Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، تخریب‌های عمدی از یک سو و فرسودگی خانه‌های تاریخی بافت قدیم شیراز از سوی دیگر زنگ‌های خطر را برای این بنا‌ها به صدا درآورد که راه اندازی پویش مردمی مستندنگاری برای حفظ خانه‌های تاریخی شیراز واکنشی به این هشدار است.

سقوط سقف میراث و خانه‌های تاریخی شیراز شامل بنا‌های ثبت ملی شده و منازل قدیمی این شهر که آثار ارزشمند شیراز بحساب می‌آیند در سال‌های اخیر شدت گرفته بگونه‌ای که این بنا‌ها بصورت شبانه مورد هجوم ماشین آلات سنگین قرار گرفت و یک شبه نابود شدند و تا کنون مشخص هم نیست که برخوردی با متخلفین صورت می‌گیرد یا خیر.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فعالان میراث فرهنگی و تشکل‌های مردم نهاد این شهر به فکر انجام مستندنگاری از خانه‌های تاریخی شیراز افتاده اند و پویشی مردمی نیز برای این موضوع شکل گرفته است.

اقدام به مستندنگاری در پی تخریب گسترده

علیرضا گل گلی دبیر انجمن معماران ایران گفت: در چند سال اخیر تخریب گسترده خانه‌های تاریخی در محدوده شرقی حرم مطهر شاهچراغ (ع) در بافت تاریخی شیراز رخ داده است که طرحی با عنوان مستندنگاری خانه‌های تاریخی شیراز در سال ۸۶ به تصویب شورای این شهر رسیده، اما این مصوبه تاکنون اجرا نشده و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین اداره کل راه و شهرسازی فارس براساس قانون وظایفی در این باره دارند که تاکنون از عمل به آن سرباز زده اند.

او، با بیان اینکه پویش مردمی برای مستندنگاری و جلوگیری از تخریب خانه‌های تاریخی توسط انجمن طرح و شرح به راه افتاده، بیان کرد: تفاهم نامه‌ای با عنوان انجام مستندنگاری و چاپ کتابچه خانه شیرازی برای هر فرد یا شرکت و گروهی که متقاضی شرکت در این پویش باشند به امضا خواهد رسید.

دبیر انجمن معماران ایران با اشاره به اینکه این اقدام برای جلوگیری از تخریب خانه‌های تاریخی شیراز کلید خورده، تصریح کرد: هزینه شرکت در این پویش برای مستندنگاری یک خانه تاریخی مبلغ چهار میلیون تومان است که هر فرد به تنهایی یا بصورت خانوادگی و مشارکتی و همچنین شرکت‌ها و موسسات خصوصی و دولتی می‌توانند در این پویش شرکت کنند.

پیوستن به پویش از خارج و داخل کشور

گل گلی، اضافه کرد: تاکنون هزینه مستندنگاری و چاپ کتاب برای ۲۴ خانه تاریخی در شیراز تامین شده که حتی هزینه مورد نیاز این کار برای ۳ خانه تاریخی توسط فعالین میراث فرهنگی در خارج از کشورپرداخت شده است.

دبیر انجمن معماران ایران اظهار کرد: براساس اعلام وزارت میراث فرهنگی هزینه مستند نگاری هر متر مربع از آثار تاریخی ۳۰ هزار تومان تعیین شده که برای مستندنگاری خانه‌ای با وسعت ۳۰۰ مترمربع حدود ۱۷ میلیون تومان بودجه مورد نیاز است در صورتی که اکنون معماران شیرازی برای حفظ هویت تاریخی این شهر حاضر شده اند برای هر خانه تاریخی با هزینه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان این کار را انجام دهند.

او، تاکید کرد: برای چاپ و انتشار کتاب نیز مبلغی حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان مورد نیاز است که جمعا برای هر خانه رقمی معادل چهار میلیون برای مستندنگاری و چاپ کتاب در نظر گرفته شده است.

