Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-06@23:11:01 GMT

ابن بنّای مراکشی و روش جذر تقریبی اعداد گنگ

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۴۳۹۰۸۶

به بار‌ها شنیده‌ایم که گذشته چراغ راه آینده است. این چراغ، روشنگر مسیری است که به ساختن بنای تمدن ایرانی اسلامی می‌انجامد. چراغی که انوار روشنگرش حاصل تلاش صد‌ها حکیم، هنرمند و فیلسوف مسلمان است که از قرن‌ها پیش خشت به خشت این بنای سترگ را روی هم گذاشته‌اند.



ابوالعباس احمد بن محمد بن عثمان ازدی مراکشی، ریاضیدان و منجم و ادیب قرن هفتم و هشتم هجری قمری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



بنابر روایتی وی در نهم ذی‌الحجه ۶۵۴ ه. ق. متولد شده است. برخی محل تولد او را غرناطه و برخی دیگر سَرقُسطه می‌دانند. البته احتمال می‌دهند که تباری اندلسی داشته و خانواده‌اش طی جنگ مسلمانان و مسیحیان در اسپانیا به مغرب کوچ کردند. اما لقب ابن بنّا به اعتبار شغل پدر به او داده شد.

بیشتر اطلاعات ما از زندگی ابن بنّا از استادان اوست. قرآن را نزد ابوعبدالله بن مبشّر و علی صالح الاحدذ، عروض و برخی از مسائل میراث را نزد ابوبکر قلّوسی، ادب عرب را از قاضی محمد بن علی بن یحیی الشریف، نجوم را از عبدالله بن مخلوف سجلماسی، ریاضیات را از عبدالله بن حَجَلُه و طب را از طبیبی مریّخ نام براگرفت. افزون بر اینهاف حدیث و فقه و دیگر علوم را نزد استادان دیگری آموخت. مهم‌ترین فردی که در شهرت یافتن و اعتلای علمی ابن بنّا نقش فراوانی داشیت شیخ عبدالرحمان هزمیری، صوفی و رهبر دینی مشهور «مغرب»، بود.

ابن بنّا در مغرب حساب و جبر و هندسه و نجوم تدریس می‌کرد. بسیار سختکوش بود؛ چنانکه از نماز صبح تا غروب کار می‌کرد و در این بین افرادی را تربیت می‌کرد که از دانشمندان و استادان برجسته روزگار شدند؛ از آن جمله‌اند احمد بن ابراهیم بن احمد بن صفوان، ریاضی‌دان و ادیب؛ ابوزید عبدالرحمان اللّجایی، منجم مشهور؛ ابوعبدالله اُبُلّی، استاد ابن خلدون.

شهرت «ابن بنّا» بیشتر به علت مهارت او در ریاضیات و نجوم است. ابن خلدون وی را «شیخ المغرب» در نجوم و سیمیا و اسرار حروف نامیده و «ابن قنفذ» او را استاد استادان در نجوم و ریاضیات دانسته و وی را به همراه ابن الشاط و قاضی ابوعبدالله محمد بن محمد لخمی از دانشمندان بزرگ مغرب معرفی کرده است.

از ابن بنّا حدود ۸۵ یا به روایتی ۸۲ اثر در ریاضیات، نجوم، علوم دینی، تفسیر، ادب، اسرار حروف و طلسمات به‌جای مانده است. برخی از آثار مهم او در ریاضیات و نجوم عبارت‌اند از:

کتاب تلخیص فی اعمال الحساب، که مهم‌ترین اثر او در ریاضیات است و خلاصه‌ای از کتاب محمد بن عبدالله حصّار است. یکی از کار‌های مهم او در این کتاب تعیین روش جذر تقریبی اعداد گنگ است که به صورت زیر انجام می‌شود:

در صورتی که b>a می‌باشد.

a. ۲+b=a+b ۲ a+۱

و

در صورتی که b≤a می‌باشد.

a. ۲+b=a+b ۲ a.
و احتمالاً آن را به این صورت هم می‌توان نشان داد:

a+b ۲ a=b ۲ a. ۲۲ a+b ۲ a.
او این روش را از قاعده دو خط به دست آورده است. در این قاعده از فرض دو عدد دلخواه کمک گرفته می‌شود. همچنین رابطه‌هایی نیز برای مجموع مکعب‌ها و مربع‌ها به دست داده است:

۱۳+۳۳+۵۳+…+۲ n-۱۳=n ۲۲ n. ۲-۱،

۱۲+۳۲+۵۲+…+۲ n-۱۲=۲ n-۱۶۲ n.
این کتاب در نیمه دوم قرن ۱۹ به فرانسه ترجمه شد و در نشریه آکادمی «لینچه‌یی» به چاپ رسید و سپس در ۱۸۶۵ در رم انتشار یافت. ابن قاضی آن را به نظم در آورد و ابن هاثم آن را خلاصه کرد و نام الحاوی بر آن گذاشت.. افرادی، چون ابوزکریا محمد اشبیلی، ابن المجدی مصرف، قلصاوی اندُلِسی و عبدالعزیز الهواری بر این کتاب شرح‌هایی نوشته‌اند. خود وی نیز شرحی با نام رفع الحجاب عن تلخیص اعمال الحساب نوشت

الجبر و المقابله، که ظاهراً همان کتاب الاصول است.

