Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@17:35:06 GMT

گنجی در میان شهر

تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۳۲۳۳۶۵

گنجی در میان شهر

بافت تاریخی هسته اولیه شکل‌گیری شهر است که از نظر اقتصادی و فرهنگی مهم‌ترین اطلاعات و پیشینه شهر را در درون خود جای داده است؛ این بخش از شهر به لحاظ کالبدی واجد ارزش تاریخی و به لحاظ جمعیتی معرف آداب، سنن و اخلاقیات سکنه آن است.

به گزارش خبرنگار ایمنا از خوانسار، بافت تاریخی شهرها دارای ویژگی‌ها و مشخصه‌هایی منحصربه‌فردی است که آن را از بافت‌ها و پهنه‌های پیرامونی و سایر قسمت‌های شهر متمایز می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 راهکارهای مدیریت شهری برای اجرای طرح‌های مختلف در این بخش از شهر باید ویژه، برنامه‌ریزی شده و هدفمند باشد. متون و لوایح قانونی همچون ماده ۱۶۶ قانون برنامه سوم توسعه و ماده ۱۱۵ قانون برنامه چهارم توسعه و متون و آیین‌نامه‌های ذیل سایر نصوص قانونی که دولت‌ها، شهرداری‌ها و دستگاه‌های متولی عمران شهری را ملزم اتخاذ سازوکارهای مدیریتی علمی و خاص در قبال اداره بافت تاریخی و واگذاری وظایف و مسئولیت‌های بیشتر به نهادهای محلی در این مناطق کرده است؛ علاوه بر آن اساتید دانشگاه و نظریه‌پردازان راهکارهای مختلفی برای احیا، بازآفرینی و توانمندسازی بافت تاریخی ارایه کرده‌اند که آگاهی از آن‌ها به مدیریت بهتر این مناطق شهری کمک می‌کند.

خوانسار از شهرهای استان اصفهان است که به دلیل سابقه طولانی تمدنی، دارای بافت‌های تاریخی گسترده است که از جنبه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حائز اهمیت است؛ برای آشنایی بیشتر با ویژگی‌های بافت تاریخی این شهر و طرح‌های اجرا شده برای بازآفرینی آن‌ با زهرا ساعدی، کارشناسی معماری و شهرسازی گفت‌گویی انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید:

میزان بافت فرسوده شهر خوانسار چه میزان است؟

 طبق طرح جامع مصوب سال ۸۹  کل مساحت بافت فرسوده شهر خوانسار ۳۶.۱ هکتار است که به طور تقریبی سه درصد مساحت کل شهر را در برمی‌گیرد.

چه طرح‌هایی برای توانمدسازی بافت تاریخی شهر خوانسار مناسب است؟

پیش از پاسخ به این پرسش باید بدانیم که نوسازی فرآیندی جامع شامل کلیه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی به منظور بازگرداندن شرایط مناسب زندگی است و به دنبال این است که محدوده‌های هدف را از طریق ارتباطی نو به تعادل پویا برساند، اما توانمندسازی افزایش توان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ساکنان برای اداره زندگی خود و افزایش مشارکت در فرآیند ساماندهی محلات است.

اقدامات متفاوتی جهت توامندسازی بافت تاریخی خوانسار انجام شده است، مانند بهسازی و نوسازی شبکه حمل و نقل و دسترسی، رفع موانع ثبتی و حقوقی املاک واقع در بافت‌های تاریخی، تهیه بسته‌های تشویقی جهت مرمت و یا نوسازی ابنیه قدیمی، برنامه‌ریزی جهت تامین نیازهای روزمره ساکنان و تزریق محرک‌های اقتصادی به این مناطق؛ اما مدیران شهری باید توجه کنند که اصل اساسی در تمامی این برنامه‌ها زمینه‌سازی برای مشارکت مردم در کنار سایر دستگاه‌ها در فرایند توانمندسازی و مردمی بودن پروژه‌های اجرا شده است.

شهرداری خوانسار از طریق اعطای بسته‌های تشویقی نظیر پروانه ساختمان رایگان، در اختیار قرار دادن ماشین‌آلات به منظور تخریب و خاکبرداری بناهای مخروبه، زمینه‌سازی ایجاد دفاتر تسهیلگری محلی و تعریف پروژه‌های بوم‌گردی در جهت نوسازی بهسازی بافت‌های تاریخی گام برداشته است. در یک سال گذشته سه جلسه بازآفرینی با حضور اعضا تشکیل شده است که برآیند جلسات مذکور تصویت طرح کلی بازآفرینی شهری و تصویب محلات و محدوده‌های بازآفرینی شهر است؛ ۱۰ محله به عنوان محلات هدف بازآفرینی شهری تعیین شده‌اند که در فاز اول محلات دو راه، پلگوش و لبرود دارای الویت هستند.

