Web Analytics Made Easy - Statcounter

ائتلاف چهارگانه تحریم‌کننده قطر طی هفته‌های اخیر مواضع متفاوتی نشان دادند؛ در حالی‌که به نظر می‌رسد یخ میان ریاض و دوحه در حال ذوب شدن است ولی دشمنی مصر و امارات علیه قطر همچنان ادامه دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عربی 21، چهار کشور عربی( عربستان سعودی، بحرین، امارات و مصر) در ژوئن سال 2017 از قطع روابط دیپلماتیک و سیاسی با قطر خبر دادند و از این کشور خواستند از آنچه آن را اقدامات و سیاست‌های خصمانه علیه سرتاسر منطقه می‌نامند و تهدیدی علیه امنیت ملی‌شان محسوب می‌شوند، دست بکشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی‌که دوحه این اتهامات را رد کرد و در مقابل، هر 4 کشور را به تلاش برای تحمیل قیمومیت بر قطر و کنترل تصمیم‌گیری‌های حاکمیتی آن متهم کرد.

ائتلاف چهارگانه همچنین شروط سیزده‌گانه‌ای، که شامل توقف حمایت از تروریسم، کاهش سطح دیپلماتیک با ایران و عدم مداخله در امور کشورهای عربی، را به قطر مطرح و بر اجرای این شروط قبل از هرگونه گشایش هرگونه کانال تماس و گفت‌وگو با دوحه تأکید کردند.

نگرانی امارات

طبق عقیده ناظران، اقبال اندک روحه به دوحه نگرانی ابوظبی را برانگیخته است؛ چرا که «انور قرقاش» وزیر مشاور امارات در امور خارجه، قطر را به تلاش برای «ایجاد شکاف در وحدت» کشورهای تحریم‌کننده متهم کرده و در حساب کاربری خود در توییتر نوشته است: «اظهارات اخیر قطر درباره حل بحران دوحه با عربستان سعودی دون سه کشور تکرار تلاش دوجه برای ایجاد شکاف در وحدت و فرار از تعهداتش است.»

عربستان سعودی، بحرین و امارات در مسابقات قهرمانی فوتبا خلیج( فارس)، که ماه گذشته میلادی به میزبانی قطر برگزار شد، مشارکت داشتند و تیم «الهلال» سعودی نیز در جام باشگاه‌های جهان، که اخیر دوحه میزبان آن بود، شرکت کرد.

در گامی، که نشانه تفاهم سعودی و بحرین بر نزدیک‌تر بودن حل بحران است، دو تیم منتخب بحرین و سعودی مستقیما به دوحه رفتند و این دو کشور همچنین اجازه مسافرت صدها تماشاگر به قطر را صادر کردند در حالی‌که امارات موضعی سختگیرانه اتخاذ کرد و تیم منتخب آن از طریق کویت عازم دوحه شد.

قطر نیز به نوبه خود سطح نمایندگی خود را در اجلاس سران شورای همکاری خلیج‌فارس، که ماه گذشته میلادی در ریاض برگزار شد، بالا برد «شیخ عبدالله بن ناصر بن خلیفه آل ثانی» نخست‌وزیر قطر به نمایندگی از کشورش در اجلاس حاضر شد. این مقام قطری مورد استقبال گرم «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی قرار گرفت.

«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر سه هفته پیش از انجام تماس‌ها میان دوحه و ریاض و توافق‌شان در مورد اصول اساسی گفت‌وگو خبر داده بود. در حالی‌که «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی نیز از مذاکرت مستمر با قطر خبر داد و گفت که پادشاهی سعودی بر موفقیت این مذاکرات علاقه‌مند است.

«شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر نیز با امضای قانون مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم، که یکی از شروط سیزدگانه علیه دوحه بود، تصمیم بزرگی اتخاذ کرد.

مواضع مصر

«سامح شکری» وزیر خارجه مصر، هفته گذشته اعلام کردند که اخبار درباره پیشرفت در پرونده آشتی میان قطر و کشورهای تحریم‌کننده، از جمله مصر، کاملا نادرست است. وی طی گفت‌وگویی تلویزیونی تأکید کرد که موضع مصر در قبال قطر ثابت است و تغییری نکرده است.

رسانه‌های مصریِ طرفدار نظام نیز به حملات شدیدشان علیه قطر ادامه می‌دهد. روزنامه «الیوم السابع»، روز گذشته در گزارشی با عنوان «جزئیات توطئه‌های قطر علیه مصر طی سال 2019» منتشر کرد که در آن به برخی مواضع قطر از جمله حمایتش از اخوان المسلمین علیه مصر و نیز حمایتش از عملیات‌های تروریستی در مصر اشاره داشته است.

تلویزیون «اکسترا نیوز» نیز در گزارشی در روز دوشنبه گذشته، قطر را به ایجاد تقلب در انتخابات سومالی متهم کرد.

از سوی دیگر، «احمد موسی» روزنامه‌نگار مصری، دوشنبه گذشته شدیدا به قطر تاخت و گفت که این کشور کوچک از زمان تاسیسش شاهد کودتاهایی است و سیاست سرکوب آزادی‌ها را دنبال می‌کند و معنا و مفهوم دموکراسی را نمی‌داند.