گل گلی گفت: انتظار می‌رود دستگاه‌های دولتی و ارگان‌هایی که در این خصوص متولی هستند و وظیفه‌ای بر عهده دارند نیز به این پویش بپیوندند و برای حفاظت از میراث تاریخی شیراز وارد عمل شوند، اما تاکنون هیچ ارگانی برای این کار پیش قدم نشده است.

دبیر انجمن معماران ایران افزود: در حال حاضر هیچ آمار دقیقی از تخریب خانه‌های تاریخی شیراز در دسترس نیست و تلاش داریم با مستندنگاری این بنا‌های تاریخی از تخریب بیشتر این میراث غنی شیراز جلوگیری کنیم.

او، با تاکید بر اینکه از سه روز پیش کار مستندنگاری خانه‌های تاریخی شیراز آغاز شده، بیان کرد: در فاز اول اجرای مستندنگاری ۱۰۰ خانه تاریخی در معرض تخریب هدف گذاری شده که تاکنون هزینه ۲۴ مورد آن تامین و کار مستندنگاری این خانه‌ها کلید خورده است.

آخرین آمار خانه‌های تاریخی شیراز متعلق به قاجار

گل گلی، در پاسخ به این سوال که آیا آمار دقیقی از منازل تاریخی شیراز در دسترس است یا خیر؟ گفت: آخرین آمار مطلق در این باره مربوط به دوره قاجار است که براساس آن ۶ هزار خانه تاریخی در شیراز وجود دارد، اما از آن دوران به بعد آمار دقیقی در دسترس نیست.

ثبت ملی نشده‌های با ارزش

دبیر انجمن معماران ایران تصریح کرد: تعداد خانه‌های ثبت ملی شده شیراز به نسبت آمار مجموع این خانه‌ها بسیار اندک است و حتی بسیاری از خانه‌های ثبت ملی نشده شیراز ارزشی به مراتب بیشتر از خانه‌های ثبت شده در این فهرست دارند.

او، اضافه کرد: افراد، خانواده‌ها و گروه‌های متقاضی شرکت در پویش مستندنگاری خانه‌های تاریخی شیراز می‌توانند با پرداخت هزینه مستندنگاری و چاپ کتاب یک خانه علاوه بر مشارکت در این اقدام علمی و فرهنگی مهم،۵۰ جلد کتابچه همان خانه را با ذکر نام متقاضی بر روی جلد کتاب را در اختیار داشته باشند.

گل گلی گفت: با توجه به اینکه هیچ اسنادی از خانه‌های تاریخی در حال تخریب شیراز در دست نیست، این پویش می‌تواند باعث ثبت و معرفی بنا‌های تاریخی شیراز و ایجاد حساسیت‌هایی برای تخریب این میراث ملی شود.

دبیر انجمن معماران ایران تصریح کرد: مدت زمان اجرای این طرح حدود سه ماه خواهد بود، اضافه کرد: در قالب این طرح، اطلاعات کالبدی خانه‌های تاریخی در سه بخش ترسیمی، تصویری و نوشتاری ثبت و مستندنگاری خواهد شد.

او، ادامه داد: بعد از اجرای این طرح، نسخه‌هایی از مستندنگاری خانه‌های تاریخی شیراز در اختیار مرکز اسناد ملی، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد و سراسری شیراز، وزارت راه و شهرسازی و فهرست دیگر نیز برای ثبت در فهرست آثار ملی در اختیار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران قرار خواهد گرفت.

تاریخچه تخریب خانه‌های تاریخی شیراز

تخریب شبانه خانه‌های تاریخی بافت قدیم شیراز خصوصاً در ایام تعطیلات سابقه‌ای چندساله دارد که در یک نمونه آن دو خانه تاریخی ثبت ملی شده اوایل اسفندماه ۹۶ به صورت شبانه تخریب شد.

خانه‌های تاریخی سلیمی و منتصری که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌اند، اوایل اسفندماه ۹۶ به صورت شبانه با استفاده از ماشین آلات سنگین تخریب شدند و متعاقب آن سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وقت کشور اعلام کرد، مجری طرح توسعه حرم مطهر شاهچراغ (ع) این تخریب‌ها را انجام داده است.