چه مسائلی بافت تاریخی خوانسار را تهدید می‌کند؟

خالی شدن این بافت از ساکنان اصلی و جایگزین شدن طبقات فرودست که به طبع تمایلی به نوسازی ندارند، تقلیل ارزش‌های اجتماعی، سکونت به دلیل شکل‌گیری محلات جدید، متروکه شدن بافت به دلیل نبود انطباق با نیازهای جدید، نوسازی نشدن بناهای مخروبه به دلیل تعدد مالکیت، دسترسی نامناسب بافت به امکانات و دیگر مناطق شهری و توان اقتصادی پایین ساکنان برای مشارکت در برنامه‌های بهسازی و نوسازی، معضلاتی است که این بافت را تهدید می‌کند.

مهم‌ترین ارزش‌های بافت تاریخی خوانسار از نظر شهرسازی چیست؟

بافت تاریخی جلوه هویت و تبلور فرهنگ هر شهری است و به عبارت دیگر این بافت‌ شهری شامل آثار گران‌بهایی است که فرهنگ، اصول معماری و شهرسازی و ویژگی‌های اجتماعی حاکم بر یک فرهنگ مردمان آن را در دوره‌های مختلف تاریخی نشان می‌دهند. بافت‌ تاریخی خوانسار از نظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی واجد اهمیت و از نظر علم شهرسازی شایسته بررسی است. این بافت شهری که به لحاظ فرهنگی یادگاری از فرهنگ و تاریخ گذشته خوانسار محسوب می‌شود، اطلاعات ارزشمندی در خصوص ادوار مختلف تاریخی آن در اختیار پژوهشگران قرار می‌دهد. از نظر اقتصادی این بافت‌ شهری خوانسار عمدتا دارای امکانات زیربنایی و روبنایی است و به لحاظ جذب گردشگر و رونق اقتصادی نیز قابلیت سرمایه‌گذاری دارد. به لحاظ اجتماعی نیز جمعیت زیادی در این منطقه ساکن هستند.

مهم‌ترین ویژگی‌های بافت فروده شهر خوانسار چیست؟

بافت تاریخی خوانسار مانند بسیاری از شهرهای کشور به هسته اولیه تشکیل شهرها که دارای ارزش‌های معماری و اجتماعی نهفته فراوان است اطلاق می‌شود که علاوه بر کالبد اقتصادی و اجتماعی، ویژگی‌های فرهنگی منطقه را نیز در بر دارد؛ اما حداقل ۵۰ درصد از بناهای بافت فرسوده این شهر دارای سه ویژگی ریزدانگی، ناپایداری و نفوذ ناپذیری است و بر اساس تعریف شورایعالی شهرسازی و معماری کشور ویژگی‌های بافت فرسوده خوانسار بیشتر بر شاخص‌های کالبدی منطبق است؛ هر چند که این نگاه در چند سال اخیر تا حدودی تغییر کرده است. بافت‌های ناکارآمد شهر خوانسار مناطقی از شهر است که در گذر سالیان عناصر تشکیل دهنده آن نظیر تاسیسات روبنایی و زیربنایی، دسترسی‌ها و ... دچار فرسودگی و ناکارآمدی شده و ساکنان آن از مشکلات متعدد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی رنج می‌برند.

مدیریت شهری چگونه می‌تواند بافت تاریخی شهر را حفظ کند؟

مدیریت شهری علاوه بر تلاش بر حفظ و حراست از بافت‌های فرسوده، از طریق ایجاد همکاری بین عناصر ملی، منطقه‌ای و محلی در فرآیند برنامه‌ریزی نسبت به ایجاد پروژه‌های بارآفرینی در بافت‌های تاریخی اقدام کرده است؛ البته به نظر می‌رسد برای فراهم کردن بستر حضور و مشارکت مردم در بازآفرینی بافت‌های تاریخی نیز اقدامات خوبی انجام شده است.

کد خبر 402248

منبع: ایمنا

کلیدواژه: خوانسار بافت فرسوده شهر سازی بازآفرینی شهری شهرهاي ايران بافت تاریخی بافت ناکارآمد شهری ستاد بازآفرینی پایدار شهری ستاد باز آفرینی کلانشهر شهرداری شهر مدیریت شهری شهروند حقوق شهروندی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۲۳۳۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۶۵۰۰۰ واحد فرسوده در استان تهران درحال نوسازی است

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در حال حاضر با همراهی شهرداری‌ها و شوراهای استان تهران بیش از ۲۶۵۰۰۰ واحد بناهای فرسوده در حال نوسازی داریم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ظهر امروز و به مناسبت روز ملی شوراها همایش گرامی‌داشت هفته شوراهای اسلامی شهر با موضوع مشارکت در بازآفرینی شهری با حضور مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری و معاون وزیر راه و شهرسازی، معاون امور عمرانی استانداری تهران، مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران، مدیر کل دفتر فنی حمل و نقل استانداری تهران، روسا و اعضای شوراها و شهرداران شهرهای استان تهران، ائمه جمعه، فرماندار و مسئولان شهرستان بهارستان برگزار شد؛ محمد آیینی در این نشست اظهار کرد: این جلسه در سایر استان‌ها باهدف تقدیر از اعضای شورای شهرها و برای ترویج نوسازی بافت فرسوده برگزار می‌شود.

