیاد و مشابهت‌ها، کمترین ارتباطات را با یکدیگر داشته‌ایم، ابراز داشت: کمترین ارتباطات آکادمیک، فرهنگی و رسانه‌ای و... را با یکدیگر داریم. شناخت مستقیمی از افغانستان نداریم و متاسفانه همدیگر را از طریق رسانه‌ها و مجاری غربی می‌شناسیم.

برچسب‌ها ترکیه ازبكستان افغانستان بندر چابهار سعد آباد

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ترکیه ازبكستان افغانستان بندر چابهار سعد آباد ترکیه ازبكستان افغانستان بندر چابهار سعد آباد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۱۸۸۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قربانی بهبود روابط کابل اسلام آباد شده ایم

مولانا فضل‌الرحمان، رهبر حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان می‌گوید که دولت این کشور او را به دلیل تلاش برای بهبود روابط میان اسلام‌آباد و افغانستان تحت تسلط طالبان مجازات می‌کند.

فضل‌الرحمان افزود ما به دلیل تلاش برای بهبود روابط میان پاکستان و افغانستان مجازات می‌شویم.

گفتنی است که حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان در انتخابات ۸ فبروری ۲۰۲۴ این کشور نتوانست رأی قابل توجهی به دست آورد.

این مخالف سیاسی دولت پاکستان به رهبری نواز شریف، بار دیگر انتخابات گذشته این کشور را پُر از تقلب خوانده و خواستار برگزاری انتخابات مجدد شده است.

بربنیاد گزارش ای‌ان‌آی، وی همچنان سیاست اسلام‌آباد در قبال فلسطین و اسرائیل را مورد انتقاد قرار داده است.

مولانا فضل‌الرحمان پس از افزایش حملات تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) بر نیروهای امنیتی این کشور که ادعا می‌شود از حمایت طالبان برخوردار است، چند ماه پیش در دیدارش با ملا هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان گفته بود که این گروه باید میان اسلام‌آباد و تی‌تی‌پی یکی را انتخاب کند.

باشگاه خبرنگاران جوان افغانستان افغانستان

دیگر خبرها

  • پیروزی شش گله سرخپوشان هرات مقابل استقلال کابل
  • کمک بشردوستانه چین به هلال‌احمر افغانستان
  • سفر هیأت تجاری و اقتصادی ترکمنستان به افغانستان
  • همکاری‌ چین در زمینه‌های اقتصادی تجاری با افغانستان
  • از سرمایه گذاری پکن در افغانستان حمایت می کنیم
  • چین: روابط با افغانستان را گسترش می‌دهیم
  • ایجاد مرکز لجستیکی تجاری در هرات
  • قربانی بهبود روابط کابل اسلام آباد شده ایم
  • امیرعبداللهیان بر توسعه روابط ایران و لبنان تاکید کرد
  • شکست ائتلاف ضدایرانی