این سازمان اعلام کرد: اقدام‌های تخریبی مشابه در سال‌های گذشته نیز صورت گرفته بود.

مسئولان اداره کل میراث فرهنگی فارس نیز اعلام کردند کار تخریب خانه‌های تاریخی شیراز خلاف قانون بوده است.

کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی نیز پیش از این در نشست کمیته فرهنگی این کمیسیون به بررسی شکایت شهروندان و تشکل‌های مردم نهاد شیراز در مورد تخریب خانه‌های میراثی از جمله خانه‌های تاریخی سلیمی و منتصری پرداخته است.

نیمه خرداد امسال نیز خانه تاریخی دیگری شبانه و در ایام تعطیلات رسمی مورد هجوم لودر‌های آهنی در شیراز قرار گرفت.
شامگاه ۱۴ خرداد ۹۸ در پی اطلاع تعدادی از فعالان میراث فرهنگی استان فارس، خبرنگار ایرنا در بافت تاریخی شیراز حاضر شد و مشاهده کرد که یک دستگاه بیل مکانیکی در میانه یک زمین خالی که گویا تا روز‌های گذشته خانه‌ای تاریخی بوده به صورت شبانه در حال آواربرداری و گودبرداری است.

داستان تخریب خانه‌های تاریخی شیراز سر دراز دارد و فعالین میراث فرهنگی و تشکل‌های مردم نهاد استان فارس امیدوارند با انجام اقدامات لازم از جمله مستندنگاری از این بنا‌های تاریخی بتوانند مانع تخریب این آثار تاریخی که ظرفیت عظیمی در حوزه گردشگری، اشتغالزایی و توسعه پایدار این شهر بشمار می‌رود شوند.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ت

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: میراث فرهنگی جاذبه های گردشگری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۳۳۷۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای پویش کاشی حرم در لرستان

 به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان لرستان؛ نماینده ولی فقیه در استان لرستان تلاش ستاد برای توسعه عتبات عالیات  را امری خدا پسندانه دانست و گفت: مردم  استان لرستان با کمکهای نقدی و غیر نقدی خود سهم بزرگی در بازسازی حرم های مطهر دارند. 
رئیس ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات لرستان گفت:مردم ولایی لرستان بیش از چهار میلیارد تومان برای توسعه و بازسای حرم های مطهر کمک کرده اند .
ستاد بازسازی عتبات عالیات برای جلب مشارکت‌های  همه ی ارادتمندان  و عاشقان اهل بیت(ع) طرحی را به نام «کاشی حرم» در دست اجرا دارد که در این طرح هر فرد علاقه‌مند هزینه ساخت و نصب یک کارشی از صحن عقیله بنی هاشم که در جوار حرم امام حسین(ع) ساخته می‌شود را پرداخت می‌کند.
اگر دوست دارید نام شما هم جزو خادمان و مشارکت‌کنندگان در ساخت صحن عقیله بنی‌هاشم قرار گیرد می‌توانید هزینه یک کاشی از این حرم را به مبلغ ۲۰۰ هزار تومان پرداخت کنید و جزو واقفان حرم حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) قرار گیرد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • اجرای پویش کاشی حرم در لرستان
  • با قدم زدن در خانه تاریخی زینت الملک قوامی به تاریخ سفر کنید + فیلم
  • اجرای پویش «پای کار ایرانیم»در پایتخت
  • دومین پویش مردمی پاکسازی جنگل های هیرکانی در گرگان برگزار شد
  • اجرای ۸۰ طرح مرمتی و عمرانی در آذربایجان‌غربی
  • تخریب کنندگان خودرو شهروند ، در دام پلیس
  • مشارکت مردمی در بهزیستی خراسان جنوبی ۱۱۶ درصد افزایش یافت
  • اجرای پویش «پای تختی هستیم» در پایتخت
  • تخریب وحشتناک خانه‌های زاهدان بر اثر طوفان باد و شن (فیلم)
  • وضعیت وحشتناک تخریب دیوار خانه‌های مردم در زاهدان پس از طوفان | فیلم