«محمد الباز» روزنامه‌نگار مصری نیز، دوشنبه گذشته با بیان این‌که قطر یک کشور عربی نیست، خواستار اخراج آن از اتحادیه عرب شد و اظهار داشت که تمامی طرح‌های قطر علیه منافع عربی است.

«منطقه روی شمشیری داغ»

در واکنش به این موضوع، «سامی العطیفی» معاون وزیر خارجه اسبق مصر اظهار داشت که منطقه عربی در دوره اخیر از یک مرحله بسیار بحرانی عبور می‌کند و آش تازه‌ای بر روی آتش رخدادهای ملتهب سیاسی و نظامی در چندین محور پخت می‌شود که بحران خلیج‌فارس، جنگ یمن، جنگ لیبی، جنگ سوریه، تظاهرات اعتراضی در لبنان، عراق و الجزایر از جمله این رخدادهاست.

العطیفی در گفت‌وگو با «عربی 21» افزود، تمامی این بحران‌ها و جنگ‌ها به شکل مستقیم و در سطوح مختلف بر پرونده بحران خلیج‌فارس تاثیر گذاشته و طرف‌های این بحران را به بازنگری در سیاست‌های‌شان و نیز دادن برخی امتیازات یا تغییر در روابط دیپلماتیک، که متناسب با تغییرات شتابنده است، واداشته است.»

وی تصریح کرد: «به عنوان مثال، تداوم جنگ یمن در کنار تظاهرات‌های مردمی در کشورهای عربی همجوار، حکام سعودی، اماراتی و بحرینی را به تفاهم‌هایی جدید و نرم کردن مواضع‌شان جهت کاستن از فشارها علیه خودشان، واداشته است و آنها انتظار دارند که بحران خلیج‌قارس احتمالا تا اواخر سال 2020، به‌ویژه میان ریاض و دوحه، به یک راه‌حل منتهی شود.»

شکاف در اتحاد چهارگانه

از سوی دیگر، «محمود الرشیدی» نایب رئیس حزب «الدستور» اظهار داشت، ائتلاف چهارگانه عربی میان مصر، عربستان سعودی، امارات و بحرین «بخشی از گذشته شده است»؛ چرا که عربستان سعودی و قطر از مذاکرات دوجانبه برای حل و فصل بحران فیمابین خبر داده‌اند.

الرشیدی به «عربی 21» گفت: «این تحولات اتفاق می‌افتد در حالی‌که امارات موضعی متفاوت اتخاذ می‌کند و مصر نیز در سطوح دیپلماتیک و رسانه‌ها به هجمه‌ها علیه قطر ادامه می‌دهد و درباره خطر آشتی با آن هشدار می‌دهد.»

وی موضع سعودی، که رویکردی یک‌جانبه در قبال بحران خلیج‌فارس اتخاذ کرده است را به قرار گرفتن ریاض در معرض فشارهای سیاسی، نظامی و اقتصادی متعدد طی ماه‌های اخیر ربط می‌دهد که پیش از هر کشور دیگری در این ائتلاف چهارگانه تحت فشار است.

این تحلیلگر تصریح کرد، عربستان سعودی در موضعی دشوار قرار گرفته و دچار فرسایش در چندین جبهه شده است؛ از این‌رو «در مسیر آشتی با قطر گام برمی‌دارد ولی مصر همچنان از همپیمانی قطر و ترکیه خشمگین است و معتقد است که آشتی با قطر در سایه چنین فضایی تحریک‌آمیز از سوی دوحه و آنکارا علیه نظام حاکم در قاهره، ممکن نیست.»

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۳۳۳۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا

سخنگوی وزارت امور خارجه به اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم‌هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران و همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعا‌هایی علیه کشورمان واکنش نشان داد.

به گزارش سایت وزارت امورخارجه، سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم‌هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعا‌هایی علیه کشورمان را به شدت محکوم و از همراهی معدود کشور‌هایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

کنعانی افزود: ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است و جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد؛ توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیدا انتقاد کرد و گفت؛ جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریست ایرانی، صرفا به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیدا محکوم می‌کند!

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد؛ چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!

کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعا‌های مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین تاکید کرد؛ اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه‌ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریعترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشور‌های اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.

کنعانی تاکید کرد: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود؛ این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولت‌های ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

کنعانی خاطرنشان کرد: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می‌کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می‌شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولت‌های اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تاکید کرد تکرار رویکرد‌های غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعا‌های آن‌ها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آن‌ها باید زمانی پاسخگوی این ادعا‌ها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

دیگر خبرها

  • پایان لیگ ستارگان قطر با قهرمانی السد
  • معاریو: برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • تحریم‌های اروپا علیه روسیه به نفع فروشندگان گاز
  • واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه نیروهای مسلح
  • واکنش وزارت خارجه به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه نیروهای مسلح ایران
  • نظر مقام سابق موساد از شبکه‌ باورنکردنی دور زدن تحریم‌ها در ایران
  • آمریکا از تحریم یک گردان اسرائیلی عقب نشینی کرد