وی با اشاره به اهداف برگزاری این نشست‌ها افزود: نگاه دولت مردمی سیزدهم و وزیر راه و شهرسازی در این است که دستگاه اصلی که می‌تواند بازآفرینی شهری را متحول کند، شهرداری‌ها هستند، بر همین اساس شهرداری‌ها شرکای راهبردی وزارت راه و شهرسازی محسوب می‌شوند و در کنار شهرداری‌ها، دستگاه ناظر اعضای محترم شورا هستند که تقاضا داریم سفیران بازآفرینی شهری باشند.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری با تاکید بر کارکردهای سفیران بازآفرینی شهری گفت: شوراها باید حمایت‌های قانونی که دولت و مجموعه دستگاه‌های حاکمیتی از مردم در نوسازی بافت‌های فرسوده فراهم کرده را به مردم برسانند و مطالبه‌گر حقوق مردم باشند، من معتقدم هنوز ۷۰ درصد مردم از تسهیلات و مشوق‌ها و راهکارهای احیای بافت فرسوده آگاهی ندارند.

آیینی با بیان اینکه کار اجرایی دولت سیزدهم مردمی‌سازی است و خالص‌ترین شکل مردمی‌سازی در بازآفرینی شهری قابل تحقق است، چون در بازآفرینی شهری مالکیت برای مردم است نوسازی هم باید توسط مردم انجام شود، خاطرنشان کرد: در حال حاضر با همراهی شهرداری‌ها و شوراهای استان تهران بیش از ۲۶۵۰۰۰ واحد بناهای فرسوده در حال نوسازی داریم و در سال ۱۴۰۲ رکورد صدور پروانه در بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری طی ۳۰ سال گذشته شکسته شد.

وی با بیان اینکه امسال انتظار داریم با همکاری و تعامل بیشتر و پیگیری از سوی اعضای شورا، جهش جدی‌تری در این زمینه صورت گیرد، افزود: در سال ۱۴۰۳ باید حداقل ۱۵۰۰۰۰ پروانه صادر شود تا پایان سال در حدود ۴۰۰۰۰۰ واحد از بافت‌های فرسوده در دست ساخت داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری با تاکید بر اینکه استان تهران از بالاترین درصد بناهای ناپایدار به لحاظ تعدادی برخوردار است، بیان کرد: بیش از ۲۲۵۰۰۰ بنای ناپایدار در استان تهران داریم و جان مردم در خطر است، البته در شهر تهران روند بسیار خوبی در سال ۱۴۰۲ داشته و میزان صدور پروانه‌ها ۲.۸ برابر شده و به بیش از ۲۶۰۰۰ صدور پروانه ساخت رسیده که در سال ۱۴۰۰ تنها ۱۰۰۰۰ پروانه صادر شده بود.

آیینی اضافه کرد: ۵۵ درصد بافت فرسوده استان در شهرستان‌های استان تهران است، متاسفانه عملکرد صدور پروانه زیر ۸ درصد بوده و باید مشکلات این حوزه مرتفع و مردم بتوانند از ظرفیت قانون تعیین وضعیت املاک استفاده کرده و سند دریافت کنند و از ظرفیت ماده ۹ قانون حمایت از احیا، بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده استفاده کنند.

وی در پایان با اشاره به اینکه باید نهضت دریافت سند را راه بیاندازیم، خاطرنشان کرد: در شهرستان‌های استان تهران، شهرهای گلستان و صالحیه جزو شهرهای رتبه بالا بوده و اقدامات بسیار خوبی در حوزه بافت‌های فرسوده انجام داده و روند صدور پروانه در این دو شهر صعودی است، اما انتظار ما یش از این‌هاست.

منبع: فارس

کد خبر 749170

دیگر خبرها

  • ۲۶۵۰۰۰ واحد فرسوده در استان تهران درحال نوسازی است
  • ایجاد حفره ۸ متری در بافت تاریخی یزد/ اتصال فاضلاب به قنات ممنوع
  • بازدید خبرنگاران داخلی و خارجی از بافت تاریخی بوشهر
  • بازسازی بافت تاریخی شهرکرمان نیازمند طرحی کارشناسی و آینده نگراست
  • بافت تاریخی بندر بوشهر با مشارکت مردم بازآفرینی می‌شود
  • بافت تاریخی کرمان سرمایه مادی و معنوی است
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • آرزوهای شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ / «دروازه ری» در انتظار لباس نو
  • ۵۵ درصد از واحد‌های فرسوده در بافت‌های تاریخی قرار دارند
  • تصویب محدوده و ضوابط بافت تاریخی شهر لاهیجان