المقالات الاربع یا المقالات فی علم‌الحساب، کتاب دیگری در اعداد صحیح، کسر، جذر و کعب و تناسب است و به کوشش اجمد سعیدان، در ۱۹۸۴، در عمان به چاپ رسیده است

مقدمه بر اصول اقلیدس از دیگر کتاب‌های ریاضی وی در هندسه است.

کتاب فی الانواء در صورت کواکب، کتابی درباره طلوع و غروب ستارگان مقارن با غروب خورشید است که رِنو در ۱۹۴۸ آن را با نام تقویم ابن البنای مراکشی چاپ کرد. البته این کتاب به اعتبار کتاب‌های دیگر او، از جمله مِنهاج الطالب فی تعدیل الکواکب نیست.

منهاج الطالب فی تعدیل الکواکب، که خلاصه‌ای است از زیج ابن اسحاق تونسی و کتابی عملی برای محاسبه پدیده‌های زودگذر نجومی. این اثر در ۱۹۵۲، با ترجمه اسپانیایی آن، در انستیتوی مطالعات تطوان به چاپ رسید.

الیسارة فی تعدیل السیارة یا السیارة فی تقویم الکواکب السیارة اثر نجومی دیگر اوست.

المناخ فی ترکیب الازیاج، احتمالاً قدیمی‌ترین تقویم شناخته شده است و به گفته سارتون، برای اولین بار واژه «مناخ» در آن به کار رفته است که ریشه واژه اروپایی «آلماناک» است.

ابن بنّا پس از یک عمر تحقیق و تدریس و نگارش آثار فراوان، در ۷۲۱ یا به روایتی در ۷۲۶ق، در مغرب درگذشت.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: ریاضیدان علم ودانش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۳۹۰۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۷۵هکتار اراضی کشاورزی چهارباغ آزاد سازی شد

جهاد کشاورزی شهرستان چهارباغ اعلام کرد: تغییر کاربری غیرمجاز ۱۷۵ هکتار از اراضی دولتی جلوگیری شد.

سعید محمدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در البرز با تاکید بر اهمیت مقابله با تغییر کاربری غیرمجاز در حیطه وظایف سازمان جهاد کشاورزی، اظهار کرد: طی آخرین عملیاتی که از سوی از اداره صورت گرفت ۱۷۵ هکتار از اراضی تصرف شده چهارباغ آزاد سازی شد.

مدیر اداره جهادکشاورزی چهارباغ ادامه داد: این تغییر کاربری‌ها در روستای «قوهه» بخش مرکزی در حال وقوع بود که با حضور نماینده دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان، مدیریت جهاد کشاورزی، عوامل نیروی انتظامی، یگان امداد، کلانتری‌های تابعه و با همکاری شهرداری چهارباغ و ادارات خدمات رسان برق و گاز نسبت به اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون مقابله با تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی اقدامات مقتضی به انجام رسید.

محمدی ارزش اراضی که از تغییر کاربری آن جلوگیری شده را حدود ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان عنوان کرد.

وی با بیان اینکه این اراضی در ۱۶۰ قطعه تعریف شده بود، اضافه کرد: در خصوص دیوارکشی غیرمجاز، ویلا و بنای غیرمجاز در حال ساخت، دپوی مصالح، استخر و محوطه سازی اقدامات قانونی انجام شد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان چهارباغ افزود: بنای غیرمجاز در حال ساخت ۱۲ مورد به مساحت تقریبی ۳۵۰۰ مترمربع، دپوی مصالح ۵۰ مورد مساحت تقریبی ۱۱۰۰۰ مترمربع و استخر ۹ مورد به مساحت تقریبی ۱۵۰ مترمربع تخریب و آزادسازی شد.

به گفته محمدی محوطه سازی ۴۵ مورد به مساحت تقریبی ۷۵۰۰ مترمربع، که اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها نسبت به مستحدثات غیرمجاز مذکور صورت پذیرفت؛ همچنین تعداد ۶ انشعاب برق غیر مجاز و ۷ مورد انشعاب گاز غیر مجاز با همکاری عوامل محترم اداره خدمات رسان برق و گاز قطع و جمع آوری شد.

کد خبر 750867

دیگر خبرها

  • روایت زندگی محمد دبیر سیاقی در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود
  • افزایش تعداد دستگاه‌های تصویربرداری «ام.آر.آی» در کرمانشاه
  • سارق طلاجات کودکان اصفهانی دستگیر شد
  • نگاه تقریبی شیخ بهایی، وجه امتیاز او به شمار می‌رفت
  • ۱۷۵هکتار اراضی کشاورزی چهارباغ آزاد سازی شد
  • تلاش رونالدو برای رسیدن به رکورد بازیکن مراکشی
  • ۶۶ هت‌تریک توسط کریستیانو رونالدو/ من به اعداد نمی‌چسبم!
  • از اعداد «هم‌‌نهشتِ کَرجی» تا دنباله فیبوناچی| شرح آب‌شناس بزرگ ایرانی از قنات
  • «احوال و آثار محمد دبیر سیاقی» به نمایشگاه کتاب خواهد آمد
  • دلیل علاقه دانش آموزان به نجوم چیست؟ + فیلم